Slovenija

Ne cigarete, dišeče palčke

Ljubljana, 20. 10. 2007 09.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V več kot 500 lokalih po Sloveniji je potekala akcija Kadilo se bo, a prižigali niso cigaret, pač pa dišeče palčke.

Esmeralda Canjuga Vidmar napoveduje nov, bolj drastičen protest čez 14 dni.
Esmeralda Canjuga Vidmar napoveduje nov, bolj drastičen protest čez 14 dni. FOTO: POP TV

Člani Združenja ponudnikov gostinskih storitev so v približno 500 lokalih po Sloveniji pripravili akcijo Kadilo se bo, s katero želijo na miroljuben način opozoriti na bistvene pomanjkljivosti tobačnega zakona.

Kot je za 24ur.com pojasnila predsednica združenja Esmeralda Canjuga Vidmar, v izbranih lokalih niso kršili tobačnega zakona, saj niso prižigali cigaret, pač pa dišeče palčke. Kot je dejala Canjuga Vidmarjeva, v združenju nikoli niso govorili, da se bodo v lokalih prižigale cigarete. Ker so se za akcijo odločili v lokalih, ki so po besedah Canjuga Vidmarjeve zaradi tobačnega zakona na robu propada, jim ne želijo naprtiti še kazni, ki bi jih doletele, če bi se v njih kršil zakon. "S tem smo tudi pokazali, da vemo, kaj je bistvo zakona - škodljivost kajenja za uslužbence," je dejala Esmeralda Canjuga Vidmar.

Po podatkih, ki jih je za ministrstvo za zdravje v začetku septembra opravila družba za raziskovanje javnega mnenja Aragon, naj bi se v prvem mesecu veljave novele skoraj tri odstotke ljudi začelo odvajati od kajenja, 14 odstotkov pa jih razmišlja o tem, da bi prenehali.
Sicer pa je predsednica Združenja ponudnikov gostinskih storitev še napovedala, da bodo že čez 14 dni pripravili nov protest proti novemu tobačnemu zakonu. Tudi takrat sicer naj ne bi prižigali cigaret v lokalih, bo pa po besedah Canjuga Vidmarjeve veliko bolj drastičen kot današnji in legalno skrajno sporen.

Predsednica Slovenske zveze za tobačno kontrolo Mihaela Lovše je pojasnila, da njihovi člani po vsej Sloveniji fotografirajo lastnike lokalov, ki sodelujejo v protestu in tudi druge kršitelje zakona. Člani njihove zveze pa bodo fotografije kršiteljev posredovali zdravstvenemu inšpektoratu RS. V času protesta Lovšetova pričakuje poostren nadzor zdravstvenega inšpektorata. "Naša država mora spoštovati zakone, ki jih je sprejela," je še poudarila.
Kajenje
Kajenje FOTO: Reuters

Združenje, po podatkih katerega je z uveljavitvijo zakona prihodek gostincev upadel za 30 odstotkov, želi z akcijo na miroljuben način javnosti predstaviti celoten problem in pokazati na bistvene pomanjkljivosti tobačnega zakona ter jih, kot so zapisali v sporočilu za javnost, prositi za podporo z zbiranjem podpisov k peticiji za spremembo posameznih delov zakona, ki jih pripravljajo v združenju. V zadnjem tednu so zbrali približno 2000 podpisov k peticiji za spremembo posameznih delov zakona, ki jih pripravljajo v združenju. "Koliko smo jih zbrali danes, pa še ne vem," je dejala Canjuga Vidmarjeva.

