Slovenija

Janeza zgladila spore

Ljubljana, 28. 09. 2006 15.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Premier Janša in predsednik Drnovšek sta razčistila nesporazume. Premier še dodaja, da je razočaran nad opozicijo.

Premier in predsendik sta razčistila nesporazum
Premier in predsendik sta razčistila nesporazum FOTO: Dare Čekeliš

Predsednik vlade Janez Janša in predsednik države Janez Drnovšek sta v sredo "po dolgem času opravila razgovor, v katerem sta razčistila nesporazume za nazaj", je na današnji novinarski konferenci dejal premier Janša. Premier pričakuje, da v prihodnje ne bo več prihajalo do javnih polemik, še posebej do takih, ki odmevajo tudi čez slovenske meje.

Janša je med drugim še pojasnil, da je vlada na današnji proračunski seji pri pripravi predloga proračuna za leto 2007 za urad predsednika republike upoštevala predlog, kot so jim ga posredovali iz predsednikovega urada.

Janša ne ve, kako daleč so postopki za imenovanje veleposlanika v Španiji
Janša ne ve, kako daleč so postopki za imenovanje veleposlanika v Španiji FOTO: POP TV

Na novinarski konferenci je Janša odgovarjal tudi na vprašanje v zvezi z veleposlaniškim mestom v Madridu, ki je prazno od konca junija, ko je Tomaž Lovrenčič zapustil položaj zaradi položaja namestnika direktorja satelitskega centra EU, v javnosti pa je to dejstvo nedavno izpostavil urad predsednika republike. Ta je v odzivu na očitke, da predsednik Drnovšek v delegacijo za načrtovani in nato odpovedani državniški obisk v Španiji ni vključil zunanjega ministra Dimitrija Rupla, kot razlog za to odločitev navedel, da "vlada ni zagotovila niti tega, da bi pravočasno predlagala novega veleposlanika v Španiji, čeprav je bil predsednikov obisk načrtovan že dolgo".

Kot je danes pojasnil Janša, ne ve točno, kako daleč so postopki za imenovanje veleposlanika v Španiji. Kot je dejal, to niso edini postopki, ki so odprti. "To ni edina država, kjer bi imeli odpravnika poslov ali bi kako drugače pokrivali to dejavnost," je povedal.

Premier sicer namerava Španijo skoraj zagotovo obiskati do časa slovenskega predsedovanja Evropski uniji v prvi polovici leta 2008. Do takrat namerava obiskati tudi članice unije, ki jih še ni obiskal.

Janša: Interpelacija le "spisek jadikovanj" LDS

Opozicijska stranka LDS je v ponedeljek predlagala razrešitev kulturnega ministra Vaska Simonitija
Opozicijska stranka LDS je v ponedeljek predlagala razrešitev kulturnega ministra Vaska Simonitija FOTO: Dare Čekeliš
LDS v interpelaciji ministru za kulturo med drugim na 58 straneh očita razkorak med obljubljenim in dejanskim stanjem po sprejetju zakona o RTV Slovenija, ki se ne izvršuje, ter politični vpliv na RTVS in ostale medije prek državnih subvencij. V tekstu so še očitki glede politike do Kobilarne Lipica in upravljanja Blejskega gradu ter "škodljivega političnega kadrovanja" v javnih zavodih.

Premier Janša je na današnji novinarski konferenci še dejal, da je "razočaran nad opozicijo in koliko časa napoveduje resno interpelacijo, potem pa dobimo nek spisek jadikovanj, ki smo jih poslušali že vse od referenduma, ki so ga izgubili". Kot pravi, gre v interpelaciji le za stvari, s katerimi se LDS ne strinja in je prepričan, da "bo imelo ministrstvo za kulturo zelo lahko nalogo, ko bo interpelacijo zavrnilo".

V skladu z zakonom je možno interpelacijo vložiti zaradi kršitve ustave ali zakonodaje. Zato tudi če bi bilo res vse tisto, kar piše v gradivu, interpelacija zoper ministra za kulturo Vaska Simonitija ne bi bila upravičena. Ne gre namreč za kršitev zakona, je ocenil predsednik vlade.

Skupina poslancev LDS je interpelacijo v parlamentarno proceduro vložila v ponedeljek, ministru pa je predsednik državnega zbora France Cukjati v torek določil 30-dnevni rok za odgovor na očitke.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pravi patriot
05. 10. 2006 21.24
koncno neki pamtnga....
caroll
03. 10. 2006 09.15
Bravo Janeza!!! ponosna sem na vaju, da sta se spravla skupi...:))))) upam, da bosta sedaj delala v dobro Slovenije in vseh slovencev...LDS pa naj že enkrat neha metat polena...Milan pa tut naj bo tiho, ker smo ga že dosti časa poslušali!!!
juremeh@email.si
03. 10. 2006 07.57
KRUH - JE SLOVENIJI TAKO DRAG; SAJ GA SAM PEČE ŠE CELO VRHOVNI SAM NAŠ JANEZ KI SE KOMAJ ŠE DRŽI: CEL PRESRAN ZGLEDA SROTI, DAJTE MU KAR HOČE, ČE MU ŽE MAMI NI DALA MU VSAJ JANEZ JANŠA NAJ.
red_
29. 09. 2006 16.21
se strinjam s tabo piko. Dejmo slovenci mal pozitivizma od sebe no prosim.
piko2263
29. 09. 2006 15.52
Kolk malo komentarjev je, če se nekaj pozitivnega zgodi!
Miramare
29. 09. 2006 11.29
To pa je res dogodek, ki ga je potrebno posebej hvaliti. Vsi, ki smo zaposleni vemo, da je potrebna komunikacija, ker drugače v podjetju ne moremo delati. Tudi država je neke vrste podjetje, samo obnašajo se ne tako. In sedaj državljani ploskajo, kako čudovito je to, čeprav sta oba opravila samo svojo delovno obveznost. Ali vam v podjetjih tudi ploskajo, ko se z nekom normalno pogovarjate in rešujete probleme?
stane@jesenice.net
29. 09. 2006 08.16
upam in želim, da bi državljani zudi izvedeli za kakšen denar v proračunu je v prihodnjem letu predviden za delovanje predsednika države in njegovega urada in kabineta (in potrjen z obeh strani), da se ne bo potem spet po pol leta pregovarjalo in podtikalo, kaj je kdo naredil in kaj ne, tako kot to leto. Državljani IMAMO PRAVICO, da to vemo in potem lahko tudi presojamo kdo ima prav in kdo ne.BODIMO VSI MALO BOLJ VARČEVANLI pa bo za vse dovolj.
fedepotocnik@gmail.com
28. 09. 2006 23.04
Bravo Janša, bravo Drnovšek!
vatre
28. 09. 2006 17.56
Ja, to pa je pohvale vredno! Samo da bi dolgo trajalo.
janezgorenc@email.si
28. 09. 2006 16.33
No, hvala Bogu, bil je že skrajni čas. A veste, kaj se mi je vedno zdelo zelo lepo? Skupni novoletni sprejem vseh treh predsednikov. Upam, da ga lahko imajo vsem nesporazumom navkljub tudi letos. Lep pozdrav, Janez