Slovenija

Janković napoveduje korenite spremembe

Ljubljana, 25. 10. 2011 22.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
M.T. / S.S.Š.
Komentarji
688

V prvem letu bi skrčil število ministrstev na 11, napoveduje davčne spodbude novim podjetjem in nova delovna mesta, določitev strateških naložb države, ukinitev nepotrebnih agencij, kreditiranje zdravih podjetij in dvig DDV za en odstotek.

Lista Zorana Jankoviča Pozitivna Slovenija bi se po zadnji javnomnenjski anketi Mediane, v kateri je bilo anketiranih 792 ljudi, uvrstila na tretje mesto in za seboj pustila večino sedanjih parlamentarnih strank.

V parlament naj bi, kot kaže anketa, poleg stranke Gregorja Viranta, SDS in stranke Zorana Jankovića prišli le še Pahorjeva SD in SLS, pod pragom pa bi ostale DeSUS, SNS in Nova Slovenija, najmanj volivcev pa bi glasovalo za Golobičev Zares.

Jankovič v primeru izvolitve obljublja v prvem letu krčenje ministrstev na 11, davčne spodbude novim podjetjem in ustvarjanje delovnih mest, določitev strateških naložb države, ki jih je treba bolj učinkovito upravljati, ukinitev nepotrebnih agencij, kreditiranje podjetij, ki imajo dobre programe in kupce, ter dvig DDV za en odstotek.

Prvo leto bo leto korenitih rezov

Za prvo leto napoveduje nujne in korenite reze. "Če želimo imeti dobro državo, potem mora biti zdravo gospodarstvo in letos se bodo te škarje razprle med stroški oziroma porabo in prihodki za dve milijardi, kar je potrebno prepolovit. Ukrepov za to pa je več. DDV je samo eden izmed teh ukrepov in začeli bi s tem, kar ni najbolj popularno pred volitvami, a sam menim, da je potrebno ljudem povedati resnico. Prvi ukrep je reorganizacija javne uprave, ki mora biti najboljši servis za vse državljane, in pa postopno zmanjšanje zaposlenih za dva odstotka letno. Te reforme so enostavno nujne."

Prvo leto bi bilo leto korenitih rezov in reform, a prvak Pozitivne Slovenije poudarja, da so te reforme nujne.
Prvo leto bi bilo leto korenitih rezov in reform, a prvak Pozitivne Slovenije poudarja, da so te reforme nujne. FOTO: POP TV

"Tretji ukrep je takšen, da prinaša investicije in nova delovna mesta ter novo dodano vrednost, odpravo kreditnega krča - in to takoj - sem pa sodi tudi DDV kot eden nujnih ukrepov,“ je med gostovanjem v naši večerni oddaji povedal Janković.

New Deal in nova delovna mesta

Kar je v časih domala rekordne brezposelnosti v zadnjih nekaj letih nujno, je spodbujanje ustvarjanja novih delovnih mest. "Včasih smo imeli ukrep, da tisti, ki so prinašali nova delovna mesta in so dobili investicije, so dobili davčne olajšave, in to je tisto, kar poudarjam, poleg tega pa je potrebno povedati, da smo predvideli tudi mali „new deal“ ali ustvarjanje novih del, simbol tega pa je tretji pomol Luke Koper, železnica čez celo Slovenijo do Avstrije in obenem tudi druga razvojna os Slovenj Gradec–Bela Krajina,“ poudarja Janković. Kot pravi, bi večji del tega ambicioznega programa lahko krili z evropskimi sredstvi.

Dotaknil se je tudi pokojninske reforme. Kot pravi, je bil vladni predlog dober in vreden vnovičnega razmisleka. "Vladna reforma je bila dobra in jaz sem še vedno prepričan, da so se ljudje odločali o zaupnici vlade in ne o tem, ali je reforma dobra, in to reformo je potrebno obnoviti, tu je potreben socialni dialog in jaz mislim, da je potrebno vrniti en pozitivizem in optimizem. Konec koncev moramo priti do skupnega dogovora, kajti že sedaj se zavedamo, da ni več možno, da bi vsak na svojo stran vlekli,“ je poudaril Janković.

