Slovenija

Janković podpira uvedbo takse

Ljubljana, 27. 11. 2007 15.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ljubljanski župan ključno rešitev za čistejši zrak vidi v kombinirani uporabi železnice in javnega prevoza.

Ljubljanski župan Zoran Janković je na današnji novinarski konferenci glede predlogov za rešitev vprašanja onesnaženja zraka v mestu dejal, da se mu zdi najboljša rešitev ureditev javnega prometa in gradnja parkirnih hiš na obrobju mesta. Za uresničitev ideje zaračunavanja vstopne takse pa bi bilo treba najprej ustvariti pogoje za brezplačno parkiranje, je dejal. Hkrati je dejal, da ni prav, da je o predlogih vlade o morebitnem zaprtju mestnega jedra, izvedel iz medijev in ne od predstavnikov okoljskega ministratva.

Ljubljanski župan je predstavil nekaj konkretnih predlogov za zmanjšanje onesnaževanja v Ljubljani.
Ljubljanski župan je predstavil nekaj konkretnih predlogov za zmanjšanje onesnaževanja v Ljubljani. FOTO: POP TV

Na vprašanje, kaj bo MOL naredila za čistejši zrak, je Janković najprej dejal: "Če nam bo vlada vrnila denar, bomo lahko kaj naredili za čistejši zrak." Pojasnil je še, da se mu ključni projekt za čistejši zrak zdi skupna oziroma kombinirana uporaba železnice in javnega prevoza. Na vsaki vpadnici v Ljubljano nameravajo zato zgraditi parkirne hiše koncepta Park&drive. Ker bodo tri ceste v Ljubljani razširili v šestpasovnice, bo javni prevoz tekel veliko hitreje. Na razpisih za nabavo avtobusov pa z dodatnim točkovanjem posebej stimulirajo avtobuse, ki so prijazni do okolja. "Roška cesta bo postavljena tako, da bo 'odpeljala' nekaj prometa iz centra," je še dejal.

Janković sicer podpira uvedbo vstopne takse v Ljubljano, vendar je prej potrebno ustvariti pogoje, kot je omogočanje brezplačnega parkiranja tistim, ki jo plačajo, je pojasnil. Med vikendi bodo začeli zapirati Slovensko cesto, v sklopu nove železniške postaje, Kolizeja, tržnice, na Prulah in v Šumiju pa bo 8000 novih parkirnih mest, je napovedal Janković.

Na predlog ministrstva za okolje, naj se promet v Ljubljani omeji za 80 odstotkov, pa Janković odgovarja, da to ni možno. "Naj mi minister za okolje Janez Podobnik pove, kako naj to naredimo, pa bomo," je še dejal. Ob tem je izpostavil raziskavo Marka Notarja, ki pravi, da tudi če bi zaprli ves center mesta in se odpovedali garažnim hišam, to ne bi nič spremenilo, saj onesnažen zrak prihaja z obvoznic. Manj prometa na obvoznicah pa je nerešljiv problem, pravi župan.

Poleg tega je Janković še pojasnil, da načrtujejo tudi podvojitev uporabe železnice in javnega prevoza. A ob tem dodal, da "če pa bodo menjavali direktorja železnic vsake tri mesece, se bomo težko kaj zmenili". Janković je sicer dejal, da ima po sestanku z novim generalnim direktorjem Slovenskih železnic Tomažem Scharo "dober občutek". Izboljšanje železniških povezav v Ljubljano, ki bi vključevalo tudi postavitev novih postaj, lahko po Jankovićevem mnenju rešijo v letu ali dveh, "Ljubljana je pri tem pripravljena sodelovati in pomagati Slovenskim železnicam," je še dejal Janković.

