Slovenija

Izteka se rok

Ljubljana, 30. 01. 2007 17.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Davčna uprava Republike Slovenije opozarja, da se izteka rok za oddajo podatkov o dohodkih zavezancev.

Na DURS bodo prejete podatke analizirali in jih pripravili za tisk na obrazce
Na DURS bodo prejete podatke analizirali in jih pripravili za tisk na obrazce FOTO: POP TV

Davčna uprava RS (DURS) vse izplačevalce prejemkov opozarja, da se v sredo, 31. januarja, izteče zakonski rok za oddajo podatkov o dohodkih dohodninskih zavezancev. Te je mogoče oddati prek spletnega portala e-Davki (tudi brez digitalnega podpisa) ali na hranilnem mediju. Kontrolnih podatkov ali popravkov že oddanih kontrolnih podatkov po preteku zakonskega roka na DURS ne bodo mogli upoštevati, saj morajo do konca marca vsem zavezancem poslati predizpolnjene napovedi za odmero dohodnine.

Do vključno ponedeljka so na DURS preko sistema e-Davki prejeli zahtevane podatke od 53.875 izplačevalcev prejemkov, na hranilnih medijih pa je podatke poslalo okoli 1100 zavezancev. To pomeni, da je kontrolne podatke do ponedeljka že poslalo več kot 83 odstotkov izplačevalcev, ugotavljajo na DURS.

Na DURS bodo prejete podatke analizirali in jih pripravili za tisk na obrazce. Kot pojasnjujejo, gre za navidez preprosto operacijo, ki pa zahteva strogo upoštevanje rokov posameznih delovnih skupin, sektorjev, izpostav in davčnih uradov. To je tudi razlog, da ne bodo mogli upoštevati nepravočasno oddanih kontrolnih podatkov, saj bi s tem lahko ogrozili izdajanje predizpolnjenih obrazcev oz. dohodninskih odločb.

Pravočasnost in pravilnost oddanih podatkov je torej ključnega pomena za potek izdaje dohodninskih odločb. To bo še veliko bolj pomembno prihodnje leto, ko bodo dohodninski zavezanci na dom prejeli že izračun dohodnine, ki bo lahko postala tudi odločba (če zavezanec nanj ne bo imel pripomb).

Za nepravočasno oddajo kontrolnih podatkov je za izplačevalce predpisana globa v višini med 1600 in 25.000 evri, za odgovorno osebo pa med 400 in 4000 evri. Nepravočasno oddajanje kontrolnih podatkov tudi pomeni, da davčna uprava za nekatere dohodninske zavezance ne bo imela podatkov in predizpolnjenega obrazca tem zavezancem ne bo poslala. To pa seveda ne pomeni, da niso zavezani k oddaji napovedi za odmero dohodnine za leto 2006. To je letos treba oddati do 30. aprila.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

janezek123@gmail.com
30. 01. 2007 19.21
Mogoce ob vseh teh groznjah o predpisani kazni se kaksno besedo o tem, da imajo eDavki neprestano "tehnicne tezave" ???