Slovenija

Iz bolnišnice bežijo sestre

Šempeter pri Gorici, 24. 02. 2007 10.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V Splošni bolnišnici dr. Franca Derganca je zaradi slabega vzdušja dalo odpoved 19 medicinskih sester.

Medicinske sestre Splošne bolnišnice Franca Derganca Nova Gorica so menda preobremenjene in slabo plačane
Medicinske sestre Splošne bolnišnice Franca Derganca Nova Gorica so menda preobremenjene in slabo plačane FOTO: POP TV

V Splošni bolnišnici dr. Franca Derganca Nova Gorica je konec decembra in v januarju, domnevno zaradi preobremenjenosti in slabega vzdušja v bolnišnici, dalo odpoved 19 medicinskih sester. To je potrdil predsednik sindikata delavcev zdravstvene nege v šempetrski bolnišnici Vilko Brus, medtem ko poslovni direktor bolnišnice Darko Žiberna pojasnjuje, da gre za "normalen in običajen pojav". V torek bo zasedal svet zavoda, na katerem naj bi razpravljali tudi o razmerah v bolnišnici.

"Številka je prava, saj 19 medicinskim sestram trenutno teče odpovedni rok. O vzrokih, zakaj so se odločile za odpoved, lahko le ugibam, a v skoraj treh desetletjih dela v bolnišnici ne pomnim, da bi kdaj hkrati toliko medicinskih sester zapuščalo bolnišnico," je povedal Brus.

Poudaril je, da so medicinske sestre preobremenjene in slabo plačane, ob tem pa je v ustanovi "slabo vzdušje". Opozoril je še, da Žiberna zaposlenim ne dovoli dajanja izjav o dogajanju v bolnišnici. V začetku letošnjega leta je bilo v zdravstveni negi šempetrske bolnišnice, ki je lani ob 31,3 milijona evrov vrednem proračunu zabeležila 121.000 evrov izgube, 417 zaposlenih.

"Medicinske sestre so vedno dajale odpovedi in vedno so prihajale nove. To je normalen in običajen pojav,"
je dogajanje komentiral Žiberna. Zanikal je, da bi zaposlenim pisno prepovedal dajanje izjav medijem in pojasnil, da "zakoni jasno določajo, da bolnišnico predstavlja in zastopa direktor", ki tako po njegovem lahko edini daje izjave. "Kdor dela drugače, krši zakon," je poudaril.

Na skrhane odnose v šempetrski bolnišnici, ki naj bi bili posledica dvojnega vodenja zavoda s strani Žiberne in strokovnega direktorja Martina Šinigoja, je sindikat delavcev zdravstvene nege sicer opozoril na skupščini v začetku februarja in svetu zavoda predlagal razpravo o odgovornosti Žiberne. Nezadovoljstvo z vodenjem bolnišnice so decembra lani izrazili tudi v bolnišnici zaposleni zdravniki. Tudi ti od ustanovitelja zavoda zahtevajo ureditev razmer in opozarjajo na nevzdržne pogoje dela ter pomanjkanje komunikacije z vodstvom ustanove.

Da je sedanji "dvoglavi" način vodenja neustrezen, se Žiberna strinja in poudarja, da mora ta problem rešiti ustanovitelj, a kot kaže, o tem svet zavoda na torkovi seji še ne bo razpravljal. "Ker še nimam stališča ministra za zdravje Andreja Bručana o spremembah statuta v zvezi z vodenjem bolnišnice, tega nismo uvrstili na dnevi red," je povedal predsednik sveta zavoda Zorko Debeljak.

Na dnevnem redu so med drugim lansko poslovanje in poslovni načrt za letošnje leto, je dejal Debeljak in pojasnil, da je s stališči sindikatov o slabih odnosih v bolnišnici seznanjen. "Če bo to temo kdo odprl, bomo tudi o tem razpravljali," je še dodal.

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

civitasstain@gmail.com
24. 02. 2007 21.01
Tu zgleda , da je nesposobni direktorcek prilepljen na svoj direktorski stolcek in bi ga moralo ministrsvo enostavno zamenjat. Da je 19 odpovedi za njega naravni pojav, se vidi, da z njim nekaj ni v redu. Poleg tega jim se hoce zavezat usta z groznjo. Torej tu vidim resitev problema samo se z odstavitvijo direktorja.
Karmen Smrdelj
24. 02. 2007 13.57
pikam_dopust:se podpisujem pod tvoj post....žalostno je,da v takih razmerah najbolj trpijo ravno bolniki!...je pa tud neki res,ker tudi sama prihajam iz firme,kjer smo množično dali odpovedi-skrhani odnosi...relacija-direktor-delavci-vmes pa so posegli še direktorjevi ovaduhi,ki so stvar tako privlekli do konca,da je vmes posegel tudi delovni inšpektor...res ni vse belo črno....drži pa,da je v takem kolektivu in v takem vzdušju težko delat in bit prijazen ter sproščen...čeprav bolniki tega marsikdaj ne razumemo in pač zahtevamo,kar nam pripada,to pa je strokovnost in prijaznost...
endimion@email.si
24. 02. 2007 13.50
@narodni heroj - A ponujaš "zaključna" dela v zdravstvu? :D
BEEF-TECH
24. 02. 2007 13.47
"Medicinske sestre so vedno dajale odpovedi in vedno so prihajale nove. To je normalen in običajen pojav" A res?! A 19 na enkrat? Kolk od vseh pa je to?! In kolk daljše bo čakanje dokler ne pride vsaj 15 novih? Že zdaj nismo daleč od tega da se bo treba napovedat v smislu:" čez en mesec bom zbolel" če pa do takega pojava pride še v nekaj bolnišnicah pa... Če smem mal reklame nardit, kvalitetno in strokovno urejam grobove!
endimion@email.si
24. 02. 2007 11.51
eh,eh... morda pa ni vse črnobelo :D Mal spominja na yugo-nostalgijo :D http://deska.si
pikam_dopust@yahoo.com
24. 02. 2007 10.57
"zakoni jasno določajo, da bolnišnico predstavlja in zastopa direktor" - Dragi direktor - res je, V IMENU BOLNIŠNICE govori direktor. AMPAK sestre lahko VEDNO GOVORIJO V SVOJEM IMENU. Glede na to, da odhajajo, jih v imenu zainteresirane javnosti prosim, DA POVEDO, KAJ KONKRETNO SE TAM DOGAJA. Ker žrtve nemogočih (praviloma pretirano egoističnih odnosov med zdravniškim osebjem in sestrami) smo samo in izključno pacienti - ker se bodo samo nad nami dogajale napake in malomarnosti. Hvala in lepo pozdravljeni gospod direktorček, ki temu delovnemu mestu kljub kupu titul še zdaleč niste dorasli. Glavni pogoj je namreč, da znate delati z ljudmi v zadovoljstvo vseh sodelujočih - in vsem je očitno, da tega niti približno ne znate. Zato naredite bolnišnici uslugo, in se čim prej umaknite z delovnega mesta. Kasneje bo vse skupaj še veliko težje.