Slovenija

Vsem enake plače

Ljubljana, 19. 04. 2007 17.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Policisti, cariniki, pazniki v zaporih in gasilci so z vidika uresničevanja javnega interesa enako pomembni.

Minister Gregor Virant
Minister Gregor Virant FOTO: Jani Dolinšek

Vlada je na današnji seji sprejela sklep o uvrstitvi orientacijskih delovnih mest policist, carinik, paznik, izterjevalec, vojak in gasilec v plačni razred. Ta delovna mesta se v kolektivni pogodbi za javni sektor uvrščajo v isti, 20. izhodiščni plačni razred, je po seji vlade dejal minister za javno upravo Gregor Virant. Vlada je tako zavrnila zahtevo policijskega sindikata, da morajo biti policisti vrednoteni višje kot drugi uradniki s posebnimi pooblastili in odgovornostmi.

Policisti, cariniki, izterjevalci, pazniki v zaporih in gasilci so z vidika uresničevanja javnega interesa enako pomembni, pač vsak na svojem delovnem področju, meni vlada. Najbolj pravično je, če izhodiščne plače ostanejo izravnane, je dejal Virant.

V panožni kolektivni pogodbi pa so se pripravljeni pogovarjati o boljšem plačilu bolj izpostavljenih delovnih mest. Policisti, ki bodo sodelovali v akcijah, kot sta bili npr. Hotiza in Ambrus, bodo plačani "znatno bolje" od tistih, ki tega ne opravljajo, je poudaril minister.

Po njegovih besedah je vlada oblikovala tudi predlog za višino dodatkov, ki v javni upravi pomeni "bistveno izboljšavo". Tako bi se npr. dodatek za nočno delo dvignil za 80 odstotkov, za toliko bi se dvignil tudi dodatek za nadure, dodatek za nedeljsko in praznično delo pa kar za 130 odstotkov.

Za vojsko bodo neorientacijska delovna mesta, ki se pri drugih urejajo s panožnimi kolektivnimi pogodbami, urejena z vladno uredbo. Gre za delovna mesta, kot so npr. piloti in potapljači, je še povedal minister.

SORODNI ČLANKI

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

limonca4
19. 04. 2007 18.40
Končno imamo enega pametnega ministra, ki je bolj na strani davkoplačevalcev kot pa na strani ritoliznih lenuharjev! Bravo!!!!
Uporabnik113189
19. 04. 2007 17.58
Kaj pa so drugega kot izterjevalci..Postavijo se za prvi ovinek in presežena hitrost..kasa zvoni kot odtrgana, ker so kršitelji vsi brez izjeme, proračun se polni, čeprav se za tistim ovinkom ni zgodila nobena nesreča že 30 let...
flat2
19. 04. 2007 17.53
Ja, dobro razmišlja naš Grega... Za nas civile bo definitivno boljše, ker bodo policisti zanesljivo delali manj zagnano, če jih že enačijo z izterjevalci, pazniki itd.