Slovenija

Jaklič ostaja

Ljubljana, 28. 06. 2006 15.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Vrhovno sodišče je odpravilo odločbo zavarovalniške agencije glede odvzema licence prvemu možu Vzajemne.

Marko Jaklič ostaja na čelu Vzajemne.
Marko Jaklič ostaja na čelu Vzajemne. FOTO: POP TV

Predsednik uprave Vzajemne Marko Jaklič je sporočil, da je vrhovno sodišče odpravilo odločbo Agencije za zavarovalni nadzor (AZN) v zvezi z odvzemom njegove licence. Jaklič tako ohranja licenco in ostaja prvi mož uprave te zavarovalnice, navajajo v Vzajemni.

Senat AZN je odločbo, s katero je Jakliču odvzel dovoljenje za opravljanje funkcije člana uprave, izdal januarja. Jaklič, ki se je pritožil na vrhovno sodišče, je poudaril, da je odločba AZN odpravljena v celoti, v vseh točkah. Vrhovno sodišče je med drugim presodilo, da Jaklič ni kršil veljavne zakonodaje v zvezi z obvestili o odprtju osebnih računov oziroma tako imenovanih certifikatov, pogodbo z ministrstvom za delo za zavarovanje vojnih veteranov pa je Vzajemna odpovedala skladno s pogodbo.

Vzajemna je bila ta teden že seznanjena z eno odločitvijo vrhovnega sodišča glede osebnih računov njenih članov. Sodišče je presodilo, da je Vzajemna ravnala zakonito in s tem razveljavilo zahtevo AZN po odpravi osebnih računov. Po navedbah Vzajemne je tako vrhovno sodišče odločilo, da zavarovalnica lahko oblikuje osebne račune za svoje člane in da lahko na njih evidentira deleže v temeljnem kapitalu, sredstva na osebnih računih pa hkrati lahko predstavljajo varnostno rezervo družbe. Vzajemna je sicer na seji skupščine aprila letos osebne račune članov že zaprla, saj postopek pred vrhovnim sodiščem še ni bil zaključen v roku, ki ga je AZN Vzajemni postavila za odpravo osebnih računov.

O Vzajemni tudi Evropska komisija

Kot je poudaril Jaklič, je Vzajemna ves čas ravnala zakonito in s tem posledično tudi on sam. Pri tem pa je izrazil upanje, da bo čim hitreje sprejet poseben zakon, ki bo določil pogoje za preoblikovanje Vzajemne v delniško družbo in bodo lahko vsi njeni lastniki pridobili delnice druge največje zavarovalnice v Sloveniji.

Sicer pa aktivnosti AZN v zvezi z Vzajemno preučuje tudi Evropska komisija. Jaklič je bil tako v torek na povabilo direktorata za notranji trg in storitve pri Evropski komisiji na sestanku v Bruslju. V skoraj dveurnem srečanju "so se predstavniki Evropske komisije seznanili z vprašanjem neodvisnosti AZN ter s tem povezano morebitno posredno podporo države pri omejevanju konkurence in spodbujanju nelojalne konkurence ter s poskusi poseganja države preko AZN v zasebno lastnino," so v sporočilu za javnost zapisali v Vzajemni.

Odškodnina?

Ali bo Vzajemna terjala odškodnino?
Ali bo Vzajemna terjala odškodnino? FOTO: POP TV
Odločitev vrhovnega sodišča, ki je odpravilo odločbo Agencije za zavarovalni nadzor (AZN) v zvezi z odvzemom licence predsedniku uprave Vzajemne Marku Jakliču, bomo spoštovali, je dejal minister za finance Andrej Bajuk. Dodal je, da je agencija neodvisna ustanova, njene odločitve pa je in jih še vedno podpira.

Jaklič je na vprašanje o argumentih, ki so jih predstavili komisiji glede dvoma o neodvisnosti agencije, odgovoril, da v tem trenutku še "ne bi želel govoriti o konkretnem postopku". Glede morebitne odškodninske tožbe proti AZN pa je pojasnil, da gre za vprašanje, ki ga bodo pravniki še preučili. Je pa po njegovih besedah napačna odločba agencije samo zavarovance Vzajemne, tudi če ne upoštevajo izgube ugleda, stala več kot 100 milijonov tolarjev zaradi stroškov pošiljk, ki so jih morali poslati 1,13 milijona naslovnikom. "Ne bi bilo korektno, da bi na koncu te stroške nosili zavarovanci, zato bomo AZN zaprosili za mnenje in jo pozvali, da predlaga rešitev tega problema, kasneje pa se bomo odločali o nadaljnjih postopkih," je napovedal Jaklič.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.