Slovenija

Janković za spremembe

Ljubljana, 19. 12. 2006 08.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Janković pravi, da se bodo morali svetniki na razpravah, ki bodo časovno omejene, držati točke dnevnega reda.

O spremembah poslovnika se namerava župan uskladiti z vsemi svetniškimi skupinami
O spremembah poslovnika se namerava župan uskladiti z vsemi svetniškimi skupinami FOTO: Dare Čekeliš
Ljubljanski župan Zoran Janković po enem mesecu vodenja Mestne občine Ljubljana (MOL) še vedno stoji za vsemi svojimi projekti, ki jih je zdaj že več kot 22. Na današnji novinarski konferenci je zatrdil, da nima političnih ambicij, so pa novinci v mestnem svetu od starih izkušenih politikov na ponedeljkovi seji dobili lekcijo o tem, kako se gre "politični pink-ponk". Župan namerava v soglasju s svetniki pripraviti take spremembe poslovnika, da bodo razprave napovedane vnaprej, podobno kot v DZ.

O spremembah poslovnika se namerava župan uskladiti z vsemi svetniškimi skupinami. Po Jankovićevih besedah bo imel vsak možnost povedati svoje mnenje, vendar bodo razprave časovno omejene, svetniki pa se bodo morali držati točke dnevnega reda. Le tako bo namreč mestni svet kos nalogam, ki jih čakajo, saj Ljubljančani ne želijo "političnega pink-ponka", ampak želijo konkretne projekte, je dejal Janković.

Po milijarde na sodišče
Janković se bo pogovarjal tudi z drugimi občinami
Janković se bo pogovarjal tudi z drugimi občinami FOTO: POP TV
Mestni svetniki so potrdili tudi višje cene parkirnin v evrih. Na belih conah bo potrebno za uro parkiranja plačati 0,60 evra (doslej 100 tolarjev), vendar bo mogoče parkirnino plačevati v 10-minutnih intervalih, torej tudi za manj kot uro parkiranja. Na parkiriščih prvega tarifnega razreda bo potrebno za vsako začeto uro plačati en evro ter evro in pol na noč. Vsaka začeta ura vas bo na parkirišču drugega tarifnega razreda stala 0,60 evra, na parkirišču tretjega tarifnega razreda pa boste za prvi dve uri plačali pol evra in za vsako naslednjo začeto uro pol evra.

Ljubljanski mestni svetniki so s 35 glasovi za in tremi proti sklenili, da se na ustavno sodišče vloži zahteva za oceno ustavnosti zakona o financiranju občin, ker bo Mestna občina Ljubljana zaradi določb zakona, ki bo začel veljati 1. januarja 2007, v prihodnjem letu izgubila dobrih 11 milijard tolarjev. Župana Jankovića pa so pooblastili za vodenje vseh procesnih dejanj in zastopanje interesov občine pri ustavnem sodišču v tej zadevi.

Jankovič je po seji povedal, da se o vložitvi zahteve za oceno ustavnosti zakona o financiranju občin pogovarja še z ostalimi občinami, ki bodo po novem zakonu dobile manj sredstev. Zdaj bodo na MOL pripravili ustrezno dokumentacijo in jo predali ustavnemu sodišču v presojo, je pojasnil župan. Še v tem tednu pa se namerava sestati z ministrom za lokalno samoupravo in regionalno politiko Ivanom Žagarjem.

11 milijard tolarjev manj denarja

Po izračunih službe vlade za lokalno samoupravo in regionalno politiko znašajo prihodki iz glavarine za MOL za leto 2007 22,9 milijarde tolarjev, medtem ko so bili v letošnjem proračunu MOL predvideni prihodki iz naslova dohodnine v višini 31,5 milijarde tolarjev.

Občini Ljubljana se obeta 11 milijonov tolarjev manj proračunskega denarja
Občini Ljubljana se obeta 11 milijonov tolarjev manj proračunskega denarja FOTO: Dare Čekeliš

Na MOL so izračunali, da bi ocenjeni prihodki iz naslova dohodnine za leto 2007 po zdaj veljavnem zakonu o financiranju občin znašali 34,3 milijarde tolarjev. Tako je jasno, da se MOL z novim zakonom jemlje 11,3 milijarde tolarjev, kar predstavlja primanjkljaj v višini približno ene tretjine vseh prihodkov iz naslova dohodnine.

