Slovenija

Jaklič: Agencija je pod pritiskom

Ljubjana, 30. 12. 2005 10.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Š.Z./STA
Komentarji
0

Agencija za zavarovalni nadzor je začela postopek za odvzem licence predsedniku uprave Vzajemna.

Možno je, da bo Marko Jaklič izgubil licenco
Možno je, da bo Marko Jaklič izgubil licenco FOTO: POP TV
Menim, da je Agencija za zavarovalni nadzor popustila določenim pritiskom, ki jih je bila deležna, in je pohitela z določenimi opravili, še preden je izvedela za vsa relevantna dejstva. Marko Jaklič

Predsednik uprave Vzajemne Marko Jaklič je prejel odločbo Agencije za zavarovalni nadzor o začetku postopka za odvzem dovoljenja. V 15-dnevnem roku se predsednik uprave Vzajemne lahko izjasni o razlogih za začetek postopka. V tem času bo Jaklič Agenciji za zavarovalni nadzor odgovoril na vse argumente, ki so navedeni v odločbi o začetku postopka, so sporočili z Vzajemne. Drugih odločb Agencija za zavarovalni nadzor Vzajemni ni poslala, so še pojasnili.

Odločba agencije ne nasprotuje preoblikovanju Vzajemne v delniško družbo, trdi Vzajemna.

Sklep o preoblikovanju Vzajemne v delniško družbo temelji na podlagi strategije, ki je bila sprejeta že leta 2004. Razlog za preoblikovanje je povečanje dolgoročne varnosti in kakovosti zavarovalnih storitev za zavarovance z večjo raznolikostjo poslovanja z razvojem novih produktov in storitev ter širitve poslovanja na nove trge, so sporočili z Vzajemne.

Dosedanje zavarovanje lahko brez kakršnih koli stroškov odpovemo do konca leta, to je še danes in jutri. Mlajši bodo po novem plačevali več, starejši manj. Popust bo največ triodstoten. Zavarovanja bodo po novem sklenjena za eno leto, s trimesečnim odpovednim rokom. Vsako nezavarovano leto bo pomenilo triodstotni pribitek, popusta za krvodajalce ne bo več. Ostaja pa zavarovanje davčna olajšava pri dohodnini.

Že zjutraj smo klicali Agencijo za zavarovalni nadzor, kjer smo osebo, ki bi nam informacijo o izgubi licence lahko uradno potrdila, zelo težko dobili. Ko nam je končno uspelo, nam je g. Merhar pojasnil, da sporočilo za javnost še pripravljajo. Nekaj čez 12. uro pa je agencija tudi uradno sporočila, da je senat Agencije za zavarovalni nadzor izdal odločbo o začetku postopka za odvzem dovoljenja predsedniku uprave Vzajemne Jakliču.

Skupščina Vzajemne bo 1. februarja 2006 odločala o preoblikovanju v delniško družbo
Skupščina Vzajemne bo 1. februarja 2006 odločala o preoblikovanju v delniško družbo FOTO: POP TV

1. februarja o preoblikovanju v delniško družbo

Delničarji preoblikovane delniške družbe ne bodo odgovarjali za obveznosti delniške družbe, tako kot člani Vzajemne že sedaj ne odgovarjajo za obveznosti Vzajemne.

Zdravstvena zavarovalnica Vzajemna je v današnjem uradnem listu objavila sklic 8. redne skupščine, ki bo 1. februarja 2006, in na kateri bodo delegati odločali o preoblikovanju Vzajemne v delniško družbo. Vzajemna je ob tem objavila tudi obvestilo članom družbe, v katerem navaja podrobnosti v zvezi s preoblikovanjem in pridobitvijo delnic, so sporočili iz Vzajemne. Podporo k preoblikovanju v delniško družbo mora dati tri četrtine članov skupščine.

V skladu s predlogom o preoblikovanju bo osnovni kapital nove družbe znašal 2,2 milijarde tolarjev, razdeljen pa bo na 2,2 milijona delnic, katerih nominalna vrednost bo znašala 1000 tolarjev. Delničarji družbe bodo postali tisti, ki bodo člani Vzajemne na dan vpisa preoblikovanja v sodni register. Člani Vzajemne so tisti, ki imajo z Vzajemno sklenjeno dalj časa trajajoče zavarovanje ali prostovoljno zdravstveno zavarovanje.

Zavarovanci odhajajo

Vzajemna je v sredo ostala brez 80.000 zavarovancev. Zavarovalnica Triglav je namreč zbrala toliko odstopnih izjav zavarovancev Vzajemne in jih prek sodnega vročevalca predala Vzajemni.

Predaja odstopnih izjav
Predaja odstopnih izjav FOTO: POP TV
Dopolnilna zavarovanja po novem (časovni potek sprememb):

1. september: Veljavnost novele zakona
1. december: Rok za obvestila zavarovalcev
1. januar: Rok odpovedi zavarovanj
1. marec: Zavarovanja po novem (dveletni rok za izplačilo rezervacij)

Vzajemna je v četrtek prejela še 12.400 odstopnih izjav iz rok predstavnikov Adriatica, so za 24ur.com potrdili na zavarovalnici. Danes naj bi prejeli še okoli 5.000 odstopnih izjav, naval pa pričakujejo tudi jutri.

Kupovanje delnic nad ceno?

Sicer pa so septembra policisti proti Jakliču na ljubljansko tožilstvo vložili ovadbo zaradi suma kaznivega dejanja zlorabe položaja. Jaklič naj bi dejanje zagrešil, ko je Vzajemna po izredno visokih cenah odkupila delnice podjetja CDE Nove tehnologije. Vzajemna naj bi od treh lastnikov kupovala delnice po ceni od 842.000 do 2,26 milijona tolarjev. Le tri mesece prej je podjetje prodajalo svoje delnice po 180.000 tolarjev. Na posel so opozorili inšpektorji agencije za zavarovalni nadzor.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA