Slovenija

Janković: Samo upravičene podražitve

Ljubljana, 30. 01. 2007 17.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Opozicija v mestnem svetu meni, da se bo županu 'kost', ki jo je dobil z vplivom na cene javnih storitev, zataknila.

Ljubljanski župan je na ponedeljkovi seji mestnega sveta dosegel, da je s podporo glasov lastnih svetnikov dobil razširjeno generalno pooblastilo za zastopanje v Holdingu Ljubljana. Doslej je o podražitvah storitev javnih podjetij razpravljal in dajal soglasje mestni svet, po novem pa bo to v izključni pristojnosti župana. Mestni svetniki bodo sicer lahko razpravljali o cenah vode, odvoza smeti, pogrebov, javnega prevoza itn., vendar bo to po novem zgolj kavarniška debata, saj zavezujočih sklepov mestni svet ne bo sprejemal.

Ljubljanska mestna hiša: Mestni svet kot ovira učinkovitosti županovanja
Ljubljanska mestna hiša: Mestni svet kot ovira učinkovitosti županovanja FOTO: POP TV
Župan Zoran Janković ne bo čakal na soglasje mestnega sveta
Župan Zoran Janković ne bo čakal na soglasje mestnega sveta FOTO: Dare Čekeliš

"To ni več diktatura Liste Zorana Jankovića, to je njegova osebna diktatura," komentira mestni svetnik Zelenih Slovenije Miha Jazbinšek dogajanje na seji mestnega sveta.

Čeprav je župan na seji mestnega sveta nekoliko preoblikoval prvotni predlog, in je mestnemu svetu dopustil možnost, da enkrat letno pregleda letno poročilo Holdinga, pa to po mnenju Metke Tekavčič, ki vodi svetniško skupino Socialnih demokratov (SD), ni dovolj. "Vprašanje cen storitev javnih podjetij je tako pomembno, da bi o njih moral odločati tudi mestni svet," je povedala Tekavčičeva, ki se je na seji mestnega sveta zavzela za brzdanje Jankovićevih apetitov, vendar ni dobila zadostne podpore.

Kako bo nadzoroval monopolne storitve?

Širitev županovih pooblastil naj bi bila še toliko bolj nerazumljiva, ker ima Lista Zorana Jankovića (LZJ) v mestnem svetu zagotovljeno večino 23 glasov. "S to odločitvijo župan zanemarja intelektualni potencial svojih lastnih svetnikov," meni Jazbinšek. "Sicer bo pa zanimivo videti, kako bo župan nadziral cene monopolnih storitev."

Jankovićevi mestni svetniki so odločitev podprli, ker naj bi s tem županu povečali učinkovitost vodenja poslov. Med opozicijo v mestnem svetu pa prevladuje mnenje, da se bo Jankoviću "kost, ki jo je pogoltnil, zataknila", kakor hitro bo prišlo do prvih podražitev.

Podražitve bodo morale biti upravičene

Ljubljanski župan je na današnji novinarski konferenci na pomisleke, da bi razširitev njegovega generalnega pooblastila vplivala na višanje cen javnih storitev zatrdil, da "zaradi pooblastila podražitev ne bo". Razprave o tem, kako vendarle omejiti njegovo pooblastilo razume "kot veliko skrb za delo mestnega sveta, holdinga ter župana in sploh ne pomeni nezaupanja", je dejal Jankovič. "Če so podražitve, potem morajo biti upravičene," je dejal.

Upravičenost podražitev pa po županovih besedah nadzorujejo nadzorni sveti posameznih javnih podjetij in tudi svet ustanoviteljev. Vsa stvar naj bi bila v tem, da člani sveta ustanoviteljev holdinga javnih podjetij ne bodo čakali na soglasje ljubljanskega mestnega sveta.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

