Slovenija

Na ulice zaradi kakovosti storitev

Ljubljana, 12. 03. 2007 13.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Pet sindikalnih central pripravlja protestni shod proti zmanjševanju kakovosti javnih storitev.

Protest bo resno opozorilo vladi, poudarja Semolič
Protest bo resno opozorilo vladi, poudarja Semolič FOTO: POP TV

Pet sindikalnih central bo v četrtek v središču prestolnice s protestnim shodom opozorila vlado in državni zbor, naj pred obravnavo zakonskih predlogov, ki bi omogočili privatizacijo javnih storitev, prisluhnejo socialnim partnerjem.

Po besedah predsednika Konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimira Štruklja to ne bo zborovanje proti zasebnemu v javni sferi, pač pa želijo podčrtati pomen javnih storitev. Te naj ohranijo že doseženo kakovost in ostanejo enakovredno dostopne vsem državljanom ne glede na premoženjski status, je dopolnil predsednik sindikata KNSS Neodvisnost Drago Lombar.

Privatizacija spreminja značaj slovenske socialne države, saj posega v tri temeljne stebre - zdravstvo, izobraževanje in pokojninski sistem. Jasno je, da se mora zgoditi tudi v Sloveniji, je dejal Boris Mazalin iz Konfederacije sindikatov Slovenije 90, toda vprašanje po njegovem mnenju je, do kje sega njena meja. Ta, kot je dodal, pri nas ni določena.

Načrtovane spremembe so v kritični točki, ko se politiki odločajo, v kolikšni meri upoštevati izrečene pripombe. Ta manifestacija prihaja kot resno opozorilo, naj ne gredo predaleč. Dušan Semolič, ZSSS

Sindikalisti zato želijo opozoriti oblast, da Slovenija potrebuje strategijo, ki bo odgovorila na štiri vprašanja: kakšno naj bo razmerje med javnim in zasebnim, kakšen naj bo način financiranja, kako zagotoviti nadzor nad namensko porabo teh sredstev ter na kakšen način opravljati storitve z javno-zasebnim partnerstvom, da ne bodo ogrozile socialno najšibkejših. Potrebna pa bo tudi drugačna plačna politika v javnem sektorju, da bo ta konkurenčen zasebnemu ter da ne bo prihajalo do bega možganov, je prepričan predsednik Pergama Dušan Rebolj.

Shod je namenjen vodstvu sindikatov dejavnosti, organizirajo ga ZSSS, Konfederacija novih sindikatov Slovenije Neodvisnost, Konfederacija sindikatov javnega sektorja, Konfederacija sindikatov Slovenije Pergam in Konfederacija sindikatov 90 Slovenije.

Semolič pričakuje od 800 do 1000 udeležencev, ki bodo ob 11. uri krenili izpred Kina Vič mimo vlade in parlamenta ter Kongresnega trga in se uro kasneje ustavili na Dvornem trgu pod ljubljansko univerzo. Zborovanja naj bi se udeležil tudi izvršni sekretar evropske konfederacije sindikatov Josef Niemiec.

Na protestnem shodu pa ne bo predstavnikov Slovenske zveze sindikatov - Alternativa in Zveze delavskih sindikatov Slovenije - Solidarnost. Na novinarsko vprašanje, zakaj tako, Semolič novinarjem ni znal odgovoriti, saj po njegovih trditvah vseh sedem sindikalnih central med seboj dobro sodeluje.
Sta pa omenjeni sindikalni zvezi danes v skupni izjavi za javnost zapisali, da se pridružujeta kampanji evropskih sindikalnih organizacij pri zbiranju milijona podpisov, s katerimi bi Evropsko komisijo prisilili, da zaščiti javni interes na področju javnih storitev. V tem duhu podpirata vse aktivnosti, povezane s temi prizadevanji, "tako v evropskem kot tudi v slovenskem prostoru".

