Slovenija

Jankoviću več pooblastil

Ljubljana, 29. 01. 2007 16.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Nasprotovanje nekaterih svetniških skupin je Jankovića prepričalo, da se je deloma odrekel 'cesarskim' pooblastilom.

Zoran Janković med volilno kampanjo: Predlog, da bi župan dobil neomejena poblastila v Holdingu Ljubljana, je naletel na odpor
Zoran Janković med volilno kampanjo: Predlog, da bi župan dobil neomejena poblastila v Holdingu Ljubljana, je naletel na odpor FOTO: Dare Čekeliš


Ljubljanski župan Zoran Janković bo z razširjenimi pooblastili dobil možnost določanja cen storitev javnih podjetij, ki spadajo v ljubljanski holding. Ne da bi se oziral na mnenje občinskega sveta, bo tako lahko sam dajal soglasje k cenikom za parkiranje, tarifam za vodovod, kanalščino, javni prevoz, pogrebne storitve itn. Po prvotnem predlogu, ki ga je Janković kasneje umaknil, naj bi sam sprejemal tudi poslovna poročila javnih podjetij, ne da bi pri tem sodeloval mestni svet.

Samostojni svetnik Miha Jazbinšek (Zeleni Slovenije) je tik pred koncem seje mestnega sveta umaknil operativne sklepe za zaščito javnega interesa pri izgradnji kompleksa Šumi. Župan mu je zagotovil, da bodo njegovi predlogi osnova za sklenitev aneksa k urbanistični pogodbi za Šumi. Jazbinšek je predlagal sklepe o uveljavitvi predkupne pravice MOL na delu Šumijevih zemljišč, o razveljavitvi sklenjene urbanistične pogodbe z R.E. Investom za uresničitev zazidalnega načrta za to območje urejanja in o sklenitvi nove (popolnejše ter bolj zavezujoče za investitorja). Predlagal pa je tudi različne možnosti garažno-parkirne ureditve kompleksa Šumi in Kongresnega trga.

Predlog, po katerem naj bi ljubljanski župan dobil neomejena 'generalna pooblastila' za sprejemanje odločitev o delovanju javnih podjetij, združenih v Holding Ljubljana, je že pred sejo mestnega sveta naletel na odpor velike večine opozicijskih strank, Socialni demokrati (SD) pa so nasprotovanje pokazali celo z vložitvijo svojega dopolnila. Po njihovem mnenju bi moral župan dobiti soglasje mestnega sveta v primerih, ko svet ustanoviteljev Holdinga odloča o cenah oz. tarifah javnih podjetij in ko sprejema njihova poslovna poročila. Podporo socialnim demokratom so napovedali tudi v SDS, LDS, NSi in samostojni svetnik Zelenih Slovenije.

SD: Presenetljiv županov predlog

Mestna svetnica Metka Tekavčič (SD)
Mestna svetnica Metka Tekavčič (SD) FOTO: POP TV

"Predlog razširjenega generalnega pooblastila me preseneča, saj ima župan s svojo listo že zdaj zagotovljeno večino v mestnem svetu," je za 24ur.com povedala vodja svetniške skupine SD Metka Tekavčič. Po njenem mnenju je dosedanja ureditev županovega 'generalnega pooblastila' za zastopanje mestne občine Ljubljana v medobčinskem Holdingu povsem zadostna.

Če bi se z večino glasov izrekel za širitev županovih pooblastil, bi se mestni svet hkrati odrekel večini svoji pristojnosti glede odločanja v zadevah, ki po besedah Tekavčičeve "bistveno posegajo v življenje Ljubljančank in Ljubljančanov".

Lahko bodo razpravljali le o poslovnem poročilu

"Govorila sem s županom in sem dobila vtis, da gre za nesporazum," je povedala Tekavčičeva in dodala, da se je tudi Jankoviću zdelo "normalno, da o višini cen komunalnih storitev in poslovnih poročilih razpravlja v mestnem svetu".

Ljubljanski mestni svetniki so na seji potrdili sestavo nadzornega obora Mestne občine Ljubljana (MOL). Predsednik odbora bo do izteka mandata mestnega sveta Ivan Oven, komisija pa ni upoštevala predloga opozicijske SDS, da bi nadzorni odbor vodil nekdanji član računskega sodišča Martin Jakše.

