Slovenija

Izpolnjevali bodo le sodniško normo

Ljubljana, 06. 03. 2006 18.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Bela stavka sodnikov tako okrožnega kot okrajnega sodišča v Ljubljani se je razširila na skoraj vsa sodišča po državi.

Odločitvi 21 sodnikov z gospodarskega oddelka ljubljanskega okrožnega sodišča, da bodo delali le toliko, kolikor od njih zahteva sodniška norma, so se pridružili številni okrožni sodniki po Sloveniji.

Pisna podpora 301 sodnika

Vodja omenjenega gospodarskega oddelka Darja Novak Krajšek je povedala, da je prispela pisna podpora 301 okrožnega sodnika. Vsi so sklenili, da ob dejstvu, da se jim plače znižujejo, ne bodo več delali preko norme.

Odstavljeni predsednik ljubljanskega okrožnega sodišča Aleš Zalar (drugi z leve) v družbi s kolegicami iz pravosodja pred sestankom z ministroma za pravosodje in javno upravo
Odstavljeni predsednik ljubljanskega okrožnega sodišča Aleš Zalar (drugi z leve) v družbi s kolegicami iz pravosodja pred sestankom z ministroma za pravosodje in javno upravo FOTO: Dare Čekeliš

Glasovi podpore prihajajo s celotnega okrožnega sodišča v Kranju, v Novi Gorici, Kopru, Ptuju, Novem mestu, z dela okrožnega sodišča v Celju in v Murski Soboti. Poleg tega pa so prispeli s celotnega okrajnega sodišča v Ljubljani ter posameznih delov okrajnih sodišč v Mariboru, Domžalah, Idriji in Novi Gorici, je dejala Krajškova.

Sodniki bodo svoje delo 'regulirali'

Sodniki ne preklicujejo že razpisanih obravnav, vendar v bodoče regulirajo obseg svojega dela tako, da razpisujejo le toliko obravnav, da bodo dosegli pričakovani obseg, torej 20 zadev mesečno. Krajškova ne vidi razloga, da bi še naprej delali več, kot od njih zahteva norma, ki jo je določil sodni svet.
Kot je znano, bodo sodniki, če ustavno sodišče ne bo zadržalo izvajanja novele zakona o sodniški službi, novele zakona o sistemu plač v javnem sektorju in odloka o plačah funkcionarjev, ki so se začeli uporabljati 1. marca, za marec že prejeli plače po novem. Sodniki trdijo, da bodo večinoma nižje kot do zdaj.

Virant: Izplačilo odvisno od uspešnosti

Minister za javno upravo Gregor Virant ne razume odpora: Tisti sodniki in sodnice, ki so pripravljene delati več, bodo za svoje delo preko norme, ki jo določa sodni svet, bolje plačani
Minister za javno upravo Gregor Virant ne razume odpora: Tisti sodniki in sodnice, ki so pripravljene delati več, bodo za svoje delo preko norme, ki jo določa sodni svet, bolje plačani FOTO: POP TV

Medtem ko sodniki grozijo, da bodo delali samo toliko, kot je nujno potrebno, pa je danes parlamentarni odbor pravosodje ustavnemu sodišču predlagal, naj ne zadrži izvajanja zakona o sodniški službi, zakona o sistemu plač v javnem sektorju in odloka o plačah funkcionarjev. Zadržanje izvajanja aktov, ki znižujejo sodniške plače, je sicer ob vloženi pobudi za začetek postopka za presojo ustavnosti obeh zakonov in odloka predlagal sodnik Okrožnega sodišča v Ljubljani Aleš Zalar.

Minister za javno upravo Gregor Virant je ponovno poudaril, da se masa sredstev za sodniške plače ne znižuje, bo pa del izplačila odvisen od delovne uspešnosti sodnikov. "Do morebitnega zmanjšanja plače bi lahko prišlo zaradi nižanja dodatka za delovno dobo, kar pa še vedno ne bi povzročilo nepopravljivih posledic. Če bi namreč ustavno sodišče sklenilo, da plačni sistem ni v skladu z ustavo, bi to še vedno lahko popravili s poračunom," je še poudaril minister. Zavrnil je tudi očitke o poseganju v sodno vejo oblasti, saj je po njegovem mnenju normalno, da se plače v sodstvu urejajo z zakonom.