KOMENTARJI (31)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jsmazarot@email.si
20. 12. 2006 13.14
Koruza? Kamen? Klobuk? Komunist? Koleraba? Majhen petelin? Ne, to je tvoja logika. In povej: kdo je kupec? So ljudje, država? Potem bo pa šlo napre! In v čem je fora Železnic? Če bi malo manj prog ukinjal, bi bilo veliko bolje!
jaka37
20. 12. 2006 13.12
whereareweheadedto. Moji komentarji so vedno kritični, kadar si kdo to zasluži. Kar pa se tvoje izjave tiče pa sklepam, da si nekoliko ostarel možakar, ki mu včasih kaj uide. Želim ti dobro kardivaskularne vaje.
Uporabnik113189
20. 12. 2006 13.09
jsmazarot, težko sem se premagal, da nisem napisal tistega znanega izraza iz tega foruma, ki se začne na K. Torej tvoja logika.. Greš na sejem in kupiš na licitaciji najboljšo kravo mlekarico kar jih je. Privežeš jo k jaslim in jo pustiš brez hrane in vode, naj se kar dokaže, saj je najboljša...Rezultat je večini že znan, samo tebi ne..
doki007@email.si
20. 12. 2006 13.00
KAJ BOMO S SLOVENSKIMI ŽELEZNICAMI NAREDIL,.... DAJTE PREDLOG SIMPATIZERJI JANŠE IN KOALICIJE ,...PRAV NIČ SE NE PREMAKNE Z MRTVE TOČKE....
jsmazarot@email.si
20. 12. 2006 12.58
Uboga Ljubljana, kako se mi smiliš! Nisi samo ti v Sloveniji! Če bo kaj koristnega napravi iz teh 33 milijard, bo nasleddnjo leto dobil več! Naj sedaj pokaže tisto, za kar se je v Mercatorju hvalil, da je naredil!
s_slovenec@hotmail.com
20. 12. 2006 12.55
Jankovič je včeraj na TV posredno javno povedal, da je Ljubljana ves čas od osamosvojitve živela v državi PRIVILIGIRANO. To kar je marsikdo trdil, pa zaradi medijev večina Slovencev ni verjela. Torej posredno je povedal to, da je Ljubljana vsa ta leta centralistično izkoriščala in bogatela na račun vseh Slovencev. Čestitam vladi, da je sprejela nov zakon, ki to priviligiranost izničuje in daje enake možnosti vsem občinam v Sloveniji. To je prva in upam ne zadnja pametna poteza slovenske vlade. Pa da ne bo še kdo utemeljeval poleg Jankoviča, da mora Ljubljana imeti priviligiran položaj, ker je pač glavno mesto. Taki si naj pogledajo nemški sistem. Tam je Berlin glavno, vendar najbolj revno mesto oz. regija. Preprosto zato, ker imajo glavno besedo v državi močne regije - dežele, ne pa center. Že pred 10 leti sem pravil na forumih, da nas bo Ljubljana s centralizmom izžela, obogatela, potem pa bo začela jamrati, da mora dajati sredstva za revne in nerazvite. Ironija. Levica z Jankovičem pa spet dela napako, zaradi katere je dejansko zgubila oblast. Naj ne mislijo, da bodo dobili naslednje ali kakršnekoli nadaljne volitve, v kolikor bodo še naprej fantazirali o centralizaciji in kopičenju bogastva v Ljubljani na račun vseh.
malasutra@gmail.com
20. 12. 2006 12.52
ja, res, zakaj bi ljubljana gradila vse te famozne parkirne hiše in parkirišča za tiste, ki se v lj vozijo delat iz ivančne gorice, ambrusa, grosupljega, višnje gore, kranja, vrhnike... saj bodo del ljubljanske glavarine dobili, pa naj s tem odprejo delovna mesta kar v domačih občinah. no, malo se hecam. ampak, res, je treba pogledati situacijo iz vseh teh vidikov. ne morete od ljubljane samo zahtevati in pričakovati in ji za nameček še sredstva, ki ji po glavi prebivalca pripadajo, jemati. zakaj bi res pol dolenjske in gorenjske gratis parkiralo okoli blokov na trnovem, recimo, domačini pa naj delamo prekrške, ker nimamo kje normalno parkirati. no, jakec37 in ostali pajdaši, kako je kaj s tem? bo mestni sds kaj ukrenil glede tega????
whereareweheadedto
20. 12. 2006 12.27
