Slovenija

Je Velikonja kršil zakon?

Ljubljana, 09. 08. 2006 15.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
A.M.I./N.Š.K.
Komentarji
63

Pisanje zdravnika Tineta Velikonje o Drnovškovem zdravstvenem stanju je razvnelo politiko in zdravniško stroko.

V prilogi časopisa Zaveza je upokojeni zdravnik Tine Velikonja podrobno opisal zdravstveno stanje predsednika države Janeza Drnovška in evropskega poslanca Lojzeta Peterleta. V članku je med drugim zapisal, da ne bosta več dolgo živela, če bosta še naprej vztrajala pri načelih alternativnega zdravljenja.

Predsednik Drnovšek je v pismu zapisal, da je “neka obskurna revija objavila prispevek nekega še bolj obskurnega zdravnika,” ki mu napoveduje, da bo živel samo do leta 2007
Predsednik Drnovšek je v pismu zapisal, da je “neka obskurna revija objavila prispevek nekega še bolj obskurnega zdravnika,” ki mu napoveduje, da bo živel samo do leta 2007 FOTO: Reuters

“Nisem prerok, vendar lahko mirno postavim prognozo, da Janez Drnovšek ne bo dočakal leta 2007, če bo vztrajal na svoji brezmesni dieti,” je dejal upokojeni kirurg in dodal, da podobna usoda leta 2010 čaka Lojzeta Peterleta, če ne bo legel na operacijsko mizo. Velikonja svoje dejanje utemeljuje z besedami, da je želel le zavarovati bolnike, da ju ne bi posnemali.

Očitke, da naj bi z objavo teh podatkov grobo kršil pravila zdravniške molčečnosti in pravico do zaupnosti osebnih podatkov, Velikonja zavrača. Upokojeni kirurg namreč trdi, da so podatki, ki jih je navajal, že bili objavljeni v javnosti in sta oba politika o svoji bolezni že velikokrat javno govorila. “To niso moji pacienti, to je raziskovalno novinarstvo,” pravi Velikonja in dodaja: “To se izve na cesti. Počasi sem nabiral te podatke, že pred štirimi leti. Pri Peterletu je bilo bolj problematično, a sem se malo pozanimal.«

Lojze Peterle je prepričan, da je v ozadju skrit politični motiv
Lojze Peterle je prepričan, da je v ozadju skrit politični motiv FOTO: Reuters

Lojze Peterle, ki je bil z Velikonjo nekaj časa celo v isti stranki, pravi, da so njegova stališča o postu in alternativni medicini zastarela, prepričan pa je tudi, da gre pri tem pisanju tudi za politični motiv. Predsednik Drnovšek se je na pisanje doktorja Velikonje odzval na svoji spletni strani s pismom, v katerem je med drugim zapisal: Kar veliko si upa tale zdravnik, kajne? Lahko bi rekel, da si je vzel kar nekaj božjega vedenja, ko si upa dajati takšne napovedi. Kaj pa, če se Bog ne strinja z njim? Morda mu celo ni nič kaj všeč, da takle zdravnik posega v njegovo domeno?«

Varuh človekovih pravic Matjaž Hanžek meni, da je to grob napad na posameznikovo zasebnost. Dejstvo, da je podatke objavil zdravnik, ki bi moral poznati ne samo predpise o varovanju zdravstvene dokumentacije, ampak tudi kodeks zdravniške etike, pa predstavlja posebno kvalificirano obliko kršitve.

Primer spremljajo tudi v uradu pooblaščenke za dostop do informaciji javnega značaja. Informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar je že sprožila postopek, ki bi pokazal, ali je Velikonja kršil zakon o varstvu osebnih podatkov. Na dogodek se je ostro odzval tudi varuh človekovih pravic Matjaž Hanžek, ki od Zdravniške zbornice Slovenije zahteva, da se opredelijo do dogodka in da ustrezno ukrepajo. Pozval pa je tudi tožilstvo, da naj oceni, ali obstajajo vsi znaki kaznivega dejanja zlorabe osebnih podatkov in začnejo pregon storilca.