Pozitivna Slovenija ponuja rešitev glede ustvarjanja novih delovnih mest in krepitve tako bančnega sektorja kot gospodarstva, pravi Janković.
Pozitivna Slovenija ponuja rešitev glede ustvarjanja novih delovnih mest in krepitve tako bančnega sektorja kot gospodarstva, pravi Janković. FOTO: POP TV

Med bolj konstruktivnimi predlogi, ki bi manj obremenjevali državni proračun in zmanjšali zmedo med prebivalstvom, pa je izrecna namera, da se ukine zdajšnja oblika razpisa referendumov, ki so bili v tem vladnem mandatu preštevilni in nepotrebni, pravi. "Že sedaj gradimo dogovor, da ukinemo možnost referenduma, ki ga postavijo poslanci, in če hočemo, da referendum velja, mora biti potrjen z vsaj 40-odstotno udeležbo, potem pa bo vsakdo razmislil, ali bo neki referendum predlagal ali ne,“ je odločen Janković.

Glavni problem sedanjega bančnega sistema je po Jankovićevih besedah kreditni krč, ki smo mu priča v zadnjem času v Sloveniji. "Imamo veliko državnih bank in te banke je potrebno najprej sanirati. Se pravi, da morajo biti uspešne, dobre, potrebno je ukiniti nepotrebne agencije, ki postavljajo ljudi, ki bi morali biti neodvisni in sam menim, da bi morali v bankah delati najboljši menedžerji, in to pomeni, da vsako tisto podjetje, ki ima dober program in svojega kupca, mora dobiti spremljavo bank. In tu smo po mojem naredili največjo napako. Zaradi toge zakonodaje, zaradi strahu pred tajkunskimi krediti – smo ustavili vsako kreditiranje. Osebno mislim, da so se banke v zadnjem letu in pol prepočasi odločale za kar koli. Podpiram to, da tisti, ki je postavil podjetje v stečaj oziroma da je šel z nekim prevzemom, da se mu vse odvzame in naj ga preganja zakon v pravni državi, kot je to predpisano, ampak ne uničevati podjetja, ki imajo svoje dejavnosti in svoj trg,“ še dodaja.

Zelena Slovenija, a tudi TEŠ 6 so nujni

Jankovićeva lista stavi tudi na četrtinsko črpanje energije iz obnovljivih virov in stavi na zeleno prihodnost države, na razvoj zelenega turizma, na zelene investicije pa napoveduje davčne olajšave. Vsemu navkljub pa podpira izgradnjo šestega bloka šoštanjske termoelektrarne.

"TEŠ 6 se ne da več ustaviti, in to je samo zgodba, ki koristi v tem predvolilnem času. Mi smo hišo zgradili do strehe in zdaj jo puščamo čez zimo brez strehe, da bomo razmišljali. Ta TEŠ 6 je šel skozi tri vlade. Jaz nisem strokovnjak za to, ne poznam pogodb, ampak zadeve se ne da več ustaviti. Da pa se eno drugo stvar narediti: v pogodbah, ki jih imamo s tujci, se da po mojem vnesti člene, da se čim več blaga kupi v Sloveniji oziroma da čim več opravijo slovenski izvajalci. In tu je ta ključ. In končna situacija pri nas: za naslednjih 20 do 30 let bomo imeli kot tretjinski vir energije nuklearko, ki jo imamo, nove ne bomo gradili, imamo ta Teš 6, ki imamo svoj premog, in imamo nove vire energije, ki so, jasno, veter, voda, sonce,“ poudarja.

