Gospodarstvo

Luka Koper: Glavna ovira je država

Ljubljana/Koper, 15. 05. 2009 15.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ker naj bi bilo stanje v Luki Koper nevzdržno, napoveduje minister Vlačič menjavo njenih nadzornikov. Uprava vrača udarec in za težave krivi politično gonjo.

Minister za promet Patrick Vlačič
Minister za promet Patrick Vlačič FOTO: Jani Dolinšek

Prometni minister Patrick Vlačič bo sprožil postopek za sklic izredne skupščine Luke Koper in menjavo njenih nadzornikov. Po besedah delavcev je stanje v podjetju nevzdržno.

Javni poziv za nove nadzornike Luke Koper je bil že objavljen, nanj se je prijavilo 66 kandidatov. O njih se je v tem tednu že izrekel tudi kadrovsko-akreditacijski svet, s čimer so izpolnjeni pogoji za menjavo nadzornikov.

Zamajano zaupanje

Kot so sporočili z ministrstva za promet, je v zadnjem času poslovanje družbe znova pretreslo nekaj negotovosti, ki se nanašajo na nedelovanje organa nadzora, nesodelovanje uprave pri postopkih revizije ter spore uprave s ključnimi deležniki. Osnovna funkcija uprave je, da vzpostavi zaupanje tako pri nadzornem svetu kot pri lastnikih in tudi pri delavcih, poudarjajo na prometnem ministrstvu.

Na podlagi opozoril tako s strani poslancev kot zaposlenih in tudi nekaterih drugih je minister Vlačič že zahteval izredno revizijo poslovanja, ki jo je vlada potrdila in je trenutno v teku.

Zaupanje pa je očitno zamajano tako pri nadzornikih kot pri delavcih, ki celo menijo, da je stanje v podjetju nevzdržno. Ob nedelovanju nadzornega sveta je vprašljivo tudi pravočasno sprejetje letnega poročila, kar lahko povzroči zamik pri sklicu redne skupščine, česar si po Vlačičevem mnenju ne morejo privoščiti.

"Luka Koper je eno najpomembnejših podjetij v portfelju prometnega ministrstva za strateške načrte te vlade, zato kot odgovoren lastnik ne moremo dovoliti, da je podjetje paralizirano v krču neoperativnosti, medtem ko bi moralo v polnem zagonu izpolnjevati svoj potencial," je poudaril Vlačič.

Luka Koper
Luka Koper FOTO: Mateja Klavs

Kar dve skupščini?

Uprava Luke Koper je v odzivu zapisala, da je nad Vlačičevim sporočilom, da bo sklical izredno skupščino podjetja, presenečena. "Ministrstvo za promet je namreč prav danes poslalo na sedež družbe predlog za sklic 16. redne skupščine družbe (datirano je sicer 11. 5. 2009), zato se postavlja vprašanja, ali namerava Republika Slovenija kot večinski lastnik zahtevati sklic kar dveh skupščin."

Uprava kot neresnične zavrača obtožbe, da naj ne bi sodelovala v postopkih revizije, medtem ko se ji zdi navedba, da naj bi bila v sporu s ključnimi deležniki, sporna. "Vzroke za zamajano zaupanje, kakor piše v sporočilu (ministrstva za promet, op. a.), pa uprava vidi v politični gonji, ki se je začela kmalu po volitvah jeseni lani s pismom štirih poslancev,“ so zapisali.

Za konec so se pohvalili z "relativno dobrimi poslovnimi rezultati, ki so kljub globalni gospodarski krizi stabilni“ in s tem zavrnili Vlačičeve očitke, da je Luka Koper v "krču neoperativnosti“. Dodali so še: "Ovira pri izpolnjevanju potenciala podjetja pa je, po mnenju uprave, v prvi vrsti država, ki tudi po treh letih še ni sprejela državnega prostorskega načrta za celovito ureditev koprskega pristanišča.