KOMENTARJI (73)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
28. 11. 2007 18.19
Pri nas je problem v vzorcu načina življenja, ogromno ljudi se namreč ves dan prevaža v avtomobilih, za vsako malenkost se vsedejo v avto in napravijo nekja km, pa naj gre za nakup, pivo, šolo, posel ali karkoli drugega, popoldne v Portorož, zvećer na Bled, ponoči pa 200 na uro po obvoznicah. Stanujem v mestu, mogoče 2 km od Magistrata, na ulici, ki šteje 50 hiš sta samo dve gospodinjstvi, katerih člani gredo v trgovino, po opravkih ali karkoli pač ven peš ali skolsom , vs eostalo se dogaja z odpiranjem zaporniv, električnih vrat, kamer in nabijanjem na neko ulico, od koder se vsiljujeo na glavno cesto vodnico v Center. Pa se vsem zdi očitno fino, da občutijo ta velemestni utrip, saj smo v Evropi, prestolnica!!! Več kot jasno je, da imamo neke kmečke vrednote, podobne Jankovićevim!!! Mir. tišina in udobnost so pač luksuz, gotovo!
Tonček Balonček
28. 11. 2007 16.40
prašek, sam bi najprej nehal z gradnjo novih stanovanj in nekih stanovanjsko-poslovnih objektov sredi Ljubljane, saj je to vedno in vedno nova obremenitev Centra. Nesmiselno je tudi, da desettisoči zaposlenih v cenntru po 10 ur dnevno pušča svoje avtomobile na mestnih površinah, ker se jim pač en ljubi priti na drug način. LPP v Ljubljani stane tskoraj toliko kot metro v Parizu, tam je 1,1 EUR, če kupiš 10 kart, mesečna je pa še cenejša, pelješ se pa lahko kot iz Kamnika do Ljubljane, prestopaš itd., kar je za Ljubljano še vedno utopija, za prestopanja plačaš dvojno in je vožnja z avtom pač cenejša. Skratka, glavna napaka je bila narejena, ko se je po Ljubljani blazno zidalo in se še, gre za preveliko koncentracijo vsega, sploh pa birokracije, veliko državnih služb bi bilo lahko v drugih mestih, parcele zunaj mesta so bile pred leti poceni, zdaj se pa od tam iz vsake hiše zjutraj v Ljubljano pelje po pet avtov, saj ni avtobusnih povezav, vsak s svojim avtom. Otroške in mladinske dejavnosti so prevel koncentrirane, vsako popoldne na tisoče strašev vozi otroke na tečaje in veščine, potem pa še v BTC, INTERŠPAR in eš kam, skratka lčjudje polovico časa preživihjo za volanom in napoteh od parkirišč ko cilja. Bedno, kot v Kuala Lumpurju ali Seulu, tu nas je pa par stotisoč! Lahko si prepričan, da je končni cilj vseh teh gradenj raznih garaž in objektov kasnejše "lastniško preoblikovanej", kot je že bilo npr. pod Trgom revolucije in na parkiriščih med bloki, raznimi garažnimi hišami itd., nateh pač, lastninjenje, privatizacija. Koga od odločilnih sploh zanima kaj drugega kot denar in kasiranje? Še noben župan do zdaj se temu ni mogel upreti, nekateri so to počeli pod pritiski, zdajšnji pa kar osebno!!
bvloncar@siol.net
28. 11. 2007 16.05
Nerazumem kako s plačilom takse preprečimo onesnaženost?
Tonček Balonček
28. 11. 2007 15.06
Nič nima prav, sorry. Vsa stvar temelji na sporu med JJ in Jankovićem. Slednjemu je ideja izredno všeč, saj bi spet zidal, tokrat na obrobju. Spet bo biznis. Potem bi kasiral še vstopnino in parkirnino v teh kavernah pod tržnico in Kongresnim trgom ter povsod drugje. Pa vam res ni nič jasno. Komu je sploh jasno, da je ta tip zaprl V. trg in spustil avtomobile praktično pod Plečnikove arkade? V vsakem normalnem evropskem mestu bi ga vrgli v njihovo Ljubljanico, tu mu pa pišete ode in slavospeve!! Bolno!!! Očitno imajo ljudje že tako oprabe možgane, da jim je v življenju primarna vrednota le še parkirišče za svoj avto, na tem temelji vse ostalo in ostaja problem za naslednje, postJankovićarske generacije, ko bo treba štemat, da se bo odpeljalo teh nekaj mio ton betona spet ven iz Ljubljane!!!
