Slovenija

Izteče se rok za kandidature za varuha človekovih pravic

Ljubljana, 14. 10. 2024 06.17 | Posodobljeno pred 5 urami

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Izteče se rok, do katerega urad predsednice republike sprejema predloge kandidatur za varuha človekovih pravic. Petru Svetini namreč mandat varuha poteče februarja. Kandidature bodo v predsedničinem uradu pregledali po izteku roka, po razgovorih s kandidati in vodji poslanskih skupin pa predlog posredovali v DZ.

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je poziv za zbiranje predlogov možnih kandidatov za varuha objavila proti koncu avgusta, predloge pa je mogoče posredovati še danes do 15. ure. Svetina je predsednico julija obvestil, da želi nadaljevati svoja prizadevanja na čelu institucije, ki bo z novim letom praznovala 30 let delovanja.

Kandidaturo za mesto varuhinje človekovih pravic je sredi septembra najavila tudi direktorica Pravnega centra za varstvo človekovih pravic in okolja (PIC) Katarina Bervar Sternad. V tekmo za varuha človekovih pravic se podajata tudi nekdanja varuhinja Vlasta Nussdorfer in vodja diplomatske akademije na ministrstvu za zunanje in evropske zadeve Andraž Zidar.

Peter Svetina
Peter Svetina FOTO: osebni arhiv

Da bo kandidirala, je poleti za STA napovedala tudi Simona Zavratnik s Fakultete za družbene vede Univerze v Ljubljani, o kandidaturi pa razmišlja tudi nekdanji dolgoletni direktor urada vlade za narodnosti Stanko Baluh. Kot je povedal, ima prijavo pripravljeno, ali jo bo oddal, pa se bo dokončno odločil danes.

V medijih pa so se prav tako poleti pojavile informacije, da naj bi kandidiral aktualni zagovornik načela enakosti Miha Lobnik, ki pa tega ni želel komentirati.

V uradu predsednice republike bodo prijave pregledali po izteku roka, javnosti pa sporočili le število kandidatov. Nato bodo opravili razgovore s kandidati ter posvetovanja z vodji poslanskih skupin v DZ. Predlog kandidata oz. kandidatke bodo nato posredovali v DZ, ki mora varuha človekovih pravic izvoliti z dvotretjinsko večino.

DZ odloči o predlogu predsednice v 45 dneh od predložitve predloga. Poslanci izvolijo varuha za dobo šestih let, po poteku mandatne dobe pa je lahko še enkrat izvoljen.

