Slovenija

Po Lahovniku še drugi?

Ljubljana, 25. 10. 2006 10.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Zaradi slabega volilnega izida naj bi se obetale kadrovske spremembe v mariborskem in celjskem vrhu LDS.

Bodo Lahovniku sledili novi odstopi?
Bodo Lahovniku sledili novi odstopi? FOTO: POP TV

Po lokalnih volitvah so se pojavile govorice, da naj bi se zaradi slabega volilnega izida obetale kadrovske spremembe v celjskem in mariborskem vrhu Liberalne demokracije.

Po pisanju časnika Dnevnik naj bi bil prvi na spisku predsednik mariborskega mestnega odbora LDS Andrej Verlič, o njegovem odstopu pa naj bi včeraj že govorili na enem od strankarskih sestankov. Do sprememb naj bi prišlo tudi v mestnem odboru stranke v Celju.


O odstopu Podlesnika po praznikih

Zdenko Podlesnik
Zdenko Podlesnik FOTO: POP TV

Mestni odbor LDS v Celju bo na seji izvršnega odbora po praznikih razpravljal o odstopu njegovega predsednika Zdenka Podlesnika, je potrdil Podlesnik sam. Torkova seja strankinega izvršnega odbora v Celju namreč ni bila sklepčna, zato na njej niso mogli analizirati volilnih rezultatov, je še pojasnil Podlesnik o ugibanjih o odstopu s položaja predsednika celjske LDS.

Podlesnik, ki je na nedeljskih lokalnih volitvah prejel 11,58 odstotka glasov volivcev, je še dodal, da z uspehom liste za celjski mestni svet ni zadovoljen. V prejšnjem mestnem svetu je stranka imela 10 sedežev, v novem svetu pa bodo imeli le šest svetnikov.

Kot je znano, je na lokalnih volitvah v Celju že v prvem krogu zmagal dosedanji župan in podpredsednik koalicijske SLS Bojan Šrot, ki so mu volivci namenili 78,43 odstotka glasov, kar je za petino glasov več kot leta 2002. Po še neuradnih podatkih je največ glasov za celjski 33-članski mestni svet prejela ljudska stranka (več kot 20 odstotkov), ki bo imela osem svetnikov, v stari sestavi pa je imela le tri svetnike. SDS (15,19 odstotka) bo imela šest svetnikov, v prejšnji sestavi pa je imela stranka štiri mestne svetnike. SD (12,38 odstotka) bodo v celjskem mestnem svetu zastopali štirje svetniki, pred štirimi leti pa so jim volivci zaupali pet sedežev.

DeSUS (8,18 odstotka) bo imel tri svetnike, v prejšnji sestavi jih je imel dva, lista volivcev Za nova delovna mesta (7,07 odstotka) dva svetnika, prav toliko sedežev je lista pridobila tudi leta 2002, po enega svetnika pa bodo imeli NSi (4,19 odstotka), ki je tako izgubila eno svetniško mesto, Zeleni Slovenije (3,01 odstotka), Celjska neodvisna lista (3,19 odstotka) in Mladi za našo prihodnost (2,52 odstotka).

Špekulacije o Lahovnikovem odstopu

Kot je znano, je v torek z mesta podpredsednika stranke odstopil Matej Lahovnik. Uradno iz osebnih razlogov, neuradno pa so se pojavila različna ugibanja. Lahovnik naj ne bi bil zadovoljen z razmerami v vrhu stranke oziroma s politiko predsednika LDS Kacina in njegovih sodelavcev. Pomisleke pa naj bi nekdanji minister imel tudi glede vodenja poslanske skupine LDS.

Matej Lahovnik je včeraj odstopil za mesta podpredsednika stranke
Matej Lahovnik je včeraj odstopil za mesta podpredsednika stranke FOTO: Dare Čekeliš

V zakulisju državnega zbora je bilo včeraj slišati tudi mnenja, da je Lahovnik namig za odstop dobili od ljudi, ki so svetovali ljubljanskemu županskemu kandidatu Zoranu Jankoviću ob pohodu na oblast v Ljubljani. V nedeljo, na dan lokalnih volitev, so se sestali Janković, nekdanji predsednik države Milan Kučan in nekdanji generalni sekretar LDS Gregor Golobič. Po mnenju analitikov ne bi bilo presenečenje, če je Lahovnik namig za odstop dobil prav iz tega kroga.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik113189
25. 10. 2006 23.16
Milan Kučan je pa res dober politik. Ponoč vstane in pogleda kaj predvaja JJ na televiziji, pa je iz tega že lahko sklepati, da bo svet televizije ogrožen. Naslednjega dne sreča par znancev in iz tega nastane načrt za pohod na oblast. Kaj šele če bi bilo vse to res?
shipman_63@yahoo.co.uk
25. 10. 2006 19.30
Od kar so na sceni, sem volil LDS!!!! In zato si jemljem pravico, da napišem"Podgane". Podgane zapuščajo ladjo, ki se potaplja. Kaj smo naredili iz te uboge Slovenije. Rezervni vodnik JLA bo skupaj s belogardisti, brati poštenjaki in podpoštenjaki, ob pomoči norega travarja Jelinčiča razjebal VSE!!!! Nekateri kot v boga gledajo Zokija, ampak Zoki ni igrač za velke tekme. Pizde LDS-ovske pa bežijo.
valuk@mail386.com
25. 10. 2006 11.04
Sicer so razni izstopi odraz sprejemanja odgovonosti, po drugi strani si pa z tem delajo samo še večjo škodo,.. namreč volilci ne marajo razprti ter nesoglasiji v stranki. To jih enostavno odbija!!!