Slovenija

Izredni nadzor v bolnišnicah

Ljubljana, 04. 03. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nadzorni zdravniki Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije so začeli z izrednim nadzorom v šestih regijskih bolnišnicah, kjer naj bi predpisovali zdravilo eritropoetin bolnikom na dializi tudi na recept.

Direktor ZZZS namiguje, da ga želi minister Keber odstaviti
Direktor ZZZS namiguje, da ga želi minister Keber odstaviti FOTO: POP TV

Posebna analiza računalniških izpisov bo pokazala kateri zdravniki naj bi predpisovali zdravilo eritropoetin. Bolniki na dializi morajo eritropoetin sicer jemati, vendar pa je cena zdravila že všteta v materialne stroške dialize, predpisovanje še na recept pa pomeni dvojno plačevanje zavoda za takšno zdravilo. Pod drobnogledom so bolnišnice Celje, Novo mesto, Izola, Murska Sobota, Nova gorica pa tudi Klinični center.

Generalni direktor ZZZS Franc Košir je za 24ur povedal: "Zdravniki v ničemer ne bi delovali neetično, če bi eritropoetin vključevali v materialne stroške dializ. Ker pa so predpisovali recepte, kar ni v skladu s pravnimi pravili, so ravnali protipravno in nemoralno. Gre za 3929 pacientov in 1155 zavarovancev. Zadeva ni tako majhna in seveda terja ustrezen notranji strokovni nadzor , ki ga lahko zaradi varovanja podatkov opravijo zgolj naši zdravniki, ter s pregledom dokumentacije ugotovijo, zakaj je bilo zdravilo predpisano."

V zdravniških krogih večina zagovarja pacientove pravice. V Murski Soboti zdravila niso predpisovali bolnikom na bolnišničnem zdravljenju, so pa recepte dobili tisti, ki se zdravijo doma. Daniel Grabar, bolnišnica Murska Sobota: "S pojavom samo-aplikatorjev, ko si bolnik lahko dozira in tudi vnese sam zdravilo, smo jih pisali tudi na recept. Smo pač tudi z razlago pravil, ki smo jih dobivali od ZZZS smatrali, da postopamo v redu."

Vse bolj pa se v zdravniških krogih govori, da gre za politične igrice. Direktor ZZZS Franc Košir: "Vse to me spominja na delovanje notranjega ministra Berie za časa Stalina, ko je žrtve takšnih ali drugačnih dejanj proglasil za krivce in jih poslal v Sibirijo ali pa jih odstranil. Tako ravna tudi minister Keber, ko želi odstranit mene."

Lani je bilo v Sloveniji sicer predpisanih 12,8 milijona receptov. V zdravstvenih zavodih so nadzorni zdravniki ZZZS opravili 1300 rednih nadzorov, ugotovili za 130 milijonov nepravilnih obračunov in izrekli za 20 milijonov pogodbenih kazni. Da se je predpisovanje eritropoetina povečalo, pa je pokazala analiza predpisovanja zdravil za lansko leto, saj so se glede na leto poprej odhodki za to zdravilo s 320 milijonov tolarjev povzpeli na 500 milijonov tolarjev.

Košir je tudi napovedal, da bodo nadzore kasneje izvedli še v ostalih bolnišnicah.