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Aurinko
13. 03. 2007 15.09
Če Semoliča pošiljate v S. Korejo, kam bi potem poslali Janšo??? V N
politik70
13. 03. 2007 14.54
Nisem pristaš sindikata nisem član nobenega sindikata sam strah me je sindikata ker je močen.In poanta je da se z sindikatom ni za zajebavat.Nikjer na svetu se nui za zajebavat z sindikati.
xes
13. 03. 2007 14.43
politik70: dvorezen mec je tale tvoja izjava, da se s sindikati ni za zaj****.... poglej si naprimer slovenske zeleznice... tako je ce vlada sindikat..
politik70
13. 03. 2007 14.36
Jaz mislim da se z sindikati ni za zajebavat.Se mi zdi da so ljudje počasi že željni ulice in to ni dober znak.Ozrimo se malo okoli po evropskih državah kaj se zgodi če se narodu strga na ulici.Zato Janša pohiti nazaj za pogajalske mize in se dogovorite.Ulica ne bo nič rešila samo kakšnega lahko počjo zažgejo kakšne pol LJ in zamenjajo vlado. Vlada nehajte ga srat.
laokoon@volja.net
13. 03. 2007 14.35
Semolič je nategnil vse slovenske zaposlene. Stari komunist, ki bi rad uvajal uravnilovko. Naj gre v Severno Korejo, da bo mešal drek.
laokoon@volja.net
13. 03. 2007 14.31
Semolič je nategnil vse slovenske zaposlene. Zaradi njega dobi povprečen slovenski delavec s povprečno bruto plačo 1400 evrov nakazanih na račun samo 920 evrov. Če bi taisti delavec delal na irskem, bi lahko pobasal ves znesek.
Aurinko
13. 03. 2007 14.26
Oh, ja...medtem, ko je Janša uvedel diktaturo, nekateri še vedno sanjajo o partiji...žalostno
ivo55
13. 03. 2007 09.40
Čas bi že bil, da se sindikat neha ukvarjati z mešanjem megle in se spomni še na ustvarjalne ter produktivne delavce in se poda na ulice s protesti zoper rak rano oz. sistemsko podprto sleparijo našega davčnega sistema - dohodnino ter z zahtevo po davčni reformi z izenačitvijo SPLOŠNE DOHODNINSKE OLAJŠAVE Z EVROPSKO, KI ZNAŠA 10. 000 EVROV.
Uporabnik113189
13. 03. 2007 08.12
tomi, res je kar praviš. V naših krajih je bil SDS edina stranka, ki je svojim somišljenikom delila kobase in špricer. Partija se je sedaj preselila tja, pa predlagam, da svoje strahove preusmeriš na nov naslov. Tudi naslednika Kučana lahko najdeš, sedaj se piše Janša..Svet se spreminja iz dnev v dan..Nič ni več tako kot je bilo..
mc_burek@email.si
13. 03. 2007 07.55
nimate pojma kaj bi blo z privatizacijo, pokradl bi vse še bolj kot zj in firme bi propadle, nebi blo kontrole , kakovost pade itd, tud telekom enbi biv več pocen...primer je hrvaški telekom. sicer pa če vse tok privatizirajo potem nj bo še tko da namest da v sklad dajamo za pokojnine se ta denar lepo izplača nam pa ga damo na banko al pa u štunfe
zupancicevajama@email.si
12. 03. 2007 18.53
pkorosec Politicni nasprotnik? Deskriditacija? A si domisljas, da so tile forumi za politicne debate?..hahaha
pkorosec
12. 03. 2007 18.29
@zupanciceva jama 2x naslovis isti post name. Je to tvoj nacin diskreditacije mene? Je to slovenski nacin ali balkanski obracunavanja s politicnimi nasprotniki ?
zupancicevajama@email.si
12. 03. 2007 18.09
pkorosec hahaha..delavec?
zupancicevajama@email.si
12. 03. 2007 17.58
Cimprej privatizirat.VSE! kakor vidimo smo kakor davkoplacevalci placali enormne vsote v zelezarje in dobili drobiz.Da ne omenjamo slovenskih zeleznic!! Zdravstvo je ena sama zguba in kraja.Telekom bi bilo potrebno prodati ze pred leti.Dovolj je usocijalizma.Naj vsi obcutijo kapitalizem in ne samo delavke v tekstilni industriji in podono!!
pkorosec
12. 03. 2007 17.50
Ah ja, volitve se spet blizajo in jansevci zopet opozarjajo, da boljševiki že jezdijo dol po Kozjaku in da kradejo otroke, ker Stalin žre male otroke. Hitro stopit za Janšo!
tomi.passion@gmail.com
12. 03. 2007 17.38
Ah ja, volitve se bližajo in partija je zopet vpoklicala trobila, ki bodo za klobaso in špricer vabili naivneže na ulice.