KOMENTARJI (63)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mustangfan
11. 08. 2006 09.14
Pustite Velikonjo prmer. A ne vidte da ne ve o čem govori glih najbolj? A je to alternativna medicina da začneš zdravo živet?? Se mi ne zdi fora, da Peterletu (član društva Preporod, ki promovira kulturo zdravega življenja) in Drnovšku, ka je vsem novinarjem 100krat povedu da nima opravka z "zdravilci" očitat neko alternativo...?? Mimogrede, mene so hotl dat 6 let nazaj pod nož, dva tedna posta pa je vse rešilo in dr. kdorkoli že, je sam debelo pogledou! Sliš se kar preveč simpl da bi blo res, a ne? Pa je še bol simpl kot si bi kdo mislu. In bi priporoču vsem da mal probajo kdaj, ni zastonj Jezus 40 dni postil. Kar se patiče odtekanja podatkov, je pa druga stvar. In da še reče da je zbiral podatke kar neki cajta, mau se je zagovoru pomoje, sej je to edina fora po kateri ga lahko bremenijo, druge je vse samo "morala in etika"...
red_
10. 08. 2006 23.59
tale Velikonja nam je pa dal dela ... čist smo ga obglodal, no upam, da ne do krvi ali pač :)
zupancicevajama@email.si
10. 08. 2006 16.06
bosuti Zenske na trznici so si vcasih..no nevem mogoce tudi danes ..na taksen nacin izmenjavale informacije in mnenja.Danes je trznica forum in so nas zenske hvala bogu sprejele medse...hahahaha..pravzaprav pogresam enakopravnost..kje ste zenske??? Kakor v parlamentu, tako na forumu..Uzakonimo tako, da mora na vsakega moskega biti ena zenska...hahahahahahaha najmanj!
bosuti@yahoo.com
10. 08. 2006 15.44
Kaj ste se nekateri prav izgubili? Kot ženske na tržnici in moški za šankom govorite o zadevi, ki nima veze s tem, kaj je T. Velikonja napravil. Kot zdravnik je razkril osebne podatke o zdravljenju, česar zdravnik po svoji etiki ne bi smel, predvsem pa kot človek, če je moralen, ne bi smel. Zelo verjetno je to tudi protizakonito, to bodo drugi raziskali. Problem je v tem, ker nekateri pri nas nimajo mere in ne poznajo meje, kje se začne zasebnost drugega, pa če je predsednik ali pa ne. Res je strašno pomembno za vsakega izmed nas, koliko je predsednik bolan. Kaj ima to, kakšen je bil Drnovšek prej in kakšen je sedaj, zveze s tem, da je dr. Velikonja nemoralno razkril zdravstvene podatke?
zupancicevajama@email.si
10. 08. 2006 15.02
red_jaack1 Strinjam se!
gadni@email.si
10. 08. 2006 14.38
En vic za sprostitev ! Pride gospa k zdravniku gastroenterologu (po nakljucju je oseba iz clanka gastroenterolog) in jo ta sprejme ter ji naroci: ves oseben nakit; uhane, prstane in zapestnice oddajte sestri na našem oddelku, ker na patologiji full kradejo.
trava@pinkponk.com
10. 08. 2006 14.24
Pozabila sem napisati opravičilo sprejeto.
trava@pinkponk.com
10. 08. 2006 14.21
S tem se pa strinjam.Medecini še veliko manjka obenem je pa strahopetna ker ne poskuša kaj novega. odkriti in se vsega drugega izogiba.Kar pa se tiče g.Drnovška mi je pa preveč siven in šele sedaj ko ga je doletela bolezen se hoče prikupiti ljudstvu vendar z napako drugemu ljudstvu svojemu pa ne.Se mi pa zdi da bi rad postal druga mati terezija ki pomaga revnim po svetu.Oprosti svojemu ljudsvu pa pravi da imamo dovolj,tudi pri nas so reveži in revni ljudje ki imajo komaj za preživetje.
red_
10. 08. 2006 14.05
trava, se opravičujem če sem bil pregrob z besedami. Upam, da niste razbrali iz tega, da bi mogel to vsak početi, seveda rabimo medicino, še kako jo rabimo samo, če prav razumem se mi pogovarjamo o tem kako medicini še manjka neke zrelosti, da bo pripravljena sprejeti, da ni vsemogočna in da so tu tudi sile, ki jih ne pozna in ki lahko odločilno vplivajo na človeka. Kar se pa tiče g. Drnovška me pa jezi, da ne vidite tega kaj je on vse skozi dal, koliko moči rabiš za to in koliko je sedaj boljši predsednik kot je bil prej politik. Prej je bil znan kot megla, ker ni povedal nič sedaj je ravno obratno. In še vaš argument, da imate pravico vedeti, če je še zmožen upravljati svojo funkcijo. V času, ko je bil še predsednik vlade bi se veliko prej lahko vprašali to vprašanje, kot pa sedaj, ko je človek res neverjetno aktiven se vam ne zdi ?
