Slovenija

Janša s socialnimi partnerji

Ljubljana, 14. 01. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Socialni partnerji, združeni v ekonomsko socialnem svetu, so se sestali na prvi letošnji seji v novi zasedbi.

Premier Janez Janša
Premier Janez Janša FOTO: POP TV

Socialni partnerji, združeni v ekonomsko socialnem svetu (ESS), so se sestali na prvi letošnji seji in na prvi seji v novi zasedbi, potem ko je nova vlada vanj minuli teden imenovala svoje člane. Seje se udeležuje tudi predsednik vlade Janez Janša, ki bo partnerjem po pričakovanjih predstavil prednostne naloge vlade.

Premier je že večkrat pojasnil, da Slovenijo letos in prihodnje leto zaradi doseganja kriterijev za prevzem evra čaka restriktivna javno finančna politika. Vlada je med drugim že napovedala rebalans letošnjega proračuna - potrebnega zaradi izpada proračunskih prihodkov kot posledice davčne reforme in socialnih transferjev, katerih obseg je zaradi neizpeljanih socialnih reform ostal nespremenjen - in reformo nove davčne zakonodaje. Vse to pa so zadeve, ki jih je treba dogovoriti v okviru socialnega dialoga, zato kaže, da je pred socialnimi partnerji letos veliko dela.

Vlada je že napovedala rebalans letošnjega proračuna in reformo nove davčne zakonodaje. Na sliki: gospodarski minister Andrej Vizjak
Vlada je že napovedala rebalans letošnjega proračuna in reformo nove davčne zakonodaje. Na sliki: gospodarski minister Andrej Vizjak FOTO: Dare Čekeliš

Sindikati vladi premiera Janše že očitajo negiranje socialnega dialoga. Vlada je konec lanskega leta po navedbah sindikatov mimo običajne razprave v okviru ESS sprejela uredbo o višini neobdavčenih povračil v zvezi z delom. Uredba, ki jo bodo partnerji danes tudi obravnavali, po mnenju sindikatov nekatera povračila stroškov ureja slabše kot doslej, neposredno pa naj bi posegla tudi v kolektivne pogodbe.

ESS tudi o kolektivnih pogodbah

Člani ESS naj bi na današnji seji med drugim obravnavali tudi dogovor o nadaljevanju usklajevanja zakona o kolektivnih pogodbah. Zakon, ki naj bi med drugim urejal veljavnost in hierarhijo kolektivnih pogodb ter reprezentativnost sindikatov in delodajalskih organizacij, so partnerji začeli usklajevati sredi leta 2003, pogajanja pa nato lani brez soglasja o najpomembnejših vprašanjih prekinili.