Slovenija

Janez proti Janezu

Ljubljana, 21. 09. 2006 13.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Razprtije med uradom predsednika Drnovška in premierjem Janšo mečejo slabo luč na ugled naše države v svetu.

V uradu predsednika so demantirali Janševe izjave.
V uradu predsednika so demantirali Janševe izjave. FOTO: POP TV

V uradu predsednika republike Janeza Drnovška so se danes odzvali na besede premiera Janeza Janše, ki je v sredo komentiral umik zahteve urada predsednika republike za dodatna proračunska sredstva. Kot so zapisali v Drnovškovem uradu, ne drži izjava Janše, da se vlada z nikomer ni mogla pogovarjati o dodatnih sredstvih za delovanje urada. O predlogu za dodatna sredstva sta se namreč pogovarjala finančni minister Andrej Bajuk in generalna sekretarka v uradu predsednika Metka Cerar, so pojasnili.

Poslanec Socialnih demokratov in član odbora DZ za zunanjo politiko Aurelio Juri je danes na predsednika republike Drnovška in premiera Janšo naslovil odprto pismo, v katerem izraža zaskrbljenost zaradi odnosov med predsednikom republike in predsednikom vlade in oba poziva k usklajevanju zunanjepolitičnih aktivnosti.

Kot so zapisali, "ni resna" Janševa izjava, češ da bi vlada odobrila sredstva. Urad predsednika republike je namreč urgentno pozval vlado, da obravnava zahtevek vsaj do 14. septembra letos, "ker ni bilo mogoče več vleči negotovosti", ampak je bilo potrebno prilagajati aktivnosti za zadnje četrtletje letošnjega leta.

Prav tako naj bi bila "netočna in zavajajoča" izjava, da je urad predsednika republike v prvi polovici leta porabil vsa sredstva. Kot pojasnjujejo v Drnovškovem uradu, je "šlo za manjši zahtevek, ki bi omogočil dokončanje prej predvidenih dejavnosti na mednarodnem področju".

Le dejavnosti, ki so ustavna dolžnost

Kot so še zapisali v uradu predsednika, bo Drnovšek v okviru obstoječega proračuna do konca leta opravil tiste dejavnosti, ki so njegova ustavna dolžnost. To so funkcija vrhovnega poveljnika Slovenske vojske, pomilostitve in odlikovanja, sprejemanje poverilnih pisem tujih veleposlanikov, imenovanje in odpoklic veleposlanikov in poslanikov republike, razglašanje zakonov in izdajanje listin o ratifikaciji.

Iz urada predsednika republike so sporočili, da se je Drnovšek "zaradi nekonstruktivnega in večkrat celo žaljivega odnosa vlade do institucije predsednika države" odločil za umik zahtevka za dodatna proračunska sredstva.

Predvidene mednarodne obveznosti do konca letošnjega leta je tako prestavil na poznejši čas, verjetno se bo zgolj neuradno srečal s hrvaškim kolegom Stipetom Mesičem. Že v začetku oktobra bi moral odpotovati na državniški obisk v Španijo, vendar je ta sedaj sporazumno odložen.

Odgovora ni bilo

Po navedbah ministrstva za finance je urad predsednika republike 2. junija na finančno ministrstvo poslal predlog za povišanje razpoložljivih sredstev v skupnem znesku nekaj čez 178,6 milijona tolarjev. Ker je finančni minister Andrej Bajuk v odgovoru na vlogo 26. junija predlagal, naj urad preveri vse notranje rezerve, so prvotni predlog 29. avgusta znižali na 85 milijonov tolarjev.

Janša: "Vlada ni kriva, da je urad predsednika v pol leta porabil sredstva za celo leto".
Janša: "Vlada ni kriva, da je urad predsednika v pol leta porabil sredstva za celo leto". FOTO: Dare Čekeliš

Ker na dopolnjeno vlogo niso prejeli dogovora, so na ministrstvo poslali dopis - urgenco, naj poskrbi za vse potrebno, da bo vlada o predlogu za dodatna sredstva čimprej odločila. Do torka zvečer na uradu odgovora še niso prejeli.

Janša: Imam svoje mnenje

Janša je v sredo v odzivu na Drnovškov umik zahteve za dodatna sredstva izjavil, da je urad predsednika republike kot samostojen proračunski uporabnik dobil sredstva, ki jih je zahteval in ki mu jih je v celoti odobril državni zbor. "Poraba teh sredstev ni stvar vlade, saj ta ni kriva, da je urad predsednika v pol leta porabil sredstva za celo leto," je poudaril premier.

