Slovenija

Mnenja so deljena

Ljubljana, 31. 01. 2007 08.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Koalicija meni, da je novi zakon o verski svobodi pravičen, opozicija se ne strinja, saj meni, da priviligira katoliško cerkev.

Opozicijski poslanci in DeSUS verskemu zakonu očitajo, da v priviligiran položaj postavlja rimskokatoliško cerkev.
Opozicijski poslanci in DeSUS verskemu zakonu očitajo, da v priviligiran položaj postavlja rimskokatoliško cerkev. FOTO: Reuters

Odbor za notranjo politiko, javno upravo in pravosodje je kljub obstrukciji opozicijskih LDS in SNS ter odsotnosti poslancev SD in DeSUS vnovič potrdil zakon o verski svobodi, na katerega je državni svet izglasoval veto. Odbor bo tako državnemu zboru, ki bo o zakonu odločal v petek, predlagal, naj zakon spet sprejme.

Zakon o verski svobodi je v vseh fazah obravnave naletel na številne kritike opozicijskih poslanskih skupin in DeSUS, ki so trdili, da zakon verske skupnosti postavlja v neenakopraven položaj in priviligira rimskokatoliško cerkev. Nasprotniki zakona mu očitajo tudi nespoštovanje ustavnega načela ločitve države in verskih skupnosti.

Kot je znano, so koalicijski poslanci s pomočjo poslancev narodnosti ob obstrukciji opozicijskih SD, LDS in SNS ter koalicijske DeSUS zakon sprejeli decembra lani, državni svet pa je pozneje nanj izglasoval odložilni veto, saj je večina svetnikov menila, da zakon bistveno posega v ustavne določbe, ki ločujejo cerkev od države ter zapovedujejo enakopravnost verskih skupnosti.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.