Slovenija

Za premišljene reforme

Ljubljana, 08. 10. 2005 14.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Predsednik SD Borut Pahor se zavzema za premišljeno velikopoteznost pri reformah.

Glede socialnih in gospodarskih reform moramo doseči medstrankarski dogovor, meni Pahor
Glede socialnih in gospodarskih reform moramo doseči medstrankarski dogovor, meni Pahor FOTO: POP TV
Precej kritičen do nekaterih vladnih potez in tudi potez odbora za reforme je bil Lojze Ude, ki je v svetu predsednika svetovalec za pravosodje, saj je ocenil, da živimo v obdobju izrazite socialne demagogije. Po njegovem namreč ne drži, da na podlagi napovedanih reform ne bo večjih premikov na socialnem področju, kot je zatrdil predsednik odbora za reforme. Program reform je neka srednjeročna nuja, ni pa niti približno tako pomemben, kot je bila osamosvojitev. "Ne govori denimo o tem, v kakšni družbi si želim živeti sam," je povedal Ude in dodal, da je težko pristati na tak program kot na nek socialni konsenz.

Podpiram premišljeno in previdno velikopoteznost, ki ima za končni cilj izboljšanje življenja vseh ljudi. Zato je pomembno, da se glede socialnih in gospodarskih reform doseže medstrankarski dogovor, po pomembnosti tretje soglasje po plebiscitu, je na strokovni konferenci sveta predsednika SD poudaril Borut Pahor.

Strukturne reforme so poglavitno vprašanje slovenske sedanjosti in prihodnosti, da bo lahko v prihodnjih desetih letih vstopila v klub najbolj razvitih držav, je povedal predsednik SD. "Sloveniji mora ta preboj omogočiti politika, za kar so potrebne temeljite spremembe, katerih cilj je blagostanje in večja varnost ljudi." To je po Pahorjevih besedah osrednja odgovornost tega mandata, zato ga veseli, da je vlada ta teden predstavila zamisel reform, ki pa jih sam še ne pozna.

Kot je pojasnil, bi morali glede reform doseči soglasje, ki bo po pomembnosti tretje - za plebiscitom in vstopom v Evropsko unijo. Med ljudmi še ni zavedanja o potrebnosti reform, je med drugim še dejal Pahor in dodal, da mora biti uvod v tako pomembne reforme socialni dialog.

Posveta se je udeležil tudi direktor urada za makroekonomske analize in razvoj Janez Šušteršič. Po njegovih besedah se je v Sloveniji pokazala potreba po reformah in strokovni svet jih je sedaj tudi pripravil. Nanašajo se predvsem na področje gospodarske konkurenčnosti, socialne države in vloge države v družbi. Vladni odbor za reforme predlaga, da se v Sloveniji vzpostavi liberalno tržno gospodarstvo, kar zahteva veliko sprememb v poslovnem okolju. Trenutno je namreč preveč regulacije, zato so potrebne poenostavitve.

V središče je treba postaviti podjetništvo, urediti področje privatizacije, predvsem umik države iz gospodarstva, glede česar sedanji sistem ni ravno najboljši, je pojasnil Šušteršič in dodal, da je treba zmanjšati tudi javnofinančni primanjkljaj. Pomemben del reform predstavljata reformi davčne zakonodaje in socialnega sistema, eden važnejših segmentov pa so tudi spremembe na trgu dela, je še povedal direktor urada za makroekonomske analize in razvoj.

Dimovski: Slovenija je izgubila eno leto

V reformno obdobje lahko vstopimo iz različnih razlogov, je prepričan Dimovski
V reformno obdobje lahko vstopimo iz različnih razlogov, je prepričan Dimovski FOTO: Dare Čekeliš

Svetovalec za finance v svetu predsednika SD Vlado Dimovski je ocenil, da je Slovenija izgubila eno leto, ker je vlada rabila toliko časa, da je pripravila osnutke reform. V reformno obdobje lahko vstopimo iz različnih razlogov, denimo želje po višji stopnji rasti in zaposlenosti, ključno vprašanje pa ni, ali podpiramo reforme ali ne, ampak v kakšni družbi želimo živeti in kako doseči zastavljene cilje, je poudaril.

Dimovski pričakuje tudi socialno partnerstvo, kar pomeni, da bodo predlogi reform del socialnega dialoga. "To je namreč standard, ki ga je dosegla slovenska družba." Kot ključno je izpostavil tudi vstopanje v evroobmočje in zaključil, da so reforme potrebne, vendar je treba pri tem ohraniti, kar je bilo že prej dobrega, in popraviti, kar ni bilo. Glede tega je treba doseči soglasje, je enako kot Pahor poudaril tudi Dimovski.