Slovenija

Erjavec ima čisto vest

Vače, 17. 05. 2008 13.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Minister za obrambo Erjavec je ob obletnici ustanovitve Zveze veteranov vojne za Slovenijo zatrdil, da Krkovič s poslom oklepnikov ni imel nič.

"Zavračam očitke, da smo za 50 milijonov evrov oškodovali državni proračun", je dejal Erjavec.
"Zavračam očitke, da smo za 50 milijonov evrov oškodovali državni proračun", je dejal Erjavec. FOTO: POP TV

Minister za obrambo Karl Erjavec je danes ob slovesnosti 15. obletnice ustanovitve Zveze veteranov vojne za Slovenijo zatrdil, da Tone Krkovič ni imel v zvezi z poslom oklepnikov 8X8 nobenega pooblastila oziroma nič, saj ni bil v nobeni projektni skupini. Tudi v primeru, če bo finska preiskovalna komisija ugotovila, da je šlo pri poslu za podkupovanje, kot pravi Erjavec, sam za to ne bo objektivno odgovoren.

V zvezi s polemiko med brigadirjem Tonetom Krkovičem in nekdanjim načelnikom generalštaba Slovenske vojske Ladislavom Lipičem je obrambni minister povedal, da to težko komentira. Na vprašanje novinarja, ali gre pri omenjenih pooblastilih za tista, ki naj bi jih Lipič Krkoviču dal za obisk predsednika uprave Viator&Vektor Zdenka Pavčka, pa je pojasnil, da to "nima nobene povezave s projektom 8X8".

Erjavec čaka na rezultate preiskave

Glede poziva poslanca Lipe Saša Pečeta predsedniku vlade Janezu Janši, naj Erjavca razreši, pa je minister dejal, da je to pač njegov klic v sili. "Očitno ne bo prestopil parlamentarnega praga in se pač oklepa vseh možnosti, da vzbuja pozornost," je pojasnil Erjavec.

Erjavec je povedal, da trenutno čaka na ugotovitve finskih preiskovalnih organov, ki preučuje, ali je podjetje Patria podkupovalo uradnike, da bi pridobilo pogodbe s Slovenijo in Egiptom. "Zelo pomembno bo, kaj bodo oni ugotovili in od tega je odvisno nadaljnje ravnanje," je pojasnil. Ob tem je poudaril, da ima v zvezi s Partiami "čisto vest". Tudi v primeru, če bi finski preiskovalci ugotovili, da je šlo za podkupovanje po njegovem prepričanju za to ne bo objektivno odgovoren.

Kot je povedal, so v pogodbe namreč vključili protikorupcijsko klavzulo, katere namen je, da je v primeru korupcije možna tudi prekinitev pogodbe. Zatrdil je, da ministrstvo za obrambo za oklepnike še ni plačalo ničesar in ne bi bilo nobene škode, če bi zdaj razdrli pogodbo. "Zato zavračam očitke, da smo za 50 milijonov evrov oškodovali državni proračun," je dejal.

Ali je v nas še dovolj domoljubja?

Erjavec je na slovesnosti ob 15. obletnici ustanovitve Zveze veteranov vojne za Slovenijo (ZVVS) na Vačah izpostavil, da odločitev za upor zvezni oblasti 17. maja 1990 ni bila lahka in je zahtevala veliko poguma, a narod je bil enoten in je izkoristil edinstveno priložnost za osamosvojitev.

Udeležence slovesnosti sta nagovorila tudi predsednik ZVVS Janez Pajer in župan občine Litija Franci Rokavec. "Veterani v slovenski družbi nismo dovolj priznani in smo potisnjeni v ozadje," je poudaril Pajer in obljubil, da se bo kot novi predsednik veteranske organizacije zavzemal za izboljšanje njihovega statusa. Državnozborski poslanec in litijski župan Rokavec pa je poudaril, da so prav veterani najbolj zaslužni za samostojnost Slovenije.