Predvideva tudi ustanovitev državnega sklada, ki bo namenjen za stanovanja mladih izobražencev, da bi potem manj bežali v tujino, ponuja pa tudi rešitev stanovanjskega vprašanja. "V vsakem mestu, ki ima svojo univerzo, je treba pripraviti ta stanovanjski fond za mlade družine. Tako bi spet spodbudili slovensko gradbeništvo, ki smo ga po nepotrebnem uničili, naše gradbeništvo je bilo odlično, po drugi strani bi pa mlade družine plačevale najemnino, in to relativno nizko, imamo izkušnje iz neprofitnega sklada v Ljubljani. Skozi to najemnino bi postopoma postali lastniki. Čez toliko in toliko let bi se to štelo kot kupnina, potem pa bi razliko plačali,“ zatrjuje vodja Pozitivne Slovenije.

Kot pravi, se vidi le na mestu premierja in na izvršni funkciji. Kot pravi, ima izvrstno ekipo sodelavcev že na občinskem nivoju Ljubljane, a se je za kandidaturo odločil zato, ker je država v krizi in je presodil, da je potrebno, da tudi sam prispeva k rešitvi s svojimi uslugami, znanjem in izkušnjami. Pri tem je pogovor sklenil, da je pripravljen iti v koalicijo z vsako stranko, ki bo prišla v parlament, in z vsakim, ki je pripravljen trdo delati za boljšo prihodnost naše države, se pa ne vidi v koaliciji z Janezom Janšo, še dodaja.

 