kristofus@email.si
28. 11. 2007 14.05
Janko naj manj govori pa več naredi! Da ne bo potem spet krivih tistih nekaj miljonov, ki bi mu ga naj premier vzel!
Prvo Bore
28. 11. 2007 13.31
Tonček Balonček dober dan Ima risbo100 prav !! To je novinarska raca !!
Homer Simpson
28. 11. 2007 13.30
Ja se strinjam Maja, da avto ni luksuz (še), ampak kot osbek, ki je vsak dan na kolesu ob Celovški podpiram uveljavitev taks - to je 100% zmaga - vsi ki živijo izven Lj. - bodo avtomobile puščali ob vpadnicah in uporabljali avtobus , ki bo vozil hitreje saj ne bo gužve - tako se bodo zmanjšali izpusti in večji užitek se bo vozit ob polprazni Celovški s kolesom. Tistih par, ki pa si bodo lahko privoščili prepustnico, bodo imeli parkirišče skoraj zagotovljeno. Sploh ne razumem kako je lahko nekdo proti...
Tonček Balonček
28. 11. 2007 12.55
Dej preberi si naslov! Jankovičć podpira uvedbo takse!!! A bi moralo pisati še bolj na debelo? Hkrati pa vrta, koplje in betonira! A ne vidiš kaj počne?
risbo100@gmail.com
28. 11. 2007 11.45
tonček neumen si... preber si še enkrat članek. jankovič: Hkrati je dejal, da ni prav, da je o predlogih vlade o morebitnem zaprtju mestnega jedra, izvedel iz medijev in ne od predstavnikov okoljskega ministratva. to ni njegov predlog je pa potrebno da ga preuči in izrazi svoje stališče.....nekaj je treba ukrenit glede onesnaževanja samo to se mi zdi neverjetno kaj hočejo narest...
majanovak@yahoo.com
28. 11. 2007 10.51
Ne boš verjel, Homer, ampak se vozim po Ljubljani s kolesom, če le imam možnost, kljub slabi ureditvi kolesarskih stez. Kako je to zdravo, pa kar poskusi sam - sredi izpušnih plinov. Je pa avto še vedno nuja, ni nikakršen luksuz, kot bi radi prepričevali nekateri. In javni prevoz ali kolo še vedno ni najbolj učinkovita rešitev za ljudi, ki so bolni, nosečnice, invalide, majhne otroke. Sploh pa ne takšen, kot ga imamo sedaj.
manjakranjc@hotmail.com
28. 11. 2007 09.00
Janković je yugovič, prepotenten kader politike lds in sd. Ni strokovnjak in tudi ni v Mercator prišel po referencah, kar potrjuje video zapis Dragi Tone itd...Mercator tudi brez tako velikega veleuma posluje veliko boljše kot pod njim, še en dokaz njegovih strokovnih referenc. Ljubljana je ista in bo ista kot pred njim a le da bo imela štadion, kar pa je patetično. Ostale reči, sta pa že opisala TOnček B in MajaNovak.
Tonček Balonček
28. 11. 2007 08.45
In zakaj ta Janković kot obseden zida po mestu garaže, stanovanja, poslovne stavbe in ne vem kaj še vse, skratka, Ljubljano bo spremenil v betonski sarkofag 21. stoletja, če je pa projekcija taka, da bo v Ljubljani manj avtomobilov kot zdaj. Verjetno je mišljeno, da bodo v Ljubljani z avtomobili le še bogataši in razni funkcionarji in visoki uslužbenci. Za koga bodo tiste garaže pod tržnico? Sploh je sramota za demokracijo, da temu tipu dovolijo vse, kar si zamisli. Vse zapore, stebrički itd. so črne gradnje!!! Pa nikome ništa!!
Prvo Bore
28. 11. 2007 08.39
temacni ala driska. Simšička je navadna driska od babe in ne vem , kdaj bo nam kapnilo, da ženske na visokem položaju so samo figure v sistemu. Ti driska, kdaj sem Jaz hvalil Boška, še laško pivo ne pijem butelj.
Homer Simpson
28. 11. 2007 08.15
Maja: si mogoče pomislila, da bi šla kdaj z avtobusom v mesto ali CELO s kolesom - prihraniš bencin, parkirnino, živce medtem, ko iščeš parking in narediš nekaj za zdravje...Sicer pa če imaš denar za avto - moraš imeti denar tudi za parkirnino (v parkirni hiši je vecno prostor) ali za takso (če bo)... .
majanovak@yahoo.com
28. 11. 2007 08.06
