Slovenija

Pahor se ne bo vpletal v Desusove razprtije

Ljubljana/Luxembourg, 21. 10. 2009 12.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Izvršni odbor DeSUS bo obravnaval pobudo za izključitev Rezmana iz poslanske skupine, saj naj bi njegove izjave predvsem v zvezi s kandidatom za ministra Gjerkešom povzročile veliko razburjenja med članstvom.

Na trenja v stranki DeSUS se premier Borut Pahor ni želel odzvati, povedal je le, da v suverenost strankarskih zadev koalicijskega partnerja ne želi posegati niti kot predsednik SD niti kot predsednik vlade.

Predsednik DeSUS Karl Erjavec, ki se mudi v Luksemburgu na zasedanju okoljskih ministrov EU, je pojasnil, da je članstvo DeSUS zmotilo zlasti to, da nečlan stranke oblikuje strankino politiko v nasprotju s sprejetimi sklepi. Pri tem gre za konkreten primer podpore kandidaturi Henrika Gjerkeša za novega ministra za lokalno samoupravo.

Erjavcu se sicer zdi nenavadno Rezmanovo vztrajanje pri tem, da Gjerkeša ne podpre zaradi pomanjkanja izkušenj: "To se mi zdi nenavadno, zlasti če vemo, da ravno gospod Rezman vodi odbor za gospodarstvo, zelo pomemben odbor v državnem zboru, pa vemo, da verjetno nima niti pet minut izkušenj pri vodenju neke pomembnejše gospodarske družbe v realnem gospodarstvu."

Erjavec poudarja, da je zaradi Rezmanovih izjav prišlo "do velikega razburjenja na terenu, med članstvom".
Erjavec poudarja, da je zaradi Rezmanovih izjav prišlo "do velikega razburjenja na terenu, med članstvom". FOTO: Miro Majcen

Glede izjav vodje poslanske skupine DeSUS Franca Žnidaršiča, da ne namerava izstopiti iz stranke, da bi pa morali oditi tisti, ki niso naredili veliko in ki delajo težave in napake, je Erjavec dejal, da ne ve, na koga konkretno se izjave nanašajo in jih zato ne more komentirati.

Ponovno pa je poudaril, da je postopek izbire Gjerkeša potekal v skladu s strankinim statutom, zato ne razume očitkov o nedemokratičnosti postopka. Očitke je označil za "čisto zavajanje in neresnico".

Pojasnil je tudi, da je bil po izbiri najprimernejšega kandidata na kadrovski komisiji DeSUS o kandidatu seznanjen premier Pahor, ki se je strinjal o kandidatovi primernosti. Na tej podlagi pa so o Gjerkešu odločali tudi na izvršnem odboru DeSUS, ki je Gjerkeševo kandidaturo z izjemo Rezmana "soglasno podprl".

O izključitvi Rezmana bo odločal izvršni odbor.
O izključitvi Rezmana bo odločal izvršni odbor. FOTO: POP TV

Erjavec pričakuje, da bodo strankini organi ob obravnavi predloga za izključitev Rezmana takšen sklep tudi sprejeli. Po njegovo bo poslanska skupina sicer v prihodnje "delovala še bolj kompaktno, v skladu s politiko stranke" ter bo "spoštovala sklepe, ki jih sprejemajo organi stranke".

Trenutne težave tudi ne bodo vplivale na stabilnost koalicije, je zatrdil Erjavec, ki dodaja, da bo DeSUS ne glede na morebitno Rezmanovo izključitev "še naprej trden člen koalicije".

Odziv Žnidaršiča in Rezmana

Poslanca DeSUS Franc Žnidaršič in Vili Rezman v pisni izjavi za javnost pojasnjujeta, da je predsednik stranke Karl Erjavec že dan pred zasedanjem kadrovske komisije DeSUS koalicijskim strankam predstavil kandidata za novega ministra, ki ga je sam izbral med enajstimi evidentiranimi, ne pa tistega, ki bi bil po mnenju DeSUS najprimernejši.

Žnidaršič in Rezman, ki želita zaščititi svoje osebno dostojanstvo in čast, ne pa izzivati napetosti v stranki, poudarjata, da nekateri poslanci DeSUS širijo laži, za kar imata tudi dokaz, hranita namreč arhivirano gradivo. Kot poudarjata, je Erjavec v torek, 13. oktobra, predstavil tri kandidate za mesto ministra, Žnidaršič pa je takoj predložil dopis, da so kandiddate predlagali tudi v PO Ljubljana. Ocenili so, da je primernih kandidatov še več, vendar so ti zavrnili možnost kandidature.

