Slovenija
Oglas

Izognite se tem napakam pri tiskanju svojih reklamnih materialov

Ljubljana, 01. 07. 2024 00.15 | Posodobljeno pred enim dnevom

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

"Če bi le to vedel prej!" je pogosto vzklik v poslovnem svetu podjetnikov na začetku svoje poti. Po navadi takrat denarja ni na pretek in se večino stvari lotijo sami.

V vsakem poslu se prej kot slej pojavi potreba po reklamnem materialu, ki ga lahko delijo s svojimi potencialnimi kupci in širijo zavedanje o svoji blagovni znamki, svojih storitvah in produktih. V večini primerov so to letaki, vabila, vizitke ipd.

Moja Dejavnost via Digital Mediaorbis AD d.o.o.

Če se lotite oblikovanja materialov sami

Canva je zelo popularno orodje, kjer se ogromno posameznikov loti oblikovanja svojih promocijskih materialov. Preden pa letak date v tisk, preverite te pomembne 4 stvari.

Prepričajte se, da je vaš reklamni material v barvnem formatu CMYK

Glavne razlike med RGB in CMYK, ki jih morate poznati, so:

- CMYK uporabite, če boste materiale natisnili.

- RGB je namenjen dizajnu, ki se gleda na računalniških zaslonih ali televizorjih.

- Verjetno ste dobro seznanjeni z barvnim načinom RGB, s CMYK pa morda ne tako dobro.

- RGB je kratica za "Red Green Blue" in je barvni format, ki se uporablja na napravah, kot so računalniški zasloni. Če povečate zaslon do konca, boste videli, da so piksli sestavljeni iz rdečih, zelenih in modrih pik. Dizajni, ki se uporabljajo samo za zaslone, so zato oblikovana v rdečem, zelenem in modrem formatu (RGB).

- CMYK pomeni "Cyan Magenta Yellow Key" (Key pomeni črno). CMYK je barvni format, ki se uporablja za tiskanje. Verjetno ste na robu časopisa že kdaj videli modre (cyan), rožnate (magenta), rumene in črne (key) kroge in se spraševali, kaj to je. Ti krogi so krogci ofsetnega tiskalnika, ki preverja kalibracijo črnila!

- Večina tiskarskih storitev za vas pretvori datoteke RGB v CMYK, vendar lahko to povzroči razočaranje barvo, ki ste jo želeli in med barvo, ki je natisnjena.

- Če se želite tej težavi povsem izogniti, materiale že od začetka oblikujte v barvnem formatu CMYK.

Prepričajte se, da imajo vaši letaki dodatek za porezavo

Bleed je dodatek za porezavo oziroma razširitev slike ali barvne podlage, ki se nadaljuje čez končno obrezano tiskovino in na ta način zagotavlja, da na obrezani tiskovini ne bo vidnih belih robov.

Dodatek za porezavo je obvezen pri vseh tiskovinah, razen v primeru, ko tiskamo tiskovine pri katerih se grafični elementi ali barvne podlage ne stikajo z robom porezave oz. so od roba porezave odmaknjeni za vsaj 3 mm.

Na portalu Moja dejavnost boste našli zbrane ponudnike za tiskarske storitve, prevajanje, lekoriranje in grafičnega oblikovanja, ki imajo številne zadovoljne stranke. Če iščete najboljšo rešitev v svoji bližini, jo boste našli s pomočjo filtrov iskalnika, lahko pa oddate povpraševanje, ki ga bodo posredovali 5 ponudnikom, ki ustrezajo vašim kriterijem. Tako boste hitro dobili 5 najboljših ponudb za vaš reklamni material.

Ločljivost naj bo najmanj 300 dpi

DPI pomeni "dots per inch" ("točke na palec") in je merilo, ki se uporablja za tiskalnike in optične bralnike. Višja kot je ločljivost DPI, višja je kakovost slike.

Večina tiskarn bo zavrnila grafiko, ki bo imela ločljivost manj kot 300 dpi. Slike, ki so manjše od 300 dpi, bodo po tiskanju videti zamegljene in s pikami.

Če je bila stvar oblikovana z nižjo ločljivostjo DPI, jo je težko popraviti in pogosto je treba začeti znova. To še posebej velja, če ste uporabili rastrsko grafiko .

Preverite tekste in prevode na letakih

Občutek, ko odpreš popolnoma novo pošiljko letakov in ti v obraz skoči pravopisna napaka, ni prijeten. Poskrbite, da bo vaš tekst lektoriran. Če imate svoj letak v več jezikih, naj tekst vedno pregleda tudi strokovni prevajalec, ki bo poskrbel, da bo prevod ustrezen in da ne bo napak. Ko enkrat dobiš materiale iz tiskarne in je na letaku napaka, je treba postopek ponoviti. To pa pomeni dodatne stroške ter seveda dodaten čas. Ceneje in hitreje je, če vaš tekst pred tiskom pregleda prevajalec kot če morate ponovno natisniti celo naklado.

Moja Dejavnost via Digital Mediaorbis AD d.o.o.

Naj se tega dela loti profesionalec

Če se želite izogniti zgornjim napakam, ki jih lahko naredite kot samouk in želite dizajn, ki bo izstopal in bo narejen po oblikovalskih standardih, potem se obrnite na strokovnjake grafičnega oblikovanja. Ta šolan kader točno ve, katere barve so komplementarne, kako izbrati prave fonte, ki bodo dovolj veliki in berljivi in katere fotografije so v dovolj veliki resoluciji. Vedo seveda tudi, kako pravilno pripraviti dokument za tisk.

Res je, da grafični oblikovalec stane, vendar pa bo poskrbel, da je vaša celostna grafična podoba.

Iščete dobrega grafičnega oblikovalca? Skočite na portal Moja dejavnost, kjer boste našloi široko ponudbo odličnih strokovnjakov.

Oblikovanje in tiskanje reklamnih materialov je kar precejšen zalogaj. Ni tre4ba, da vse storite same. Poskrbite, da bo vaše delo tudi na letakih izgledalo tako dobro, kot so vaši produkti ali storitve. Zato si olajšajte delo in poiščite ponudnike vsega, kar iščete, na enem mestu. Na portalu Moja dejavnost boste našli točno to, kar iščete.

 

Naročnik oglasne vsebine je Moja Dejavnost via Digital Mediaorbis AD d.o.o.