Slovenija

Četvorka v znamenju škandala

Ljubljana, 19. 05. 2007 15.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Plesna zveza Slovenije trdi, da je Urška priredila podatke o številu plesočih na Maturantski paradi 2007. Urška to zanika.

Uradni rezultati bodo znani 23. maja, ko bo tudi zagotovo jasno, ali so maturanti podrli svetovni rekord.

Plesna zveza Slovenije (PZS) je na današnji novinarski konferenci sporočila, da bo podala prijavo na policiji proti Plesni šoli Urška. Ta je po trditvah PZS priredila podatke o številu plesočih na petkovi Maturantski paradi 2007.

PZS trdi, da je Urška zavajala javnost o številu plesočih maturantov.
PZS trdi, da je Urška zavajala javnost o številu plesočih maturantov. FOTO: POP TV

V PZS trdijo, da je Urška podporo institucij države, mesta Ljubljane in medijev zlorabila za prikazovanje lažnih podatkov, in sicer da je v sedmih slovenskih in 16 tujih mestih zbrala 24.416 maturantov in tako za nekaj sto maturantov sama presegla rekord, ki je bil v preteklih letih dosežen v sodelovanju s Plesno zvezo Slovenije.

"Prepričani smo, da so rezultati, ki so bili objavljeni v okviru maturantske parade, goljufija, in to bomo dokazali z vsemi možnimi pravnimi sredstvi," je dejal koordinator PZS za prireditev European Quadrille Dance Festival, ki je potekala hkrati z Urškino parado, Rudi Kocbek. Kocbek pojasnjuje, da je Urška v okviru svoje prireditve za Guinnessov rekord prijavila tudi številke iz nekaterih mest, kjer je prireditev organizirala PZS, npr. Kraljevo. In to zato, ker njihove številke za rekord ne bi zadoščale, je prepričan Kocbek.

Preveliko število tudi v Ljubljani?

V Ljubljani lahko naenkrat pleše le 6000 plesalcev, trdijo v Plesni zvezi Slovenije.
V Ljubljani lahko naenkrat pleše le 6000 plesalcev, trdijo v Plesni zvezi Slovenije. FOTO: POP TV
Zmeda pri številkah je po besedah Tomaža Ambroža nastala zaradi podatkov iz Srbije, ki so jih tamkajšnji organizatorji poslali v zadnjem hipu. Vendar so s poznejšimi preverjanji potrdili točnost podatkov.

Dokaz za goljufijo naj bi bilo navedeno število plesočih v Ljubljani. Tako Kocbek trdi, da številka, ki jo je posredovala Urška - 11.000 maturantov - ne more biti točna, saj se že sedmo leto zapored pleše na enaki lokaciji. "Na 480 metrov Slovenske ceste v šestih vrstah lahko pleše največ 6000 plesalcev," je prepričan Kocbek, PZS pa bo to dokazovala tudi s simulacijo. "V Ljubljani je konec koncev le okoli 6000 maturantov," je še dodal Kocbek. Tako naj bi Urška prav s prevelikim številom plesočih v Ljubljani dosegla 'rekordno' številko in presegla lansko število maturantov, ko jih je naenkrat zaplesalo nekaj več kot 23.000.

Najbolj pomembni pri vsem so maturanti, saj brez njih maturantske parade sploh ne bi bilo. Tomaž Ambrož, plesna šola Urška

Vendar v Plesni šoli Urška zavračajo namigovanja o goljufiji. Tako je za 24ur.com Tomaž Ambrož pojasnil, da je bila prva številka o 11.000 plesočih v Ljubljani sicer res napačna, a so jo pozneje popravili. Tako je po najnovejših podatkih v Ljubljani plesalo 10.000 zdajšnjih in nekdanjih maturantov, zaradi velike udeležbe pa so morali po Ambroževih besedah celo podaljšati traso za ples od Figovca do Kongresnega trga. "Že lani je samo v Ljubljani plesalo 7200 plesalcev in vedeli smo, da jih bo letos še več," pojasnjuje Ambrož. Tako naj bi se parade udeležili tudi lanski in predlanski maturanti.

Kdo noče sodelovati s kom?

Urška hoče imeti zaradi promocije svoje podjetniške dejavnosti ekskluzivo za ples maturantov, zato tudi ni hotela sprejeti prijave Plesne zveze Slovenije za 17.742 plesočih. Plesna zveza Slovenije

V plesni zvezi trdijo, da so skušali s plesno šolo doseči dogovor o skupnem plesnem dogodku, a naj Urška ne bi hotela sprejeti prijave Plesne zveze Slovenije za 17.742 plešočih, saj po mnenju zveze Urška ples četvork uporablja izključno kot promocijo svoje podjetniške dejavnosti – organizacije finančno donosnih plesnih tečajev.

