Slovenija

Solastnica Lipe: Kriva je mladina

Ljubljana, 28. 12. 2005 13.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
E.R./T.S./D.L./T.B.
Komentarji
0

Podjetje Enigma Bagarič ne sme več varovati Lipe. Solastnica kluba dogodek obžaluje, vendar zavrača odgovornost.

Prižiganje svečke pred klubom Lipa
Prižiganje svečke pred klubom Lipa FOTO: POP TV
Inšpektor je Enigmi poslal odločbo, s katero jim prepoveduje varovanje v klubu Lipa. Poleg tega je podjetju naložil milijon tolarjev globe, direktorju Stjepanu Bagariću pa 100 tisočakov.

Varnostna služba Enigma Bagarič, ki je varovala klub Lipa v Spodnjih Pirničah, pred katerim je množica v petek do smrti poteptala dve dekleti, tretja pa je zaradi poškodb v torek umrla v Kliničnem centru, ni imela dovoljenja za varovanje ljudi.

Policija v Pirničah
Policija v Pirničah FOTO: POP TV

"Poleg tega je podjetje zagotavljalo varnost zgolj z enim varnostnikom, a še ta ni imel pravih pooblastil in za tovrstno varovanje sploh ni bil usposobljen," je izsledke izrednega inšpekcijskega nadzora predstavil glavni inšpektor Inšpektorata za notranje zadeve Štefan Gostič. Omenjeni varnostnik je bil tako odgovoren za kar 1500 ljudi.

Ljudi varovali z licenco za varovanje objektov

Ugotovitev, da je družba poleg fizičnega varovanja objekta zagotavljala tudi varnost obiskovalcev in osebja, potrjuje tudi pisna pogodba med varnostno službo in podjetjem Roto, sklenjena januarja letos.

Licenca, ki si jo je Enigma pridobila, je dovoljevala le varovanje objektov, ne pa tudi ljudi. Kljub temu so njeni varnostniki počeli oboje, kar dokazuje tudi pogodba, ki sta jo 1. januarja 2005 podpisala podjetje Roto, lastnik Lipe, in varnostna služba Enigma Bagarič. To pa tudi pomeni, da direktor službe Stjepan Bagarić, ki je trdil, da varovanje oseb niso bili zadolženi, ni govoril resnice oziroma ni poznal vsebine pogodbe, ki jo je podpisal.

Inšpektorat je podjetju Enigma prepovedal opravljanje dejavnosti v klubu Lipa ter mu naložil milijon tolarjev, njegovemu direktorju pa 100.000 tolarjev kazni. Na izrečeno kazen se podjetje lahko pritoži.

Bodo Enigmi odvzeli licenco?

Inšpektorji bodo s pospešenimi nadzori začeli po 2. januarju 2006, ko se izteče prilagoditveno obdobje za novi zakon o zasebnem varovanju. Do takrat morajo varnostna podjetja pridobiti nove oblike licenc, v nasprotnem primeru ne bodo smela več delovati.

Ker je podjetje Enigma brez ustrezne licence skrbelo za varnost zaposlenih in obiskovalcev v diskoteki, bo inšpektorat preučil možnosti, da bi podjetje kaznovali z odvzemom licence za varovanje premoženja, ki si jo je pridobilo julija lani.

Varnostna služba je sicer ravnala tudi v nasprotju z zakonom o javnih zbiranjih, saj bi morala prireditev takoj, ko je bila ogrožena varnost ljudi, prekiniti in o tem obvestiti policijo. A tega ni storila, je dejal Gostič.

Občina zavrača odgovornost

Klub Lipa
Klub Lipa FOTO: POP TV

Na občini Medvode zavračajo odgovornost za tragično smrt treh deklet, obenem pa priznavajo, da pisno niso nikoli uradno predlagali zaprtje sporne diskoteke. Vsakršno odgovornost je zavrnila tudi Milena Zavašnik, skupaj s priprtim sinom Robertom lastnica kluba Lipa, vendar pa dogodek obžaluje. Po njenem je kriva mladina sama.

Sosede kluba Lipa pa je poleg hrupa in razgrajanja obiskovalcev motilo tudi izpuščanje fekalij iz lokala na okoliške travnike. Policija je zaradi vrste prekrškov, vlomov, kraj, tudi drog, samo letos posredovala okoli stokrat, praktično ob vsaki množični prireditvi, prijavljena pa je bila le ena. Opozarjali so tudi inšpekcijo in župana, ki pa uradnega pisnega predloga za zaprtje ni podal.

SORODNI ČLANKI