MOL so s tem zakonom odtrgali velik del proračuna. Sedaj bodo male občine, ki itak nimajo delovnih mest za svoje občane dobile več, taisti občani se pa vozijo v Ljubljano na delo. Meni je vseeno, če vsa parkirišča izginejo in MOL nabavi 2000 pajkov ter avtomobile vozi na deponijo. Jaz se vozim z mestnim prometom, kolesom ali hodim peš. Saj veste, to je tisto, kar nekateri poznajo pod imenom rekreacija oziroma kardivaskularna vaja. Ko sem še živel v svojem domačem mestu sem se pa vozil v Ljubljano z vlakom. Jaka37, zate je pa res že čas, da razmisliš o svojih izjavah. Po njihovi ostrini sklepam, da si v "resničnem" življenju mala miškica, ki najmanjšega kritičnega komentarja ne spravi iz sebe, brez da ob tem napravi kakec...:)
xes
20. 12. 2006 12.21
Eh Zoki nekak ne more iz svoje koze velikega sefa in direktorja in bi rad imel vse pod kontrolo/komando od svetnikov do mestnih redarjev, tako kot je to v gospodarstvu ampak zal to ni merkator in ukazovanjem in ustrahovanjem ne bo kaj dosti dosegel... pac.. sprejeti bo moral tudi to, da so ostali svetniki tam kjer so zaradi "ostalih" glasov ljudstva in da predstavljajo "ostali" del ljudstva, ki mogoce misli drugace od njega in njegove liste... zatorej se bo moral posvetiti in postati vesc v politicnem dialogu in pogoltniti del svojega ponosa, mogoce celo programa, ter delati skupaj z vsemi svetniki ce bo hotel kaj doseci... sele takrat bo postal zupan in ne direktor (diktator)... in hvala bogu da je tako!
malasutra@gmail.com
20. 12. 2006 12.20
pa kako boš janševe helikopterske izlete k svoji ljubici na koroško upravičil? to so prava vprašanja, jakec37. malo tuhtaj. skrajni čas. tvoja banda se je že po dveh letih razpasla, da je groza.
malasutra@gmail.com
20. 12. 2006 12.14
točno. v mestnem svetu je ravno dovolj sdsjevcev, ki so zverzirani za politično gobcanje, zavlačevanje in mlatenje prazne slame. njih, denimo, 11 milijard sit manj v občinski blagajni sploh ne skrbi. za crknit, kakšna banda so tile. kar se novega poslovnika, jakec37, tiče: če ga lahko ima državni zbor zastavljenega v tem duhu, potem ne vidim razloga, da ga ne bi imel tudi ljubljanski mestni svet. kdo pa se ima čas zajebavati z impotentnimi in škodljivimi sdsjevci, ki jih ne zanima (to je zdaj očitno) dobrobit mesta ljubljana, ampak zgolj politično nategovanje in podjebavanje političnih nasprotnikov. spregledali smo tvoje poštenjake, jaka37. pa če še toliko piskaš po teh forumih. rajši si izmisli, kaj boš ruplu v bran povedal. temu političnemu konvertitu od ministra.
doki007@email.si
20. 12. 2006 12.00
jaka 37 ,....ti se en bedak, stalno sediš za računalnikom pišeš same neumnosti,...očitno si Janšev simpatizer, ker ti gre Jankovič toliko v nos,...ampak nekaj te vprašam, kdo za tebe bi bil pa sposoben za župana....? ..pa tvoj Mercator, stalno nekaj ,poglej Slovenske železnice ,..Jurković Janšev človek kaj je napravil ,...drek po domač ,...trenutno brez direktorja ,...miljardne zgube še naprej,....VLADA HOČE REŠIT ŽELEZNICE NA VSAK NAČIN TUDI S POROŠTVOM ,....SAMO DA BOMO REŠIL ŽELEZNICE,.. MANEGERJI SO NESPOSOBNI ,...VSI IZ VRST KOALICIJE,...na zavodu manjkajo ti profili zakaj ne bi poslal v likvidacijo železnice,...železnice ne rabimo, dokler ne pridejo na zeleno vejo ,....DAJ REŠITEV PAMETNI JAKA 37.....
Peter Jurcek
20. 12. 2006 11.30
