Slovenija

Rupel: Storili smo vse

Ljubljana, 23. 09. 2006 08.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zunanji minister Rupel je v pismu španskemu kolegu razložil, zakaj je predsednik Drnovšek odpovedal obisk.

Rupel je v pismu španskemu kolegu razložil razmere v Sloveniji
Rupel je v pismu španskemu kolegu razložil razmere v Sloveniji FOTO: Dare Čekeliš

Zunanji minister Dimitrij Rupel je v pisal španskemu zunanjemu ministru Miguelu Moratinosu in izrazil obžalovanje zaradi odpovedi državniškega obiska predsednika republike Janeza Drnovška v Španiji. Kot je pojasnil, določene informacije, ki se pojavljajo predvsem v medijih, ne ustrezajo dejanski situaciji, so sporočili z zunanjega ministrstva.

Slovenska vlada in zunanje ministrstvo sta storila vse, kar je v njuni moči, da bi obisk izpeljali, je v pismu španskemu kolegu zapisal vodja slovenske diplomacije. Urad predsednika republike je za tekoče leto prejel dovolj sredstev za uresničitev predvidenih mednarodnih dejavnosti predsednika države, vključno za obisk v Španiji, predsednik vlade Janez Janša pa je celo ponudil dodatna sredstva iz proračunskih rezerv za rešitev nastale situacije, vendar ta ponudba ni bila sprejeta, je Rupel razložil Morientesu.

O odpovedi Drnovškovega obiska v Španiji so zadnje dni poročali tudi španski mediji, med drugim časniki El Pais, ABC in El Mundo.

V zaključku je poudaril pomen prijateljskih odnosov med Slovenijo in Španijo, tako na bilateralni ravni kot tudi v okviru Evropske unije. Španskega kolega Moratinosa pa je prosil, da z razumevanjem prejme to pojasnilo, so še sporočili z zunanjega ministrstva.

