Slovenija

Opozicija hiti pomagati vladi

Ljubljana, 18. 01. 2008 13.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

"Vlada se na inflacijo ni pravočasno odzvala, zato ji bomo pomagali,'' obljublja opozicija.

Pet poslanskih skupin je predsedniku DZ Francetu Cukjatiju izročilo zahtevo za sklic izredne seje DZ, na kateri bi razpravljali o težavah, ki jih prinaša inflacija. "Vlada se na inflacijo ni pravočasno odzvala, namen pobudnikov seje je, da ji pomagamo," je na novinarski konferenci dejal Jožef Školč (LDS).

Namen pobudnikov izredne seje je pomagati vladi pri blažitvi posledic visoke inflacije.
Namen pobudnikov izredne seje je pomagati vladi pri blažitvi posledic visoke inflacije. FOTO: POP TV
Cukjati še meni, da je opozicijska zahteva ustrezna, zato se bodo predstavniki poslanskih skupin o sklicu izredne seje predvidoma dogovorili na seji kolegija čez teden dni. Izredna seja bo predvidoma potekala v okviru rednega januarskega zasedanja DZ ali pa takoj po njem.

Zahtevo za sklic izredne seje je podpisalo 38 poslancev poslanskih skupin LDS, SD, Zares, SNS ter nepovezanih poslancev, združenih pod imenom Lipa.

Protiinflacijski ukrepi so nujni, je poudaril Milan Cvikl (SD). Med njimi je Školč kot ključni ukrep izpostavil rebalans letošnjega državnega proračuna, ki ga je v četrtek že napovedal premier Janez Janša. Vili Trofenik (Zares) pa je dodal, da bi bilo treba ob tej priložnosti v celoti pregledati vse štiri javne blagajne, ne le proračuna.

Cvikl je poudaril, da potrebujemo celovit protiinflacijski program. Pri njegovi pripravi bi morala po njegovem mnenju sodelovati Banka Slovenije, usklajen pa bi moral biti s socialnimi partnerji. Protiinflacijski program bi moral vključevati takšne vrste rebalansa proračuna, ki bi pomenil pravo varčevanje vlade, denimo povečanje materialnih stroškov ne za 20 odstotkov, temveč zgolj za dva ali tri odstotke, ali pa celo zmanjšanje, je predlagal.

Inflacija je lani poleti eksplodirala, ker smo makroekonomsko ravnotežje vrgli s tečajev, je dejal Cvikl.
Inflacija je lani poleti eksplodirala, ker smo makroekonomsko ravnotežje vrgli s tečajev, je dejal Cvikl. FOTO: POP TV
Ekonomisti, "ki izhajajo iz vrst razočaranih politikov s svojimi stališči in komentarji, vseskozi ustvarjajo pregreto ozračje v državi, kar onemogoča umirjeno in trezno razpravo," je prepričan vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko. S tem po njegovem mnenju dolgoročno ustvarjajo nenormalne in nestabilne razmere v državi.

Po mnenju Srečka Prijatelja (SNS) bi lahko vlada varčevala, tako da bi odpoklicala bataljon na Kosovu, ki ga po njegovih besedah ne potrebujemo, prav tako ne potrebujemo vseh oklepnikov. Cvikl pa je kot "najbolj idealno rešitev" predlagal, naj vlada razveljavi novembra lani sprejete spremembe letošnjega proračuna, s katerimi se odhodki povečujejo za 11 odstotkov.

Prvi namen skupnega nastopa opozicije je sicer na nek način že dosežen, saj je vlada, čeprav pozno, pohitela z nekaterimi blažilnimi ukrepi, je ocenil Trofenik. V opoziciji jih bodo sicer podprli, vendar se Trofeniku zastavlja vprašanje, ali bodo zadoščali za odpravo inflacije.

