Slovenija

Janša: Boljše do leta 2007

Bled, 18. 10. 2005 14.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Premier Janša je prepričan, da je zdaj pravi čas za izpeljavo reform, ki so ''ene boljših v Evropi''.

Janša meni, da je paket slovenskih reform eden boljših v Evropi
Janša meni, da je paket slovenskih reform eden boljših v Evropi FOTO: POP TV

Predsednik vlade Janez Janša je prepričan, da je sedaj pravi čas za izpeljavo ekonomskih in socialnih reform, je na četrti Economistovi okrogli mizi s slovensko vlado na Bledu z naslovom Povečanje slovenske konkurenčnosti v novi Evropi poudaril Janša. Kot je dodal, pa "globalni boljši časi za Slovenijo prihajajo leta 2007, ko bodo začeli veljati nekateri ključni ukrepi, ki jih predlaga vlada".

Kot meni Janša, je paket predlaganih reform za povečanje slovenske konkurenčnosti eden boljših v Evropi. "Do leta 2008, ko bo Slovenija predsedovala EU, želimo imeti ne samo najboljši predlog gospodarskih in socialnih reform, temveč tudi prve rezultate," je poudaril premier. Reforme so po njegovih besedah potrebne zaradi sprememb v globalnem okolju in tudi zato, ker Slovenija zmore bolje izkoristiti svoje zmožnosti.

S predlaganima proračunoma za prihodnji dve leti se je danes seznanil tudi parlamentarni odbor za visoko šolstvo, znanost in tehnološki razvoj. Kljub pomislekom predstavnikov vseh treh univerz in predlaganim dopolnilom opozicijskih članov odbora, parlamentarni odbor predloga proračuna ni popravil s svojimi dopolnili. Matičnemu odboru za finance in monetarno politiko pa je vendarle predlagal, naj v proračunu zagotovi dodatna sredstva za investicije v študentske domove.

Paket reform, ki je trenutno predmet širše razprave, je nastal na podlagi Strategije razvoja Slovenije. Določene ukrepe, ki so predvideni v strategiji, kot je denimo odprava administrativnih ovir, vlada po Janševih pojasnilih že izvaja. "Z izvedbo vseh ukrepov želimo, da se Slovenija v naslednjih desetih letih razvija tako, da bo njena gospodarska rast za tri odstotke točke višja od evropskega povprečja, s čimer bi zmanjšali razvojni zaostanek za najbolj razvitimi državami," je dejal Janša.

Medtem ko bi Slovenija lahko večino predlaganih ukrepov sprejela precej hitro, pa so, tako Janša, nekateri ključni predlogi sprememb vezani na leto 2007. Takrat naj bi začela veljati nova davčna zakonodaja, nekatere rešitve, ki zahtevajo več usklajevanja, pa tudi večina rešitev, katerih cilj je liberalizacija trga dela.

Slovenija se odpira tujemu trgu

Med najbolj odmevnimi spremembami, ki jih napoveduje vlada, je zagotovo sprememba davčne zakonodaje in z njo povezana morebitna uvedba enotne davčne stopnje. Janša je dejal, da je razprava o uvedbi enotne davčne stopnje močno obremenjena z izrazito odklonilnim mnenjem sindikatov.

Economistova poslovna okrogla miza na Bledu, ki se je udeležuje približno 100 udeležencev, poteka že četrtič. Na dogodku poleg premiera Janše sodelujejo še minister za finance Andrej Bajuk, minister za gospodarstvo Andrej Vizjak, minister za javno upravo Gregor Virant in minister za visoko šolstvo in znanost Jure Zupan ter guverner Banke Slovenije Mitja Gaspari. Dogodek na Bledu je, z izjemno razprave s premierom Janšo, sicer zaprt za javnost.

Premier meni, da bi bilo neodgovorno pričakovati, da bi s sindikati dosegli popolno soglasje, kljub temu pa pričakuje, da vsi, ki so udeleženi v razpravah, vedo, o čem se razpravlja. Spomnil je, da je v preteklosti že veliko ambicioznih reform propadlo zaradi nasprotovanja sindikatov.

Po Janševih besedah Slovenija že sedaj izvaja ukrepe za spodbujanje tujih investicij. Med pomembnimi nalogami, ki državo še čakajo, je premier izpostavil vzpostavitev tujim investicijam naklonjenega okolja, znižanje stroškov za začetne investicije in bolj ofenzivno trženje Slovenije kot lokacije za tuje neposredne investicije.