Slovenija

Janša: Koalicija deluje normalno!

Ljubljana, 03. 09. 2007 09.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Premier Janez Janša je v pogovoru za TV klub zatrdil, da kljub odstopu treh ministrov koalicija deluje normalno.

Prejšnji teden so odstopili minister za zdravje Andrej Bručan, prometni minister Janez Božič in minister za visoko šolstvo Jure Zupan. Vlada pa je razrešila dosedanjega direktorja Sove Matjaža Šinkovca.

Janez Janša zagotavlja, da zaradi odstopa treh ministrov v koaliciji ni nobene krize.
Janez Janša zagotavlja, da zaradi odstopa treh ministrov v koaliciji ni nobene krize. FOTO: POP TV

Po besedah premierja Janeza Janše je bila 'zadeva Šinkovec' sporazumna, šlo je za krepitev zunanjepolitičnega resorja oziroma krepitev na vladni ravni pred predsedovanjem Slovenije Evropski uniji. Tudi odstopi ministrov se v drugih demokratičnih državah po Janševih besedah zgodijo pogosto, razlika je le v tem, da je v Sloveniji proces zamenjave ministra dolg in se mu posveča več pozornosti, kolikor si jo dejansko zasluži.

O novih menjavah ministrov, ki so še tarče kritik, premier ne razmišlja: "Do sedaj se je v tem mandatu zamenjalo šest ministrov od 17 članov ekipe. V preteklih mandatih smo doživljali razpadanje koalicij, izstopanje strank ... V primerjavi s tem je to dokaj miren mandat!“ Nova imena ministrov še niso znana, najpomembnejši kriterij pa - po njegovih besedah - ni dejstvo, da prihajajo iz istih strank kot prejšnji, pač pa kakovost novih ljudi, ki se bodo morali zelo hitro uvesti v delo. Časa za prestrukturiranje ni veliko, a premier upa, da bo izvedena v 10 dneh. “Ni vse odvisno samo od mene,“ je dodal.

Tožba proti Antonu Ropu

Premier je prejšnji teden tudi vložil tožbo proti nekdanjemu premierju Antonu Ropu, ki jo je napovedoval že dlje časa. "Ni mi preostalo drugega, ponudil sem mu častni odhod, a ga ni sprejel. Žal mi je, da je prišlo do tega.“ Rop svojih trditev po Janševih besedah ne bo mogel nikoli dokazati, ker niso resnične. "Dopuščam teoretično možnost, da bo kdo dejal, da je kaj slišal, dokazati pa ne morejo ničesar, ker se ni zgodilo. Če bo kdo ponovil laži, ga bo doletela enaka usoda kot tistega, ki je laži sprožil,“ je zagotovil.

Janša: Pogovor s Sanaderjem je šel v smer umirjanja situacije in ne povzročanja incidentov!
Janša: Pogovor s Sanaderjem je šel v smer umirjanja situacije in ne povzročanja incidentov! FOTO: POP TV

Pojasnil je, da je bil edini pogovor med njim in premierom Sanaderjem v času pred volitvami pogovor po incidentu na meji ob aretaciji takratnega poslanca Ljudske stranke Janeza Podobnika. Takrat je vlada zagrozila, da Slovenija ne bo več podpirala Hrvaške pri vstopu v EU. "Jaz se s tem nisem strinjal, to sem tudi povedal v vseh pogovorih s hrvaškimi sogovorniki. Na klic Iva Sanaderja, ki je bil takrat v New Yorku na zasedanju generalne skupščine ZN, sem se odzval in pogovori so potekali v smer umirjanja situacije, ne pa v smer povzročanja ali dogovarjanja incidentov.“

S hrvaškim premierjem sta na srečanju na Bledu dosegla dogovor, da bo vprašanje meje reševalo mednarodno sodišče v Haagu. Na vprašanje, kaj smo s tem pridobili ali izgubili, je dejal: "O zmagi bomo lahko govorili, ko bo težava rešena. To pa ne bo tako, da bo ena stran popolnoma zmagala in druga popolnoma izgubila. Slovenija ne bo nikoli - tudi če se odloči za posredovanje neke tretje strani - pristala na okvir posredovanja, v katerem ne bo mogla predstaviti svojih argumentov.“ Dodal je, da ima Slovenija na svoji strani mednarodnopravne argumente, prav tako zgodovinske in geografske. Potrebuje le še okvir, v katerem bo nekomu tretjemu te argumente lahko predstavila. Enako bo želela storiti Hrvaška.

