Slovenija

Razpis za predsednika uprave NLB se je iztekel

Ljubljana, 07. 08. 2009 06.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Razpis za predsednika uprave NLB se je iztekel. Koliko je prijav ni znano. Mandat novega prvega moža bo trajal pet let, za omenjeni položaj pa naj med bančniki ne bi bilo prav velikega zanimanja.

Javni razpis za predsednika uprave Nove Ljubljanske banke (NLB) se je iztekel danes ob 15. uri. Uradnih podatkov o številu prispelih prijav ni, jih bo pa predvidoma že prihodnji teden pregledal nadzorni svet banke in se odločil o nadaljevanju postopka izbire novega predsednika uprave največje slovenske banke.

Mandat novega prvega moža bo trajal pet let, vendar si nadzorni svet banke, ki ga vodi Stanislava Zadravec Caprirolo, pridržuje pravico, da ne izbere nobenega od prijavljenih kandidatov.

Nadzorniki bodo preverili, ali kandidati izpolnjujejo zahtevane pogoje, opravili pa naj bi tudi razgovore s posameznimi kandidati in končno selekcijo. Kandidat mora pred nastopom položaja pridobiti še dovoljenje Banke Slovenije.

NLB
NLB FOTO: Dare Čekeliš

Po dvomu nekaterih v primernost iskanja vodilnega človeka največje slovenske banke z javnim razpisom prav velikega zanimanja za ta položaj med bančniki po dostopnih informacijah ni. Banko, ki je v nekaj manj kot tretjinski lasti belgijske KBC, zdaj vodi Draško Veselinovič. Nekdanji nadzorni svet je njegov odstop sprejel 18. maja.

Postopki imenovanja novega predsednika uprave najverjetneje ne bodo končani niti prihodnji mesec, saj mora kandidat pred nastopom funkcije pridobiti še dovoljenje Banke Slovenije. Ali bo na čelu banke do tedaj ostal Veselinovič, ni jasno, saj naj bi pred časom nadzornikom izrazil svojo željo po čimprejšnjem odhodu iz banke, trimesečni odpovedni rok pa se mu izteče sredi avgusta.

Da NLB čim prej potrebuje stabilno vodstveno ekipo, se strinjata tako država, ki je največja lastnica banke, kot Banka Slovenije, ki bdi nad slovenskim bančnim trgom. Zaradi finančne krize so razmere na trgu zaostrene, polletni poslovni rezultati, ki jih je NLB objavila v četrtek, pa razkrivajo precejšen upad dobička in celo izgubo na ravni skupine; poleg tega je Banka Slovenije proti NLB začela postopek zaradi razkritja zaupnih podatkov o posameznih komitentih.

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
09. 08. 2009 08.46
ZDEJ PA IMA NAŠTIMANO POTEZO KRESALKA,,,,BOSTE VIDELI KAKO BO PRPELJALA KAKEGA SVOJEGA PUDLJA,
odbogaposlan
07. 08. 2009 16.28
Naj rajši bankomate poštimajo!
8JASMIN
07. 08. 2009 10.49
zOPET SE DELAJO "LEPE IN CISTE"ces RAZPIS, potem pa tako dajo TASVOJGA-POSTENJAKA.tIPICNO TA "KGB" !!!
svazix666
07. 08. 2009 10.17
js bi se tut prjavu pol pa kmal kako 80.000.000 nagrado pokasiro pa šol
izbruh@gmail.com
07. 08. 2009 09.37
Milijonska nagrada? JAAAAZ KANDIDIRAAAAM!!!!!
Leandra
07. 08. 2009 09.20
Spoštovani Umrli bivši predsednik je rekel..nekoč,..ko me ne bo več se bodo Mladinci, pionirji ter člani bivše zveze Komunistov požrli med seboj..ter zgrizli za post socialistične fotelje ter premoženje.. In sedaj smo tam Amsterdamski Tajkun..in Celjska fizioterapevtka..v senci Pudrovih Krokarjev že drug druemu žagata vejo... Kako dobro je poznal ...Lastni kurnik in svinjak..
ptujcan28
07. 08. 2009 08.09
saj kandidat je že izbran, samo s formalnosti uredijo pa je to to!
Buena Vita
07. 08. 2009 07.24
oooooooooooooooooh bo že kresalova poskrbela za zapolnitev mesta,so v njenem interesu