'Ne smemo pozabiti na domovino'

Vojni veterani se na obletnico ustanovitve zveze že tradicionalno srečajo v središču Slovenije.
Vojni veterani se na obletnico ustanovitve zveze že tradicionalno srečajo v središču Slovenije. FOTO: POP TV

Novi predsednik ZVVS Pajer, kateremu je dosedanji vodja organizacije Srečko Lisjak danes slovesno predal častni pas zveze, pa je med drugim tudi izpostavil, da spada v "tisto srečno generacijo", ki je udejanjila svobodno domovino. Spomnil je na dogodke izpred 18. let, na odločitev za "ohranitev demokracije" z ustanovitvijo Manevrske strukture narodne zaščite.

Rokavec je še opozoril, da se danes vse večkrat sprašujemo, ali je "v nas še dovolj domoljubja". Res je, da je Slovenija članica Evropske unije in ji celo predseduje, a kljub temu ne smemo pozabiti na domovino, je prepričan Rokavec. Prav spomin na dogodke iz začetka devetdesetih let prejšnjega stoletja je so po njegovem mnenju prava spodbuda za ohranjanje domoljubja.

Erjavec izpostavil partizanski boj

Slavnostni govornik Erjavec pa je obnovil borbo generala Rudolfa Maistra za severno mejo in partizanski boj. Tudi slednji je bil po njegovo pogoj za enotnost v začetku devetdesetih let. Tedaj so Slovenke in Slovenci po njegovih besedah "prvič dihali skupaj".

Glede sodelovanja z veterani je minister zatrdil, da jih je v času svojega mandata podpiral. Ministrstvo je po njegovih besedah denimo sodelovalo pri gradnji veteranskega centra v Logatcu. Kot je še napovedal, bodo v letu 2009 veteranske organizacije prešle izpod okrilja ministrstva za delo družino in socialne zadeve pod ministrstvo za obrambo in sodelovanje bo po Erjavčevem mnenju tako še lažje.

Na slovesnosti je ZVVS sicer podelila priznanja zveze. Spominsko plaketo je prejel minister Erjavec, red ZVVS III. stopnje pa člana predsedstva zveze Janez Koselj in Zdenko Terpin. Veteran Miroslav Pogačnik, ki vodi območno ZVVS Logatec, pa je prejel zlato plaketo organizacije.

