Slovenija

Neupravičeni protesti

Ljubljana, 30. 09. 2007 19.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Vlada je že potrdila predlog pogajalskih izhodišč, zato je protest sindikatov javnega sektorja neupravičen.

Bodo januarja spet stavke?
Bodo januarja spet stavke? FOTO: Dare Čekeliš

Protest sindikatov javnega sektorja proti vladi je neupravičen, so se v uradu vlade za komuniciranje odzvali na trditve vodje pogajalske skupine sindikatov javnega sektorja Dora Hvalice, da so sindikati morali odpovedati za ponedeljek napovedani začetek pogajanj zaradi vladne preložitve odločanja o pogajalskih izhodiščih. Vlada je predlog pogajalskih izhodiščih potrdila v soboto, vendar njihove vsebine, zaradi narav pogajanj, ni predstavila javnosti po seji, so še sporočili.

"Vlada je na svoji redni seji v četrtek obravnavala predlog omenjenih izhodišč ter opravila tudi širšo in vsebinsko razpravo. Odločitev o potrditvi pogajalskih izhodišč pa je preložila na sobotno sejo vlade, ki je bila namenjena obravnavi proračunskih dokumentov," so v izjavi za javnost sporočili iz Ukom.

Pogajalske osnove za začetek pogajanj o kolektivnih pogodbah dejavnosti in poklicev so namreč tesno povezane s proračunom Republike Slovenije za leti 2008 in 2009, zato je vlada, ki se zaveda odgovornosti do javnih financ in tudi potrebe po izravnavi krivičnih razlik v plačah javnega sektorja, vse dokumente obravnavala skupaj v soboto, so še zapisali.

Vlada potrdila predlog

Vlada trdi, da so protesti neupravičeni
Vlada trdi, da so protesti neupravičeni FOTO: Dare Čekeliš

Predlog izhodišč za pogajanja o aneksih oziroma kolektivnih pogodbah dejavnosti/poklicev in usklajevanja o uredbah o uvrstitvah delovnih mest in nazivov v plačne razrede z oceno finančnih posledic iz naslova odprave plačnih nesorazmerij v javnem sektorju, je tako vlada na sobotni seji tudi potrdila. "To pomeni, da nadaljevanje pogajanj s sindikati javnega sektorja ni v ničemer ogroženo. Res pa je, da same vsebine pogajalskih izhodišč, zaradi narave pogajanj, nismo predstavljali na novinarski konferenci po seji vlade," je zapisano v izjavi za javnost.

Vodja pogajalske skupine sindikatov javnega sektorja Doro Hvalica je namreč pri vladi javno protestiral, ker na četrtkovi seji ni odločala o pogajalskih osnovah za začetek pogajanj o kolektivnih pogodbah dejavnosti in poklicev, razpravo o gradivu kljub skrajni časovni stiski pa preprosto preložila. Po mnenju Hvalice je vlada s svojo odločitvijo onemogočila, da bi se pogajanja zaključila pravočasno oz. v času, ki ga je sama predlagala, "s čimer prevzema odgovornost za odložitev uveljavitve zakona, ki prinaša izravnavo krivičnih razlik v plačah javnega sektorja."

Pogajalske osnove vlade so predpogoj za zaključno fazo pogajanj o dokončni uveljavitvi zakona o sistemu plač v javnem sektorju, ki bi morala biti zaključena do konca oktobra, da se spremembe lahko uveljavijo s 1. januarjem 2008, je opozoril Hvalica. Zato so sindikati za ponedeljek morali odpovedati začetek pogajanj. Kot je še opozoril Hvalica, bi morali gradivo od vlade dobiti že po parafiranju kolektivne pogodbe javnega sektorja julija letos.