Opozicijski LDS in SD razumeta upor sodnikov

Virantovi argumenti niso prepričali poslancev opozicijskih LDS in SD. Po besedah Pavla Gantarja (LDS) so nepopravljive posledice novega plačnega sistema nastale že sedaj, in sicer "se kažejo v uporu sodnikov in vrsti zapletov, ki lahko vplivajo na učinkovitost sodnega sistema". Podobno meni Miran Potrč (SD), ki pa je opozoril tudi na "podcenjujoč odnos, ki ga ima aktualna vlada do sodne veje oblasti, s čimer ji jemlje zaupanje javnosti". Oba sta se strinjala, da bi bila škoda precej manjša, če bi izvajanje obeh zakonov in odloka začasno zadržali.

Kot je znano, so se 1. marca, ko se je začel uporabljati odlok o plačah funkcionarjev, plače večine funkcionarjev znižale. Plače funkcionarjev so v skladu z odlokom sestavljene iz osnovne plače in iz dodatka za delovno dobo v višini 0,3 odstotka na leto delovne dobe (do zdaj 0,5 odstotka). Prav tako se je 1. marca začela uporabljati tudi novela zakona o sodniški službi. Z njo je urejeno nagrajevanje tistih sodnikov, ki bodo dosegali nadpovprečne delovne rezultate in odpravljali sodne zaostanke.

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

katarina-i@volja.net
07. 03. 2006 21.48
V PRVI VRSTI JE POTREBNO V SODSTVU POSKRBETI ZA KREDIBILNOST DELA, ZLASTI ŠE V KALI ZATRETI NAVEZE, KI "USTVARJAJO" ODLOČBE V OČITNEM NASPROTJU S PREDLOŽENIMI DOKAZI IN V OČITNEM NASPROTJU Z MATERIALNIMI PREDPISI. PREPROSTI LJUDJE IMENUJEJO TISTO, KAR JE REZULTAT TAKŠNIH POSTOPKOV, KI SE JIH STRANKAM ZA NAMEČEK ŠE DRAGO ZARAČUNA, KRAJA. KO BO TA RAKAVA RANA SLOVENSKEGA SODSTVA POZDRAVLJENA, IN KO BO PRAVNA KULTURA SLOVENSKEGA SODSTVA NA TAKŠNEM NIVOJU, DA BODO SODNIKI, KI DELAJO TAKO TE SICER PO SVOJEM POSLANSTVU ŠE KAKO PLEMENITE FUNKCIJE ZA VSELEJ RAZREŠENI, JA,POTEM PA JE TREBA ZAGOTOVITI SODNIKOM ZA POŠTENO IN KVALITETNO DELO TUDI TEMU PRIMERNE IN TUDI VISOKE PLAČE. DOKLER PA NE BO REORGANIZIRANO SODSTVO V TEM SMISLU, DA BO KOS ZADOSTITI CILJEM SVOJEGA POSLANSTVA, SO PLAČE SODNIKOV ŠE KAKO PREVISOKE, ZA NEKATERE JE TUDI NEDOSTOJNO, DA JIH SPLOH ŠE PREJEMAJO. POTEZE MINISTROV VIRANTA IN ŠTURMA SO ŠE KAKO NA MESTU. POTEZE, KI JIH VLEČE MINISTER ŠTURM NE SAMO V TEM SMISLU, AMPAK TUDI GLEDE DRUGIH AKTUALNIH PROBLEMOV PRAVOSODJA,SO BREZ DVOMA ZELO POZITIVNI PRISPEVEK K VZPOSTAVITVI KREDIBILNOSTI SLOVENSKEGA PRAVOSODJA.
killy55@hotmail.com
07. 03. 2006 17.30
V cem je problem nad taksnim zmrdovanjem one gospode? Zvisajmo normo na 30 zadev mesecno pa ne bo. Neopravljena norma, odpust sodnika? Ali kaj se gredo oni tam?
vv1
07. 03. 2006 08.10
Margit, tale zadnji stavek je povsem na mestu. Naši sodniki so država v državi, nedotakljivi imajo se za nekaj več, pa ne vem zakaj, ali je pravni faks res več vreden? Drugače pa je že nekaj časa turbo produkcija pravnikov.
mori007
07. 03. 2006 08.02
Dragi sodniki, jaz pa sem si zelo želel da bi delal na normo oz. več. Tako sedaj dosegam sanjsko plačo. Prejle pa mi je bilo vseeno kr sem dobu placo ce sem kaj delal ali pa nic. Mam občuitek da ste delomrzneži.
ojster10
07. 03. 2006 03.11
S polnimi trebuhi se je lahko igrati- Nas 100.000 brezposlenih ni nihče vprasal. Z veseljem bi delali.