Franc Žnidaršič
Franc Žnidaršič FOTO: POP TV

Poslanci Matjaž Zanoškar, Vili Rezman in Franc Žnidaršič so izrazili dvom o ustreznosti kandidatov, ki jih je Erjavec predstavil, PS pa se je strinjala, da jih predstavijo vodstvu koalicije, trdita. Žnidaršič naj bi nato Erjavca opozoril, da bo kadrovska komisija s kandidati seznanjena šele naslednji dan. Ta naj bi bila po besedah Ljuba Jasniča seznanjena z vsemi možnimi kandidati in sprejela sklep, da je Gjerkeš primeren kandidat. Žnidaršič in Rezman pa se sprašujeta, ali je bila komisija res seznanjena z vsemi kandidati, ali je izbrala tistega, ki ga je Erjavec predstavil kot najbolj ustreznega. Rezman in Žnidaršič pravita, da je Erjavčeva trditev, da bodo ostale tri koalicijske stranke Gjerkeševo kandidaturo podprle, neresnična, saj pri teh strankah ni zaznati odločne podpore, ampak prej dvom o ustreznosti kandidata.

'V vseh poslanskih skupinah koalicije je nekaj "nesrečnih poslancev"'

Cveta Zalokar Oražem
Cveta Zalokar Oražem FOTO: POP TV

V vseh poslanskih skupinah koalicije je kar nekaj "nesrečnih poslancev", je ob robu zapletov v DeSUS dejala vodja poslanske skupine Zaresa Cveta Zalokar Oražem. Hipotetično je po njenem mogoče, da bi ti poslanci ustanovili samostojno poslansko skupino.

Takšno možnost v preostalih koalicijskih strankah zavračajo. Namestnik vodje poslanske skupine SD Samo Bevk je pojasnil, da "poslanska skupina Socialnih demokratov deluje trdno, usklajeno in enotno", zato ne vidi razlogov, da bi poslanke in poslanci iz njihovih vrst prestopali v kakšno skupino t. i. nezadovoljnih poslancev. Franc Žnidaršič, vodja poslanske skupine DeSUS, pa je dejal, da o tem ničesar ne ve, niti o tem ne razmišlja. "Jaz bom zagotovo ostal v poslanski skupini DeSUS, razen če ne padejo vile z neba," je zatrdil. Tudi vodja poslanske skupine LDS Borut Sajovic je zatrdil, da v LDS t. i. nesrečnih poslancev ni in da se z izjavo Zalokar Oražmove ne strinja. "Vsi, ki smo kandidirali in ki smo bili tudi izvoljeni, smo zadovoljni in veseli, da lahko opravljamo delo in uresničujemo predvolilne obljube, ki smo jih dali volivcem pod sloganom in zastavo naše stranke," je poudaril.

Nesoglasja v DeSUS

Trenja v DeSUS so se začela z odstopom ministrice za lokalno samoupravo Ploštajnerjeve. Ko je predsednik stranke Karl Erjavec predlagal novega ministra Gjerkeša, sina podpredsednice stranke, so nekateri protestirali, najbolj glasno Desusov poslanec Vili Rezman. Po besedah Erjavca Rezman zato ne bi smel več biti član poslanske skupine. Če bo Rezman odšel, naj bi se za tako potezo odločil tudi vodja poslanske skupine Franc Žnidaršič.

