Slovenija

Izbrani šef Telekoma ni po volji vlade

Ljubljana, 04. 10. 2001 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

V vladi so presenečeni nad odločitvijo nadzornega sveta Telekoma Slovenije, ki je za novega predsednika uprave izvolil Adolfa Zupana, pred leti že predsednika uprave Telekoma.

Vlada je pričakovala, da bo za predsednika imenovan dosedanji vršilec dolžnosti Peter Grašek.

Glasovanje je bilo tesno, šest za Zupana in štirje proti. Od predstavnikov lastnikov, to je države, je za Zupana glasoval le en predstavnik vlade. “Kar slabi dve uri sem jih moral prepričevati in sklepam, da jih je prepričalo moje videnje razvoja Telekoma v prihodnje, “ je za 24 ur povedal Adolf Zupan.

Minister za informacijsko družbo Pavel Gantar je po današnji seji vlade povedal, da je “zelo razočaran, ne toliko nad imenom, ampak predvsem nad načinom, ki je pripeljal do te odločitve in zaradi katerega je odstopil tudi eden od članov nadzornega sveta.” Gre za Liborja Vončino, ki je po Gantarjevih besedah za dogajanje na nadzornem svetu povedal, “da kaj takega še ni videl.”.

Gantar je povedal, da izvolitev Adolfa Zupana, ni po meri vlade, zato bo sklicala izredno skupščino delničarjev, kjer bo po novem statutu imenovala nov nadzorni svet.

V njem razmerje ne bo več pet proti pet, temveč bodo v njem sedeli štirje predstavniki lastnika in le dva delavcev. Tak nadzorni svet pa Zupanove uprave in s tem tudi predsednika, skoraj zagotovo ne bo podprl. Kdaj skupščina delničarjev bo, vlada danes še ni odločila.