Slovenija

Janša: Čas hitro teče

Ljubljana, 09. 12. 2008 19.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

SDS poziva vlado k čimprejšnjim ukrepom za razbremenitev gospodarstva. Novi vladi priznavajo čas za to, da analizirajo položaj, kljub temu vztrajajo, da mora biti hitrejša.

Izvršilni odbor SDS je na današnji seji sprejel sklep, da pozove novo vlado, naj se čim prej opredeli do davčnih ukrepov za razbremenitev gospodarstva, ki jih je predlagala že vlada Janeza Janše. Poleg tega poziva vlado, naj skrajša plačilne roke, v primerih, kjer je plačnik oziroma naročnik država, s 60 na 15 dni.

Janez Janša v DZ
Janez Janša v DZ FOTO: Dz-rs.si
Dotaknili so se tudi vprašanja člana stranke Franca Pukšiča, ki je izstopil iz poslanske skupine SDS bo mandat nadaljeval kot samostojni poslanec. Pri tem je Janša Pukšiča pozval, naj še enkrat razmisli glede tega svojega koraka. "Pričakujemo, da se bo stvar uredila tako, da bo poslanska skupina ponovno štela 28 članov," je še dejal Janša.

"Skrajšanje teh plačilnih rokov na 15 dni bi predstavljalo zelo pomembno finančno injekcijo za slovensko gospodarstvo, še posebej za majhna in srednje velika podjetja ter obrtništvo v tem času, ko je likvidnost podjetij velik problem," je po seji izvršilnega odbora v Ljubljani povedal predsednik SDS in nekdanji premier Janša. To je po njegovih besedah ukrep, za katerega ni potrebno veliko, bi pa predstavljal veliko pomoč slovenskemu gospodarstvu v tem trenutku.

Janševa vlada je v odhajanju, kot je znano, predlagala noveli zakonov o davku od dohodkov pravnih oseb ter o dohodnini, s katerimi bi država uvedla nekaj ukrepov za razbremenitev gospodarstva. Znižala naj bi davčne stopnje, povečala olajšave za vlaganja v raziskave in razvoj ter znova uvedla splošno investicijsko olajšavo.

"Pričakovali smo, da se bo nova vlada prej opredelila do njih – jih bodisi nadgradila bodisi delno spremnila bodisi podprla takšne, kot so bili predlagani," je dejal Janša. "Vendar se ni nič zgodilo, zato bomo, kljub temu da na nek način novi vladi priznavamo potreben časa za to, da se spozna s situacijo in jo analizira, vendarle vztrajali na tem, da so tukaj postopki hitrejši, ker čas hitro teče," je dodal.

Predlogi, ki jih je dala prejšnja vlada, se namreč nanašajo že na letošnje leto, poudarja predsednik SDS. Zato je izvršilni odbor največje opozicijske stranke danes sprejel poziv vladi, da se čim prej opredeli do teh davčnih ukrepov za razbremenitev gospodarstva, da jih sprejme po nujnem postopku in da je seja državnega zbora še letos, tako da bodo imeli ti ukrepi takojšen učinek na razbremenitev gospodarstva.

"To je tisto, kar je potrebno takoj sprejeti glede na to, da so to ukrepi, ki lahko veljajo takoj oziroma nekateri celo za nazaj, torej za leto 2008. Bo pa potrebno sprejeti tudi še nekatere druge," je še povedal prvak SDS. Pri tem je dodal, da je na primer stanovanjska olajšava, ki so jo koalicijski partnerji dali v koalicijsko pogodbo, dobrodošel ukrep, zato upa, da bo ta zaveza iz koalicijske pogodbe uresničena.

Na vprašanje, ali pričakuje, da bo nova vlada v nadzorne svete podjetij v državni lasti povabila tudi koga iz SDS ali ki je blizu SDS, pa je nekdanji premier odgovoril, da je bil v prejšnjem mandatu postavljen nek standard, ki je po njegovem mnenju "dober in prispeva k temu, da je nadzor tam, kjer ljudje sprejemajo odločitve v imenu države oziroma davkoplačevalcev, popoln".

Pri tem je imel v mislih možnost, da opozicija predlaga ljudi v nadzorne svete v podjetjih ali ustanovah, kjer ima vlada vpliv oziroma večino. "Mi smo ta princip uveljavili in je veljal do konca mandata. Pričakujemo, da bo to politično kulturo in ta princip ohranila tudi nova vlada, vendar je v njihovih rokah, ali bodo tako ravnali ali ne," pravi Janša.