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bonsai9@email.si
01. 10. 2007 10.30
To so povsem nacistični prijemi. Dajmo jih čimbolj spret med sabo. Za vse so krivi najprej Židi, pol Srbi, črnci, psi, Cigani, Rusi ter ostali Slovani.... In visoki državni vrh med tem časom to pridno koristi s prenosi državnih TR na svoje lastne. Ja primanjkuje učiteljev, ker kdor tega ne dojame bi moral leta in leta ponavljat. A ne: te ba; stajler In če tega ne dojameta sta kandidata za Hrastovec. In če jim je enkrat spodletelo in je prehitro prišlo v javnost, ker jim ni uspelo zastrupit do konca vseh 600 varovancev, jim bo naslednjič.
DarthRevan
01. 10. 2007 10.13
Ma dajte, to je Slovenija, kdo bo pa UPAL štrajkat tako kot se za štrajk spodobi? To da greš en dan na cesto mal zgago delat, to ni nič, to je populizem. Stavka bi morala biti sredstvo političnega pritiska ne pa opravičilo za to da ne greš na šiht ampak se ga raje napiješ.
LLLoLLLL
01. 10. 2007 10.10
Ojoj groza, je sploh mogoče, da tile luftarji še demonstrirajo?? Par preprostih programskih paketov lahko takoj zamenja celo javno upravo in pol sodstva, pa še carino poleg. Bi bilo potem denarja za DELAVSKE plače in za brezposelne kot smetja! : ) Kaj ve kdo, kakšne pa so učiteljske plače dandanes??
bonsai9@email.si
01. 10. 2007 09.21
Ja kar tko kot v EU. Samo štiri dni na teden v šolo. Od tega en dan k verouku in en dan za družino. Torej 2 dni po pet ur na teden. Otroci naj bodo pa sami genialci. Produktivne so lahko samo prostitutke, policaji in kroupjeji. Ostale je pa treba iztrebit, pa z Bushom se povezat in Srbijo. Ja bravo stajler. Ti si že en teh veleumov. Med ktere se prištevaš?
stajler
01. 10. 2007 09.00
Eh lepo vas prosim, javni sektor je zadnji, ki ma pravico it na ulice. Učiteljev je itak preveč za današnje število otrok, tisti v javni upravi pa tako ali tako niso produktivni. Samo v Sloveniji je fenomen, da je sigurna služba v javni upravi plačana toliko kot nesigurna v firmi. To ni možno. Plače bi jim morali znižati in jih odpustiti kakšnih 10%, ostale pa plačevati po učinkovitosti.
bonsai9@email.si
01. 10. 2007 08.56
Točno. V Sloveniji je vsaj 10.000 preveč vojske. Pol ti pa že hoče met vsak svojo PATRIO in novo trenirko. Ja to ni zastojn. Vojska je tako samo za zgubo.
kriss714@amis.net
01. 10. 2007 01.12
Ko bi se končno začelo z masovnimi odpouščanji v javnem sektorju, ker je država že nevdržno predraga, bi bili zadovoljni, da sploh imajo službo. Potem se ne bi več preseravali s tem, kakšne plače bi si želeli. Z produktivnim delom itak ne ustvarijo nobene. Nula. Zero.
slivov knedl
01. 10. 2007 00.04
polons:V Sloveniji bi potem lahko protestirali vsak dan,delo bi pa stalo. Protesti,demonstracije.Štrajk,generalni štrajk,kar pa ni isto,madona.Pred dnevi je v ZDA dva dneva štrajkalo 73000 zaposlenih,dosegli so povišanje plač pa ne bodo imeli zato nič višjo inflacijo.Ne verjet našim politikom in menagerjem - cirkusantom .(maneža je tudi izraz za cirkuško areno)Semolič&co niso nič boljši.
Poirot
30. 09. 2007 23.52
polons-ti nisi delavka zato se ne vtikaj
Heinke
30. 09. 2007 23.34
Sej človek ne more verjet, kar vidi. Namesto, da bi šli v tak protest vedno, ko se gre za veliko davčno utajo, kakršnokoli korupcijo, npr. onkologijo, operacijske mize, opero... milijon stvari bi lahko naštela, pa gredo prostestirat in zahtevat večje plače (in to neupravičeno). Sej se strinjam z večjimi plačami, vendar protest ne bo pomagal (samo ponovno bo prišlo do inflacije), pomagala bo šele izkorenitev korupcije in izkorenitev utaje davkov itd. ali vsaj minimiziranje,...
bonsai9@email.si
30. 09. 2007 21.26
Povsem normalno da so proti protestom. Z nekaj miljonskimi plačami (oz. 10.000€in več) bi bil jst tud proti.