KOMENTARJI (172)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

omfg123@mail386.com
23. 10. 2007 15.39
megla007 a te lah po*ukam ? daj no ! kaj js sm zacel kadit ker sm si zelel kadit pa mi je vredu kadit ampak mi je skoda zdravja pa kesa ampak nehat ne mores z lufta ! Pa ce si slucajno za to da te po*ukam napis pa se boma zmenla !
megla007
22. 10. 2007 19.29
petra.urbiha | 21.10.2007 | 19:33 "...Ja pa itak da mi ni blo že od začetka v užitek kadit, sam k si mlad hočeš vse probat pol pa ne znaš nehat...." Zanimivo, torej priznaš, da si se SILILA kadit? Glede na to, da ti ni bilo v užitek začet kadit, bi pač že takoj, po prvi cigareti prenehala. Probala si, videla da ne gre in bi nehala. To je kot da bi te zdele v nekaj silil, kar iz dna srca ne bi marala delat, potem bi ti pa všeč ratal :S
moja-gala
21. 10. 2007 19.33
Ne ko me prime na WC grem pač na WC, in ko me prime kadit grem pač ven enga skadit. In ne hodm ven zato da bi iskala slavo kot si ti napisala ampak zato da grem z družbo ven se mal pozabavat. Ja pa itak da mi ni blo že od začetka v užitek kadit, sam k si mlad hočeš vse probat pol pa ne znaš nehat. Ja pa vem da bi velik pršparala pr cigaretih če bi nehala kadit. Sam jst če bom nehala kadit bom vrjetn zarad zdravja ne pa zarad dnarja. Sej če bom nehala vrjetn nam nč bogatejša umrla pa tud bl zdrav mrlič nam.
TuMach Muca ??? ????????
21. 10. 2007 19.33
pa se pr nam je tud dost lokalov v katerih se kadi notr kljub zakonu...največja fora pa je da se ni prtožu še noben nekadilc ...res je pa da ni fer da morš zjutr u mrzloti vzun na kavi sedet v gostilni pa itak nobenga ni..
killi-123@hotmail.com
21. 10. 2007 19.31
Ste pa vstrajni. Da se vam da dneve in dneve razpredati o zakonu. Kakorkoli se ta zgodba konca,zakon obvelja ali pade,nastradali bomo vsi. Kadilci in nekadilci. Proracunsko luknjo(6 milj. eu je sele zacetek)bomo krpali vsi. Nadomestila za brezposelnost iz proracuna prav tako. Zato pa enkrat za vselej koncajmo to bedarijo in cakajmo nove davke,nove cene in po moznosti visji DDV.
civitasstain@gmail.com
21. 10. 2007 19.21
Vi kadilci se nekaj ne zavedate! S svojim kajenjem ogrožate, oziroma zastrupljate okolico nekadilcev in jim vsiljujete nekaj proti njihovi volji. Ne bi bilo tako, bi nam nekadilcem bilo vseeno. Vi se razburjate, da vam zakon krajša vašo osebno svobodo, v resnici smo mi nekadilci bili prikrajšani zanjo. Da ima država s cigaretnim davkom ogromne dohodke, to dejstvo nekadilcem neč ne pomaga, mi vdihavamo, oziroma smo vdihovali kljub temu smrdljiv zrak.
megla007
21. 10. 2007 19.12
petra.urbiha | 21.10.2007 | 18:58 "...Jst če, in ko grem ven grem tud za 5 ur, in ja težko mi je brez čika. K da se ne da uvest nekak da bi se vsaj v takih lokalih kadil...." Hm, žuraš 5 ur, kadiš 10 ur, al kako? Da pokadiš eno cigareto pač rabiš 10 minut, a ti je toliko odveč, da bi šla za teh 10 minut ven? A ko te na WC prime, pa moraš lulat, tud stiskaš 5 ur, da ja ne boš zamudila 10 minut slave? Boš pač pokadila manj cigaret, pa še prišparala boš zaradi tega. Sicer pa, a ko si začela kadit, ti je bilo to takoj v užitek? Te ni nič na bruhanje vlekl? 1 škatla cigaret = 2 € (cca.) Vsak dan 1 škatla = 2€ * 365 dni = 730 € (174.937,20 SIT) Kar lepa številka. 13. plača :)
moja-gala
21. 10. 2007 19.10
Aja pa še to. Jst ne hodm vsak dan po lokalih pa pijem kofe pa čajčke, če ga pa laj spijem doma. In to cnej. Ampak ko grem pa vn žurat pa pač pijem kar pijem in takrt mi pa pač sede tud kšnga pržgt.
moja-gala
21. 10. 2007 18.58
A vi mislte da je kr tko lahko prenehat kadit. Ne ni. Kot je že en pred mano napisal, to je žal huda zasvojenost in res ste nerealni če prčakujete da bomo iz dons na jutr nehal vsi kadit. Eni poskušamo pa nam žal ne rata, enim pa pač sploh ni do tega. Ampak ne vem zakva vsi govorite, ja a ne morte zdržat pol ure brez čika. Ja kdo pa je reku da hodmo žurat sam za pol ure. Jst če, in ko grem ven grem tud za 5 ur, in ja težko mi je brez čika. K da se ne da uvest nekak da bi se vsaj v takih lokalih kadil.
flute
21. 10. 2007 18.50
V vseh državah, ki so uvedle protikadilski zakon, so se ljudje nanj navadili in življenje teče lepo in bolj zdravo dalje. Kaj je treba v Slo vedno apriori protestirat?! Posebni kadilski prostori - da, če jih kdo želi in si jih lahko privošči. Dost mam zakajenih lokalov in smrdečih restavracij.
boschko1@yahoo.com
21. 10. 2007 18.43