KOMENTARJI (29)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
10. 12. 2008 14.18
A JAnša je štiri leta nakladal, kako napredujemo in nam gre odlično, zdaj pa kar naenkrat terja hitre ukrepe, da se ne potopimo?! A kdo to razume?
Buena Vita
10. 12. 2008 13.52
trava ne flancaj še kolcalo se vam bo po Janši,resnici na ljubo je njegova vlada naredila oooooooooooooogromno,preveč,žal to mnogi negirate,ker ste bili prej socialci,Janša vas je spravil delaT,hja,pa delat boste morali ,slej ko prej,samo za drobiž,se ve, kaj je naredil za podeželje ,to vsak vidi lahko celo z letala,kraji kjer v sanjah niso pričakovali nebenega napredka,imajo zarasdi janše mnogo različnih obratov,kjer zaposlujejo svoje ljudi,to ima moč hja vsi pa vemo ,že dolgo predolgo ,da komunistom delo smrdi,navadili ste se lenarit,in tist ki reče ;,DELAT JE TREBA,TA JE VAŠ SOVRAŽNIK ŠTEVILKA ENA-AMEN
manjakranjc@hotmail.com
10. 12. 2008 13.02
Janša ma vse psevdolevičarje v malem prstu, jutri se pojavi in reče - buu; in vsa medijska srenja je že v doživljanju \"ekstaze\" in z njo tropi ovčic. Tako pač je.
bondxyz
10. 12. 2008 12.54
Ta Janša je res en tak i**jot... Kot da so oni bili hitri pri kakšnih spremembah, razen če se jim ni osebno splačalo. Osebnost je takšna, da sploh nebi smel biti na vodilnih položajih. Kar pa ne pomeni, da so ostali na tej sceni veliko boljši. Vse bolj ugotavljam, da so poročila in mediji vsi v stilu Lady... Vse to je eno samo zavajanje javnosti oziroma preusmerjanje pozornosti drugam, kot bi bilo potrebno. Kriza... kakšna kriza neki... Kar je krize pri nas, je nastala zaradi namernega vlivanja strahu. Dober izgovor za nekatere delodajalce,da še bolj izkoriščajo. Firme ne poslujejo več tako, ker so se ljudje ustrašili in bolj šparajo, denar ne kroži. kdo bo imel spet največ od tega, če pride do totalnega sesutja sistema, je lahko vsakemu jasno. Upam, da se bodo začeli ljudje izobraževati, ne samo s televizije, ki vedno bolj zavaja in je pod kontrolo posameznikov. To bi mogoče bila rešitev, ampak je pa tako, da tisti, ki imajo v povprečju dovolj, nimajo interesa, revnejši, pa če bi imeli interes, pa nimajo veliko možnosti - ob prizadevanju samo za golo preživetje. Škodo pa po mojem delajo tako eni in drugi na vladi,mogoče je tu in tam kakšna izjema, ki pa je sama nemočna...
trava@pinkponk.com
10. 12. 2008 12.02
joj kok mi gre ta janša na živce.naj se mal umiri in se sprijzni s tem da je izgubil. je kot otrok ki mu vzameš liziko,potem pa tuli in tuli in sploh ne neha dokler lizike ne dobi.tak je ravno janša.kakšen lep mir je bil ko ga ni bilo.(bil na dopustu izven slovenije,bi bilo super če bi kar tam ostal in tam pamet solil.) ko je bil on na vladi ni bil tok zagret.sploh pa ni nič dobrega naredil za nas.
blokirani
10. 12. 2008 11.18