KOMENTARJI (38)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

JApajaDAja
14. 10. 2024 11.28
kakšno stališče glede € za ukr in sankcij zoper iran bo danes v luxemburgu zavzela fajon "v imenu r slo", ?
marker1
14. 10. 2024 10.51
+5
Baje ste pripeljali deset otrok iz Gaze na zdravljenje. Na prvi pogled so otroci smo štirje, ostali pa so odrasle osebe.
peresni
14. 10. 2024 10.54
-1
Pri janšistih bi mislil, da ste sami otroci...nevzgojeni, zlobni.
JApajaDAja
14. 10. 2024 11.30
otroke je treba usmerjat na pravo pot-zato je zraven tudi "inštruktor"...eden za fantke, ena pa za punčke.....
Dark Knight
14. 10. 2024 11.56
+1
peresni, zakaj se tu skrivaš in pišeš traparije?? Ne boš več komemtiral solidarne prihodnosti? 🤣🤣🤣🤣🤣
tron3
14. 10. 2024 10.48
+4
A kdo ve, kaj je delal Svetina v času svojega mandata????
JApajaDAja
14. 10. 2024 11.30
Andrej Lon?ar3
14. 10. 2024 10.37
+3
Varuh romov,priseljencev in ilegalnih migrantov se bo presedel na drug stol.
Levcekk
14. 10. 2024 10.27
Kaj ti bo varuh človekovih pravic,ki deluje pod okriljem države,prav ta države,ki zlorablja institucije zoper mene,ker me ne more imeti v oblasti in sem glasen ter kritičen zoper politik ustrahovanj,zlorab institucij in korupcije v vrhu politike oz.drzave.Med drugim zoper mene kot invalida v veliki meri država zlorablja zdravstvo in so mi tako v UKC.LJ tudi po ukazu države namerno z neustrezno imunnosupresivno terapijo in istočasno z zavlačevanje biopsije(diagnoze)povzročili odpoved transplantirane ledvice.Naslednji korak države pa je bil,da zlorabi moje nestrinjanje z zdravstveno obravnavo kot povod za prisilno hospotalizacijo na psihiatriji,kjer so mi brez vsakih simptomov pripisali diagnozo psihoza oz.sizofrenija po transplantaciji ledvice z namenom,da me države prikaže kot neveredostojnega govorca oz.pricevalca.Dejstvo je,da se država in družba ter posebej moram izpostaviti Policijo,ki opravi levji delež in se zelo tudi,da ima bi imeli vse pod nadzorom v zvezi z menoj in je v njeni domeni,da daje napotke kako in kaj nastopati zoper mene z namenom,da me zavedejo,psihirajo in prikrijejo resnico oz.kako deluje resnično deluje sistem in pa deluje kot koordinator med institucijami,družbo in državo,želijo že dolgo spraviti ob pamet(zapirati na psihiatrijo)in me etiketirati ter tako utišati/uničiti da bi tako drzava/družba rešila težavo z menoj.Po drugi strani pa vse zanikajo in iskoristijo vsako priložnost,da bi država oz.Policija prevaliti krivdo za meje težave iz drugih razlogov na vse druge.Nazadnje tako celo žalosten dogodek v druzini(smrt),ki so me želeli spreti z bližnjimi zaradi dediščini,da bi tako njim.naprtili krivdo za vseoje težave oz.zlorabe institucij,predvsem.zdravstva(psihiatrije)Celo PV.Golob in gospa z transplantirano ledvico sta skupaj nedavno nastopila na POP.TV v odaji Fokus na temo zdravstvo,da bi tako zavedli in bi se država,zdravstvo itd..prikazali v lepi luči in nedolžne.Prav tako potegne to za sabo,da družba sledi državi,ki je steber druzbe in obsojajo mene oz.morajo in me ogovarjajo ter komentirajo v smislu,da je pravilno,kar mi država počne in mi je naredila ter naj raje zaprem gobec itd..Glej moj Facebook, Instagram Borut Zabret in zdravstveno dokumentacijo, ki se jo objavil vpogled kot dokaz mojim.navedbam o zlorabi zdravstva zoper mene.
peresni
14. 10. 2024 10.00
-1
Varuh Slovencev je lahko samo nekdo iz janšistične kisline.
Smuuki
14. 10. 2024 10.06
+4
Peresni ti povej kaj je varuh naredil zate, kaj je naredil zame, kaj je naredil za ostale. Enkrat na leto napiše poročilo, vodi evidence in ne ukrepa nič ker nima izvršilne moči. Torej sam sebi namen. Takoj spremenim mnenje ko mi daš kak argument katerega sem nehote spregledal. V mojih očeh služba ki je sama sebi namen. Nepotreben strošek
peresni
14. 10. 2024 10.58
-1
Vem predvsem to, da če bi bil varuh janšist...bi posta kot vsi njegove sluge grozljivo orodje v rokah Prvega pri maloumnem rovarjenju in šikairanju vseh, ki niso zvesto pod Prvim. In da bi potem tudi ti takoj v nasprotju od danes zagovarjal, da je varuh nujno potreben. Taki ste...si!!!
Smuuki
14. 10. 2024 11.36
+1
