Slovenija

'Dragulji v družinski skrinji'

Ljubljana, 11. 02. 2008 15.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Z denarjem iz prodaje državnih deležev naj upravlja Banka Slovenije, poziva LDS, ''saj bi bilo tako manj političnih pritiskov''.

V LDS so predstavili predlog zakona o upravljanju premoženja, pridobljenega s prodajo državnih deležev. Zakon predvideva sklad za upravljanje premoženja, ki bi ga upravljala Banka Slovenije, upoštevaje smernice treh priznanih mednarodnih finančnih institucij. Upravljanje bi bilo usmerjeno v ohranitev in povečanje vrednosti sklada.

LDS predlaga zakon o upravljanju premoženja od prodaje državnih deležev. Z denarjem bi upravljala Banka Slovenije.
LDS predlaga zakon o upravljanju premoženja od prodaje državnih deležev. Z denarjem bi upravljala Banka Slovenije. FOTO: POP TV

Predsednica LDS Katarina Kresal je poudarila, da država s prodajo svojih deležev premoženja v gospodarskih družbah pridobiva relativno velika denarna sredstva, ki predstavljajo nacionalno dobrino. Kresalova je prepričana, da je treba zakonsko zagotoviti pogoje za čim uspešnejše dolgoročno upravljanje s temi sredstvi. V LDS so prepričani, da sedanja pravna ureditev ne zagotavlja zadostnega pravnega okvira za gospodarno in razvojno naravnano upravljanje.

Vodja poslanske skupine LDS Jožef Školč predlog zakona vidi kot pomemben prispevek k omejitvi razprav o slabih namenih pri prodaji državnega premoženja. Sklad naj bi omejil vpliv trenutnih politik na odločanje v gospodarstvu. "O podpori predlogu zakona bomo poskušali od torka naprej opraviti pogovore med političnimi strankami," je povedal Školč in dodal, da je sklad način, "kako se v družinsko skrinjo prinese tudi dragulje in se jih zamenja za znamenito srebrnino".

Vodja odbora za gospodarstvo pri LDS Matjaž Gantar je opozoril, da kupnine ne bi šle v državni proračun, temveč v sklad, s katerim bi profesionalno upravljali. Glavni cilj sklada je zagotoviti pogoje za ohranitev in povečevanje vrednosti premoženja, pridobljenega s prodajo državnih deležev v gospodarskih družbah.

V predlogu zakona so zapisali, da se s sredstvi, zbranimi v skladu, lahko razpolaga po 15 letih od ustanovitve sklada. Razpolaganje pa je dopustno le na podlagi visoke stopnje nacionalnega političnega konsenza, in sicer na podlagi posebnega zakona, ki ga sprejme DZ z dvotretjinsko večino poslancev.

Gantar je ob tem poudaril, da predlagane rešitve preprečujejo, da bi upravljanje z omenjenimi finančnimi sredstvi države lahko postalo neposredno sredstvo strankarske politike oziroma zgolj določenih političnih ali drugih interesov.

