Slovenija

Janković: Predlagal sem še višje donacije

Ljubljana, 01. 04. 2010 07.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Parlamentarna komisija, ki se ukvarja z gradbenimi posli je danes zaslišala direktorico Vegrada Hildo Tovšak, ljubljanskega župana Zorana Jankovića in direktorja Gratela Jurija Krča.

Namen preiskovalne komisije je ugotoviti politično odgovornost nosilcev javnih funkcij, ki so sodelovali pri pripravi in izvedbi investicij ter drugih primerljivih poslov, financiranih s sredstvi iz državnega proračuna ali proračuna Mestne občine Ljubljana.

Parlamentarna preiskovalna komisija, ki se ukvarja z gradbenimi posli, je danes zaslišala direktorico Vegrada Hildo Tovšak, ki je Mestni občini Ljubljana leta 2008 donirala zemljišča v vrednosti 550.000 evrov. Tovšakova je zanikala, da je donacijo zahteval župan Zoran Janković in jo povezoval z nakupom stanovanj v Celovških dvorih.

Za stanovanja v Celovških dvorih je bil objavljen javni razpis, na katerega se je Vegrad prijavil in bil izbran, poudarja Tovšakova. Za donacijo zemljišča so se, kot pojasnjuje, dogovorili njeni sodelavci, ni pa znala odgovoriti, kdo je donacijo predlagal. Ob tem dodaja, da so gotovo donirali finančna sredstva tudi kakšnim drugim pravnim in fizičnim osebam.

Medtem pa je ljubljanski župan Janković pripovedoval svojo zgodbo. Dejal je, da je večino sestankov, kjer so se pogovarjali o donacijah, sklical on, prav tako pa je tudi predlagal višino donacije. Podjetja pa so po navadi donirala manj od predlaganega zneska. Janković meni, da s tem ni nič narobe, saj se mu zdi prav, da podjetje, ki v Ljubljani kaj dela in pri tem ustvarja profit, tudi kaj donira. Pri tem pa je zanikal, da bi MOL v zameno podjetjem omogočila boljše posle ali hitrejšo izvedbo določenih poslov. Tudi Vegrad je na sestanek povabil on, sestal pa se je z generalno direktorico Vegrada Hildo Tovšak. Da bi MOL v zameno za donacijo od Vegrada odkupila stanovanja v Celovških dvorih, pa je Janković prav tako zanikal.

Ali je bila zapora vključena ali ne?

Tovšakova in Janković pred preiskovalno komisijo-5
Tovšakova in Janković pred preiskovalno komisijo-5 FOTO: Blaž Garbajs
Na prejšnji seji je komisija zaslišala direktorja podjetja Les Marjana Pišljarja, direktorja Kraškega Zidarja Radoša Lapajneta, Bogdana Korošca iz Oprojekta, direktorja Lesnine Inženiring Stanislava Svetliča in direktorja Ganamma Aleša Mušića. Pišljar in Radoš sta donacije MOL potrdila. Pišljar je potrdil tudi, da je bil pobudnik za donacijo župan MOL Zoran Janković. Oba pa sta dejala, da donacije nista dojela kot izsiljevanje.

Predsednica parlamentarne komisije Alenka Jeraj iz SDS je predstavila dve različni pogodbi o donaciji, ki se razlikujeta po tem, da ena v donaciji vključuje zaporo ceste, po drugi pa to plača občina. Tovšakova je v zvezi s tem dejala, da ne ve, ali je bila na koncu zapora vključena ali ne, da pa je gotovo šlo za 550.000 evrov vredno donacijo.

Ob tem je Tovšakova tudi zanikala kakršno koli povezavo med prodajo stanovanj ljubljanski občini in gradnjo hiš za Electo na Vrhniki.

Ali ji je žal?

Na vprašanje, ali ji je zaradi sedanjih razmer v podjetju žal za donacijo ljubljanski občini leta 2008, je odgovorila, da je poslovno leto zaključeno in da to ne vpliva na sedanje stanje. Prav tako po njenih besedah tovrstne donacije niso izčrpale Vegrada.

'Vprašajte, kar vas zanima'

Hilda Tovšak in Zoran Janković
Hilda Tovšak in Zoran Janković FOTO: Aljoša Kravanja

Tovšakova je ob koncu zaslišanja izrazila tudi presenečenje, da ji člani komisije niso zastavili vprašanj o stanovanjih. Anton Anderlič (LDS) pa je Jerajevi očital, da je predmet preiskave razširila na donacije, za kar ni dobila večinskega soglasja članov komisije. Po mnenju Jerajeve to ni sporno. Kot dodaja, pa bi lahko tudi drugi člani komisije vprašali, kar jih zanima.

Kaj se je zgodilo z Gratelom?

Komisija je pred tem danes zaslišala tudi direktorja Gratela Jurija Krča, ki je leta 2007 ljubljanski občini doniral 250.000 evrov za prenovo ljubljanskega gradu. Krč je zanikal, da je Janković donacijo pogojeval s soglasji za izgradnjo komunikacijskega omrežja, ki ga Gratel gradi v Ljubljani.

Zakaj preiskovalna komisija?

Državni zbor je komisijo o gradbenih investicijah ustanovil na zahtevo poslancev SDS, SLS in SNS. Preiskava naj bi zajela šest sklopov. Prvi sklop je preiskava stanovanjske gradnje, leasinga, najema in drugih poslov ob nakupu stanovanjskih objektov in pripadajočih garažnih objektov v Mestni občini Ljubljana. Drugi sklop zajema projekt obnove in dograditve prostorov Univerze na Primorskem, tretji stanovanjske gradnje Stanovanjskega sklada RS, četrti Pediatrično kliniko, peti Onkološki inštitut in šesti gradbene investicije s področja visokih gradenj, objektov državnega pomena ter v javni rabi, ki so se financirali iz državnega ali ljubljanskega proračuna od leta 1992 dalje.

