Slovenija

Šumijev namestnik na zagovor zaradi zasebnega komentarja

Ljubljana, 18. 07. 2023 20.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Metka Majer
Komentarji
18

Namestnik predsednika senata Komisije za preprečevanje korupcije Simon Savski mora na zagovor k predsedniku senata Robertu Šumiju. Razlog je, da je bil v zaprti skupini na družbenem omrežju kritičen do nekdanjega premierja Janeza Janše in Aleša Hojsa, zapis pa je prišel v javnost. Taka komunikacija je neprimerna, meni predsednica republike Nataša Pirc Musar. Ki pa je pred dvema letoma v na las podobnem primeru, v katerega je bila takrat še kot sodnica vpletena zdajšnja predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič, dejala, da funkcionarjem zasebno ne moremo natikati nagobčnikov.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Simon Savski na zagovoru k Šumiju
    03:23
    Iz 24UR: Simon Savski na zagovoru k Šumiju
  • Iz SVETA: Ko zasebno postane javno
    03:09
    Iz SVETA: Ko zasebno postane javno

Simon Savski, zadnja štiri leta namestnik predsednika senata KPK, je v zaprti skupini Miličniki-policisti ob razpravi o varnosti policistov zapisal: "Vi le volite Janšo in bo skupaj s Hojsom vse skupaj razgnal z vodnim topom na solzivec. Jaz si takega vodje ne želim." Zapis je nekdo posredoval RTV-ju, kjer so ga tudi objavili. Ne Savski in ne šef komisije nista na voljo za dodaten komentar, so pa s KPK sporočili, da se komisija distancira od zasebnih komentarjev zaposlenih na družbenih omrežjih in da se bo predsednik zavoljo varovanja integritete institucije z namestnikom senata pogovoril. 

Komisija je o zadevi obvestila predsednico republike, ki funkcionarje komisije imenuje in razrešuje. "Vsak, ki je na neki funkciji oziroma položaju, se mora zavedati, da mora biti pri uporabi besed bolj previden. Gospod Savski ni bil previden, tudi sama sem v svoji izjavi za javnost povedala, da si želim, da bi se gospod Robert Šumi z njim pogovoril in da se to v prihodnosti ne bo več dogajalo," je povedala Nataša Pirc Musar

Eden od bolj odmevnih tovrstnih primerov je bil primer Urške Klakočar Zupančič kot sodnice, ko je prav tako v zasebni skupini takratnega premierja Janšo med drugim označila za velikega diktatorja. Kot pravi sama, ve, kako je, ko se poseže v zasebnost in ko se oseba diskreditira na podlagi tega, kar je izrekla znotraj zasebne skupine. Po njenem je v primeru, ko funkcionar utemeljeno pričakuje, da bo njegovo stališče ostalo znotraj zaprte skupine, njegova pravica do zasebnosti absolutno nad vsako drugo, hkrati pa da bi se morali vprašati, kako bi te ljudi, ki posegajo v intimo funkcionarjev, kaznovali. "Kako bomo taka dejanja preprečevali, ne pa da bomo natikali nagobčnike funkcionarjem v njihovem zasebnem času in prostoru," doda.

Izjava Simona Savskega
Izjava Simona Savskega FOTO: POP TV

Pravzaprav enako je ob njenem primeru poudarjala takrat še odvetnica Nataša Pirc Musar. "Vsi se zavedamo, da mora sodnik v javnem prostoru, predvsem ko nastopa kot sodnik, zelo paziti, kaj govori, paziti mora tudi, kadar ni kot sodnik v javnem prostoru, kaj govori," je bila kritična leta 2021. Izpostavila je komunikacijo v zasebnem prostoru kot osnovno bit človekovega življenja. "Natikati nagobčnike tudi sodnikom v zasebnem prostoru je nesprejemljivo."

A predsednica se je tokrat zgolj obregnila ob neznanega pošiljatelja. Kot je dejala, konkretno dejanje pove marsikaj o morali posameznika, ki iz zaprte skupine informacije deli svojim političnim prijateljem. "Tu pa je moje stališče enako, kot je bilo v primeru UKZ." Pri razpletu zadeve sicer kaj več od pogovora predsednika in namestnika KPK še ni na vidiku, o morebitni razrešitvi namestnika predsednica namreč vsaj za zdaj še ne razmišlja. 

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

štrekeljc
23. 07. 2023 10.59
Kako se reče sistemom, v katerih posameznik ne sme imeti svojega mnenja in/ali ga javno izraziti? FAŠIZEM, svoboda to zanesljivo ni!
zdravkob
19. 07. 2023 10.37
+0
Slovenski jeziki. Noč dolgih jezikov bi se lahko glasilo poglavje slovenske zgodovine. Samo predolgo poglavje bi bilo, ker je to stalnica. V tej deželi sonce ne vzhaja.
ina5785
18. 07. 2023 21.45
+5
Zakaj bi tega človeka kaznovali, saj JE POVEDAL RESNICO!!!!
iskriv
19. 07. 2023 13.13
+2
Ravno zaradi tega , ker je povedal resnico bo deležen pogroma , ker resnica , ( žal tudi na tem portalu ! ) ni zaželena , ker je preveč obremenjujoča in zahtevna . Raje ljudje slišijo potvarjanja in laži , ki jih je lažje prebaviti !
jodr
18. 07. 2023 21.23
-7
Levaki že na vse kriplje zagovarjajo svojega kompanjona.
Mnogo
18. 07. 2023 21.17
-2
Komentar takoj na konec, Musercka pravi kaj je prav in kaj ni, ko pa je ona izigrala zakone, po zakonu ni sporno je pa nehigienicno da z taksnim pocetjem postane predsednica drzave, z goljufanjem pri fisini place, odvetnik povprecna placa 6000 evrov, Musarjeva si je izplacevala 1500 evrov, z tem je v 20 letih oguljofala ZPIZ in socialo za cca 360000 evrov.
Slava b
18. 07. 2023 21.16
+8
Zanimivo to niso enaki vatli za vse.Povedal je samo resnico.Zakaj pa ne kaznujejo tiste,ki zagovarjajo vojne zločince.
JApajaDAja
19. 07. 2023 11.17
-2
ker se fajon, koprivc....& co s tem ne strinjajo!
SlobodaNE
18. 07. 2023 21.15
+2
Janša in Hojs sta predvojna elita ki sta ušla.
mackon08
18. 07. 2023 21.06
+4
Tako je to v Sloveniji če napišeš resnico.
nur-amrabar
18. 07. 2023 21.01
+6
Povedal je ČISTO, ČISTO RESNICO.
metuljka
18. 07. 2023 20.53
+11
Prav je napisal. Tukaj delajo zgodbo, kaj vse je že Janša pisal, da bi blokirali jahto in vilo T. Ročniku pa ne ! Hinavščina do neba !
Groucho Marx
18. 07. 2023 20.43
+5
Kakšna bleferka je ta tajkunska kraljica. 🙈🙉