neti
01. 02. 2007 19.49
ojla! Kako ste nekateri vsevedni, kot šlogrce, že veste kaj bo 15. maja Janković mislil, itd.....smeškoti, direktno za v parlament nasljednega mandata! Klasik Slivnik, Janšev veliki podrepnik Skivnik je na TV SLO izumil da smo ljubljančani čudni, tudi prav, če Slivnik reče. Meni je pa kar lušno da Janković Janši po živcih pleza! Jaz, ljubljančanka, se prav dobro počutim, vsem kvazi poznavalcem lap pozdrav!
ernest83
01. 02. 2007 19.03
Spet ta tvoja ljubljanska vzvišenost. Ljubljančani svobodomiselni, vsi drugi pa zarukani kmeti, po tvoje. Imam dostkrat občutek da je bolj obratno.
malasutra@gmail.com
31. 01. 2007 13.34
no, prisvajanje prevelikih pooblastil je sporno že samo po sebi - tu se strinjam s kritiki jankovića. če gre zgolj za dosego večje operativnosti in racionalizacijo stroškov mestne uprave in holdinga, potem bo to itak okej in bo janković s pametnim delovanjem samo utrdil svoj položaj in svojo priljubljenost. mislim, da ni tako neumen, da bi poceni zakockal svoje rejtinge. dejstvo je, da jj na vse pretege onemogoča ljubljano, ker je le-ta očitno tradicionalno liberalno in ne desno konzervativno mesto. jj ve, da v ljubljani nima dosti volilcev. ve tudi, da se svobodomiselni duh, ki uhaja iz prestolnice, kaj hitro lahko razširi še kam. od tu ambicija po discipliniranju mesta. od tu ideja, kako ljubljani vzeti sredstva, jo oslabiti, marginalizirati. ampak, tomi.passion aka jaka37, volilci nismo neumni. gledamo oba - janšo in jankovića. verjemi, če bom presodil, da nas je janković nategnil, bo zame adijo. ker sem za janšo to pogruntal že zdavnaj, je on zame že adijo.
Uporabnik113189
31. 01. 2007 12.36
Odgovor je bil pa hiter. Z eno samo potezo in je vse tako kot mora bit. Poučno. Se ne splača ..uporništvo mislim.
doki007@email.si
31. 01. 2007 12.22
Za vse je kriv diktator Janša in njegove oprode,.....to je to Klasik,.,.,.,.,!
Uporabnik113189
31. 01. 2007 11.55
ja mimogrede, Ljubljančani, kako vam je kaj všeč kazen v višini 50 Mio Eur od visoke politike ker ste izvolili napačnega župana?
?rni panter 1
31. 01. 2007 11.20
@civitasstain, ja, tudi vlada je bila demokratično izvoljena,...Vesel sem, da Janković ne j... mojega mesta,...Hehe
Uporabnik113189
31. 01. 2007 10.00
Očitno gre za poskus racionalizacije. Jankovič je ugotovil, da je iskanje soglasja glede cen nepotrebna izguba časa. Cenovno politiko in cenike se preverja v nadzornih svetih in svetu ustanoviteljev. Župani so dosedaj svojo odgovornost skrivali še izza sklepov mestnega sveta. Jankovič bo verjetno izboljšal delo, seje bodo krajše, "intelektualni potencial" izrabljen za bolj pametne dileme, hkrati pa se je izpostavil tveganju političnih podtikanj.
civitasstain@gmail.com
31. 01. 2007 09.36
Ni bil Jankovic demokratsko izvoljen????? Zdaj se pa nekaj brez veze razburjas.
tomi.passion@gmail.com
31. 01. 2007 07.34
Upravičene podražitve? Zakaj že? A je upravičeno Janković podražal parkirnino za 44 odstotkov? A je upravičeno podražil socilane storitve v MOL? Jasno, zdaj se bo izgovarjal na vlado pa na prejšnjo mestno oblast, pa na to, da božiček ni denarja prinesel, pa na vojno v Iraku, pa na klimatske spremembe in tako naprej in tako naprej. Janković še nikoli ni nič sam skupaj spravil. Od Mercatorja dalje je ves čas visel na državnem proračunu. Prav tako pa cela njegova familja. Electa je kar 90 odstotkov vseh poslov imela z Mercatorjem, ki je dobival proračunska sredstva. Zanima me le to, koliko bo Janković spravil v žep, če ne želi, da še kdo kar koli odloča pri tem ali nadzoruje?
doki007@email.si
31. 01. 2007 07.23
A Bajuk ni diktator,. Janša ni diktator to so vsi isti iz istega žmohta narejeni , samo da povrh še cerkev podpirajo pa čeprav so bli včasih težki komunisti,.....
kritika@email.si
31. 01. 2007 00.55
To je resnično diktatura podle vrste. To se vidi Kučanov pečat na kilometer! Jankovič je itak njegova figura. To je zelo zaskrbljujoče predvsem za Ljubljančane, ker so takšna pooblastila preveč mamljiva za vsakogar, sploh za nekoga, ki je tako pohlepen in čatihlepen kot Jankovič. Nisem še slišal za podoben primer v nobeni državi EU.
zico
30. 01. 2007 23.07
Z žaljivkami sigurno ne.Bodi strpen, kdaj pa kdaj pa še kaj preberi ,( ne samo JJ manifest).
victoriosus
30. 01. 2007 19.12
Bajukov masl? doki, pojdi na tečaj politike!!! Sicer pa: DIKTATURA!! Bebci, ki govorite o Janši kot o diktatorju, imate v Ljubljani diktatorja. Kontrola Holdinga je zdaj v rokah 1 same osebe.... a ni to monopol? Kako ga skušate braniti..... banda!
goso
30. 01. 2007 18.17
Ja, po svoje je to v redu. Ima pregled nad poslovanjem podjetja, kje nastajajo stroški ali so upravičeni, plače... Vsekakor mora zbit cene oz. verjetno kar napihnjene plače (monopolisti). Pa število zaposlenih je najbrž preveliko! (monopolisti). Skrbno poslovanje z denarjem je tudi verjetno treba preveriti. Skratka, zaenkrat nov pristop. Če ga izkoristi v za porabnike, to je nas, si bo dvignil rating. Če bodo afere (da bo kaj med brati, torej neenakomerno, ali pokrivanje malverzacij), bo padel. Sicer je bil status Holdinga ves čas sporen. In ustanovitev tudi. Ne vem, zakaj prejšnji dve nista znali narediti reda. Holding naj bi bil država v državi. Pa ogromno denarja. Seveda ga bo skušal navrtati zase. Tu bo potrebna kontrola. Kako je s kontrolo župana in MOL, nič ne vemo!
doki007@email.si
30. 01. 2007 18.10
Zakaj, se ne bi enkrat pogovarjal o pocenitvah storitev,....stalno samo podražitve, saj ni čudno Bajukov masl,.....zdej bomo pa vsi tenko piskal v MOL.....!?!?