In kaj naj bi naredil Jankovič za Ljubljančane? Njegova prva poteza je bila uvedba parkirnine pred kinom Vič. Jaka muda. Naredil je tisto, kar so znali že prejšnji župani. Živeti v Ljubljani pomeni pol ure iskati parkirno mesto, ga plačati in potem hoditi 2 kilometra do cilja. Z uvedbo taks bodo njegovi prijateljčki še vedno onesnaževali mestno središče, le parkirnega prostora bodo imeli na voljo več kot sedaj. Omejitev prometa bi morala veljati za vse ali pa za nobenega. Taksa je pa samo diskriminacija revnejših. Jankovič gradi - seveda gradi, saj je to v interesu kapitala. Takrat, ko bo nekaj naredil za vse prebivalce mesta - tudi za tiste z manj globokimi žepi - takrat si bo zaslužil pohvale. Za zdaj tega še ni videti.
Homer Simpson
28. 11. 2007 07.53
Nisem bral vseh komentarjev - me niti ne zanimajo, vsak naj si ustrvari svoje mnenje. Nisem volil Jankoviča, ampak od sedaj naprej ga bom. Vedno. Prvič imamo človeka s hrbtenico, opazno se gradi, lepša, preganja nepremičninske špekulante in samo upam, da mu bo ostalo toliko volje, da bo po zgledu razvitih mest zaprl središlče za promet in v ožjem središču uvedel takse... Prejšnih županov pa ne bi dosti komentiral, ker so vsi delali v svojo korist ali pa korist bližnjih - Ljubljan je dobesedno 15 let stagnirala - v zadnjem letu pa doživela nesluten razvoj...
123_Zoke_vec_ni
28. 11. 2007 02.53
Prvoborac, Simšička je točno tisto, kar stoji za Pahorjem in predstavlja trdo jedro SD. Bržkone bo še kakšna ministrica, če se oblast zamenja... ampak potem jo boš seveda hvalil, ker bo komanda takšna. Glupa komunjara, ne znaš mislit s svojo glavo. Kot si najprej hvalil Boškota, zdaj ga pa pljuvaš.
123_Zoke_vec_ni
28. 11. 2007 02.51
Hahaha! To eastman, to! Levičarski totalitarizem in demagogija - reci temu kakor hočeš, ovijaj v celofan ali karkoli, še vedno je za takse in zaprtje mestnega jedra. Tudi glede starega dela mesta je bil sprva sladek in konstruktiven - pa vidiš kaj imaš. haha, prav vam bodi, ko pa volite po Kučanovi volji. Janković ni po enem letu naredil še NIČ! Vse kar se dela se dela iz sredstev za predsedovanje EU. Kje je stadion?? Kje razvojne cone?? Kje parkirišča?? Pa ne se spet zgovarjat na vlado in tistih 50 milijonov EUR - prejšnja vodstva so imela očitno dovolj denarja za megalomanske projekte kot je vlaka na grad in SIB banka. Denar je, samo delat ljubljančani ne znate z njim. Rajši ga spiskate na žur in bedarije.
Prvo Bore
27. 11. 2007 23.12
kritika ne bodi tak LOL Kaj so pa županje naredile ?? Prodale pol Ljubljane !! Kaj ej napravil Dimsi ?? Prodal Trg Revolucije !! Več je Jankovič napravil, kot vsi trije skup in manj škode, kot vsi trije skupaj in saj nekaj dal v blagajno mesta Ljubljane, kot Vsi trije skupaj. On je napravill Mercator,kar je danes in Debeljak to izrablja. Jankovič je napravil štalo, ker je Mercator največji sosed in ima monopol in nikoli ni bil mercator najdražja trgovina pod Jankovičem, kot je sedaj pod Debeljakom. Kritika trosi pravo kritiko in ne boj se špage, če te je kdaj kača ugriznila. Če te pa zanima, Jankovič želi, da postane dober župan in da vam nasprotnikom pokaže, da je pravi človek na pravem mestu. Kritika postavi se pred ogledalo in bodi kritičen do sebe.
kritika@email.si
27. 11. 2007 22.55
Prvoborec, ne bodi tupoglav! Kaj KONKRETNO je Jankovič naredil za Ljubljano?! Razen donacij, diktatorske samovolje, privabljanja vozil v mesto, ukinitve sredstev za dodatne aktivnosti LJ vrtcem itd. Zato dojemite že enkrat, da je Jankovič človek, ki dela zase in pri tem ne izbira sredstev! Trgovci se še spomnimo kakšne štale je delal v Mercatorju.