Sašo Peče (nepovezani) je kot eno večjih napak vlade izpostavil, da ni priznala pravih vzrokov za obstoj inflacije, ki se je razbohotila v zadnjem obdobju. Vlada je namesto tega prevalila krivdo na t.i. uvoženo inflacijo, je dejal. "Za prihod dviga cen in stavkovnih zahtev je vlada vedela že vsaj od leta 2006 naprej," je prepričan Peče.

Kot v zahtevi za sklic izredne seje predlagajo pobudniki, naj DZ vlado, poleg k pripravi temeljitega načrta protiinflacijskih ukrepov in rebalansa proračuna, med drugim pozove še k takojšnji odpravi davka na izplačane plače, okrepitvi dela ustreznih organov pri povečanju konkurenčnosti nemenjalnega sektorja ter takojšnjim ukrepom na področju socialnih zadev.

Inflacija je lani poleti eksplodirala, ker smo makroekonomsko ravnotežje vrgli s tečajev, je dejal Cvikl ter izrazil upanje, da bo mogoče s pravimi potezami, ki jih predlagajo, ta problem dobro uravnavati. "Konstruktivna opozicija gre s predlagano sejo vladi v pomoč," je dodal.

Pobudo za sklic izredne seje o inflaciji je dala LDS, je spomnil Školč ter pojasnil, da jih je pri tem vodila misel, da so se razmere v Sloveniji zelo poslabšale in nekaj časa ni nič kazalo, da se znajo obrniti na bolje. "Lahko verjamemo, da so za vse kriva gibanja na zunanjem trgu, vendar ko se ljudje znajdejo v trgovini pred blagajno, vidijo le to, da za enako količino denarja dobijo manj kot pred časom," je opozoril.