KOMENTARJI (33)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
19. 05. 2008 19.12
JOJ revčki,kaj doslej so bli v host???, zato pa imamo tako uboge gozdove,še drevesa se sramujejo rast,ker jih termiti spodjedajo tolika leta Pa zajcev je tud malo v gozdu,so paltiđani popapali zajčjo detelco
exim@t-2.net
19. 05. 2008 14.55
Tonči: se ti kolca po teh družbenikih, kajne? Raje malo prečitaj komentar "pahorčka", pa poglej še kakšno TV oddajo, preberi tuj časopis. A si ti sploh vedel, s kom je bil JJ v Limi? Pa še to bi dodal: raje s hudičem kot z -istim. Hudič je manj zloben!!
pahor?ek
19. 05. 2008 11.57
Tukaj se je pokazala kvaliteta našega voditelja države, JJ, in seveda vseh, ki jih je povabil v koalicijo. JJ je na začetku mandata izpolnil tisto, kar je obljubljal med volilnim bojem: ostal je odprt do vseh, tudi drugače mislečih - v koalicijo je povabil vse parlamentarne stranke. Odzavala se je tudi DeSUS, ki praviloma sodi v levi blok. In kaj se je pokazalo? Predvsem to, da je JJ pokazal dobre kvalitete in vrednote za vodenje. Vedno je našel način, da je združil različne želje posameznih akterjev v koaliciji. Ne dvomim, da mu ne bo uspelo sedaj, ko je kositrni vojaček Erjavec pokazal, kdo v resnici je. V mislih imam pogodbo o plačah v javnem sektorju. Ko je kočno bila usklajena, je potegnil potezo, ki je podrla sistem plač, s tem pa tudi vsa trda pogajanja ministra Viranta in sindikatov. Naš premier se je prav gotovo izkazal tudi na področju vodenja EU, kjer se druži z ljudmi, ki igrajo pomembno vlogo na EU in svetovnem političnem parketu. Dejstvo je, da je JJ tako zaznamoval sedanjost in prihodnost Slovenije (seveda v pozitivni luči), da po tem mandatu brez njega več ne bo šlo.
Tonček Balonček
18. 05. 2008 10.30
LDS-ova vlada je pa ja imele svetle trenutke, saj so nas popeljali v Evropo, se ne spomnimo več, kako sta se Rop in Drnovšek prerivala v Atenah, kdo je pomembnejši? Zdaj smo spet v družbi Romunije, Moldavije, Litve, Latvje, Madžarske in drugih naših prijateljev za vedno! Nekoč smobil že zunaj te železne zavese, da smo pa spet skupaj. Nestrpno pričakujemo še Albance in naše bivše brate, spet bomo skupaj, z enaki denarjem, vojsko itd., le da bo gospodar zdaj nekoliko dlje in bo malo večji!
Prvo Borec
18. 05. 2008 08.45
Še več jih bo LOL Končno se je prebudila naša zavest.
deyvi.edini@gmail.com
17. 05. 2008 23.39
Slabo so počistili Slovenijo. S host še vedno prihajajo partizani. Morali bi jih vzeti za vzor.
Tonček Balonček
17. 05. 2008 20.32
Tudi "ta vlada" iam svetle strani, ukinili so nalepke in znižali notarske tarife, ohrapavili so predore ter bogatim znižali davke, slednjega sem bil najbolj vesel...
Prvo Borec
17. 05. 2008 20.10
svoboda-govora kaj pa potem misliš o domačih izdajalcih in domobrancih ??
svoboda-govora
17. 05. 2008 20.05
Vsaka oblast ima svetle in temne trenutke. Prav tako je bilo z partizani, lepo je bilo da so se borili. Tisto kaj so počeli je svinjarija. No LDS-ovo vladanje ni imeli svetle strani.
Tonček Balonček
17. 05. 2008 19.26
palhi75, načetvorki v Ljubljani jih je bilo pa 50.0000, itak!! Tudi kristjanov je bilo leta nič nič, potem 12 plus Kristus, zdaj jih je pa samo na srečanju v celju 10.000! Spomnim se, kakšne množice so se zbirale na Gazimestanu! Pa kaj naj bi to pomenilo, a to so argumenzi, mitingi resnice ali kako? Naveč se jih zbere na fuzbaltekmah!!
krainburger
17. 05. 2008 17.16
več kot 20 komentarjev in preštejte si kolikokrat ste omenili besedo veteran ali domoljub!!?? slovencem ni rešitve! rdeče - bela epidemija je zajela celotno slovenijo. kako naj bo človek ponosen na to, da je veteran in domoljub, ko vam po glavah "hodijo" take neumnosti?