trava@pinkponk.com
10. 08. 2006 14.02
Točno tako.Ti moraš imeti čas in se posvetiti samo sebi imeti veliko moči da premagaš to hudo zahrbtno bolezen ne pa da imaš zraven še ogromno odgovornega dela.S tem pa še dodatno utrujaš telo,ki je že od bolezni precej utrujeno.Sem že napisala pa bom še enkrat.ŽELIM DA SE G.DRNOVŠEK POZDRAVI IN UNIČI TO ZAHRBTNO BOLEZEN AMPAK Z RESNOSTJO IN Z VELIKO TRUDOM ZRAVEN PA NAJ UPOŠTEVA NAVODILA ZDRAVNIKOV IN ŠE DRUGAČNA ZDRAVLJENJA.LAHKO MU KVEČJEMU KORISTI IN NE ŠKODUJE.To kar počne trenutno se bo končalo slabo.Tako je moje mnenje.
fafl
10. 08. 2006 13.44
Pred nekaj časa je bil na zdravniškem pregledu Bush. Javnost je izvedela, da je ZDRAV, vendar ga jezi to, da se je zredil za nekaj kg. Zdej pa mene zanima: če bi odkrili hudo bolezen, misliš, da se javnost ne bi zganila? Naš predsednik je že nekaj časa bolan, hudo bolan, čeprav tega ne priznava. Zanikanje bolezni se ne konča dobro. Začeti moraš živeti z njo. Ampak ne kot javna oseba z obilo funkcijami...
trava@pinkponk.com
10. 08. 2006 13.44
No točno pa naj gre v bolniško pa delo naj pusti drugemu.Lepo si napisal da bo on sam presodu ali bo še delal ali ne.Dokler bo na lahek načim vlekel in zapravljal naš težko zaslužen denar seveda ne bo šel nikamor.Kako bodo zdravniki odločali o njem če ga nihče več ne zdravi.Če nimaš kaj skrivat ali pa si recimo da je pošten do svojih delavcev mislim da ne bi bilo nič narobe.Brez skrbi kmalu pride v javnost če je s teboj kaj narobe sploh če si na takmu odgovornem delu kot je od g.Drnovška.Ps.Tudi mečejo jih ven na žalost tudi to naredijo,zgleda da ne bereš in ne poslušaš.Kdo pa bo imel delavca v službi če je bolan in vedno na bolniški,mogoče ga gledajo 2-6 mesecev potem pa sem sigurna da leti..NAJ SE KDO JAVI KO JE BIL DOLGO ČASA NA BOLNIŠKI POTEM PA SO GA VRGLI NA CESTO.
mjemjaw@yahoo.co.uk
10. 08. 2006 13.29
Napaka, bolne delavce pošljejo na bolniško, na cesto jih pa (vsaj zaenkrat) še ne vržejo, ker je to nehumano. Kar se pa predsednikove zasebnosti tiče...funkcijo lahko opravlja dokler je še ZMOŽEN (kar zanekrat očitno je), tudi če bi imel AIDS ali pa ptičjo gripo lahko dela dokler lahko oz. želi. In seveda bi, v primeru hude bolezni in NEZMOŽNOSTI svoje mesto moral prepustiti. Ampak o tem presodi sam, njegov kabinet, zdravniki MED SABO, ne pa v debati z vesoljno Slovenijo. Ne vem sicer katero delo ti opravljaš, ampak predstavljaj si, da si direktorica podjetja in je zato tvoj zdravstveni karton vseskozi na vpogled vsem zaposlenim, samo tako, da se lahko prepričajo, če si še zmožna vodit firmo.
trava@pinkponk.com
10. 08. 2006 13.21
Ja imajo pravico do zasebnosti.Vendar on je predsednik in ljudje imamo pravico vedeti če je on še zmožen opravljati svoje odgovorno delo.In če ni naj gre v pinzjo in da svoje mesto mlajšemu in bolj zdravemu.Saj v drugih ustanovih tudi bolane delavce vržejo na cesto ne da jih zanima kako bodo živeli naprej.
mjemjaw@yahoo.co.uk
10. 08. 2006 13.14
Tukaj sploh ni bistveno kaj počne Drnovšek ali kdorkoli drug in kako se zdravi (do izbire česar ima, mimogrede, tudi vso pravico), bistveno je, da NJEGOV zdravnik nima pravice javnosti posredovati podatke o njegovi bolezni. Pa če je Drnovšek še tako javna oseba. Nekje je kljub vsemu meja in tudi javne osebnosti imajo pravico do določene zasebnosti.
trava@pinkponk.com
10. 08. 2006 13.02