Nekateri mestni svetniki celo menijo, da je širitev Jankovićevih prisojnosti le korak do točke, ko bi bil mestni svet le še samemu sebi v namen, saj bi bil odrezan od odločanja o bistvenih vprašanjih komunalne in razvojne politike mesta.

Tik pred sejo mestnega sveta smo iz svetniške skupine Liste Zorana Jankovića (LZJ) dobili pojasnilo, da bodo njihovi svetniki "podprli amandma, ki ga bo na seji mestnega sveta vložil župan". Kakšna bo vsebina tega dopolnila, niso omenili niti z besedico, po razpoloženju v mestnem svetu pa je bilo pričakovati, da se bo župan pri zastopanju v Holdingu Ljubljana odrekel možnosti vladanja v slogu starorimskih imperatorjev.

Vendar je to storil le deloma. Na seji je namreč Janković svoj prvotni predlog sklepa omilil z lastnim dopolnilom, ki je brez posebnih naporov dobil zadostno večinsko podporo. Tako bo mestni svet predhodno obravnaval le poslovna poročila, o cenah storitev javnih podjetij pa ne bo razpravljal in odločal, ker bo to počel kar župan sam.


SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

andinrej
29. 01. 2007 22.41
Ah, on samo probava (in prav vam je) če vam je (Ljubljančanom) še ostalo kaj soli. Joj, joj, joj ....,se bo enim še spremenilo. Pa saj res ni neumen on, valjda da želi o vsem odločati sam. Srčno upam, da ne bo njegov vpliv ušel iz vašega lepega mesta.
ernest83
29. 01. 2007 22.20
Predsednik vlade mora biti vodja. On odgovarja. Tako je v vseh normalnih državah. Dokler je bil Drnovšek tudi ni šlo nič mimo njega. Drugače ne more bit. Niso pa še nobenega zaprli, ker je drugače mislil, odkar je Janša.
albertinum@excite.com
29. 01. 2007 22.11
Tomi, za Kubo, S. Korejo in prepoved drugačnega mišljenja ni potrebno iti daleč. Takšne metode vpeljuje kar veliki vodja in diktator JJ.
tomi.passion@gmail.com
29. 01. 2007 21.39
Očitno gremo po poti korupcije, ko si nekdo s pomočjo svoje liste zagotovo netransparentnost in po mili volji dviga cene oarkiranja, socilanih storitev itd. Janković očitno misli, da smo na Kubi ali v S.Koreji. Tam je prepovedano drugače misliti in ploskati ter peti, ko ti to naročijo.
theta
29. 01. 2007 20.17
En američan mi je pred zadnjimi kongresnimi volitvami razložu: "Ni problem, da smo izvolili Busha. Problem je, ker smo dali belo hišo in kongres v roke iste stranke"... Do naslednjih volitev bodo tudi Ljubljančani prišli k pameti..... Mi izven Ljubljane se bomo pa mal zabavali, ko bo šlo z Ljubljano še bolj čudno kot doslej. Čestitke Jankoviču za menedžerski odkup Ljubljane!
pumpar@volja.net
29. 01. 2007 18.59
Ja v nasprotnem primeru pa bo Jankovič pobral ponovno vse kar je namenjenu njemu in kaj je namenjeno drugim,kot je bilo v merkatorju,KOSOVA KOMISIJA PA ŠE KAR SPI.
Rijad Proši?
29. 01. 2007 18.46
V prejšnjem mandatu so pa svetniki obstruirali, kjer se je le dalo.
stajler
29. 01. 2007 17.34
citat iz novice: "Nekateri mestni svetniki celo menijo, da bi bila širitev Jankovićevih prisojnosti le korak do točke, ko bi bil mestni svet odrezan od odločanja o komunalni politiki mesta." Mogoče to sploh nebi bilo slabo, ker se sedaj večina stvari, kjer bi svetniki dobil manj dinarčkov, namesto da jim še več pade v žep, ustavijo na mestnem svetu.