Da boš lažje razumel ti pojasnim eno malo skrivnost. Varuha imenuje in plačuje aktualna politika. Povej kako naj tako imenovani varuh dela drugače kot od njega pričakuje delodajalec. Če ne bo kooperativen ga bodo zamenjali s dovolj poslušnim. In kaj od takega varuha lahko pričakuješ? Nič. Ima v naprej zvezane roke. Torej takega varuha nihče ne potrebuje ker ne bo nikoli nič naredil za ljudi. V strahu za svojo eksistenco bo vedno podpiral vlado. Takega pa če imamo sli pa ga nimamo ne spremeni nič. Če ga nimamo odpade velik strošek za njegov urad. Od tu dalje pa že imamo korist.
peresni
14. 10. 2024 09.59
-1
Predlagamo Mahniča ali Hojsa.
Apostol1
14. 10. 2024 09.39
+3
Peter Svetina je bil do sedaj daleč najslabši varuh človekovih pravic. Bi pa rekel , da bi moral biti tak varuh nekdo , ki je povsem običajen kmet , kot bi se temu reklo , bi moral imeti seveda za pomoč pravnika , vendar včasih kmečka pamet ali pamet navadnih ljudi bolje presodi kot nekdo z visokimi šolami , ki meni , da smo navadni ljudje na tem svetu samo zato , da so oni lahko na položajih z predobrimi plačami.
Smuuki
14. 10. 2024 09.15
+3
Kaj bi izgubili če bi to institucijo preprosto ukinili? Nič ne bi izgubili prihranili bi le veliko denarja in ga namenili kjer se ga res potrebuje. To je le počivališče odrabljenih levih kadrov poleg vseh direktoratov ki so sami sebi namen brez enega samega razumnega razloga za svoj obstoj. Samo namišljene službe kot v dobi samoupravljanja. To nas hromi in smo povsod nekonkurenčni. Samo ukinit je prava odločitev
olafur
14. 10. 2024 08.36
+6
ko bi ljudje vedeli kolikšen je proračun za to inštitucijo in kolikšen je učinek bi ga ukinili
Julijann
14. 10. 2024 09.01
+3
Ko bi ljudje vedeli koliko ima ena majhna Slovenija uradov, agencij, direktoratov in podobne krame tudi v obliki urada človekovih pravic, komisije za preprečevanje korupcije .... vse lepo plačane službe, ki ne dodajo popolnoma nič kvaliteti življenja davkoplačevalcev, ki vse to plačujemo. Sramota. Vsako leto smo bolj in bolj zbirokratizirana država. Zato seveda za delavca v proizvodnji ni.
Razumnež
14. 10. 2024 08.31
+2
V državi, kjer se morija nerojenih dovoljuje in kjer se želi prisiliti ljudi, da se umori tudi onemogle starostnike, kjer pred zakonom nismo vsi enaki itn.... No, v taki državi je ta inštitucija popolnoma brezvezna...
Stane Adami?
14. 10. 2024 08.30
+6
Branil je skrajne levičarje, NIKOLI se ni zavzel za malega Slovenskega iskalca pravic, delavnega človeka. To mu je bilo odveč.
Stane Adami?
14. 10. 2024 08.28
+4
A bi lahko končno dobili varuha z zdravimi pogledi na svet. Ne pa da so to neki skrajni levičarji, v nekih detajlih že skrajni fašisti.
Julijann
14. 10. 2024 08.36
+2
Slovenec81
14. 10. 2024 08.25
+2
Ga ne rabimo....vsi na tej funkciji do sedaj, so vedno delivali v prid tujcem in vedno proti Slovencem....in oni hočejo za to še plačilo
boris c
14. 10. 2024 08.17
+5
Za stol gret in tu pa tam izjavit kakšno levičarsko modrost je dober prav vsak.
Julijann
14. 10. 2024 08.14
+4
Predsednica, to je tista, ki pravi, da se moramo navaditi na manj, ona sicer ne zmore preživeti s 5 jurji, zato tudi njej sledi velika povišica, pa še vožnjo na AC bi omejila na 110 km na uro, no, ta predsednica menda ni navdušena, da bi bil Svetina spet kandidat. Menda ima svoje " močno orožje", eno gospo, ki se zavzema za " prave stvari". K vragu s to vso zlagano slovensko politiko!
Anion6anion
14. 10. 2024 08.14
+2
Ufff a že danes poteče rok . Potem moram hitro oddat prijavo.
Gutenberg
14. 10. 2024 08.11
+7
Seveda bi Svetina še grel ta stolček. Dobra plača za malo neučinkovitega dela brez odgovornosti ... Tu pa tam napišeš nekaj všečnih puhlic, pa je.
Stane Adami?
14. 10. 2024 08.06
+7
Skrajni levičarji so rak rana na človekovih pravicah ker pač ne poznajo zdrave kmečke pameti. Pravice da, lenuhe pa naterat delat.
kiropraktik
14. 10. 2024 08.05
+4
Svetina se zdaj lahko preseli v Kerinov grm in da napeljati vodo!
Anion6anion
14. 10. 2024 08.16
+1
Kar sam Svetina naj zaščiteni dolenjski manjšini pokaže kako se koplje jarek za vodovodno napeljavo in naj skupaj položijo cevi za vodovod.