"Čeprav imam svoje mnenje o racionalnosti tega trošenja, je bila vlada pripravljena odobriti dodatna sredstva za tiste dejavnosti, ki so bile potrjene v programu mednarodnih dejavnosti v skladu z uredbo, ki je bila sprejeta," je v sredo še dejal Janša. Ob tem je dodal, da se o tem ni bil nihče pripravljen pogovarjati.

NSi za povečanje sredstev

Poslanska skupina Nove Slovenije (NSi) se je danes odzvala na Drnovškovo napoved, da se odpoveduje zahtevi vlade po dodatnih proračunskih sredstvih za svoj urad. V NSi menijo, da je neprimerno, da predsednik republike "poskuša doseči dogovor prek medijev in odpoveduje že načrtovane obveznosti". Edina rešitev za NSi pa je povečanje sredstev za delovanje urada predsednika republike.

"DZ je v okviru proračuna predsedniku republike odobril sredstva v zahtevanem obsegu za delovanje njegovega urada, ki bi morala zadostovati za vse predsednikove aktivnosti v letošnjem letu. Zdi se nam nenavadno, da je predsednik sredstva porabil še pred koncem leta. Pričakovali bi, da bo v dogovoru z vlado dosegel ustrezen predlog eventualnega povišanja za nujne naloge, ki jih mora opraviti," so zapisali v NSi.


SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (68)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pravi patriot
22. 09. 2006 20.58
še enkrat bom povedal...drnovšek bi lahko dobil denar, pa ga ni hotel - zakaj? ker raje igra užaljenega otroka..ker ga je Janša prehitel in mu ponudil roko sprave...seveda je ni mogel sprejeti ker bi to pomenilo, da je izgubil( v smislu da mu ni uspelo osmešiti vlade) in zato je raje zavrnil denar in ostal "ponosen"...ker mu je glavni cilj vrniti LDS na oblast in ne voditi državo po načelu dobrega gospodarja... mislm če je to človek vredn za predsednika naše države, potem....ne odgovarja na klice predsednika vlade... mislm halo k da bi biu janša njegova žena ki ga je prevarala...o vodenju države se pogovarjamo tukaj!malce več resnosti...glede teh številk ki jih tako radi navajate...sploh ni važno kakšne so, dejstvo je da bi imel dovolj denarja, če ne bi špilal na piščal nekje v Afriki, če ne bi obiskoval najbolj perifernih plemen na našem planetu in če ne bi klical k nam razne propadle kralje...drugo dejstvo je pa tudi, da bi dobil denar, če ne bi bil tako preklemano otroško ponosen!
mindfucker
22. 09. 2006 19.12
"Dolfe"! Ne "masakriraj" slovenščino!
Adolph
22. 09. 2006 18.50
Imam obcutek,da par komentatorjev nima pojma,kaj stane samo pot od doma premijea do letalisca,zvsemi varnostnimi ukrepami in tako dalje.Ta denar ni premijer zapravil,nego njegov tros.In kaj je dvesto milionov tolarckov,to racunate tako kot v prejsnjih casih italijani ko je vsak italo bil milionar,ker je ena marka kostala en milion lir.Zacnite racunati v euro,pa boste videli,da so to male sume,ravno toliko,da lahko kupis rezervno kolo za oklopnika.In ne se cuditi,da celi svet misli,da je Slovenija nekje za Krpati,ker jse ne prezentira na svetovni javnosti!
hefaist
22. 09. 2006 14.47
dare_x: vidis, zaradi taksnih kot si ti sem nekaj komentarjev nazaj naredil izracun. S tvojo idejo, da bi teh 200 milijonov morda lahko naredili kaj pametnejsega ni nic narobe. Vendar, ce bi denar razdelili med ljudstvo, ga je treba pravicno in ne samo tebi. Mladih druzin s stanovanjskim problemom je Sloveniji kot sam ves ogromno. Recimo da jih je 100.000. Potem bi od 200 milijonov vsak mlad par dobil 2.000 SIT. Fuf, s tem bi pa res resil stanovanjski problem. Razumeti morate, da so osnovne denarne enote, ko se pogovarjamo o drzavnem proracunu, na povsem drugem nivoju.
pomi@auspuh.com
22. 09. 2006 14.21
Torej Anton in fedepotočnik, tema mogoče res ni prava. Komentarji tukaj so itak večinoma na nivoju provokacij, prav tako je bil moj. Moj komentar glede Argentine je bil odgovor na eden komentar tukaj, ki Bajuka pošilja v penzijo. In pa kar sem napisal glede Svetovne banke je dejstvo.
Variatio delectat
22. 09. 2006 13.49
No, Pomi, zdaj si pisal sprejemljivo, čeprav se s tvojim stališčem ne strinjam. Banke morajo delovati kot banke, socialne ustanove so pa nekaj drugega. Tukaj pa tečejo pogovori o porabi denarja predsednika države. Verjetno se bova morala preklopiti na to tematiko.
dare_x@email.si
22. 09. 2006 13.21
Danes zjutraj, ko sem gledal ponovitev dnevnika in ko sem slišal gospoda Vajgla - svetovalca ali kaj že dela,če sploh kaj dela za predsednika skratka, ko je povedal, da ta denar ki ga je IMEL predsednik za vso leto na razpolago ni omembe vredno ( cca. 200 milijonov) sem kar skočil do stropa. Da 200 milijonov tolarjev niso omembe vredne !!!! Če je tako naj mi Vajgl na osebni račun nakaže samo 6 milijonov za rešitev stanovanjskega problema mlade družine. Saj za njega je ta znesek drobiž. HALLOOOOOO PRIDITE NA REALNA TLA !!! PLAČA DELAVCA JE NETO 120.000,00 SIT, ČE IMAŠ sploh službo. Lep pozdrav.
fedepotocnik@gmail.com
22. 09. 2006 13.00
hefaist, tvoj komentar je izpadel, kot da je nakup oklepnikov le kaprica te vlade, in sem te jaz opozoril, da temu ni tako. Nujnost JE relevantna, ker drugače lahko govorimo o milijardah namenjenih kliničnemu centru ali o denarju namenjenemu npr. narkomanom. Sicer pa se strinjam s tabo v tem, da bi lahko oba (in ne samo Janša) rešila problem na štiri oči. Oba sta odrasla, ni zdaj samo JJ ali samo JD kriv. Oba sta enako kriva. Lp Aja, pomi, btw, Bajuk in njegova stranka podpirajo povečanje sredstev (preberi članek).
fedepotocnik@gmail.com
22. 09. 2006 12.27
Pomi, Bajuk ima več izkušenj kot ti ali kot jaz. Bil je v zelo pomembnih položajih, in to so neprecenljive izkušnje. In še nekaj, banke ne spravljajo držav v bankrot. Same se spravljajo. Če ti jaz posodim denar in ga ti zapraviš in mi ga ne moreš vrniti... ali sem jaz kriv?? Ampak tema tukaj ni dr.Bajuk, ampak oba predsednika, ki se otročje prepirata in delata škandal zaradi tega, ker naš predsednik države zapravlja več denarja, kolikor ga ima v proračunu. Jaz bi tudi porabil več denarja, ampak mi nihče ne povečuje sredstev ;)