KOMENTARJI (76)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

12345s
02. 04. 2010 07.36
Se pravi da se v Ljubljani tako intenzivno gradi, zaradi donacij. Lahko rečemo da je tudi Bosna donirala zastonj delovavce. Kakšen uspeh !!!
Kritik19
02. 04. 2010 06.02
S strani mafije, je delovanje Jankovića čisto kot solza. Drugače pa tako izsiljevanje tudi izvajalce potisne v kot, saj so prisiljeni vgrajevati nizkocenovne materiale, pa tudi za podizvajalce zmanjka denarja, tako da je Janković posredno zagotovo kriv za slabo stanje nekaterih firm.
kernc
02. 04. 2010 04.33
in četrti video spet dbest. :) učite se, novinarji.
kernc
02. 04. 2010 04.31
in drugi video fail. :/
kernc
02. 04. 2010 04.27
članek pet zvezdic. Alenka Jeraj in prvi video ftw.
zulj001
01. 04. 2010 22.52
V VEGRADU ni denarja za delavske plače ,je pa za "donacijo" ljubljanske mafije.
la-cucaracha
01. 04. 2010 20.21
A ni to obdarjevanje z parcelami tudi korupcija. Seveda ne ker je vpleten Jankovič. Sicer pa itak nihče ne upa povedati resnice ker bi mu čarapan preklical pogodbe.
DoktorM
01. 04. 2010 19.05
Vrh Slovenske mafije. Italijani bi se lahko kaj naučili. Oni še vedno hodijo pobirat "donacije" po lokalih, naša mafija je toliko napredna, da jim morajo "donacije" kar sami prostovoljno prinest ! Če ne, se ve kaj sledi. Pač ne boste delali. Kaj ne G. Jankovič, saj to ni nič "tasga". Bela Lublana je posrana, na vrh kupa pa brezobrazna elita, ki se lepo drži pod roko in se en druzga podpira.
12345s
01. 04. 2010 18.36
In tako so se cene začele nabijati. Bravo naši.
odbogaposlan
01. 04. 2010 18.15
donacija, da so spreminjali zazdiljivost parcel, na račun okoliških stanovalcev!
odbogaposlan
01. 04. 2010 18.14
no betonska ljubljana z donacijami, in ne zelena ljubljana! samo okoli stožic poglejte kako so razrili gradbinci!
Milan Koleznik
01. 04. 2010 17.34
zadnje časa se veliko piše o Jankoviču,kot o kakem ministru,kaj je on za politiko ,ali je tudi župan ali podjetnik,ne vem kaj sploh hoče v politiki,,povsod ga je polno,najbolj pa pri denarju,mislila sem da dela za Ljubljančane.i
fikrataa
01. 04. 2010 16.31
Ma ljudje, saj to ni bila donacija... to je bila Hildina dota...
Modrii
01. 04. 2010 15.57
Papez46 po prvih parih besedah nisem mislil da se bom strinjal s tabo. Dokler se Zokiju ne dokaze krivda na sodiscu je zame in vecino ljubljancanov pomembno samo nekaj. Kaj je profitiralo mesto od trenutnega zupana. Ljubljana je profitiralo veliko vec od Zokija kod od vseh zupanov in vlad skupaj. Vse kar se "donira" mestu gre v MOL blagajno tako kot si povedal. Vse to ne bomo rabili placati. Emonika in sportna dvorana ki naj bi se zgradila iz donacije bo za Lj zastonj. ZELO pomemben podatek je ta da so vse donacije postale nujno potrebne, trenutek ko je SDS-ova vlada 60 miljonov evrov vzel MOL-u. Plani ki so se gradili na osnovi kompletnega budgeta (z temi 60 miljoni) so padli v vodo zaradi nepricakovanega ispada. Vsi ostali politiki bi samo jokali kako so jih oropali... Zoki pa je nasel resitev ( donacije ) ki gredo MESTU, ter iz dane situacije isvlekel absolutni maksimum. Vecina ki natanancno spremljamo njegovo zupanovanje smo enakega mnenja.... Odrezal se je super ( vedno je lahko bolje, ampak smo se vedno zelo zadovoljni ) Dotaknil bi se se tvoje druge tocke. sem prav tako ljubljancan in vsa moja druzina tudi. Placujemo ogromno in ZE doooooolga leta, dobili pa do zokija nismo absolutno nic. Ce sem cisto iskren,... placal bi se malo vec samo iz dobre volje in hvaleznosti da se je mesto prebudilo. In vsak dan ko mine sem vesel da smo pustili za sabo zupanske pijavke, ki so prav tako cuzale denar iz nasih zepov naredilo se pa ni cisto nic. Kam je sel denar pa nihce ne ve niti ne sprasuje.
JozaFric
01. 04. 2010 15.50
@pipi... Zaradi mene.. Saj bodo vaši otroci plačevali kredite. Bolj me skrbi da bomo neljubljančani spet morali dokapitalizirati NLB zaradi vaših igric.
pipilongstock
01. 04. 2010 15.48
zokija bomo spet volili, pa se lahko Neljubljančani postavite na trepalnice... ali pa na traktorje :)
pipilongstock
01. 04. 2010 15.48
tron3, nacionalist much?
papez46
01. 04. 2010 15.47
1. Zoki je v mestu in za mesto naredil več, kot pa vsi dosedanji župani skupaj. 2. Naredil že, plačevali pa bodo ljubljančani še dooooolga leta. 3. Donacija - članarina - samoprispevek - nabirka, imen je več, vsa pa imajo enako posledico. V projektih, ki si jih je zastavil Zoki, pač veljajo takšna pravila igre. VZEMI ALI PUSTI. Nihče nikogar ne sili v nič. Ofer u pušco tudi pade - ali pa ne. Kdor da - da. Kdor ne da, ga pa itak bog vidi - in bo že potem z njim poračunal. Če je to pošteno? Če je to korektno? Če je to fer? Kdor je plačal, ve zakaj je "doniral". Je pa res in to je plus v tej zadevi, da donacija ne gre v Zokijev žep ( kot v raznih drugih primerih ), ampak ta donacija pade v MOL-ovo blagajno, tako da ima na koncu spet mesto koristi.
nikajana
01. 04. 2010 15.39
zakaj nihče nič ne ve....nihče ni kriv...nihče ne prizna svoje krivde.......kakšni nevedneži......
sport_man
01. 04. 2010 15.35
Po mojem so doniral zato da bi pol dobl posel pri gradnji stanovanj za stanovanjsi sklad v Ljubljani, sam dokazat jim nikol ne bojo mogl. Upam sam da bom enkrat doživel da bomo take zvolil da bojo naredl kej za ljudi, ker kradejo tak vsi na oblasti, sam če delajo sej mal za sodržavljane se mi lahk to mal čez prste pogleda.