lenko007: glede moje razgledanosti naj ti povem, da zaključujem 2. fakulteto, bil sem po lokalih na vseh kontinentih, razen v Australiji, bil sem kadilec, sedaj sem nekadilec, tako, ti lahko iz real life-a trdim to, kar sem prej povedal. Tiste kadilce, ki hočete protestirati in se izpostavljate kot zapriseženi kadilci vas je lahko sram. Kadte lepo zunaj na svežem zraku, če je mrzlo al pa ne, al pa kadte lepo doma na toplem. Se strinjam, da so pa cene v lokalih navite in zato tudi ni takega prometa kot bi lahko bil.
doki007@email.si
21. 10. 2007 18.04
taki lokali nej kr propadejo kjer mislijo da so jih cigarete držale pri dobičku,.....!!! to so razni majhni pajzli al beznice ,... zdej se bliža pravo vreme za kadilske zasvojence ,....!!
omfg123@mail386.com
21. 10. 2007 17.26
astartetoxia a me uzames zraven u ta raj ? drgac mamo mi tui 1 lokal kjer se skos kadi neglede na zakon ker se je sef tko odloco :) miha.tusek 1. si majmun 2. pises ko seljak 3. mas ti kot ne kadilec bit mamin sinko ja ok po pa bod 4. mas ti pravico da ti mamica se kr plenicke menjuje 5. se lah prpeles do mene pa mi ga potegnes (sam glavico da se neos prevec namatru) 6. mamo kadilci iste pravice ko nekadilci 7.zakaj bi kadilci veni u dezju pa snegu kadil ce nam ni trea 8. zakaj pa ti nekadilcek mihec nebi veni sedu na svezem zraku dezu in snegu ter gledo playboya in si ga silo ?
hecate
21. 10. 2007 15.58
ahhh da...učer sm spet bla v svojem priljubljenem lokalu in kadila...ja ja zakon kr nej bo...ampak nekje je še raj za ns kadilce kamor se loh lepo not usedemo, naročimo pijačo in pržgemo.
Riba1234563328363722
21. 10. 2007 15.56
Prvo kot prvo, se te ne zastopi nič. drugič si butl, kot tretje, pa jmam jaz kot nekadilec pravico iti v lokal, ne da bi me pekle oči, da bom smrdev po čikih, dobil napade kašlja in pa nazadnje še fasal raka, zato ker kadilci ne morejo biti pol ure brez čika, zunaj pa jih zebe. Konec koncev, pa če lokali propadajo, to nikakor ni slabo za državo z toliko alkoholiki.
omfg123@mail386.com
21. 10. 2007 15.44
jerka kapo dol lepo si napisala usaka cast drgac pa itak hodi vec kadilcev ko ne kadilcev u bare pa ce gre klapa ven pa eni kadijo eni pa ne bojo se usi zuni usedl zato da lah oni kolegi kadilci kadil in so usi an slabsem (na mrzlem uzuni) pa tko se full lokalov zapira zarad tega zakona to da se u restavracijah ne kadi ne recem nc to je prav sam sej u lokal zjutraj na cafe ti tui ni mus it ce te tko moti da en kadi zram tebe halo ! pa a mislte da nikateri kadilci nei radi nehal pa ni to tko na izi sam tko povem ze 4 lete kadim in sm ze okol 5 probo nehat pa se mi ni ratal da nehas rabs jekleno voljo in razlog ! ce tko mal gledam primerjavo enga nocnega kluba pr nam pred zakonom vsako soboto povn da nisi vedo kam bi se usedo pa neki spil po zakonu 3/4 praznega :) cudn a ? pa itak crknes lah povsod lah te avto povozi ko gres ces cesto lah te kap lah dobis plucnega raka lah pa te tui en stihne u glavnem Usak enkrat crkne eni prej eni kasnej
at-last
21. 10. 2007 15.27
pa se spet vse skupaj konca pri sovrastvu in agresiji...nekadilci in bivsi kadilci bi najraje potolkli to 'svojat' kadilsko,ane? sem bivsa kadilka,pa nikoli nikomur ne najedam zaradi kajenja in tud ne morem verjet,da nekateri premorete tolk sovrastva in da ste 'pozrli' vso pamet tega sveta....pa stroski zdravljenja kadilcev (ker je pa vendar jasno,da je vecina bolezni dandanes pogojena prav s kajenjem,ane!?) in bla bla...ker zivljenje brez cika je zdravo zivljenje in vsa kemijska svinjarija ter vsi mozni derivati nafte,ki jih vsak dan dajemo vase ali nase ali na otroka,pa seveda niso omembe vredni! sploh pa v majhnih kolicinah NISO nevarni. ali kako ze..?? zahtevam se zakon za prepoved prodaje skodljivih izdelkov,ali za zacetek vsaj debelo tiskana,crna opozorila na zivilih,ki jasno obvescajo o tem,katere strupene snovi zivilo vsebuje in kaj le-te lahko povzrocijo. vsak ima pravico,da si sam izbere svoj nacin zivljenja!
Riba1234563328363722
21. 10. 2007 15.03
Tolk bedastega protesta pa še ne, upam, da jim naslednjič vsem napišejo položnice... Prav tako lahko v znak protesta ignoriramo zakon o prometnih prekerških in skozi naselje podimo 110 km, je to kaj drugače?
civitasstain@gmail.com
21. 10. 2007 14.03
Prvo Borec Maš prav, ka j pa mi nekadilci napravimo za kadilce. Nič. V rit bi ga moral sunit, ko v pričo mene smrdi ko dihur, kašlja in hreca, da se tla tresejo in špuka in trosi bacile naokrog. Zdravnik ga naj pa domov pošlje, namesto da poskuša njegova asfaltna pljuča pozdravit na račun skupnosti...
DarthRevan
21. 10. 2007 13.11
Zakaj še vedno ne gre brez zmerljivk in zaničevanja?