Slovenija

V nove prostore do konca julija

Ljubljana, 02. 04. 2007 10.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Po več kot desetih letih zapletov je prva faza gradnje in opremljanja Onkološkega inštituta končana.

Podpis pogodbe za dobavo opreme za onkološko kliniko
Podpis pogodbe za dobavo opreme za onkološko kliniko FOTO: POP TV
Minister za zdravje Andrej Bručan je s podjetjem Bank Austria Creditanstalt (BA-CA) Leasing podpisal pogodbo o lizingu za splošno in pisarniško opremo, serijsko splošno in medicinsko opremo ter specialno medicinsko opremo za Onkološki inštitut (OI). S tem je zagotovljeno, da bodo na OI selitev speljali v predvidenih rokih, to je najkasneje do konca julija 2007, čeprav se dogovarjajo tudi za zgodnejši rok, je ob podpisu pogodbe dejal Bručan. Opremo bo dobavilo podjetje Gorenje GTI.

Pri gradnji novega OI se je zapletalo že od samega začetka, pred 10 leti, je dejal minister in poudaril, da se je že od začetka svojega mandata prizadeval, da bi čim prej zaključili vse postopke, potrebne za selitev v nove prostore. OI je imel po mnenju ministra od začetka določeno smolo, saj se je gradnja skozi vse faze zaustavljala. Poudaril je, da se na ministrstvu zavedajo problema, ki je zaradi tega nastal, zato pripravljajo vse potrebne ukrepe, da bo do selitve prišlo čim prej.
Nekatere ambulante in dnevna kirurška dejavnost so minuli ponedeljek že začeli z delovanjem v stavbi E Onkološkega inštituta. Tako se počasi uresničuje ena od zahtev onkoloških bolnikov, ki so jih ti sredi marca naslovili na predsednika vlade Janeza Janšo, ministra Bručana in generalnega direktorja Onkološkega inštituta Rudolfa.

Odločitev revizijske komisije o tem zadnjem revizijskem zahtevku pomeni pravno-formalno potrditev, da je ministrstvo v postopku nabave še zadnje opreme za OI ravnalo pravilno in zakonito. Spet se je pokazalo, da se večkrat ponudniki neupravičeno pritožujejo, kar je bilo tudi v tem primeru, je dejal minister, ki je ob tem napovedal, da vlada pripravlja spremembo zakona o reviziji postopkov javnega naročanja, ki bo omogočil hitrejše izvajanje javnih naročil v primeru neupravičenih pritožb.

Na ministrstvu so upoštevali tudi zahteve po ukrepih, ki so jih v zadnjem času na ministrstvo naslovile organizacije bolnikov. Po besedah ministra nekatere ukrepe že izvajajo, med drugim so že oblikovali komisijo, ki je opravila nadzor nad opravljeno gradnjo, vodstvo se je začelo pripravljati tudi na selitev, je povzel Bručan.

V stavbi E Onkološkega inštituta so že minuli teden začele delovati določene ambulante in dnevna kirurška dejavnost
V stavbi E Onkološkega inštituta so že minuli teden začele delovati določene ambulante in dnevna kirurška dejavnost FOTO: POP TV

Organizacije onkoloških bolnikov so od ministrstva za zdravje zahtevale ustanovitev krizne skupine, ki bo takoj začela odpravljati napake na Onkološkem inštitutu, uredila novo stavbo in poskrbela za čim hitrejši nakup opreme. Onkološki bolniki so v odprtem pismu izrazili nasprotovanje selitvi v nove prostore, dokler tam ne bo popolnoma odpravljena legionela, kar so medtem na OI že uspešno odpravili.

Poleg tega so zahtevali analizo stroškov pri gradnji novega onkološkega inštituta ter seznanitev davkoplačevalcev z njo in da se bolniki oziroma organizacije, ki delujejo na tem področju, vključijo v nadzor dogajanja na inštitutu. Bolniki so v primeru, da njihovih zahtev ne bi upoštevali, napovedovali protest.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
02. 04. 2007 12.34
Zakaj v naslovu navajate, da bo pogodbo podpisal Onkološki inštitut, če jo bo pa Ministrstvo za zdravje? Najbolj zanimivo je, da se tekom postopka in razpisov, ar vse seveda "poteka po zakonu", spreminja še zakonodaja. Kje je tu načelo retroaktivnosti in pravne države, kot se rado imenitno omenja? Počasi se bo moralo tudi pravo navaditi na načelo fleksibilnosti in elastičnosti! Razni Onkološki inštituti ter Pediatrične klinike so postale nek neskončni rezervoar denarja, pralnica in samopostrežba hkrati!