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

KOMENTARJI (688)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ina5785
16. 11. 2011 11.46
Jooooj ! naj že enkrat nekdo začne DELAT, ne samo 20 let prodajat meglo. Vse so že izropali, še ubogo rajo bi prodali, vendar nas nihče noče kupiti, ker smo prerevni. Podpiram tiste ki delajo, vedno sem jih. Jankovič začni DELATIIIIIIIII
U123
07. 12. 2011 13.15
cyklon
28. 10. 2011 22.42
nefretete27.10.2011, 23:56 Včasih mi pa res dvigne plafon! Ne bom razpravljal v nedogled,vendar me zanima,če si videla objokanega reveža,ki je svoje življenje pustil v gradbeništvu?Potem so ga pa navadne pras...,pustile na cedilu!Brez plač za pet mesecev nazaj,brez vsega.Pa vem,da ni edini,še veliko jih je,ki nimajo izobrazbe,samo delati znajo in po večini imajo tam okrog 50 let,ko so odvečna delovna sila,ki je nihče več noče. Ti pa praviš akcija?? Oprosti,nefi,ampak naj te univerzum čisto malo frcne za uho!!
dlna
28. 10. 2011 14.21
HMMMM. Jankovič je rekel da bo spodbujal nova delovna mesta, hkrati pa je rekel da bo zmanjšal zaposlene v javnem sektorju za 2% letno, torej NE BO USTVARJAL DELOVNIH MEST AMPAK JIH BO KRČIL!!!!!
U123
07. 12. 2011 12.53
Meni je pa to popolnoma razumljivo. Javni sektor sluzi danes samo manjsanju statistike brezposelnih. Ko se te pocisti, se potegne crto in potem pove kaksna je realna brezposelnost. Sele tako se potem lahko zacne stevilko manjsati.
nefretete
27. 10. 2011 23.56
cyklon 27.10.2011, 17:12 Menda univerzum zmeraj reče da.Ampak težko razumem,da revček,ki si želi delo in boljše življenske pogoje nikoli ne pride na vrsto. Akcija, dragec, takoj za željo je akcija! Premalo je sedeti doma in čakati na Zavod za zaposlovanje. Morda se to v teh časih sliši nesramno, pa se vprašam, če nismo le preveč lagodni...?
9794106
27. 10. 2011 21.48
Pa saj to ni res - vse je obljubil - davčne olajšave??? - dvig DDV pa je pozabil. Njegova točka št. 1 iz programa.
cyklon
27. 10. 2011 21.17
cyklon
27. 10. 2011 21.17
Tudi jat bi rad videl kako ga Janša povozi.
afrika68
27. 10. 2011 21.16
Jaz bi rad videl soočenje Jankovič-Janša,na točno določena vprašanja gledalcev brez vmešavanja voditelja.
cyklon
27. 10. 2011 21.16
Jankovića ne razumem...ama ...popolnoma nič. V bodoče naj poskrbijo za podnapise.
afrika68
27. 10. 2011 21.14
meni se pa le zdi da je veliki vodja vedno bolj zaskrbljen.
9794106
27. 10. 2011 20.56
Kaj je POP TV? Ali je kaj narobe, ker gledamo konkuernčno TV - konkurenca je zdrava!
madaja
27. 10. 2011 20.44
to ni normalno kaj brišejo kaj so zaposlili jureta
afrika68
27. 10. 2011 20.24
POGLEDI SO SE ZAČELI, GREMOOOOO
Kirbi_Bundi
27. 10. 2011 19.16
V razmislek - volitve. Lep dan! Ko nas Zoran Janković uči ekonomije, se je treba prijeti za denarnice! Ko je v prvo postal ljubljanski župan, nam je pobral malo, ko je postal v drugo, nam je pobral veliko. Če bo postal predsednik vlade, nam ne bo ostalo nič. Janković je na včerajšnji tiskovni konferenci nadrl novinarko Biserko Karneža Cerjak, češ, da ne razume ekonomije. Vprašala ga je samo, če je možno, da je sam še vedno lastnik podjetja Electa, ker mu sin Damjan še po nekaj letih ni plačal kupnine v višini 9 milijonov evrov. V resnici v tem primeru ne gre toliko za ekonomijo, kot za možnost, da A.) skuša sin svojega očeta ogoljufati, B.) je ata z darilno pogodbo sinu poklonil Electo, pa je sinček pozabil plačati davek na dediščino in darila, C.) da v resnici za vsemi posli Electe še vedno stoji formalni lastnik ata. In D.) lastniki Electe niso s tega planeta. V to, da Zoran Janković in sinova absolutno obvladajo ekonomijo ne gre dvomiti. Že primer, da Jurček Janković na mesec zasluži 1015 evrov, zapravi pa jih lahko štiridesetkrat več v enem dnevu, govori o zanimivi družinski ekonomiji, ki bi lahko bila v teh težkih časih vsaj deloma razkrita tistim 254 tisoč Slovenkam in Slovencem, ki živijo pod pragom tveganja revščine. Gre za zanimivo ekonomsko teorijo in prakso družine Janković, ki ne more biti sporna, če se s papirji vse dokaže. Je pa preko meje Nobelove nagrade za ekonomijo. Poglejmo torej še enkrat nekatere zanimive podatke in številke, ki niso pregovorna slovenska zelena zavist, ampak informacija! Jure Janković naj bi, sodeč po bančnih izpiskih, 20. decembra lani z Dinersovo