Slovenija

Janša podpira Cotmanovo

Ljubljana, 06. 12. 2006 12.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
B.M./I.H./STA
Komentarji
2

Kandidatko Nove Slovenije podpira tudi predsednik vlade, zato njeno imenovanje v državnem zboru ni vprašljivo.

Marjeta Cotman, državna sekretarka na ministrstvu za delo, družino in socialo, naj bi bila Drobničeva naslednica
Marjeta Cotman, državna sekretarka na ministrstvu za delo, družino in socialo, naj bi bila Drobničeva naslednica FOTO: POP TV

Nova Slovenija na mesto ministrice za delo, družino in socialne zadeve predlaga Marjeto Cotman, dosedanjo državno sekretarko. Predlog za imenovanje Cotmanove, ki ga je predsednik vlade Janez Janša že posredoval v državni zbor, podpirajo v vseh koalicijskih poslanskih skupinah. V opoziciji pa so do Cotmanove zadržani. Če bo imenovana, bo, poleg ministrice za kmetijstvo Marije Lukačič, druga ministrica v 16-članskem ministrskem kabinetu.

Predsednik NSi Andrej Bajuk ocenjuje, da bo stranka s Cotmanovo in Markom Štrovsom, ki je tudi član izvršilnega odbora NSi in prvi generalni sekretar stranke iz časa njene ustanovitve, "ponudila tim odgovornih in strokovno podkovanih ljudi, ki se bodo sposobni soočiti z največjimi izzivi, ki jih še čakajo v prihodnosti". Prvi med njimi je po prepričanju Bajuka socialni sporazum. Povedal je še, da namerava "Cotmanova, če bo potrjena za ministrico, za državnega sekretarja predlagati Štrovsa, ki je zdaj na mestu direktorja direktorata za delovna razmerja in pravice iz dela na ministrstvu". Cotmanova je sicer po Bajukovih besedah besedah pred kratkim postala tudi članica NSi.

Predsednik NSi in finančni minister Andrej Bajuk
Predsednik NSi in finančni minister Andrej Bajuk FOTO: POP TV

Kandidatko podpira tudi predsednik vlade. "Obvlada področje, ne potrebuje nekega uvajalnega obdobja. Poleg tega pa ima tudi kot pravnica bogate izkušnje z delom v državni upravi, v parlamentu," je Janša povedal za Radio Slovenija. V tem tenutku je to po mnenju premiera zagotovo najboljša izbira, ki je na voljo. Vesel je, da je koalicijska stranka, ki je zasedla resor na začetku mandata, podala takšen predlog. "Utemeljeno pričakujemo in tudi osebno verjamem, da bodo pomanjkljivosti, ki so bile kar znatne v času ministrovanja Janez Drobniča, odpravljene," je dejal.

Opozicija Cotmanove ne podpira

Cotmanovo podpirajo v vseh koalicijskih poslanskih skupinah, le da DeSUS pri njej pogreša "nekoliko bolj suveren nastop". V DeSUS bodo Cotmanovo podprli "zagotovo prej kot prejšnjega ministra", je povedal poslanec Vili Rezman. Po besedah vodje poslancev SLS Jakoba Presečnika, se jim bolj kot predlagana kandidatka "zdi pomemben dogovor med NSi in premierom Janšo, ki sta dosegla sporazum". Znano je namreč, da je do zaostritve odnosov med Janšo in NSi prišlo zaradi načina odstavitve Drobniča, ki mu je premier postavil le nekajurni ultimat za razmislek o odstopu, kar je zamajalo celotno vladno koalicijo.

Borut Pahor in Miran Potrč (desno): SD Cotmanove ne bo podprla, ker to ni njihova vlada
Borut Pahor in Miran Potrč (desno): SD Cotmanove ne bo podprla, ker to ni njihova vlada FOTO: Dare Čekeliš

Vodja poslancev LDS Anton Rop delo Cotmanove "težko ocenjuje, saj na področju, ki naj bi ga prevzela, nima kakšnih posebnih delovnih izkušenj". Meni pa, da bo Cotmanova zgolj izvajala politiko vlade, saj so v LDS kot kandidata za ministra prej pričakovali Marka Štrovsa, ki naj bi bil po njihovem mnenju "strokovno in politično kompetenten". Poslanci LDS se bodo o podpori Cotmanovi odločili, ko bo končano njeno zaslišanje pred matičnim odborom.

"Socialni demokrati ne podpiramo te vlade. Če koalicija želi novo ministrico, bo morala sama zbrati dovolj glasov za njeno izvolitev," je predlog NSi komentiral vodja opozicijske poslanske skupine SD Miran Potrč.

Še bolj kritični so v SNS. Poslanka Barbara Žgajner Tavš se namreč "boji, da se bo z imenovanjem Cotmanove nadaljevala pretekla politika na ministrstvu, saj tam ostaja popolnoma enaka ekipa".