KOMENTARJI (55)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Lahka konjenica
04. 09. 2007 14.54
Prvo Borec: Poljibiš lahko tudi Mati božjo z Brezij, če ti bo lahko kaj pomagal, takim kot si ti ne more pomagati nihče več, niti psihiater ne.
nutrispirit
04. 09. 2007 14.13
prvoborec, hehe, te jezijo, a? veš kolkokrat mene? tak da me že čudi, da sploh kaj mojega objavijo. hehe
malasutra@gmail.com
04. 09. 2007 14.11
ta koalicija še nikoli ni delovala normalno... če bi, ne bi imeli tako bednih rezultatov te vlade.
Prvo Bore
04. 09. 2007 13.41
spet me je zbrisal Boga mu poljubim
jebi ga
04. 09. 2007 12.51
5R1+K:vse razen švabov!!!!!!!!
5R1-K
04. 09. 2007 12.07
Prvo Borec wrote: "Ko bi me saj kdo pametno pograju in ne da unapetka pravi, da je NE JOČI PETER neslovenski film." Povej, bistroumnež, kaj je slovenskega v omenjenem filmu? Poveličevanje partizanov mogoče?!?!?!?
Lahka konjenica
04. 09. 2007 10.28
Prvo Borec: Kaj tako navsezgodja ti piješ kavo? Saj jo tudi jaz, ampak z mlekom. Ti pa spij caffe corretto: Veš kaj to pomeni? Z konjakom ali z šnopčkom, da boš bolje bral naše poste, de si ti slučajno ne zamegli pred očmi in skisajo možgani. Imaš že leta, ki ti neusmiljeno tečejo.
Prvo Bore
04. 09. 2007 09.25
THE WHO še premalo smo Vas, saj veš kaj LOL. Nutri spirit dobiš odgovor, ko skuham kavo.
Lahka konjenica
03. 09. 2007 23.24
Prvo Bore: Pazui se, da vam mi klerikalni ne zabijemo še kakšnega noža v hrbet. Zadosti ste nas j***** 50 let, nas bi radi še sedaj. Pozabite in od******
nutrispirit
03. 09. 2007 22.43
župnike sanjaš mislim da ti. ne govori če ne veš ničesar. po mojih komentarjih pa ne moreš videt čemu sem privrženec. če bi se poglobil v rkc, bi bila debata zelo dolga. dejstvo je, da želijo vladati bolj močno kot so vladali komunisti in ne rečt, da jugoslavija ni bila komunistična. rkc zgodovinsko pustimo pri miru. poglejmo danes. banda črna hoče vse nazaj, kar so naivni starejši ljudje v preteklosti dali pisati cerkvi (vzroke pustimo), noče pa nič obdelovati, nič plačevati državi, od maš ko pobirajo denar ne plačajo davka,... je to pravično? tega pa ni kriv JJ ampak ljudje, ki so pisali in sprejemali slovensko ustavo ter zakone, ki še niso spremenjeni po reformah. kar se pa tiče organiziranosti rkc, sem že rekel da ni nič drugega kot pa mafija. upam da razumeš kaj hočem povedat. ne mi več nabijaj da navijam za JJ al pa da sem črn. jaz sem za to, kar je dobro za ljudi. kar je dobro je treba hvalit, kar je slabo je treba grajat. pa ko si napisal, da naj malo po netu pokopljem in vidim bedo ljudi. net ni drugega kot pa poneumljanje ljudi, dobivaš informacije takšne kot drugi hočejo. lahko da so resnične, lahko da so napihnjene, lahko da so popolne laži. internet ni drugega kot vir informacij in vsaka informacija ni drugega kot delček sestavljanke ki jo ljudje sestavljamo o politiki, stvareh, naravi, nesrečah, polomijah, ... če pa verjameš vsem kar piše je pa bolje da gledaš španske tv žajfnce.
killi-123@hotmail.com
03. 09. 2007 22.43
prvoborec,samo toliko da te pozdravim.Kako je bilo na dopustu?Se piseva pri kaksni 2 temi,kajti tukaj ja prevec pohlevnih ovck. Lp
Prvo Bore
03. 09. 2007 22.11
tina86 tudi sam gledam , ampka ne morem pustiti foruma. Dobr špilajo, bomo videli naprej. nutrispirit vem, da poznaš kompletno zgradbo cerkve, ker te je tvoj ljubi župnik vodil naokoli in ups tam in ups tam, saj te razumem. Ko bi me saj kdo pametno pograju in ne da unapetka pravi, da je NE JOČI PETER neslovenski film. S takšnimi idijoti se pa ne da pogovarjat. Še kmalu pa boste obtožili Cirila Kosmača za knjigo Balada o trobenti in oblakih . RKC se bori kot ranjena zver, ker do danes še niso kaznovali župnika zaradi zvonenja. """Tilburg - Župnik v nizozemskem mestu Tilburg bo moral plačati 5000 evrov kazni za vsako prezgodnje in preglasno jutranje zvonjenje. Zaradi pritožb občanov so mestne oblasti v Tilburgu 115 kilometrov južno od Amsterdama očeta Harma Schilderja že mesece opozarjale, naj preneha zvoniti vsako jutro ob 7.15 oziroma naj zvonjenje ne bo tako glasno.""" Da pa sploh ne rečem nič o sexu v cerkvi.