kartico porabil več kot 30.000 evrov, na isti dan pa še več kot 14.000 s kartico mastercard. Njegova redna mesečna plača, ki jo dobiva kot lastnik Electe, je 1.015 evrov. Skupaj naj bi tako v enem dnevu porabil 44.000 evrov, kar je več kot 40 njegovih plač. Iz izpiskov njegovega platinastega računa pa naj bi bilo razvidno tudi, da je prav 20. decembra 2010 na račun prejel 60.000 evrov, ni pa jasno, kdo mu jih je nakazal. To zanima tudi preiskovalce, ki naj bi proučevali bančne izpiske z njegovega osebnega platinastega računa med 1. januarjem 2010 in 28. februarjem letos. V vsem tem času je Jure Janković v štirih letih davčni upravi prijavil le 53.000 evrov prejemkov. Zato lahko tudi sam zapišem, da kolegica Biserka Karnež Cerjak nima pojma o ekonomiji, pri tem pa naj samokritično dodam, da tudi sam te ekonomije ne razumem. Če bi jo, bi bil bogat, Zoran Janković pa tudi noče podrobneje razkriti, v čem je bistvo te ekonomije. No, resnici na ljubo je le treba povedati, da je te finančne zadeve sina Jurčka vendarle pokomentiral in dejal, da to ni nič nenavadnega, saj si je njegov sin dva milijona evrov sposodil. Samo zelo zlobni ljudje se bodo vprašali, kako in v kolikšnem času z mesečnim zaslužkom 1015 evrov poplačaš dolg v višini dva milijona evrov. Moj amaterski izračun - ker se pač na ekonomijo ne spoznam - pravi, da bo Jure Janković pri takšnem dohodku posojilo v višini 2 milijona evrov poplačal po 335 letih, če bi zelo skromno živel in bi vsak mesec plačal 500 evrov. Predpogoj je, da bi umrl pri starosti 336 let in da bi plačeval le glavnico brez obresti. Če bi plačal še povprečne obresti in eurobor, potem bi posojilo vračal skoraj 500 let! To je torej ekonomija in ker je pri nas pri nekaterih vse mogoče, je to mogoče tudi pri družini Janković. Povsem logično je tudi, da Zoran Janković, župan, meni, da če je kateri od njegovih sinov po Ljubljani kupoval kmetijska zemljišča, ki so potem postala zazidalna, to ni nič takšnega in on s tem nima nič. Kar je res, je pa lahko hud konflikt interesov: ata župan in njegova lista spremenijo namembnost kmetijskih v zazidalna zemljišča, sinova pa pred tem zelo verjetno čisto po naključju kupita prav ta kmetijska zemljišča. Razlika, ki nastane med vrednostjo kvadratnega metra kmetijske in zazidalne zemlje pa je ekonomija, ki je mi itak ne razumemo in nam tudi dodatno izobraževanje ne more pomagati. Se
Buena Vita
27. 10. 2011 19.05
JST VEM DA GAGANOVIČEV V SLOVENIJI NEBODO PODPRLI,NE ČRNI,NE ŽUTI ,NE BELI ,NE RDEČI ZATO PA IMAMO AVION,ČE HOČEMO KAJ IMETI ,BOMO OBKROŽILI AVION
Jinks
27. 10. 2011 17.46
Za začetek naj preživi nekaj let v kehi skupaj s sinovoma, da se po zakonu odkupijo za lumparije! Potem pa naj se zavzema, da se takšne abnormalnosti kot jih je in jih počne s "svojimi sodelavci" ne bodo mogle več nekaznovano dogajati, potem, pa mu bom mogoče verjel, da ima v politiki dobre namene. Zaenkrat pa je tu zgolj z namenom, da se lepo okoristi, skupaj s prijatelji in družino! Tako, to je resnica. In tega se zavedamo večinoma vsi slovenci.
MiroF
27. 10. 2011 17.39
Začetek slavnega konca, tile še do 4 decembra ne bodo prišli !!!
cyklon
27. 10. 2011 17.17
*tisti,ki tega nimajo(etosa)...
cyklon
27. 10. 2011 17.12
nefretete27.10.2011, 10:452 Nak! Univerzum je postal hudimano selektiven....hecam se. Najbrž je od človekovega etosa odvisno ,kako gleda na stvari.Bolj moralen je ,več možnosti ima za buško od bumeranga ,za čisto majhno napakico,ki jo je storil. Tisti,ki tega nimajo in nimajo niti slabe vesti,se pa s tem ne obremenjujejo,ker si lahko kupijo ali drag in učinkovit odbijač,ali pa si z denarjem uspešno pozdravijo,omembe nevredno praskico,ki morda drugemu uniči ubogo in skromno življenje. Menda univerzum zmeraj reče da.Ampak težko razumem,da revček,ki si želi delo in boljše življenske pogoje nikoli ne pride na vrsto.
cyklon
27. 10. 2011 17.05
korintos27.10.2011, 10:37Svoj glas ste že oddali 2 cyklon A ti tudi ne moreš brez kopiranja? Daj ljudem da si sami izberejo kaj bodo brali. In vsem lep deževen dan Saj ni potrebe,da prebereš,kar nalepim.Mirno se izogni bistercem gospoda Vasleta. In ,ne! Ne morem brez tega,ker vas rad čisto majčkeno spodbodem. Zabava sinoči, do poznih,oziroma zgodnjih jutranjih ur je bila prav luštna. Priznaj. :-)