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Šumadinac
12. 02. 2008 08.56
Prvo Borec | 12.02.2008 | 07:55 - yeah, right!
ivo55
12. 02. 2008 08.13
Čas bi že bil, da se uzakoni tudi finančna policija, ki jo je "pozabil" udejaniti s prevzemom oblasti najprej DEMOS, LDS, pa spet SDS - bo v jeseni novi .... S spet "pozabil...
Prvo Bore
12. 02. 2008 07.55
Zakaj sploh prodajamo državna podjetja ?? Država naj bo veliko privatno podjetje in če vsi ti izobraženi ljudje iz ameriških univerz ne zanjo voditi podjetja, pred zid.
tomi 2
11. 02. 2008 23.36
dobr primer podjetja katerega lastniki so tujci je revoz....oni zaposlujejo toliko ljudi da si lahko privoščijo izsiljevanje brez pogajanj...subvencij imajo več kot pa plačajo državi vsega davka...in tako se bo zgodilo z ostalimi podtjetji ki se bodo prodala...
tomi 2
11. 02. 2008 23.21
sploh ne vem zakaj prodajajo državne deleže...primer LEk pred prodajo je država dobivala davek od dobička, dividende ter delavci so imeli veliko več pravic...sedaj kot je pod novartisom grejo dividende v tujino, davka na dobiček ni saj se ta prikazuje veliko manjši, novi lastniki izsiljujejo državo za davčne olajšave drugače bodo odpuščali....in ko država ne dobiva davka od dobička ter prodaje ima primanjkljaj v blagajni
BananaJoe
11. 02. 2008 22.14
wtf: vas še niso dosti nategnili. še želite. po tem pa kar verjemite in sledite lažnivcem od politikov. dober članek je v današnjih financah od rada pezdirja. vsak, ki ima malo pameti mu odpre ventile.
SEJ BO
11. 02. 2008 21.03
SDS-Skupni..Denar..Sem.
ecoliqua
11. 02. 2008 20.55
Še par jaht in vil si bodo nakupili....
manjakranjc@hotmail.com
11. 02. 2008 19.21
Čer, Teorija in praksa se žal na besedah omenjenih mož izkjučuje. Zame je tu več kot relavantna zgodovina delovanja določene opcije; vemo kdo .. kaj .. komu. Že modre misli "krilčijo", da se je iz zgodovine podtrebno kaj naučiti, a določeni to staro modrost prezirajo! Preden se monopoli prodajo, je potrebno na trgu imeti konkurenco( glede tega je ta oblast veliko storila). Drugače bo število oslov, kar na enkrat hudo veliko in bodo osli še tisti, ki se ne pogledajo v ogledalo in ne vidijo, da imajo dolga, kosmata ušesa. Je pa treba po poti privatizacije pohiteti (ne gre pozabiti desetletja, ki je odplavalo mimo) - in ni vrag, da se to lahko naredi tudi tako, da ne bomo osli postali ovce. To pa bo res hudo! Pamet v roke! Pozdrav M.K
123_Zoke_vec_ni
11. 02. 2008 18.54
Ej ne ga srat! Če še proračun sprejemajo s tesno večino, pa se bodo o milijardnih sredstvih zmenil!... gimme a break!
DarthRevan
11. 02. 2008 17.58
Yup, fenomen, ki ga je izpostavil GSG se že začenja. Če bi identičen predlog posredovala SDS, bi bilo pa seveda vse v redu. Ampak naši forumski znalci že znajo napovedat prihodnost, jasnovidni kot so...hehehe, pa čeprav nimajo pojma, za kaj pri vsem skupaj sploh gre.
Janez Svetokriški
11. 02. 2008 17.54
Sklad, s katerim bi profesionalno upravljali?! A po LDSovsko?! Da bi vsi, razen njih ostali praznih rok?! A se hecate?! Gantar?! Eden največjih tranzicijskih tajkunov?! PA vi v LDSu mislite, da smo Slovenci v 4ih letih pozabili, kaj ste delali 12 let?! JAo, jao... Res ste kratke pameti!
Janez Svetokriški
11. 02. 2008 17.47
Poglej, poglej, tele LDSovce! Kje so bili pa do sedaj?! Kako so pa do sedaj upravljali z državnim premoženjem?! V lastni žep so največ dali, sedaj bi pa BS upravljala z njim...pa če se da, bi njim verjetno dajala ugodne kredite...he he he he Res ste kekci....LDSovci Katarinca se mi pa resnično smili...vsak večer mora stisniti zobe in se uležati k Mirotu...jao, jao...kaj vse lahko človek prenese...samo, da je poln denarja...
GSG-9
11. 02. 2008 17.44
Pozitivno, sicer pa mislim da bo večina desničarjev že po defaultu proti saj prihaja predlog z leve strani.
enmann01@yahoo.it
11. 02. 2008 17.05
vedno bolj mi je všeč ta Katarina Kresal,gornji predlog je dober zato ga ob pozitivnem mnenju strokovnjakov s področja financ zelo podpiram.....