KOMENTARJI (21)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

srecnii
22. 01. 2008 14.37
Veste kdo je kriv za podražitve, amsolutno vlada. Vlada je namesto enotne davčne stopnje dala zeleno luč trgovcem, da lahko podražijo hrano za 12 procentov......država ima več od tega kot pa, da bi uvedla enotno davčno stopnjo (8,5 % in 20 % tist k ne veste). Zahrbtno a resnično !!!!! Veste kdo je kriv za podražitve, amsolutno vlada. Vlada je namesto enotne davčne stopnje dala zeleno luč trgovcem, da lahko podražijo hrano za 12 procentov......država ima več od tega kot pa, da bi uvedla enotno davčno stopnjo (8,5 % in 20 % tist k ne veste). Zahrbtno a resnično !!!!! Veste kdo je kriv za podražitve, amsolutno vlada. Vlada je namesto enotne davčne stopnje dala zeleno luč trgovcem, da lahko podražijo hrano za 12 procentov......država ima več od tega kot pa, da bi uvedla enotno davčno stopnjo (8,5 % in 20 % tist k ne veste). Zahrbtno a resnično !!!!! Veste kdo je kriv za podražitve, amsolutno vlada. Vlada je namesto enotne davčne stopnje dala zeleno luč trgovcem, da lahko podražijo hrano za 12 procentov......država ima več od tega kot pa, da bi uvedla enotno davčno stopnjo (8,5 % in 20 % tist k ne veste). Zahrbtno a resnično !!!!!
exim@t-2.net
21. 01. 2008 09.06
Tole pa že meji na paranojo-opozicija bi pomagala vladi. Opozicija je kot Hrvati-zaj...nas do onemoglosti, ko pa mi naredimo nekaj , kar je tudi za njih OK, so pa takoj zraven-češ, mi enako mislimo. Opozicija, kremplje stran in se držite bonsaia, da boste skupaj pogoreli!!!!
dr.psiho
20. 01. 2008 10.50
JA PEKA KRUHA IN DRUGE ZADEVE KI JIH NAVAJAŠ V1C1 TO JE ZA PENZIONISTE IN ZA BREZPOSELNE LJUDI JAZ ENOSTAVNO NIMAM ČASA KAJ ŠELE DA SE VOZIM NEKAM V MLIN? UGOTAVLJAM PA SLEDEČE DA SO LEKLERC,ALDI, HOFER KAR NEKAJ DRAŽJI OD TEH TRGOVIN V MATIČNIH DRŽAVAH.ZAKAJ? JAZ TO RAZUMEM KOT POLITIČNI DOGOVOR(PRITISK )DOMAČIH TRGOVIN(TUŠ MERCATOR,......)ZAKAJ PA BI PRODAJALI POCENI?VERJAMEM PA DA JE PRIŠLO TAKO DO NEKEGA DOGOVORA V ŠKODO MALIH LJUDI.
v1c1n1ty1@gmail.com
20. 01. 2008 02.40
Lahko vam povem skrivnost. Poznam najlažjo in najpreprostejšo rešitev tega problema. To ni ne vlada, ne opozicija, niti pridelovalci, trgovci, dviganje vrednosti dolarja ali Mercator. Rešitev smo mi, potrošniki. Kako? Tako da že enkrat od=bemo vse nakupovalne centre v katerih so cene predrage in se končno naučimo biti pravi potrošniki. Ni čudno, da vsa konkurenca propade, če smo tako neumni, da je niti ne opazimo in nimamo volje do iskanja cenejših izdelkov. Kupujte tam, kjer je najceneje, četudi ne marate Hoferja, Leclerca ali karkoli že....... Povem vam še eno skrivnost: To sploh ni skrivnost, to vedo vsi. Ampak so preveč zmedeni, da bi kaj naredili. Zresnite se že enkrat! Včasih so ljudje znali vse narediti doma in so tudi mnogo ceneje živeli in si privoščili več stvari. V najbližjem mlinu nabavite moko in doma pecite svoj kruh! Na vrt(lahko tudi na balkon v lončke) si posadite zelenjavo! Sadje kupujte na tržnici, ker je cenejše(ampak pazite, da ni z njim kaj narobe)! Starega kruha ne mečite stran, namočite v mleko in jajca, popecite in jejte. Je zelo dobro. Pocukrajte če vam je tako bolj všeč. In začnite že enkrat razmišljati.
neo-
19. 01. 2008 14.20
opozicija bo velikodušno pomagala vladi.... HA HA HA HA HA HA HA HA... take šale pa do sedaj še niso izustli, to pa morate vsi priznat!
doki007@email.si
19. 01. 2008 13.28
naši trgovci se igrajo z ljudmi ,...!!! ---oni vedo da je kruh pa mleko potreba ,....tam je potrebno povečat cene ,....!! ---ljudje sami pečte kruh ,....kupite moko pravo domačo ,....!! ---ne hodte na take nakupe ,..ect
preprostež
19. 01. 2008 13.21