nutrispirit
03. 09. 2007 21.44
dragi prvoborec. kar se tiče rkc ti moram povedati da je to večja mafija kot pa južnoitaljanska. ne ti meni o rkc ko sigurno vem več o njeni zgradbi kot pa ti. kar se komunizma tiče - preveč dobro ti je takrat šlo ko si živel na račun delavca. da pa se mleko prideluje v milki pa bodo mislili tak ko si rekel tvoji vnuki in drugi potomci, ker boš jim vbijal v glavo svoje mnenje. poleg tega pa, kakorkoli gledam, vsi tvoji komentarji so po enem kopitu. vse je zate slabo. tud če ti kdo želi povedat, da ni tako kot misliš. juuuuuuuuuuh, da si kdo drzne te pograjat....
tina86@email.si
03. 09. 2007 21.36
THE WHO kaj? RKC ne razpada? kje pa ti živiš? kaj pa eni vsega ne spravite iz sebe... alo Borec! bom pa še jaz košarko gledala. učit se človek itak ne more, ko vsi dedi tulijo in preklinjajo. pa nima veze kdo da gol. samo da se pije. ;)
Prvo Bore
03. 09. 2007 21.36
THE WHO Če nas je vodila Komunistična Partija Jugoslavije pod vodstvom tovariša TITA, če ne pomeni, da smo imeli komunistični režim. Ne pozabi to in ne pozabi na delavski razred, ki je vladal 50 let in potem ste mu VI hinavski klerikalci zabili nož v hrbet. Toda ta nož bomo izpulili iz hrbta. Ne se bat, ker ljudem je že vsega zadost.
Prvo Bore
03. 09. 2007 21.27
tina86 dober večer želim Malo bolj jih napizdi saj znaš LOL Pokaži jim kaj zna štajerka tult in udrihat LOL. UB40 hvala za prenos, ampak bom rajši gledal SLOVENIJA - ITALIJA. Hvala za opozorilo, mapka tudi Ti malo poglej zastavo LOL
Lahka konjenica
03. 09. 2007 21.25
Prvo borec: nutrispirt in5R1+K. Pravilno sta mu povedala. Komunizem je žee zdavnaj propadel, RKC pa še ni, ne propada in nikoli ne bo. Če pa želiš kaj še imet od komunizma, pojdi na Kitajsko in se tam spoprijatelij z komunističnimi kitajci. Pa lep košarkarsko obarvan večer ti želim. Pa Moli, da naši zmagajo.
Lahka konjenica
03. 09. 2007 21.25
Prvo borec: nutrispirt in5R1+K. Pravilno sta mu povedala. Komunizem je žee zdavnaj propadel, RKC pa še ni, ne propada in nikoli ne bo. Če pa želiš kaj še imet od komunizma, pojdi na Kitajsko in se tam spoprijatelij z komunističnimi kitajci. Pa lep košarkarsko obarvan večer ti želim. Pa Moli, da naši zmagajo.
Prvo Bore
03. 09. 2007 21.21
nutrispirit če si celo leto jemal iz zadruge hrano za živino, ja to pa je obvezna oddaja. Stric moj jih je mel takih 21 komadov. Ja živino so dali v rejo in kaj boš Ti sedaj rekel, da so bili rubežniki LOL. Najdi kakšnega naivneža, ki misli, da se mleko prideluje v MILKI. LOL. Meni se gre za moje sinove in vnuke in za nadaljne Slovence in ne za priseljence in državljane Slovenije, ki ste jih že toliko spustili notri, da kar glava boli. Če sploh to razumeš. Da TI pa sploh ne povem, kaj delajo tvoji rubežniki iz RKC, ki odkupujejo pufe, pa kaj Ti dela ŠTURM, ki hoče uvesti osebni bankrot v Sloveniji. nutrispirit + 5R1+K pojdita se vidva nekam solit in Vama obema želim, da vaju RKC dobi v svoje kremplje. Pojdita malo na net, pa boste videla človeške tragedije. Ti 5R1+K še sebe ne razumeš, kaj šele mene, mulc pojdi naprej čitat Dežman in rezerviri si karto za Avstalijo ali pa Argentino.
Lahka konjenica
03. 09. 2007 21.20
Prvo Borec: Marš gledat košarko.Bo zanimivo, ob 21.15: SLOVENIJA:FRANCIJA