Minuli četrtek je Pahorjeva vlada na redni vladni seji sprejela uredbo o merilih in pogojih za izdajanje državnih poroštev bankam, vrednih 12 milijard evrov davkoplačevalskega denarja. V nasprotju z javnimi napovedmi premiera Pahorja in drugih pomembnih politikov vladajoče koalicije uredba ne prepoveduje uporabe davkoplačevalskega denarja za državni odkup slabih bančnih terjatev, ki so nastale pri financiranju menedžerskih prevzemov podjetij (tako imenovani tajkunski posli). Na koncu tranzicije smo tako doživeli še eno veliko privatizacijsko farso: dobili smo sistemski ukrep, s katerim bomo davkoplačevalci lahko sanirali bankrotirane tajkunske posle.
brez_faksa
10. 12. 2008 10.51
aja, a pametuje mož. Ne, serje po novih in nam gleda v oči. Ko dojenček. Ivane, kad će ona obećana treća konferencija za štampu? Če bolj razume v tem jezuku. Muca papala? (V) NATO je bilo vse tiho.
godhead
10. 12. 2008 10.39
janša je lahko po vsem sranju, ki ga je povzročil samo tiho.
Buena Vita
10. 12. 2008 02.02
JANICA1 PA KAKŠEN MIR SMO IMELI V TOTALITARNI JUGI,HJA,ENI SO ŽE ŽIVELI NA VELIKI NOGI,KAJ PA INTERNIRANCI,TITO JIH JE ZBRISAL,KAE HUDO MU JE BILO KER SE JIH JE NEKAJ VRNILO Z LAGRJEV,JE ZATE TO MIR,MIR NA TRPLJENJU DRUGEGA PA TISTIM KI SO JIM KOMUNISTI VSE POBRALI,IMETJE JE PO CELEM SVETU NEDOTAKLJIVO, MIR ,KO SO PONOČI DRGAČE-MISLEČE ODPELJALI ,BREZ VRNITVE,V DEŽELOnewbody nehaj deklica,mir je ko so ljudje v svoji deželi svobodni,,ne zatirani in izkoriščevani
janica1
10. 12. 2008 00.44
pajtlerblanka ti si pa najhujš tle gor, če si baba pejt raj familjo rihtat , če jo imaš. Upam, da nisi s svojimi tud tko žleht, kokr tle gor . Če bi vsi, ki ste tle gor kr naprej, delali, namesto da tle lajate en na drugega, bi imeli vsaj kaj od tega. Men se že obrača,ko tle te komentarje čitam. Jez bom rekva tko: eni v desno drugi v levo, nč ni važn,sam da mamo mir. Vpisali ste napačno geslo ali napačen email naslov!
itevs
09. 12. 2008 23.20
titovka! uuuublaaa, kgh, kgh, zdaj sm si še pa tipkovnico pokozlal.
AnnaM
09. 12. 2008 23.15
Upam, da vlada čimprej pade, da ne naredijo preveč škode. Sploh se ne ukvarjajo z resnimi problemi, kriza je pred vrati. Naj že enkrat nehajo s tem Ruplom. Da je mera polna pa še tale TURŠKI šejk zapravlja.
Tonček Balonček
09. 12. 2008 21.45
Ampak oktobra so pa gospod janša govorili, da zapuščajo državo v odličnem stanju, s 30 mio EIR suficita (tliko bo porabil samo ta Turk) in da pot v blagostanje zagotavlaj le opcija voljenja SDS z veliko razliko, s epravi (med vrsticami), ne NSi ali kateri tretji, ampakmel naš janez. A zdaj ap hitro ukrepanje? Zakaj, če je vse tako stabilno in pripravljeno za še en mandat? Zakaj se je pa Janez ukvarjal le s klimo in emisijami CO2, mediji ter Boškom Šrotom, evakuacijo Rupla in Patrijo? Kaj ni imel pametnejšega dela, nas je spet nategnil v poden?
juventus
09. 12. 2008 21.43
Janša je za njih Tutankamon !!!!!!!!!!!!!!
fuksel
09. 12. 2008 21.37
I am sorry...vlada in presidente lahko kaomt letijo z rednimi linijami....
Tonček Balonček
09. 12. 2008 21.36
S temi avioni je sploh smešno, ampak \"u pitanju\" je predsednik države, ne izvršna obalst. večkrat sem se že vprašal, kako da iam ta Turk toliko več denarja kot Drnovšek? Ga financira tujina lia kdo? Zakaj novinarji molčijo? Naj razodenejo, odkod denar za plačevanje teh računov? Kakšen budže iama letos Turk? Mu je še kaj ostalo?
pikanet
09. 12. 2008 21.29