Prav neverjetno jaka37, ampak ti si non stop na forumu, res me zanima a sploh kje delaš al sam socialno vlečeš od države pa jim zato tok u rit lezeš ker misliš da boš kaj več dobil zarad tega. Sicer pa čestitke Jankoviču, naj že enkrat naredi red v občinskem svetu, se vidi da je deloven človek in da nima časa za čenče ki se dogajajo za občinsko mizo. Če se imajo svetniki med sabo kaj za zmenit naj gredo v gostilno pa se tam pogovarjajo ne pa da to delajo med delovnim časom.
Uporabnik113189
20. 12. 2006 11.13
Imam vtis, da večina sploh ne loči razlike med 1100, 11MIO in 11MRD. Tako da ta vlada, če že kaj ušpiči, to naredi vedno za največjo možno cifro..Primer oklepniki..Falcon je nič v primerjavi s to zgodbo. Štala nastane in čez čas potihne v vsakem primeru, kasneje gre karavana naprej za velike številke pa se takšno početje neverjetno splača. To je čist navaden BALKANIZEM. Pri normalnem planiranju in poštenem delu se pogovarjamo o malih razlikah, recimo odstotek ali 2, pa že to je veliko pri valuti kot je evro..Če nekomu, ki ima prevzete pogodbene obveznosti v naslednjem letu nenadoma vzameš celiih 11MRD oziroma tretjino si ga pa spravil v obupen položaj..Če tega ne razume ena država, potem mi je marsikaj jasno, če pa razume, mi je še bolj jasno..
jaka37
20. 12. 2006 10.36
Janković je nategnil celo Ljubljano in še samega sebe. Polna usta so ga bila pred volitvami, ko je obljubljal pravljico. Zgodilo pa se je ravno nasprotno. Prvi ukrep, ki je bil, je dvig parkirnine, povečanje uprave, poleg tega ni zamenjal nikogar iz uprave, ki so prav tako krivi za slabo stanje v državi. Sedaj je ugotovil, da iz njegovih obljub ne bo nič in že po prvi seji išče izgovore in razloge za to v vseh drugih. Sedaj pa želi še utišati mestni svet. Zakaj le? Janković, kot se spomnim, ni dobil 100 glasov, da bi si lahko to privoščil. V MS je cel kup strank in ljudi, ki jih je narod izvolil ker se pač ne strinjajo z Jankovićem in nihče ne more ali sme utišati ali omejiti drugačnega mnenja. Pa še to, če je res to, da je prva seja trajala 8 ur, potem naj se Janković zamisli nad sabo in svojo listo, da niso bili sposobni normalno izpeljat seje. Tako je to, če daš nesposobneža za župana in to samo še potrjuje, da je Mercator posloval zgolj in samo zaradi neomejenih državnih sredstev, ne pa zaradi Jankovića.
malasutra@gmail.com
20. 12. 2006 10.16
okej, victoriosus, pa naj imajo še druga mesta na grbi tuje delegacije in ves ta evropski cirkus, pa ambasade, pa vse... konec koncev je ljubljana prestolnica, ki reprezentira svetu celo slovenijo. pa naj se vidi štala. drugo si v svoji omejenosti niti ne zaslužite. drugje so ljudje ponavadi ponosni na svoja glavna mesta. tu pa - škodoželjnost in favšija. kratka pamet. zatumbanost. cankarjev blatni dol.
victoriosus
19. 12. 2006 23.07
Pred faco vam laže. Parkirnine gredo gor. In parkirišče na Parmovi izgine, ker bo tam džamija. Super, ane? Kot da ni že zdaj dovolj težav s parkiranjem. Saj tako ali tako je Jankovoć genialen menedžer, bo že pričaral teh 11 milijard. Druga mesta tudi rabijo sredstva. Ta porazdelitev je bolj pravična.
malasutra@gmail.com
19. 12. 2006 16.01
se strinjam limonca4. konec koncev ni pop tv kriv, če imamo ljubljančani agilnega župana, o katerega dejavnostih je kaj poročati.
limonca4
19. 12. 2006 14.40
S_slovenec, 24ur poroča le tisto, kar nas zanima. Če ti ne paše brati novic o Jankoviču, pa glej druge novice, saj te noben ne sili, da moraš to brati.
s_slovenec@hotmail.com
19. 12. 2006 14.31
Eno vprašanje za 24ur idiote. Kaj za vraga kar naprej poročate o Jankoviču? Pa kaj boste poročali tudi kdaj gre na WC itd.? Pa koga briga Ljubljana? Pa saj poročate o tem kot da gre za nivo celotne države. Totalni idi... ste!!