Lani sta Plesna zveza Slovenije in Urška skupaj pripravili ples maturantov.
Lani sta Plesna zveza Slovenije in Urška skupaj pripravili ples maturantov. FOTO: Dare Čekeliš

Na Urški pojasnjujejo, da so se že marca odločili, da s Plesno zvezo Slovenije ne bodo sodelovali, saj naj bi jim zveza ukradla idejo. Čeprav je rekordni ples maturantov Urškina ideja, naj bi po besedah Tomaža Ambroža plesna zveza nekaterim lastnikom plesnih šol kot glavnim organizatorjem in koordinatorjem podeljevala ekskluzivno licenco za parado. Zato se v Urški počutijo izigrane s strani Plesne zveze Slovenije.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (45)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

srpko
22. 05. 2007 07.58
To je pa res oslarija. Tak dogodek, ki bi lahko bil v ponos Sloveniji (kot iniciatorju četvorke) želijo spremeniti v blamažo. Vse neumne poteze (celo obravnave na sodišču), ki jih zdaj vlečejo akterji te zgodbe-je treba ustaviti.
Prvo Bore
21. 05. 2007 21.03
Oblast še mladine ne pusti na mir. Namesto, da bi še malo uživali v plesu, lepih in zavajočih pogledih, se morate ubati s politiko. Sram naj bo Kocbeka. Ali je to žlahta od unga Kocbeka iz Ljubljane.
branka@zveza-zpm-mb.si
21. 05. 2007 07.59
Dajte no prosim, Kocbeka kar v lj na plesni zvezi obdržite!
gvido.ovnik@rlv.si
21. 05. 2007 06.40
Ne vem, zakaj takšen cirkus okrog tega? Ali se Slovenci svetu res ne znamo drugače predstaviti, kot z omembo v nepomembni Guinessovi knjigi rekordov? Vse se vrti okoli denarja, zadeva pa sodnega epiloga še dolgo ne bo dobila, glede na naše izvrstno sodstvo. Čas, ki ga bodo porabili s pisanjem pritožb in z razpravami na sodišču, bi lahko bolj racionalno izkoristili, npr. z očiščevalnimi akcijami mest, rek ipd. Tako bi nam lahko bilo v ponos, da živimo v eni najčistejših evropskih držav. To bi bila promocija za domači turizem, ne pa pritožbe, sodišča... Še ena izmed mnogih, tipično slovenskih, potez! Vredno razmisleka!
vikycaa@mail386.com
20. 05. 2007 22.41
Človek ne rabi bit v organizacijskem teamu da ob vsem tem začuti, da gre le za osebne interese posameznikov. Mene samo nekaj zanima - zakaj, če je projektni vodja Urška - zakaj se ma PZS sploh kaj zravn za mešat? Ma bejšte no, vse je v gnarju, saj vse te "ljubitelje plesa" po teh zadnjih dogodkih očitno sploh ne birga maturantska parada, kaj šele zadovoljstvo mladih!
usneni angel
20. 05. 2007 22.02
nc nimam prot maturantski paradi-hvalabogu zanjo! ampak letos sem maturantka in nasa sola se je odlocila za plesno solo bolero kot mnoge druge (bolero zmagal z vec glasovi, ker smo uvedli glasovanje) in nam je urška jasno povedala da nas ne bo na padari...kot sem jaz razumela je to vsesplosen ples...in kot sem slisala je bila vecina "maturantov" bivsih maturantov oz. vmes se je pojavila celo spela iz atomik harmonik...naj mi kdo pove kje je tu smisel parade- da plesejo maturantje ali tisti ki so to nekoc ze bili? lp
TrisTis
20. 05. 2007 20.31
Kot prvo, nimam nič proti takim prireditvam in se mi zdi, da bi jih bilo lahko še več - vendar z malo manj pridiha tekmovalnosti. Bi pa nekaj povedal glede tega števila plešočih v Ljubljani: sam sem plesal 4 leta nazaj, ko nas je baje plesalo 4240. Vrste četvork so bile 3, kot tudi letos, potekale so skoraj od Figovca do križišča pri parku Zvezda (tudi letos je bilo tako). Se mi zdi, da je že iz tega razvidno, kako težko bi se na isto mesto "zgužvalo" še 2x toliko plesalcev. Če ne verjamete, pa si sami izračunajte: od Figovca do parka Zvezda (med semaforji) je 380 metrov. Če bi dali četvorke v eno samo vrsto, bi bila ta torej dolga približno 1.150 m. To razdaljo delite s predvidenim številom plešočih parov (torej 5.000 parov - 10.000 plesalcev) in dobili boste podatek, da naj bi bil razmak med plesalci borih 23 cm!!! Zdaj pa veselo meter v roke in izmerite širino svojih ramen :)))) No, upam da vam nisem dal preveč dela! Pa lep plesni pozdrav!
dalma@mail386.com
20. 05. 2007 20.06
Saj sem ponosna in ravno zato se čudim, da zdaj tako sranje iz tega ratalo. Sramota za vso Slovenijo! In v Mariboru nas je MOGOČE plesalo še več kot 3000, kajti samo v našem razredu nas je bilo osem, ki nismo bili na seznamu za plesalce kljub temu, da smo se prijavili - ampak smo pol vseeno plesali. In ČE je takih primerov še več...?? Organazacija??