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mggiugsic
18. 05. 2009 19.43
@ pajtler: za tvoj info - občasno sem delal pri stolici. kreblju. no, ker živiš zraven luke (karkoli že to pomeni ???), pojasni kdo sta - kdo je to ? In s kom so povezani ? In kako so pridobivali pogodbe ? In kako so plačevali ? In še in še ... In sploh ne govorim o metanju čez mrežo - halo, na katerem planetu oa ti živiš ??? Se ti zavedaš, da je Časar prevzel Luko KP z 200 mio € , v celem mandatu je teh 200 m pokuril ter dodatno zadolžil firmo za 240 mio € ! Halo, zbudi se !!! In da je tudi tebi jasno - tudi s Koreličem se je jemalo, kradlo, pobiralo na vse strani. A nekaj drži - NIKOLI Luka KP ni bila v tako slabem stanju kot je trenutno. Zdi se da ti je presoja toliko zamegljena, da vse kar "diši na prejšnje čase" (in ne mislim izkljjučno le na obdobje SFRJ) ti je kot rdeča krpa za bika. In to je žalostno, pajtlerbranka. In to si že par x pokazala, s svojimi izlivi in izbruhi. Khm, kaj se je naredilo ? V KP !? Nova promenada je. Krožišča. Ja, nova šola. Cool. Super. Vsi mi na obali v veliki večini odobravamo spremembe v KP. A veš za kako ceno ? Saj imaš prav - Luka KP je to naredila. Z delnicami katere je Popovič prodal :-) Genijalno !!! Zasluži si Nobelovo nagrado za ekonomijo :-) In čisto za konec - z zadnjim stavkom pričaš koliko ti je inteligenčni kvocijent. In da si boga. Ker kot prvo: niti se ne poznava, in ne veš nič o meni. In drugo: ker ne veš nič o meni, in ker se ne poznava ne moreš vedeti koliko "sporov in verbalnih konfliktov" sem imel z levo / levo sredinsko vladajočo opcijo od 90-ih dalje. A to je le izključno moja stvar, in nikoli si ne bi drznil nikogar - in niti tebe - označevat s čimerkoli v političnem kontekstu. A kaj češ, ljudje smo različni. In še dobro je da je tako.
Buena Vita
18. 05. 2009 00.38
in tisti ki niso nikoli nič delali kričijo in kritizirajo, imajo pa problem ,še svojega nosu ne zmorejo pokomendirat
Buena Vita
18. 05. 2009 00.35
dr.psiho
17. 05. 2009 17.09
Vedno je in bo-glavna ovira država..!!Država je vedno kriva za vse ,saj tam delajo tudi takšni ,ki nikoli niso in nikoli nebojo nič koristnega naredili!!!!
insaner
17. 05. 2009 15.50
kot bi bil kursk simbol slovanske perspektive
insaner
17. 05. 2009 15.47
upam, da bojo v parlamentu plačljivo kavo še podražili. Na koncu koncev je potrebno pobrati tudi ustrezen davek za poplačilo 23.000€ plačana (ne vredna) nova vrata v slovensko podmornico
insaner
17. 05. 2009 15.43
ja , je hudič, ko se začno v nekoč državnem podjetju – hvalabogu tiho sprivatiziranem, nekdanji deset milijonski dobički zaradi ljubosomnega vmešavanje države spreminjate le v milijonske
Buena Vita
17. 05. 2009 15.34
MADMUSIC JAH,ČISTO ZRAVEN LUKE ŽIVIM,ZATO NEHAJ BLUZIT IN LAGAT ZAKAJ NE DELAŠ VEČ V LUKI,SI DOBIL BRCO,JA,VEŠ POD ČASARJEM SE VEČ NE NOSI VEN IZ LIKE,IN TUKAJ NA RIBIŠKEM TDRGU NE MORETE VEČ METATI ČEZ OGRAJO ,MARSIČEMU SMO PREBIVALCI BILI PRIČE,NELČEDNOSTIH JE BILO ZA KORELIČA KOLIKO HOČEŠ,IN POVEJ KAM SO SPRAVLJALI DENAR,KOT PRAVIŠ DA SI TAK VEDEŽ V SVOJE POŽREŠNE ŽEPE ZDEJ POGLČEDAJ KAJ SE JE VSE NAREDILO,ALI SO TO DOBRE VILE Z NEBA ZMETALE,VEŠ,TO SE JE NAREDILO ZADNJA ŠTIRI PET LET,IN KOPRČANI IMAMO MNOGO OD TEGA--TVOJI KLJUKOTI NISO 5O LET NAREDILI NIČ
mggiugsic
17. 05. 2009 12.14
Ima Vlačič prav - sčistit to ekipo ki je v 4 letih razturila Luko da je groza !!! Več kot 400 mio EUR so pokurili v njihovem mandatu. HALO !!! 400,000,000 EUR - pajtlerca, to je početje Časarja, Popoviča in prisklednikov. Tako da če nisi z Obale nimaš kaj "kokodakat" ker ne veš za kaj se gre in kdo je kaj počenjal.
Kathalena
17. 05. 2009 10.46
Kdaj bomo izpuli jezkj tistim ki so kar naprej govorili privatizacija, privatizacija...še do konca nismo prišli in smo spet tam pri nasprotnih obratih... Ti so glavni peiblem tega je potrebno prvo rešiti jim pobrati diplome iin izpuliti jezike pa nekaj z krampom po glavi ali binco v rit. To kar dela sedaj zahod imajo Kitajci že skozi..ja stara kultura nekaj velja
Kathalena
16. 05. 2009 08.28
Ljubljana pač hoče pokrast vse kat je vredno, recimo letališče Brnik je kar čez noč postalo Letališče nekega Pučnika Ljubljana. Ljubljana je desetkrat slabša od bivšega Beograda..prvo so izropali Štajersko prestolnico potem pa počasi celo Slovenijo.
Simon Jug 1
16. 05. 2009 02.02
zgleda da se nam bo zgodila še ena kadrovska čistka, ki je verjetno nihče več ne more preprečiti. Za voljo obalne regije in tud cele države upam le, da ne bo poslovanje Luke po čistki šlo navzdol
sketo
15. 05. 2009 23.39
Ma ne govori neumnosti. Sam sem delal v Luki Koper še predno se je menjala vlada in mislim da ima Patrik povsem prav. Ne razumem folka ki neprestano kritizira neke stvari, ki o njih nima pojma in ve o njih le toliko kolikor poročajo novinarji. In potem vedno v jok in na drevo ter izkazovat svojo bujno mnenje, ki so včasih nemalo smešne. V luki se more zamenjat uprava in povsem podpiram odločitev da se jih čimprej razreši...
Buena Vita
15. 05. 2009 16.43
KOLIKO REVIZIJ PA TA TEPEC POTREBUJE,NAJVEČ ODPRAVNIN JE ŽE IZPLAČAL ,KAJ ŠE NE MISLI NEHATI,ALI IMA REVIZORJE Z PREDPOTOPNE ALBANIJE,KI MORAJO ZAPLAVAT IN ZRAK ZAJET,ČE HOČEJO KAJ VIDET,SLUČAJNO IČŠEJP SLUZ V VODI KAj se vraga gre,ali naj da proč direktorja iz krivdnih razlogov,ali naj pusti ljudi delat in ustvarjat,,naj plača škodo letališču v sečovljah ki jo je povzročil z svojim nesposobnim delom