Po včerajšnji predstavitvi Gjerkeša poslanski skupini DeSUS namreč Žnidaršiča skrbi, da je stranka začela akcijo diskreditacije njega in Rezmana, "ker sta opozorila na nedemokratičen način izbire kandidata Gjerkeša". Po njegovih besedah to ni prvič. "Vsi naši kadri so bili v tem mandatu izbrani tako, da je kadrovska komisija to izvedela šele po njihovem imenovanju," je zatrdil in dodal, da je bilo zdaj enako.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (26)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
21. 10. 2009 22.10
Buena Vita
21. 10. 2009 20.51
DEJMO KOMUNISTI,ZDAJ SE MORATE MED SABO MLATIT
Buena Vita
21. 10. 2009 20.50
JUJUJUHUHUHU PA SE MOJE NAPOVEDI URESNIČUJEJO
zahod.west
21. 10. 2009 20.21
Vsi vedo, da je Rezman kućanovo udbomafijsko kukavičje jajce v Desusu
zahod.west
21. 10. 2009 20.20
"To se mi zdi nenavadno, zlasti če vemo, da ravno gospod Rezman vodi odbor za gospodarstvo, zelo pomemben odbor v državnem zboru, pa vemo, da verjetno nima niti pet minut izkušenj pri vodenju neke pomembnejše gospodarske družbe v realnem gospodarstvu" - a ni to izjava, ki natančno pove kakšna polomija je ta komunajzerska vlada?
MR.TRLJA
21. 10. 2009 20.17
Glejte kako se dobr vidita te dve podlansce hinavske, pokvarjene Žnidaršičeve in Rozmanove. Upam, da jih bo predsednik stranke Karl Erjavec končno nagnal, saj mu neprestalno delata zdrahe v stranki. Žnidaršič je tudi kriv, da stranka upokojencev DESUS navkljub veliko boljšemu rezultatu na par. volitvah od LDS, da so dobili samo enega poslanca, pa še to samo na MOPE, ampak LDS ki ima sedaj podporo mogoče 1,2% ima pa kar dva ministra, pa tožilstvo bi radi, pa vrhovno sodišče bi radi, pa predsednika NLB bi radi, ja bravo Žnidaršič, kaj na upokojence ste pa verjetno zaradi vaših spletk kar pozabili, saj niso pomembni, samo pred volitvami, a neeee? Čestitke K. Erjavcu za pokončno držo, upam da bo nagnal škodlivce iz stranke, sicer ga bodo ta isti škodljivci uničili, pa še stranko za tem.
est
21. 10. 2009 19.34
Franc Žnidaršič je kukavičje jajce.
nk-maribor
21. 10. 2009 19.26
DOL Z REZMANOM!!! NAI SI HOTELE DELA PA FABRIKE ZAPIRA... TELE RUŠKO
nx01
21. 10. 2009 19.22
Bravo Karel, ne popuščaj in očisti stranko tistih, ki se v njej slabo počutijo.
SherlockH
21. 10. 2009 19.19
T.B To pa zato, ker imamo kumunajzerski volilni sistem. Sory!
Tonček Balonček
21. 10. 2009 19.12
Dejstvo je, da brez te obskurne stranke, namreč DESUS-a, nihče ne more sesrtaviti kolaicije! V politiki so največje hijene prav takšne in podobne, takorekoč cehovske stranke, upokojenske, študenstske, zelene, ekološke, krščanske in podobne, d ane omenjam še kakšnih rekreativnih itd. Vsakomur zmanjka nekaj glasov in potem ga ti tipi izsiljujejo. Pa saj je imel Janša iste probleme, imel jih bo tudi Pahorjev naslednik!
zbornaja
21. 10. 2009 18.56
Ko sem odraščal sem bil naučen da starost je modrost...Spremljam to politično sceno pa sprašujem ali je poslanec Žnidaršič izjema, ki potrjuje pravilo ali kaj, ker starost se ga kr lepo prijemlje, ma modrosti ne vidim nikjer. Z neko delavnostjo pa tud ne more kompenzirat ..Je pač star..
laufer
21. 10. 2009 18.16
Očitno gre za slaboumnost!
aloalo
21. 10. 2009 17.41
ma lari fari..pejte burek prodajat kam drugam.
JaNePa
21. 10. 2009 15.25
desu desu desu desu
mindfucker
21. 10. 2009 15.09
"...Po besedah Erjavca Rezman zato ne bi smel več biti član poslanske skupine..." in to naj bi bila demokratična stranka "upokojencev"!?
niresto
21. 10. 2009 15.01
Žnidaršič je kot pes, ki laja, a ne grize! Vsepovsod se nekaj proti postavlja in ga moti, a da bi zapustil desus ali kaj več - ne to pa ne, kako bo potem živel s penzijo kot vsak drug državljan???
apiar
21. 10. 2009 14.55
24ur: Zelo malo je prispevkov s strani opozicije. Samo koalicija je že malo dolgočasna.
apiar
21. 10. 2009 14.46
Če Rezman nikoli ni delal v gospodarstvu in vodi odbor za gospodarstvo, sedaj predlagajo še Gjerkeša kot ministra za lokalno samoupravo .....Kaj bomo šeizvedeli? Dobro, da si včasih skočijo v lase. Ampak gospoda, karavana gre dalje, vi pa s takšnim kadrovanjem Sloveniji sigurno ne koristite. To je podobno kot kadrovanje mladih fantov iz šole na vodilna menedžerska mesta. In ti se v globalni ekonomiji kosajo s sivolasci iz svetovnega gospodarstva, ki je 20 let pred nami. Saj lahko počnejo z nami kar hočejo!
Tonček Balonček
21. 10. 2009 14.35
Mintrovanje je seveda politična, ne strokovna funkcija, pa če to komu všeč ali ne, tako pač je, sicer so volitve in demokracija popolnoma brez zveze in vlado lahko sestavi kak urad na podlagi javnega razpisa! Tako je povsod po svetu in leta 2009 ni popolnoma nič drugače kot leta 45 ali kadar in kjerkoli!