vito.hauptman@siol.net
20. 05. 2007 20.01
je že res, da se je plesna šola urška kot prva lotila tega projekta. ampak malo premislite. V mb je plesalo slabih 3000 maturantov in to je precejšna številka, ki zelo pripšomore k postavljanju rekorda. MIslite da bi plesna šola Urška sama zmogla vso organizacijo? Ne verjamem da mi to vemo. Tisti ki smo se lahko tega odeležili smo lahko ponosni da smo sodelovali v tako velikem projektu in se ne rabimo ubadati s tem kar se dogaja. Svoje smo opravili, kar se pa dogaja med plesno šolo Urška in PZS pa ne vemo.
dalma@mail386.com
20. 05. 2007 19.52
No, pa smo res dobili PLES SOVRAŠTVA. Žalostno, žalostno... Čudim se Vam g. Kocbek! Kako daleč še boste šli - da bo Pingi obvezni predmet v mariborskih šolah?
MaLi_BaFc@hotmail.com
20. 05. 2007 17.44
kak vas ni sram tam na pzs, da nam maturantom in vsem slovencem delate tako sramoto! namesto da bi skup stopli vsi ljubitelji plesa in se potrudili v enem tako velikem projektu, si mečete polena pod noge. Ve se, kdo je nastavil to maturantsko četvorko in bodite hvaležni, da vas je Urška sploh omenila poleg.
Blacky123
20. 05. 2007 14.40
Dejstvo je, da je funkcija lastnika zasebne plesne šole in predsednika PZS nikakor ne bi smela biti združljiva. Normalno je, da se Kocbek preko PZS bori proti Urški, saj to počne v lastnem interesu. Urška je idejni vodja četvorke in to gre pač marsikomu v nos. Prepričan sem, da bi g. Ambrož (Urška) želel sodelovati z plesno zvezo, vendar, ko bi v njej delali vsi z namenom ljubiteljstva do plesa in ne preko nje (zveze) iskali in reševali lastne interese.
valymary@mail386.com
20. 05. 2007 13.53
Pa ljudje, projekt je vseslovenski in VSI smo lahko na njega ponosni! In zdaj bi naj s tem prenehali zaradi ene PZS in Pingija halooooo??
Ramzess
20. 05. 2007 13.10
Sploh nobeno presenečenje, prej ali slej je do tega moralo priti. Zadnjih nekaj let se to že kar ponavlja, zato se mi zdi, da je kar prav da se zadeva nekje konča. Kar priznajte da je tole s četvorko in rekordom šlo že malo predaleč, naslednjič bo še cela Evropa sodelovala pri tem. Morda pa res že skrajni čas, da se mladi začnejo ukvarjati še sčim drugim, a ne.
blax-@hotmail.com
20. 05. 2007 12.49
tudi jaz čestitam urški... saj se ve, da gredo vse zahvale plesni šoli Urška saj brez nje nikoli ne bi bilo te četvorke. se pa popolnoma strinjam glede pingija in Kocbeka... kdor ga pozna ve, na kakšen način je prišel do tega kar ima. pingi dela vse samo za svojo lastno promocijo ne glede na druge in po njegovem ni važno mnenje in občutki nikogar drugega. le kako je možno da smo v mb morali plesati nek ples, ki se ga drugje sploh niso učili....?? organizacija na nuli.... VSE bi morala prevzeti URŠKA saj je edina ki je v Sloveniji zmožna organizacije tako velikega projekta!!!!! vso srečo urški!!!!!!!!!!
moncykaa@hotmail.com
20. 05. 2007 12.43
za tiste ki ne veste- monopolistična plesna šola v Mariboru je PINGI, direktor je Kocbek, ki hkrati zastopa tudi plesno zvezo.
figa.mac
20. 05. 2007 12.36
Slovenci ne bili Slovenci, če se nas ne bi držal rek:"Pa naj še sosedu krava crkne."Vse bomo naredili, da bomo sami sebe v blato potegnili.Pa kaj ste za eni ljudje na tisti PZS.Ali imate kaj možganov?Ali vam jih je kokoš snedla?Pa zakaj za vraga ne moremo enkrat držati skupaj?Ali URŠKA ni v SLOVENIJI?V svetu velja Slovenija in ne neka PZS!!!!
luci__angel@hotmail.com
20. 05. 2007 12.31
VSE ČESTITKE URŠKI!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ni fer kar je naredila plesna zveza !!!! se pa strinjam glede maribora in pingija.... pingi ni znal organizirati četvorke v Mariboru! iskrene čestitke URŠKI!!!! VSO SREČO!!!!!!!
ma ki mjo usi prwt urski???tw je sigurno ztw k PZS ne zan organizjrt tega!!!:)
moncykaa@hotmail.com
20. 05. 2007 12.06
po mojem mnenju je odziv plesne zveze popolnoma "butast". tudi jaz sem med maturanti ki smo plesali na Titovem mostu v MB in moram povdarit da je bila organizacija pod nivojem. nekateri se recimo sester sploh nismo učili(tisti, ki nas je maturantske četvorke učila druga plesna šola-ne pingi ), vendar smo jih morali zaplesati. drugač pa VSE ČESTITKE URŠKI!!