GZS: Janša se ozira na javno mnenje

Začasni predsednik Gospodarske zbornice Slovenije Samo Hribar Milič
Začasni predsednik Gospodarske zbornice Slovenije Samo Hribar Milič FOTO: POP TV

Predlog po mnenju začasnega predsednika Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) Sama Hribarja Miliča pomeni, da "reform na trgu dela, kot jih je vlada zastavila s svojim reformnim programom, ne bo". Kot je povedal Hribar Milič, Cotmanovo ceni kot zelo kompetentno, a "za izpeljavo reform je potrebna politična podpora, nekdo, ki je politično zelo močno etabliran v posameznih strankah". Meni, da Cotmanova to ni in predvideva, da pomeni to tudi zastoj samih reformnih prizadevanj, ki si jih je vlada zastavila.

Janša je poudaril, da Drobničeva zamenjava ne pomeni, da vlada odstopa od načrtovanih reform, predvsem na področju fleksibilnosti trga delovne sile. Na tem področju smo imeli precejšnje zamude in če bi bil Drobnič tako uspešen na tem področju, bi bil sveženj zakonov za povečanje fleksibilnosti trga delovne sile že sprejet, kot npr. paket zakonov s področja davčne zakonodaje, je povedal slovenski premier Janez Janša.

Delodajalci so po Miličevih besedah upali, da bo prišlo do sprememb na trgu dela. Prepričan je, da je vlada z zamenjavo ministra za delo popustila pritiskom sindikatov, a ne le njim. "Očitno so v vladi ocenili, da tudi javno mnenje lahko pomeni destabiliziranje vlade in zato se je odločila za bolj počasno pot, za katero je sama govorila, da ni primerna," je povedal Hribar Milič.

Sindikalisti je ne bodo pričakali 'na nož'

Predsednik ZSSS Dušan Semolič upa, da bo Cotmanova plesala tako kot bodo igrali sindikati
Predsednik ZSSS Dušan Semolič upa, da bo Cotmanova plesala tako kot bodo igrali sindikati FOTO: POP TV

V sindikalnih centralah Pergam in Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) upajo, da bo morebitna nova ministrica naklonjena iskanju kompromisov. "Skratka, da bo naša največja zaveznica v vladi. Upam, da nas ne bo razočarala," je dejal predsednik ZSSS Dušan Semolič. Tudi vodja ožje pogajalske skupine za socialni sporazum Dušan Krajnik upa, da bo "bolje gojila" socialni dialog.

Predsednik Pergama Dušan Rebolj bi na mesto ministra predlagal nekoga, ki ni bi bil v Drobničevi ekipi. Sicer pa je "gotovo ne bomo pričakali na nož," je dejal in dodal, da bo njihov odnos do nje odvisen od tega, ali bo spoštovala dialog in enakopravnost partnerjev in ali bo zmogla sklepati kompromise.

Janša zanika nove zamenjava

Kot je znano, je dosedanji vodja poslanske skupine NSi in novi ormoški župan Alojz Sok pred dnevi po sestanku med predsednikom vlade Janšo, predsednikom NSi Bajukom in poslanci NSi zatrdil, da je premier napovedal zamenjave še treh ali štirih ministrov. Sok je dejal, da je Janša izrazil dvom v njihovo sposobnost vodenja resorjev v času predsedovanja EU. Janša je Sokove trditve naslednji dan zanikal, Sok pa je vztrajal pri svojih navedbah.

Včeraj se je na novinarski konferenci znova oglasil Janša, ki je med drugim povedal, da "ko gre za ministre, državne sekretarje in predstojnike nekaterih vladnih služb, ki že dve leti sodelujejo v različnih evropskih organih lahko mirno rečem, da skoraj zagotovo ni možno pričakovati, da bo predsedovanje povzročilo kakšne velike probleme".

Kot je znano, je Janša Drobniču odstop predlagal 23. novembra, domnevno zaradi nedoseganja pričakovanih delovnih rezultatov, za odstop pa mu je dal čas istega dne do polnoči. Ker Drobnič tega ni želel storiti, je Janša predlagal, naj ministra razreši državni zbor. Poslanci so Drobniča razrešili minuli petek, Drobnič pa se je po razrešitvi vrnil v poslanske klopi.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
06. 12. 2006 17.42
Vse te misli so brez smisla, koalicija se je zgodila na podlagi volilnih rezultatov, zdaj so neki premiki, vse razprave, kdo je v redu in kdo ni so pa popolnoma brezpredmetne, minister je seveda politična funkcija. Zakaj bi o tem sploh tekla kakšna diskusija, ne razumem!
Enakopraven
06. 12. 2006 13.52
smatram,da minister za delo ne mora biti iz stranke,kjer je bil odstavljeni minister,saj tako ne bo sprememb na tem podrocju,ker tako razmislja stranka...pa poglejte se malo ministra za zdravstvo...katera stranka ze je??? :)) a je tam vse uredu...mislim,da nova slovenija ni perspektivna na teh podrocjih....bolj je za podrocja vracanje lastnine cerkvi...tam kjer so doma ::))