tomi.pasion-a misliš,da se v prejšnji vladi niso z avioni vozil-o pa še kako so se,sam,da njihovih stroškov ni nobeden na mizo metal.
Tonček Balonček
09. 12. 2008 21.28
Bravo Janša, komaj si se vrnil, že si jim nalil čistega vina in razkrinkal to brezglavo komunistično sodrgo, ki jo je naplavila le manipulacija na volitvah, afera Patria in medijska kampanja levičarskih novinarjev. Menda ne boimo zdaj s temi diletanti na oblasti, kamor se je posrečilo vsiliti le Rupla, zdaj životarili štiri leta?! Ali jih bomo rušili od znotraj, kot v časih ZKJ, ali pa bomo šli na ulice ter, če ne bo zaleglo, v gozdove?! Prosim za nadaljna navodila!! Naj že vnaprej povem, da v Argentino nočem iti, še manj pa, da bi me s koroške vrnili nazaj in bi končal v kakšnem breznu ali na Kopiščih, Teharjih ali v Rogu! Stvar je resna, komunisti so spet na višku svojih moči, čas je, dastorimo kaj, naloga je težja, Cerkev kar molči, obogatenega Urana bo treba zamenjati, gre za usodo Naroda in veliko ljudi s esploh ne zaveda, kakšna katastrofa se nam bliža, pravzaprav jehuje kt konec osemdesetih let, novorevijaši so na alkoterapijah, novih idej ni, kam in kako zdaj?!! Morda je kakšna možnost le še v bratih Podobnbik, W. Wolfu in čebelarju! Tonemo in se pogrezamo!
rozi77
09. 12. 2008 21.26
TU SE VIDI KAKO JE DEL LJUDI PRIMITIVNIH,LEPO VAS PROSIM!!!!KAJ SE ŠE VAM NI RAZJASNILO DA NEMOREMO ŽIVET VEČ KOT SE JE ŽIVELO V STARI BIVŠI JUGI!TOLIKO IMASTE ZA POVEDAT GLEDE JANŠA AMPAK MARSIKAJ SE JE UREDILO TO VEMO VSI SAMO V PIČLIH 4 LETIH KAR SO NAREDILI SO VELIKO!SAMO SPOLNITE KOLIKOSESTANKOVANJA JE BILO KO SO JIM TAISTI KI ZDAJ VODIJO TO OBLAST NAGAJALI SPODBIJALI SE OB TE IN ONE ZADEVE VSI VEMO ZAKAJ!!DA SO PRIŠLI DO OBLASTI !!SDS MISLIM DA SE BOSTE MORALI KMALU VRNIT DA NE BO ŠLO VSE K VRAGU !!!!!VI NAIVNEŽI KI PA PLJUVATE PO PREJŠNJI VLADI SE PA MALO ZAMISLITE!!!!!!ZDAJ IMAJO OBLAST PA MISLIM DA SE BODO MED SABO SKREGALI KER VLEČEJO VSAK NA SVOJ KONEC!!!PA NE MI GOVORIT TE NJIHOVE FRAZE ZAVOLJO LJUDSTVA!!!!!KJE SO SPREMEMBE KI STE JIH OBLJUBLAL ????TO ČAKAMO AMPAK MISLIM DA JIH NE BO !!!!!PREJ BANKROT !!!POTEM BO PA VSE KRIVA RECESIJA V SVETU!!!!!JOJ KAKO SMO NAIVNI MI SLOVENČKI!!!!!!
tomi.passion@gmail.com
09. 12. 2008 21.12
To, kar je izvolil naivni slovenski narod je katastrofa. Levica je leta in leta obljubljala in se predstavljala kot da je socialna, da bo skrbela za delavca, da ne bo afer, da bomo živeli v raju, da bo minimalna plača 1000 EUR in še in še. In še enkrat več se je izkazalo, da podgani ne smeš zaupati in naša levica je leglo podganje drhali. 60 let so kradli, lagali, živeli kot največji tajkuni s Titom na čelu, narod pa je živel od fižola in se vozil s stoenkami misleč, da ima vse. In kaj imamo danes. Ljudje ostajajo brez služb, praktično vsak 3 Slovenec je reven, kriza je tukaj, medtem pa predsednik Turk hodi v Sarajevo z luksiznim letom za 90.000 EUR, Pahor v Bruselj s super luksuznim letalo, izplačujejo si nagrade, visoke plače, izvajajo kadrovski cunami in na sploh se ukvarjajo sami s sabo. Katastrofa, ta vlada mora čim prej spokati kufre, če želimo preživeti.