Iz urada predsednika republike so v sredo sporočili, da se je predsednik Drnovšek "zaradi nekonstruktivnega in večkrat celo žaljivega odnosa vlade do institucije predsednika države" odločil za umik zahtevka za dodatna proračunska sredstva. Predvidene mednarodne obveznosti do konca letošnjega leta je tako prestavil na poznejši čas. Na državniški obisk v Španijo bi moral odpotovati v začetku oktobra, vendar je ta sedaj sporazumno odložen.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (22)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik113189
24. 09. 2006 05.38
Naš ljubi minister Rupel ga je zopet prav nediplomatsko polomil. Namesto da bi bil modro tiho ali v najboljšem primeru v opravičilu dejal, da se bomo slovenci potrudili in v najkrajšem času stvari uredili med seboj, je vse sranje zvlekel na mednarodno raven. Res ne mislim kritizirat, čeprav bi moji duši oljšal življenje z uporabo vsaj nekaj grdih in sočnih besed. Mislim, da se mora minister ustaviti, si vzeti nekaj dni dopusta in resno premisliti kaj nam, državljanom slovenije počne.
ssg
23. 09. 2006 23.15
Čakam dan, ko bodo naši politiki vredni te besede...
Vegos
23. 09. 2006 22.47
Izgleda je oblast zelo uspešno razdelila Slovence na NAŠE in DRUGE. Problem imamo. Nismo več enotni. In ne, niso ONI krivi. MI VSI smo krivi!
pravi patriot
23. 09. 2006 22.31
zico: 15?npr.? koliko opozoril? kaj majo domobranci s to temo? a ni janša popustil(kdo je tle pametnejši?)in dejal da lahko dobi denar(še enkrat kdo je bolj užaljen?)
zico
23. 09. 2006 22.22
Burkeži a veste koliko opozoril smo že dobili iz Evrope zaradi nedemokratičnih stvari, ki so se začele dogajati z novo vlado-mal se pozanimajte (ko bose ugotovil vas bo sram). Domobranci so pa itak zmagal v 2 svetovni vojni.
zico
23. 09. 2006 22.16
Buksli 15 proračunskih porabnikov je dobilo sredstva JD pa ne.(hm kdo je tu otročje užaljen) JD ni dobil denarja ker ni osebno poklical obramboslovca(hm kdo je že užaljen) Bogi Rupl se mora pa pisno opravičit Špancem, da ni mojster mal preveč obremenjen. Slovenčki zaripli srečno !!!!!
pravi patriot
23. 09. 2006 18.00
drnovšek je biu tisti, ki je začel kritizirati vsako potezo vlade, in namesto, da bi delal v dobro slovenije je začel delati v dobro skrajno obrobnih dežel sveta, ki se jih vse razvite države izogibajo, ker vedo da je misija nemogoče, da bi lahko kaj obrnile na bolje...potem pa nekaj klikne drnovšku v glavi in se odloči da se bo spremenil v mater terezo...vse lepo in prav, vendar ni poslanstvo slovenije oz. slovenskega predsednika, da rešuje svetovne probleme - smo daleč premajhni da bi nas sploh kdo resno jemal...njegove želje so naravnost utopične,ne rečem da je namen slab, ravno nasprotno, namen je dober, vendar skrajno nepraktičen in neizvedljiv..in zato menim, da je skrajni čas, da začne spet delovati v dobro slovenije, da se neha obnašati kot otrok in da se vsaj oglasi na telefon,ko ga kliče Janša, s svetovnimi problemi se lahko pa ukvarja v prostem času oz še bolje,v pokoju...predvsem je pa skrajni čas za spravo in tudi to , da se neha vmešavati v notranjo politiko, ki sploh ni v njegovi pristojnosti...sploh pa ne rabi še on biti apriori proti vladi, ker je dovolj drugih...
zamejec
23. 09. 2006 16.46
sem onstran luze in vam lahko povem da je skoda ze storjena.Nalozbe v Slovenijo bodo malo manjse zaradi butcov ki se ne morejo zmenit osebno ampak rabijo za to tisk,televizijo in ne vem koga se.Kako sta oba se sploh lahko predsednika ko pa se ne moreta zmenit sama okrog problema.Jansa ni postavljen da upravla z nasim denarjem in tudi Drnovsek bi trebal imet denar za svoje obveznosti,za nenamensko porabo pa obstaja sodisce.Indam prav nekomu ko je rekel VOLITVE se blizajo,samo zakaj ustvarjate SLOVENIJI slabo luc?
esfflight
23. 09. 2006 15.39
Sprasujem se kako dolgo nas bo se komediant Rupel zastopal saj ta clovek nima kaj pokazati kar je naredil. Da se je z Zagrebcanko pogovarjal v New Yorku? Sramota za vse nas. Imel sem ga priliko srecati parkrat po Ameriki. Bil je kot polit cucek. A je to diplomatski predstavnik Slovenije?....vremena Kranjcem bodo se zjasnila.....
fedepotocnik@gmail.com
23. 09. 2006 13.08
Se opravičujem, če je moja izjava izpadla drugače. V tem primeru sem se spravil na JD, ampak moje stališče je enako tvojemu, tomazbodner. Nočem ščititi ne Janše ne Rupla. Sem za to, da se sami zmenijo za zaprtimi vrati. Lp!
Uporabnik113189
23. 09. 2006 13.08
Odlično tomaž. Posebej glede politično nestabilne države. Menda je to eden prvih kriterijev za oceno varnosti gospodarskih naložb. V naslednjem letu bomo na lestvicah precej nizko padli se mi zdi..
tomazbodner
23. 09. 2006 12.55
fedepotocnik: Spet dokazujes, da pljuvas preden bi sploh pogledal, kaj drugi pravijo. Tu nihce ne sciti Drnovska. Tu se je kritiziralo tako Drnovska, kot Janso kot Rupla. Bos pa tudi sam moral priznati, da bi bilo bolje, ce bi se Drnovsek udelezil sestanka, ki pa se ga ni, in zdaj niti ni vazno, cigava je za to krivda. Ruplove izjave, ko pravi med vrsticami, da kar trdi Drnovsek, je laz (ali je ali ni, sploh ni vazno) pa le mece se dodatno slabo luc na Slovenijo in kaze razkol med predsednikom in vlado -> nestabilno drzavo. Vsi trije bi morali zadevo urediti za zaprtimi vrati, kakorkoli ze hocejo, ne pa vpletati medijev in navadnih drzavljanov v njihove politicne zdrahe...
ismabera@hotmail.com
23. 09. 2006 12.45
G. Rupel ! - s tole izjavo ste se 'zasrali' takomeni kot veliko drugim. Delne resnice so veliko hujsa laz kot cista laz. Priznajte : enostavno ne morete g. Drnovsku - IZVOLJENEMU PREDSEDNIKU - odpustiti nekaterih njegovih dejavnosti (Darufar) , ki naj bi bile v domeni vasega ministrstva. Zakaj ne upate tega javno priznati - skupaj z g. Janso. P.S: v Spaniji in se kje ze imajo svojo predstavo o dogajanjih in odnosih med 'vlado' in g. predsednikom
fedepotocnik@gmail.com
23. 09. 2006 12.34
Odstop vlade? Samomorilski bombaši? Ma kaj ste vsi tupi al kaj??? Predsednik je imel predvidena sredstva. Vse je prehitro porabil. Namesto da se zdaj sporazumno na štiri oči zmeni za dodatna sredstva, se gre užaljenega fročka.... Kako ga lahko ščitite, ko ni kaj za ščitit?!?!
Uporabnik113189
23. 09. 2006 12.25
Saj res, se bojim da to ne bo šlo, ker je verjetno Karađorđevič, brat po krvi španskemu kralju že razložil, da pri JJ kralji niso na prioritetni listi.
Uporabnik113189
23. 09. 2006 11.48
Lahko bi storili kaj več. Zakaj pa ne gre na obisk veliki imerator, sam presvetli cesar JJ. Denar ni ovira, seže v vrečo brez dna, njemu to nihče ne more preprečit.
mutambo
23. 09. 2006 11.19
ja kaj naj rečem še vedno je afera o tem da Drnovšek ne bo šel na obisk v Španijo ker pač ni dobil odobreno da bi dobil denar ampak dragi Slovenci zamislite se malo a mar res potrebuje ta denar kolikor mi je znano ima Drnovšek kar lepo plačo in bi lahko obiskoval države na lastne stroške ne pa na naše davkoplačevalske stroške
ivanz
23. 09. 2006 11.16
kaj vi desnaga ste pa lahko rjuli čez prejšnjo vlado tako dolgo, da so se vas volilci končno usmilili, sedaj pa mislite, da držite boga za jajca? podpirali bi jih tudi, če bi rupel prodal pol slovenije ustašom in ga pri tem kovali med zvezde, ker je končno rešil vprašanje meje. s tako rajo bedakov in farških hlapcev so res neustavljivi. dajte še predlagati, da ustanovijo še samomorilske bombaše in jih pošljejo v irak namesto naših vojakov, sloveniji boste naredili zelo veliko uslugo tako!
nekdo...
23. 09. 2006 11.05
protidržavno dejanje hahaha pa kaj še... lej albertinum sej maš možnost da kaj nardiš pa lahk nardiš protidržavni udar pa se okličeš za diktatorja... hahahaha
albertinum@excite.com
23. 09. 2006 10.45
Rupel in Janševa vlada sta s tem naredila protidržavno dejanje, ki bi moralo pripeljati do odstopa vlade.