Slovenija

Prelaganje odgovornosti?

Ljubljana, 20. 09. 2006 15.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Medvoški župan Žagara je o zadevi Lipa poudaril, da občina ni pristojna za zaprtje lokala.

Tudi Milan Vajda, odvetnik lastnika diskoteke Lipa Roberta Tomaža Zavašnika, je povedal, da Zavašnik še ni dobil obvestila o tožbi in je zato še ne more komentirati.

V Občini Medvode so v odzivu na tožbo svojcev treh deklet, ki so umrla v tragediji pred diskoteko Lipa v Spodnjih Pirničah, ponovili svoje stališče, da občina ni pristojna za zaprtje lokala. Sicer pa tožbe še niso prejeli in je zato ne morejo komentirati, je pojasnil medvoški župan Stanislav Žagar.

"Ker tožbe nismo prejeli in ne vemo, kakšne so navedbe v tožbi, je ne moremo komentirati," je zapisal župan Žagar. "Lahko pa izrazimo zgolj naše stališče, da za zaprtje lokala občina ni pristojna, ker so za tovrstna vprašanja pristojne državne inšpekcijske službe."

Pred diskoteko Lipa je množica 23. decembra lani do smrti poteptala dve dekleti, stari 15 in 17 let, ena pa je pozneje umrla v bolnišnici
Pred diskoteko Lipa je množica 23. decembra lani do smrti poteptala dve dekleti, stari 15 in 17 let, ena pa je pozneje umrla v bolnišnici FOTO: POP TV

Kot je znano, je tožbo v torek prejelo Okrožno sodišče v Ljubljani. V civilno tožbo so vključili vse, za katere menijo, da so na kakršen koli način odgovorni za nastalo škodo. Tožili bodo državo, ki naj bi dopuščala, da je Lipa delovala le delno legalno, lastnika medvoškega lokala, njegovo podjetje in njegove starše, ki so lastniki objekta, Občino Medvode, ker ni izdala sklepa o zaprtju, ter varnostno podjetje Enigma Bagarič. Od njih zaradi duševnih bolečin zahtevajo odškodnino v višini 54 milijonov tolarjev.

Pred diskoteko Lipa je množica 23. decembra lani do smrti poteptala dve dekleti, stari 15 in 17 let, ena pa je pozneje umrla v bolnišnici. Preiskovalni sodnik je zoper lastnika lokala Roberta Tomaža Zavašnika zaradi kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti odredil pripor, iz katerega pa je bil po treh mesecih izpuščen. Vrhovno sodišče je namreč zavrnilo predlog preiskovalne sodnice Okrožnega sodišča v Ljubljani, ki je predlagala podaljšanje pripora za dva meseca iz pripornega razloga bojazni vplivanja na priče, uničenja dokazov in ponovitvene nevarnosti.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sracko@mail386.com
21. 09. 2006 00.32
Številni krajani Pirnič bi vedeli povedati o tem, kako se je župan Žagar dostikrat zabaval v Lipi in tudi prijateljeval z razvpitim Zavašnikom, katerega se sedaj otepa. Ni kaj, 12 let vladanja enega in istega je naredilo svoje.