Ravno sem preveril, koliko stane 1kg kruha pri hrvaškem Merkatorju. Ta kruh pečejo v grosupeljski pekarni. Cena? 6,97 kun. To je malo manj kot 1€! Da, en evro. Koliko isti kruh stane pri slovenskem Merkatorju? Jelenov kruh, 1kg, 2,88€. Skoraj tri evre. Oba sta sveža. Kaj to pomeni?
Tone Anžlovar
19. 01. 2008 10.33
Ravno danes sem prebral, da popolnoma isti kruh Mercatorja stane pri nas 2,48€, na Hrvaškem pa 1,22€. Namesto, da se nam je kruh podražil za nekaj 10%, bi se lahko kljub dražji ceni pšenice pocenil za nekaj 10%. Inflacija je torej povsem nepotrebna, razlog zanjo pa tudi znan. Proti inflaciji se ne boriš z dodatnimi davki, ker ti ali povišajo cene ali pa povzročijo zaprtje kakšnega podjetja. Proti inflaciji, kot jo doživljamo v Sloveniji, se lahko borimo le z razbijanjem monopolov in oligopolov. Za to smo imeli čas poldrugo desetletje, a se je slovenski narod raje zavzemal za nacionalni interes, ki se je izkazal kot preprosta formula: profit nacionalnega interesa gre v žepe nekaj posameznikov, ki jih je na prava mesta postavila politika, plačujejo ga pa podporniki nacionalnega interesa - prebivalci Slovenije, ki kupujejo (pre)drage izdelke. Če bi imel Mercator pri nas tako konkurenco, kot jo ima na Hrvaškem, cen ne bi mogel dvigniti, ker noben ne bi hotel pri njem več kupovati. Isto velja seveda še za ostala dva velika trgovca (Tuš in Spar). Manjše, kot je število ponudnikov na trgu, večja je verjetnost, da se bodo dogovorili za usklajeno poviševanje cen. In to je pri nas kruta realnost - imamo nekaj zelo močnih trgovskih podjetij, ki obvladujejo 90% trga. Da skoraj v istem trenutku povišujejo cene istih artiklov, medtem ko jih lahko v tujini kupimo po nekaj 10% nižjih cenah, kaže na to, da se je zgodil točno ta dogovor.
ivan.vindis@gmail.com
19. 01. 2008 10.16
ugrica, ja res je. Če bi te stvari držale, bi potrebovali samo eno svetovno vlado :)))
ugrica
19. 01. 2008 09.50
Kar neverjetno je,da izgovori na veliko inflacijo trdijo krivdo na svetovne razmere.Vlada bi morala na vsako povišanje cen,ki niso posledica stroškov,gre torej za dobiček dobljen z visokimi cenami,z zakonu regolirati davek take stopnje,da bi vsako tako inflacisko zvišanje cen bilo neproduktivno za lastnika.Da bi mu dejansko prinašalo zgubo.To bi morala vlata na takšen način rešiti z zakonm.
jurrr
18. 01. 2008 20.49
LEPA GESTA CVIKLA, NJEGOVO ZNANJE BI KAR PRIŠLO PRAV, SAJ JE MAGISTER HIPERINFLACIJE!!! AHAHAHA
SEJ BO
18. 01. 2008 19.05
KRISS je edini živi učenec OŠ KUMROVEC je pa treba priznati,da je bil odličnjak in zvest član partije,tako kot gospod Janša oba pa še hranita partijsko knjižico.Glede na vojaške izkušnje pa sta oba bivša oficirja JNA.
kriss714@amis.net
18. 01. 2008 18.57
Koni, včasih je bila taka tovarna v kumrovcu.
jansa-arms
18. 01. 2008 17.51
Kje je ta tovarna ki proizvaja toliko cepcev?
GLAVNI
18. 01. 2008 17.38
cvikl in školč dva največja luzerja
fmunih@email.si
18. 01. 2008 17.30
Zasrane neustrezno sankcionirane inflacije ne bo več rešila nobena pozicija, še manj pa opozicija.
YAMPOI
18. 01. 2008 16.14
Ali morda kdo ve kakšna je bila inflacija leta 1998?
neznan13@gmail.com
18. 01. 2008 15.59
glej no glej, kdaj so se tipčki spravl pomagat, kakšni politiki nas čakajo v prihodnosti, nič boljše kot sedaj.
coccolinetta@email.si
18. 01. 2008 15.48
Ja, opozicija...Dobra poteza! Govori se celo, da naj bi imeli sami prste vmes pri zviševanju cen, zato da so ponagajali vladi, zdaj pa bodo izpadli še kot tisti, ki pomagajo...Če mene vprašate - vse naše politike bi bilo treba opomnit, da smo vsi skupaj Slovenci in se vsi skupaj borimo za boljši jutri, ne pa da si mečemo polena pod noge!
max99
18. 01. 2008 14.34
jao s tole pomočjo se ne bo dobro izšlo....saj lahko koga še matilda povoha...lol..a SD že ima program za jesenske volitve???