hefaist
22. 09. 2006 12.25
fedepotocnik: izracun sem naredil predvsem zato, da si bodo ljudje predstavljali kolicino denarja, zaradi katere se kregata Janeza. Podal sem pac primerjavo z investicijo v vojasko opremo. Lahko bi navedel tudi kak drugi primer. Nujnost oz. nenujnost nakupov tu ni toliko relevantna. Gre za primerjavo. In koncni zakljucek je: Jansa je Drnovsku odrekel par ficenkov. Par ficenkov pa nikomur ne odreces zaradi varcevalnih razlogov, pac pa ker ga hoces nekaj poduciti. To pa je natanko tisto kar Jansa pocne in cesar si ne bi smel privosciti. Veckrat pozablja, da je le predsednik vlade v demokraticno urejeni drzavi, ne pa absolutisticni vladar, kjer steje le njegova volja. Ce mu gre Drnovskova "zapravljivost" res tako na zivce, bi na to lahko opozoril na diskretnejsi nacin. Naprimer, prosnji bi ugodil, nato pa Drnovska osebno poklical ali se z njim dobil na stiri oci ter ga opozoril, da tako ne gre vec naprej, ter da drugo leto podobni prosnji ne bo ugodil. Skratka, denar tu sploh ni bistven. Bistvo je, da Jansa poskusa pokazati, kdo je v tej drzavi sef. Zal pa njegovo razkazovanje skodi ugledu Slovenije.
pomi@auspuh.com
22. 09. 2006 11.42
Glede Bajuka pa še vedi Anton, da je svoje izkušnje nabiral v Svetovni banki, ki niti ni svetovna ampak v večinski ameriški lasti. Banki, ki je v bankrot spravila največ, večinoma že revnih držav. Takih izkušenj pa Slovenija res ne rabi.
pomi@auspuh.com
22. 09. 2006 11.39
anton.groselj glede zakompleksanosti, opranosti možganov, indoktriniranosti, zadrtosti , zaplankanosti, malomeščanskosti boš najprej pred svojim pragom počistil. Strumen Anton bi lahko vedel, da Bajuk večino življenja ni preživel v Sloveniji, torej je v tukajšnjo blagajno (pa ne samo pokojninsko) ni prispeval kaj dosti davkov in prispevkov. Niti posledično vsaj moralno ni upravičen do visoke penzije tukaj. Torej naj gre tam, kamor spada. Glede priimka v tej spolitizirani državi kar pozabi. Niti ni navada tukaj.
Variatio delectat
22. 09. 2006 11.11
Vseprisotnega Pomija, ki med drugim bebavo pošilja Bajuka v Argentino, si je prav lahko predstavljati kot zakompleksanega šolarčka, ki varno skrit za ograjo svoje hiše, meče kamne v nič hudega sluteče mimoidoče. Predstavi se z imenom in priimkom, da te vidimo!
fedepotocnik@gmail.com
22. 09. 2006 10.31
Oba predstednika sta otročja. Škoduje ugledu celotne države. Oba sta glih tko neumna, ampak predsednik države se res ne bi smel obnašati kot otrok, ki so mu vzeli čokoladko. Aja, in pomi, kaj ima Bajuk pri tem sporu med obema predsednikoma??? Dej, stick to the topic...
marjanka99
22. 09. 2006 10.30
Za vse, ki se počutite reveže, vesela novica. Slovenija spada med najbogatejše države na svetu. Smo med srečno populacijo 20% vsega človeštva, ki živi v obilju in ima vsega polno rit. Celo Euro bomo dobili v uporabo, kar pomeni, da smo res top država v Evropi. Če si pa ne moremo privoščiti eksotičnih počitnic, še ne pomeni, da smo revni. Sploh pa menda nismo tako revni, da ne moremo sfinancirati predsednika?
pomi@auspuh.com
22. 09. 2006 10.24
Stane, ustava mu narekuje, da se vozi okoli. Črni panter ali beli panterček: vrhovni poveljnik države????? A si še v rajhu?
pomi@auspuh.com
22. 09. 2006 10.14
Pusti to female. V tej državi itak manjka dobrih jeb...
?rni panter 1
22. 09. 2006 10.08
francimy ma dej no.Drnovšek je sposoben projecirati našo državo samo na stranski tir. Kej pa je naredu? Od kadar smo samojstoji je bil ali predsednik vlade, ali predsednik države. In kje smo prepoznavni? Pojdi malo okoli in povprašaj koga v svetu politiki bolj cenijo, Drnovška ali Rupla, ki je zunanji minister že dolgo časa...Če je res tako nesposoben, kako da ga je prejšnnja supervlada v garnituri LDS toliko časa imela na tem položaju? Bedno. Zaradi Drnovška ki dela vse na svojo pest je blo že res vroče v Srbiji, kjer ga imajo res radi,... Sej ne rečem da je narobe kar je naredu, obratno, je prav, ampak dej se uskladit kej z vlado, še posebej ko gre za zunanjo politiko. On ni vrhovni poveljnik naše države, to je predsednik vlade, on je le figura, predstavnik. In zato mora imeti usklajeno mnenje in nastope z vlado v skladu z njenimi pogledi. Nič hudega če misli on drugače, ampak potem ljudje po svetu mislijo da so njegova stališča, stališča Sloveinije, kar pa ni res
stane@jesenice.net
22. 09. 2006 09.59
Zadn cajt da se neha okol vozit pa začne to delat kar mu narekuje ustava , pa nej se tud mal za naše ljudi začne zanimat koko kej žvijo, ne pa sam koko so reveži drge po svetu
caroll
22. 09. 2006 08.44
Hudič je, k se ti pojavi od nekod preveč otrok, ki jih moraš vzdrževat...potem se pa stroški povečajo, seveda...:)))))