Slovenija

Janez Drnovšek: Ključno je izpolnjevanje ciljev

Ljubljana, 21. 05. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

S predsednikom vlade smo se pogovarjali o delovanju koalicije, rekonstrukciji vlade, o vključevanju v Nato ter o njegovem počutju.

Predsednik vlade Janez Drnovšek
Predsednik vlade Janez Drnovšek FOTO: POP TV

V Sloveniji so bila velika pričakovanja glede vašega obiska v ZDA. Kakšno sporočilo ste prinesli?

Predsednik Bush in njegovi sodelavci bi radi videli Slovenijo v zvezi Nato, o tem ni dvoma. Nekoliko jih skrbi predvsem nizka javna podpora v Sloveniji, kar je razumljivo, kajti nihče ne bi ponujal zavezništva nekomu, ki ga morda ne želi. Večkrat sem slišal vprašanje, kaj si pravzaprav želi Slovenija, se želi zastonj voziti na vlaku varnosti. Češ, zastonj ne bo varnosti v tem svetu. Če želimo zaščito, se bomo morali za to izreči in sodelovati v neki obrambni zvezi.

S kakšno koalicijo boste šli na morebitni referendum o Natu in EU? Bo to sedanja koalicija?

Naprej gremo s tistimi, ki so pripravljeni delati v tej smeri. Predvsem EU, tudi zveza Nato, pa še vrsta drugih ciljev je v naši koalicijski pogodbi. V glavnem koalicija kar dobro deluje, tu in tam je kakšen odklon pri kakšnem vprašanju. Seveda, če bi se odkloni povečevali, potem bi se morali pogovarjati na novo in morda tudi kaj spremeniti v koaliciji. Če to ne bo potrebno, potem bomo šli naprej s to koalicijo. Meni je ključno izpolnjevanje ciljev, ki smo si jih postavili, rezultati… Razumljivo pa je, da posamezne stranke, tudi v koaliciji, zlasti, ko se bližajo volitve, tako kot se sedaj, začnejo malo skakat s kakšnimi s svojimi drugačnimi stališči. Če ne bodo pretiravali s tem, bo v redu, če pa bodo pretiravali, bo potrebno ukrepati.

Torej sedaj nimate v mislih zamenjave v koaliciji, morda lahko rečete kaj o ministrih?

Zadnje dni se govori o rekonstrukciji. Jaz je sedaj še nisem najavil in o njej še nisem govoril. Če bo kdaj in ko bo, bom pač takrat povedal, ko bo pripravljena, prej o tem ne bi govoril in ne govorim.

V ZDA ste bili tudi na zdravstvenih pregledih, imate kakšne rezultate, se dobro počutite?

Počutim se dobro. V nadaljevanju obiska v ZDA sem mirno opravljal delo in vse druge predvidene aktivnosti.