Slovenija

Janša: Kosovo ni največja težava

Ljubljana, 07. 01. 2008 15.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Premier Janša meni, da je za stabilnost na Balkanu BiH resnejši problem kot Kosovo.

Predsedujoči Evropski uniji, slovenski premier Janez Janša, se je v Ljubljani sestal z okrog 60-imi bruseljskimi dopisniki osrednjih evropskih medijev, ki se mudijo na obisku v Sloveniji.

Premier Janša si želi, da bi bila rešitev za Kosovo najdena v času slovenskega predsedovanja EU.
Premier Janša si želi, da bi bila rešitev za Kosovo najdena v času slovenskega predsedovanja EU. FOTO: POP TV

"Na Kosovu je vsem jasno, kaj se bo zgodilo, ostaja samo vprašanje, kako se bo to izvedlo. Nasprotno pa se v primeru BiH postavlja vprašanje, kako deluje Daytonski sporazum. Tudi vprašanje vračanja beguncev še ni uspešno izvršeno," je dejal.

V zvezi z BiH je Janša tudi dejal, da na dolgi rok ni mogoče imeti države, ki sebe ne more upravljati in potrebuje mednarodnega upravitelja. Pri tem naj bi ciljal na visokega predstavnika mednarodne skupnosti v BiH Miroslava Lajčaka, ki je omenjeni položaj prevzel 1. julija 2007.

Novinarji pomembnejših evropskih dnevnikov in tiskovnih agencij bodo pri nas ostali do srede. Poleg Janše se bodo sestali z Ruplom, Matejem, Bajukom, Vizjakom, državnim sekretarjem za evropske zadeve Lenarčičem, ministrom za razvoj Turkom in kmetijskim ministrom Jarcem.

Janša je zavrnil izjave srbskega premierja Vojislava Koštunice, po katerih bi lahko Beograd sam zavračal ponudbe EU glede integriranja Srbije v primeru, da bi ta izgubila Kosovo. Koštunica "ni edini močni politik v Srbiji", obstajajo tudi drugi, zmernejši politiki in drugi, manj zmerni. Po premierjevih besedah je evropska perspektiva "edina možna alternativa za Srbijo", izrazil pa je tudi upanje, da bodo rešitev za Kosovo našli v času slovenskega predsedovanja EU.

'ERC ni dvostransko vprašanje'


Glede nedavne hrvaške uveljavitve ekološko-ribolovne cone je premier Hrvaško ponovno pozval k popuščanju. Pri tem "ne gre za dvostransko vprašanje", je poudaril in spomnil na obljubo Hrvaške iz leta 2004, da ERC ne bo enostransko uveljavila za članice EU.

Uvedba evra v Sloveniji v začetku leta 2007 je po Janševih navedbah prispevala k podražitvam, s katerimi se sooča država. Uvedba skupne evropska valute naj bi po njegovih besedah k inflaciji - ta je v Sloveniji najvišja med članicami območja evra - prispevala 0,6 odstotka.

V zvezi s pristopnimi pogajanji med EU in Turčijo je zagotovil, da bo slovensko predsedstvo EU poskusilo odpreti nekatera nova pogajalska poglavja. Vendar potrebuje za to podporo vseh članic EU. "Na tem bomo delali, vendar uspeha ne morem zagotoviti," je priznal.

Janša je bruseljskim dopisnikom predstavil prednostne naloge slovenskega predsedovanja EU in poudaril, da je Slovenija pripravljena, tako vsebinsko kot organizacijsko in logistično, da uspešno izpelje omenjeni projekt. Po njegovih besedah imamo Slovenci dovolj znanja in izkušenj, da lahko upravičeno z optimizmom pričakujemo uspešen zaključek predsedovanja.

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tisk
10. 01. 2008 01.57
-1
Jansa ima (za spremembo) prav. Nekdo je pred kratkim zapisal nekako tako: Zahod mora prenehati z napačnim mišljenjem, da lahko umetno in pod prisilo oblikujejo federalne države, ki bodo ščitile pravice manjšin. Kdo bi si namreč želel živeti v državi, kjer bi za ohranitev miru v nedogled bile potrebne mednarodne mirovne sile. Obenem, ali lahko te mednarodne sile zagotovijo, da ne bo prišlo do novih spopadov?
borec 1
08. 01. 2008 09.14
+1
Takšna težava kot si ti (JJ) verjamem ,da mi večje !
Uporabnik113189
07. 01. 2008 22.26
+2
Predlagam da Janša čim prej doseže priznanje za neodvisno Kosovo. Tako se ga bomo najhitreje znebili..
dolejo
07. 01. 2008 21.11
Za nas, Slovence, je vsak burek isti, šiptarski in srbski. Slab je za zdravje, za holesterol, dolgoročno pa za živce in našo varnost.
dr.psiho
07. 01. 2008 20.23
janša samo tako naprej! prišel boš v pozitivne nasmrtnike,ki se bojo pomnili vedno ,samo prosim previdno,da neboš priznal državo ,ki je nastala na račun klanja,posiljevanja,prevar in laži(mislim na srbsko republiko) jaz mislim ,da ni to v tvojem srcu in v duši ,da kaj takega priznaš,kot "opravičena dejanja" do nastanka ene evropske države. Vsekakor TOOOOOOO Janša!
kriss714@amis.net
07. 01. 2008 20.00
Glavni problem slovenije je nedefinirana in premalo zaprta južna meja, ter neuspešno vračanje "beguncev" iz juga. Dol naj se pa potem sami zmenijo.
esfflight
07. 01. 2008 19.58
+1
JJ, kar malo prevec je zate vse kar so ti nalozili. S timom, ki tudi slucajno ni tisto kar bi moral biti in svojimi osebnimi problemi se zacenja leto, ki ne bo dobro za nikogar. Kar se tice Kosova so zadeve bolj komplicirane, kot ti lahko razlozijo lastniki slasticarn v Ljubljani. Oni hocejo, a potem se pojavita dve dezeli etnicno enaki,ki bosta zahtevali zdruzitev. Treba je vedeti, da se nihce ne bo dal torej nic ne boste resili, z izjavami pa se boste zamerili vsem. Enako bi lahko bilo v Bosni in potem. Podobno kot vi tam v Ljubljani mlatite prazno slamo, ljudje vas pa preklinjamo saj je vec kot ocitno da ste na konju, kateremu niste kos.
Rufec
07. 01. 2008 19.30
Janša se zaveda, da samostojnost Kosova išče tudi samostojnost Republike Srpske in razpad BiH, kar skratka pomeni novo balkansko vojno. Stanje bo še bolj nevarno, če se Rusija odloči igrati za Srbijo.
doki007@email.si
07. 01. 2008 18.40
evo ste vidli ,.....zdej pa na enkrat še BIH ,....prej srbija , kosovo ,...!!!! -----pa da ne boste na nas slovence pozabli ,....vi funkcionarji,....!!!!!! ----te nisi nikol maral janša ,....zdej jih ma pa zelo rad ....!!!
gost81
07. 01. 2008 18.22
+1
Janša bi se rad z izpostavljanjem Bosne izognil neprijetni temi o Kosovu saj se nebi rad zameril ne Srbiji ne Šiptarjem ! Janša, na Milklošičevo pojdi na burek s Šiptarji.