Pa še nekaj hči je bila zaradi bolezni pred 13 leti samo kost in koža.Ni imela nobene odpornost večinoma otroških let je preživela v bolnici brez da bi vsedeli kaj je vzrok.Sedaj se drži zdravnikovih oziroma jaz se držim teh navodil in otrok se je začel popravljati.Pa veš koliko je treba truda,živcev strahu da se izvlečeš iz tega raberinta.Mislim da ne.Sedaj imava strogo dieto kjer se izogibava določenih jedi.In če te jedi začne jesti bo umrla.G.Drnovšek bi moral jesti tisto kar so mu napisali zdravniki,in zraven poskusite še drugo zdravljenje.Od samega kruha in od sadja pa človek ne mora živeti.(ali prprosto tako kot se prehranjuje se bo slabo končalo)imam sosedo ki je preživela obolenje raka upoštevala je vsa zdravnikova navodila zraven pa je poskušala še drugačno zdravljenje in veš kaj USPELO JI JE IN SEDAJ JE ZDRAVA)Zato ne mi govoriti da ne vem kaj je življenej.Sem živela dobrih 8 let groze.
fafl
10. 08. 2006 12.51
Ma trava marsikaj tudi prav. Drnovšek je dolgo časa igral iz ozadja in dopuščal, da se demokracija v Sloveniji ni mogla razvit. Ko pa je bil s svojo boleznijo postavljen v kot in mu uradna medicina(tudi ameriška in še kakšna) ni mogla več ponudit, se je zatekel k alternativi. In se čez noč spremenil. Nekako ga nismo bili vajeni, dobrotnika in tudi mene ni prepričal. Se mi pa zdi tudi prav, da državljani vedo, kakšnega zdravja je njihov predsednik. Opravlja javno, pomembno funkcijo. Če pleše z indijanci prav, če pa na proslavi zleze skup, se pa lahko vprašam od kod to, zakaj je upadel v lica in kaj bo jutri. Jest mam rad trdnega predsednika, ki močno stiska roke sogovorniku in ga gleda v oči. Za Drnovška bi kaj takega težko rekel. Prej za Peterleta. Čeprav je očitno tud imel precej negativne energije. Gospodu zdravniku pa bi rad povedal, da smo se s kolegi pogovarjal in je čisto možno, da bo samo še letošnjo travo tlačil. Hvalabogu, da nisem bil njegov pacient.
trava@pinkponk.com
10. 08. 2006 12.50
Ej ne pametuj.Kdaj je g.Drnovšek pred leti odgovarjal nesramno ali počel kaj drugega kot počne sedaj.Ne govori da nisem nič preživela in da ne znam gledat na življenje.Pa še kako ga cenim.(mogoče pa ti ne veš ko pišeš take)sem in ta spoznanje je bilo hudo takrat ko bi trikrat izgubila hčer in to zaradi bolezni.Ostale so se pozdravile ena pa ji bo vse življenje ostala.pa je stara šele14 let.Ta bolezen ji je pustila ogromno škode in mojih živcev tudi.Mogoče njena bolezen zate ni huda za otroka pa za starše pa je.In če bi jaz delala tako kot dela sam predsednik bi hčerko lahko kar pokopala.
red_
10. 08. 2006 12.24
trava, to napise clovek, ki še ni ničesar probal in nič pametnega doživel v nasprotnem primeru kaj takega ne bi razmišljali.. Sprememba celega značaja g. Drnovška je del njegovega zdravljena. Pravzaprav to ni zdravljenje ampak sprememba kompletnega zivljenja, zdravljenje je le posledica vsega tega. In prvo kar je najbolj problematično pri tem je v tvoji glavi (vzorci razmišljanja, pogled na življenje..)in tam je moral tudi g. Drnovsek zaceti. Za to pa potrebuješ ogromno poguma in če bi se tega malo bolj zavedali bi verjetno na g. Drnovška in njemu podobne gledali povsem drugače.
trava@pinkponk.com
10. 08. 2006 11.56
Ne strinjam se s tem da se raskrijjejo podatki,vendar kot je že nekdo nižje napisal je javna osebnost in včasih je prav da se razkrijejo podatki ,ki jih je na žalost g.Drnovšek zelo dobro dolgo skrival.Po mojem zato ker bi moral zapustiti svoje delo predsednika.In dokler bo lahko bo delal samo škodo in nič drugega.Sam je povedal da se ne zdravi več in da uporablja drugo zdravljenje.In da ni več bolan.In da se s tem načinom lahko pozdraviš.Ne bom rekla da ne pomaga seveda pomaga vendar se moraš zdraviti tudi z pomočjo zdravnikov.G.Drnovšek se je zelo spremenil od kar je bolan in sedaj igra dobrega človeka ki da nekaj na reveža ampak ne za svoje drževljane za druge,odgovarja zelo nesramno in sploh se dela poštenega.Prej predno je prišlo ven da je hudo bolan pa ni naredil popolnoma nič.Sedaj pa nas hoče prepričati da je pošteni predsednik.Oprostite mene ni prepričal.Hudo je ko je človek hudo bolan nikakor mu ne prevoščim,privoščim mu da se pozdravi vendar s takim odnosom do zdravja se ne bo.