mkoshi
17. 05. 2008 17.08
Ljudje dajte se malo vprašat kaj pomeni 2000 let po Kristusu ali 60 let po komunizmu?? In ker sistem je šel hudiču v rit.
mdolher
17. 05. 2008 16.59
Če se v posel s Patrio nebi nihče vtaknil, bi bilo pa vse v redu, kajne g.Erjavec. Nekdo bi si fino "omastil brkove", za kar vi ne bi bili objektivno odgovorni, kajne.
telefunken
17. 05. 2008 16.32
bol bi blo d se neb osamosvojil...itak nm use druge drzave govorijo kako pa kej narest ha ha ha ha ha ha dol z slovenijooooooooo
Prvo Borec
17. 05. 2008 16.08
palhi75 saj več, kot 10000 domobrančkov,pa ni več v Sloveniji, pa še to je prišla sama elita. Ali Ti prihajaš na pogrebe zaradi spoštovanja do pokojnega ali zaradi vljudnosti ??????? Sine, slovenščina te malo muči, ali ne ??
Uroš Palhartinger
17. 05. 2008 16.03
Prav smešen se mi zdi odnos Prvo Borca in titovke. Branita sovjega Tita kot da je bog, in zagovarjata povojne poboje, vsak ki pa je njima nasprotnega mnenja pa je belček, klerikalec, domobranec, član RKC ... Da sta člana izumirajoče vrste dokazuje dejstvo da je bilo na Slovenskih pastoralnih dnevih v Celju 10.000 ljudi, na prireditvi ob 63-ti obletinici konca II. svetovne vojne pa samo 1.000 ljudi. Da ne bo dvomov, sploh pri titovki. Sam ne obiskujem cerkvenih obredov razen ob kakšnem pogrebu (vljudnostno), vendar kot ateist nimam nič proti RKC. RKC je stara 2000 let, predstavlja pa kulturno, etično in pravno jedro naše zahodne civilizacije.
Buena Vita
17. 05. 2008 15.41
Kučan je mencal,rekel ali dorekel ni ničesar,kar mu ni velevala njegova partijska knjižica,njegova biblija partijci so se je oklepali kot pijan plota, B r a n j e v c i IN PAPIGE ŠE VEDNO BEREJO KOMUNAJZARSKE LEVITE,LE DA JE NJIHOV HRAM PRAZEN,,,,ZDEJ LETAJO IN CVILIJO KOT TISTI BEBEC KI JE LETAL SEDEM LET OKOLI PORUŠENE ŠOLE,,,,KO SO GA VPRAŠALI ZAKAJ TEČE,,,,,,ŠOLO DELAM,ŠOLO DELAM --ŠOLO DELAM Lahko pa glasujemo za prvoborca in titovko,eden je predsednik,drugi pa podpredsednik smukcev,centralo imajo v Umagu,nam nebo škode
Prvo Borec
17. 05. 2008 15.12
titovka pardon napiše se TITO JE NAŠ VEČEN PREDSEDNIK IN NJEGOV DUH OSTAJA MED NAMI DOKLE SMO ŽIVI.
titovka
17. 05. 2008 14.56
palhi75.....TITO je za tiste, ki so ga imeli radi in ki ga še danes imajo radi VEČNI!!!!!!
Prvo Borec
17. 05. 2008 14.52
muvimen Ja sem in leta 90 nas je bilo v Umagu samo kakih 50, pa sem rekel v bifeju : Umag ja naš , Slovenski, toda samo dva meseca, potem pa naj bo vaš . Zakaj sprašuješ ?? V Istri sem že skoraj 42 let in v kampu zahtevam, da se z menoj pogovarjajo po Slovensko. Prikolico pa bom toliko časa v Umagu, dokler bosta starša živa, ker sam sem že bil zato, da se odselimo, pa oče noče. Pa ne zaradi tega, ker stoji na Hrvaškem, ampak ker je drago in premalo dobiš za ta denar. Nekdaj je bila prikolica status delavca, sedaj pa je buržuja. palhi75 bodi malo bolj radoveden , pa boš našel . Malo preveč in premalo gledaš TV. Danes Hrvaški škofje lobirajo za Ustaše v Bleiburgu. Kaj smo dovolili ??? Vidi se, da sploh nisi poznal kapacitete Jugoslavije in njene gospodarske možnosti. Državo, da jo sesuješ, potrebuješ nekaj let, ker tako "simpl" se ne da. Da pa praviš, da ni kriva klerikalska domobranska vlada z vodjem Lojze Peterlotom na čelu, si pa napisal, da si res .... Lojze Peterle je izjavil : UNIČIL BOM VSE SLOVENSKE PARANJE KONJE !!!! Stoji samo še Gorenje in začuda TRIMO, ki pa je slučajno v Trebnjem, kjer je največ pristašev Lojzeta Peterla.