Slovenija

Janez Drnovšek: Ne pričakujem presenečenj v Haagu

Ljubljana, 20. 05. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Predsednik države Janez Drnovšek, kot akter dobro pozna dogajanje ob razpadu Jugoslavije. O tem, kaj pričakuje od pričanja Milana Kučana v Haagu, kaj je zanimalo haaške tožilce med obiskom v Ljubljani in zakaj ni bil povabljen v Haag, se je s predsednikom države Janezom Drnovškom pogovarjal Vladimir Vodušek.

Kaj pričakujete od tega pričanja? Ali naj bi prineslo kakšna nova dejstva?

Janez Drnovšek in Milan Kučan, v letih, ko sta pogosto potovala v Beograd
Janez Drnovšek in Milan Kučan, v letih, ko sta pogosto potovala v Beograd FOTO: POP TV

Pričanje najbrž ne bo prineslo kakšnih novih dejstev. Res pa je, da tisto, kar vemo mi in kar smo vedeli ob samoosvojitvi, da tega drugi niso tako dobro vedeli. Navsezadnje niti sodniki, ki so zdaj v Haagu in mednarodna javnost. Tako da lahko to pričanje le osvetli nekatera ozadja in kontekst takratnega razpada Jugoslavije. Ker mi pač vemo, kdo je bil tisti, ki je to zakrivil, da je prišlo do tako brutalnega razpada takratne države. In to vsekakor nismo bili Slovenci. To je bila takratna militantna srbska politika z Miloševićem na čelu.

Vi ste bili akter tedanjih dogodkov. Bili ste član predsedstva in predsednik predsedstva. Kaj je recimo zanimalo haaške sodnike v pogovorih z vami, ko so bili v Ljubljani?

Janez Drnovšek kot predsednik predsedstva med generali jugoslovanske vojske
Janez Drnovšek kot predsednik predsedstva med generali jugoslovanske vojske FOTO: POP TV

To je bil informativni razgovor o nekaterih kontekstih in ozadjih takratnega časa. Videl sem, da so temeljito prebrali mojo knjigo. Prosili so me, če lahko uporabijo določena poglavja tudi v sodnem procesu. Videl sem, da jih zanima predvsem ozadje in pa, lahko bi rekel, geneza te politike, ki je pripeljala do razpada Jugoslavije. Od slovenskih predstavnikov ne pričakujejo, da bi lahko neposredno obremenilno pričali proti Miloševiću, ker so se tisti zločini dogajali pozneje, ampak, da pojasnimo, zakaj in kako je prišlo do razpada.

Vas niso vabili kot pričo v Haag? Ali ste zavrnili možnost, da bi pričali?

Ne, niso me vabili in tudi izrazili so mnenje, da najbrž ne bo potrebno, ter da zadostuje, če lahko uporabijo nekatere moje članke ali mojo knjigo iz tega obdobja.

Nekateri precej namigujejo na tezo, da naj bi bila Slovenija dogovorjena z Miloševićem, da je šlo za nekatere dogovore in da naj bi zdaj prišle na dan nekatere neprijetne podrobnosti. Mislite, da je to možno?

Janez Drnovšek kot predsednik predsedstva SFRJ
Janez Drnovšek kot predsednik predsedstva SFRJ FOTO: POP TV

Ne, mislim, da ne. Slovenija je seveda takrat iskala sporazumni izhod iz Jugoslavije, vmes je prišlo do vojne, po tisti vojni pa smo takoj začeli spet obnavljati pogovore najprej o premirju in potem o popolnem izstopu iz Jugoslavije. In to je znano vsem in kar se tega tiče ne bi smelo biti nobenih presenečenj.

Tudi s strani Miloševića ne, ki je v zadnjem času znan po svoji taktiki?

Morda bo poskušal s kakšnimi provokacijami, ampak to navsezadnje ne bo nič novega.

SORODNI ČLANKI