Slovenija

Izravnalne sheme v parlament

Ljubljana, 14. 07. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Vlada je sprejela predlog novele zakona o zdravstvenem varstvu in zavarovanju. Zavarovalnica Vzajemna grozi z zvišanjem premij.

Predlog bo vlada posredovala državnemu zboru za obravnavo po nujnem postopku. Minister za zdravje Andrej Bručan je zakonski predlog označil kot "pomemben dosežek po petih letih iskanja neke poti na tem področju".

Pomemben je predvsem za to, ker so v njem jasno in nedvoumno določena pravila in pogoji za izvajanje dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, zaščiteni so zavarovanci, zavarovalnicam pa je dana možnost, da ponudijo kar najboljše in cenovno sprejemljive produkte tega zavarovanja, je pojasnil minister.

Zakonska novela naj bi začela veljati 1. avgusta, uvedba izravnalnih shem pa je predvidena šest mesecev kasneje.

Zakonski predlog predvideva uvedbo izravnalnih shem; določa pogoje in kriterije za njihovo uvedbo in tudi sicer ureja pogoje za izvajanje dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Če bo državni zbor zakonsko novelo sprejel konec tega meseca, bi ob upoštevanju prehodnih določb omenjena finančna izravnava med zavarovalnicami, ki izvajajo dopolnilno zdravstveno zavarovanje, začela delovati 1. marca prihodnje leto - šest mesecev po uveljavitvi zakona, je pojasnil minister.

Stanje na področju dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja je sedaj po njegovih besedah tako za zdravstveno politiko kot za potrošnika nepregledno, je nestabilno in le deloma obvladljivo, učinkovit nadzor nad njim pa je otežen ali onemogočen. Kar je posledica nedosledne in nekonsistentne zakonske ureditve.

Izravnava potrebna zaradi razlik v starosti zavarovancev

Zavarovanci naj bi bili po novem bolj zaščiteni
Zavarovanci naj bi bili po novem bolj zaščiteni FOTO: POP TV

Brez izravnave bi imele zavarovalnice z večjim deležem mlajše populacije zavarovancev in zavarovank nižje premije oziroma bi ustvarjale dodatne dobičke, medtem ko bi imele zavarovalnice z višjim odstotkom starejših oseb slabše pogoje poslovanja in posledično višje premije, pojasnjuje ministrstvo za zdravje v obrazložitvi zakonskega predloga. V ilustracijo navaja podatek, da je za kritje izdatkov povprečne zavarovane osebe v starosti nad 65 let potrebno med 3,5-krat do 4,5-krat več sredstev kot za osebe, stare med 20 in 40 letom.

Premije dopolnilnih zdravstvenih zavarovanj naj bi bile pri posamezni zavarovalnici načeloma enake za vse zavarovance. Izjema je predvidena ob skupinskem načinu sklepanja zavarovanj, ko lahko zavarovalnica odobri največ triodstoten popust, ter v primerih, ko se oseba ponovno vključuje v dopolnilno zdravstveno zavarovanje, potem ko določen čas vanj ni bila vključena, in se ji zavarovalna premija za nezavarovana leta ustrezno poveča.

Ukinitev rezervacij za starost

Novela zakona pri dopolnilnem zdravstvenem zavarovanju predvideva ukinitev obveze oziroma prepoved oblikovanja rezervacij za starost. Do izplačila doslej oblikovanih matematičnih oziroma starostnih rezervacij bodo upravičeni zavarovanci, za katere je zavarovalnica oblikovala te rezervacije in bodo imeli na dan uveljavitve tega zakona sklenjeno veljavno dopolnilno zavarovanje. Prav tako bodo upravičenci zavarovanci, ki so preoblikovali ali prekinili doživljenjske pogodbe v dvanajstletne na podlagi tržnih ponudb zavarovalnic. Znesek izplačila bo preračunan za posameznega zavarovanca posebej in ga bo lahko ta dobil v obliki nižje premije ali izplačila, če bo prekinil pogodbo z zavarovalnico.

Bo Vzajemna zvišala premije za skoraj tretjino?

Vzajemna je zagrozila z novo podražitvijo
Vzajemna je zagrozila z novo podražitvijo FOTO: POP TV

Že v sredo pa je zavarovalnica Vzajemna predsedniku vlade Janezu Janši in ministru za zdravje Andreju Bručanu poslala protestno pismo, v katerem ju opozarja na neustreznost predloga.

Glede na predlog novele bi morale zavarovalnice vrniti denar od rezervacij za starost iz dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja zavarovancem, ki so te premije več let vplačevali. Zavarovanci, ki so plačevali najdlje, bi lahko tako dobili povrnjeno tudi do 80 tisoč tolarjev, Vzajemna pa bi morala vrniti denar tudi vsem, ki so svoje doživljenjske pogodbe spremenili v dvanajstletne.

V Vzajemni ocenjujejo, da bi za kaj takega potrebovali okrog 4,6 milijarde tolarjev dodatnega denarja in opozarjajo, da bi lahko potrebni denar dobili le s takojšnjim zvišanjem premij dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja za okrog 29 odstotkov.

Minister Andrej Bručan je v komentarju pripomb Vzajemne poudaril, da bo z danes predstavljenimi spremembami zdravstvene zakonodaje zavarovancem dana možnost, da pri določeni zavarovalnici prekinejo zavarovanje in se odločijo za tisto, ki ponuja cenejšega.

Sicer vzajemna zdravstvena zavarovalnica o sprejeti noveli zakona o zdravstvenem varstvu in zavarovanju meni, da je predlog novele dvoumen in dopušča različne interpretacije, posebej pri obsegu sredstev za vračanje rezervacij.

Vzajemna je v sredo nekaterim predstavnikom vlade poslala pismo, v katerem je opozorila na pomanjkljivosti besedila novele. Ker je bilo pismo poslano kot zaupno, njegove vsebine ne želijo komentirati, saj ni bilo namenjeno obravnavi v javnosti. Ker pa so se v javnosti pojavile navedbe o povišanju premij za 29 odstotkov, zdaj sporočajo, da je Vzajemna v pismu vlado opozorila, da je novela dvoumna in dopušča različne interpretacije, posebej pri obsegu sredstev za vračanje rezervacij.

Pri vračilu rezervacij je v noveli nedvoumno zapisano, kdo so upravičenci za vračilo, ni pa popolnoma jasen obseg oziroma višina sredstev za vračilo, menijo v zdravstveni zavarovalnici. Ker so določbe nejasne, se lahko interpretirajo na različne načine - po enem od teh načinov bi morala Vzajemna oblikovati dodatna sredstva za izplačilo in zato za štiri do pet mesecev tudi povišati premije za navedeni odstotek, navajajo v Vzajemni.