Slovenija

Za večji nadzor nad poslanci

Ljubljana, 10. 10. 2005 17.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Državni zbor ima prenovljeno spletno stran, ki prinaša kar nekaj novosti in veliko več vsebine.

Stavba slovenskega parlamenta
Stavba slovenskega parlamenta FOTO: POP TV

Denimo možnost iskanja po magnetogramih in možnost izbire med enostavnim ter naprednim pregledom iskanja po različnih zbirkah zakonodajnega postopka. Obiskovalci parlamentarnih spletnih strani imajo tudi možnost pisati poslancem ali predsedniku DZ, od začetka prihodnjega leta pa bo na spletu dostopno tudi glasilo Poročevalec DZ, je na današnji predstavitvi povedal vodja informacijskega sektorja v DZ Peter Jermol.

Poslanci bodo odslej pod še strožjim nadzorom javnosti. Na spletni strani bodo namreč objavljeni tudi podatki o vseh glasovanjih v DZ.

Predsednik državnega zbora France Cukjati je pojasnil, da so se za prenovo spletnih strani odločili zaradi uresničevanja ustavne zaveze o dostopu do informacij javnega značaja, poleg tega pa je delo DZ javno. Prebivalce želijo tudi bolj zainteresirati za politiko, saj se v parlamentu "vendarle odloča tudi o vsakodnevnem življenju državljanov", je povedal Cukjati in dodal, da želijo med drugim z novimi spletnimi stranmi tudi preprečiti dezinformacije.

Analiza, načrtovanje, oblikovanje in tehnična izvedba spletnega mesta je skupaj stala nekaj manj kot 8,7 milijona tolarjev.

Jermol je pojasnil še, da so javnosti sedaj dostopna vsa mnenja, poročila, amandmaji ter ostali dokumenti, vključno z vsemi poimenskimi glasovanji na plenarnih zasedanjih od decembra 1996 dalje, kar pomeni vpogled v več kot 70.000 dodatnih dokumentov v okviru zakonodajnega postopka. Obiskovalci parlamentarnih spletnih strani, za vsebino katerih bo skrbelo šest urednikov, imajo tudi možnost prebirati pogosta vprašanja ter sodelovati v javnih predstavitvah mnenj, za kar se bodo morali registrirati.

Po podatkih DZ imajo njihove spletne strani na mesec 250.000 prikazov. Najbolj je spletna stran DZ priporočljiva, kadar želite dobiti besedilo nekega zakona.