Slovenija

Razprava o davčni reformi jeseni

Ljubljana, 31. 07. 2006 14.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Zavezanci bodo z novimi pogoji davčne zakonodaje seznanjeni še pravočasno, je poudaril premier.

Premier Janša je še zadnjič pred odhodom svoje vladne ekipe na počitnice ocenil njeno delo
Premier Janša je še zadnjič pred odhodom svoje vladne ekipe na počitnice ocenil njeno delo FOTO: Dare Čekeliš
Največji dosežek vlade v letošnjem prvem polletju je bil sprejem Slovenije v evroobmočje. Janez Janša o dosežkih vlade

Predsednik vlade Janez Janša je pred odhodom svoje vladne ekipe na počitnice ocenil njeno delo, pa tudi naloge, ki jo čakajo jeseni.

Najpomembnejši dosežek Slovenije v zadnji šestih mesecih je bil po Janši sprejem naše države kot prve med novimi članicami Evropske unije v evroobmočje. Na drugo mesto je postavil dobro gospodarsko rast, ki se nadaljuje, na tretje pa ukročeno inflacijo.

Dokončnih predlogov še ni

Jeseni bodo poslanke in poslanci sprejemali novo davčno zakonodajo
Jeseni bodo poslanke in poslanci sprejemali novo davčno zakonodajo FOTO: POP TV

Za jesen je napovedal sprejetje davčne zakonodaje, katere cilj je po premierjevih besedah učinkovit, bolj pregleden in pravičen sistem. "Vlada bo ustrezno davčno zakonodajo v državni zbor poslala pravočasno in pričakujem, da bo obravnava resna," je povedal na današnji novinarski konferenci in tako ponovil to, kar je pred dobrim tednom – kljub pričakovanjem javnosti, da bo predstavilo konkretne izračune in okvire davčne reforme, ki jo napoveduje že od začetka mandata – sporočilo finančno ministrstvo.

Bilo bi nepošteno, če bi predloge najprej predstavili javnosti in jih šele potem usklajevali. Janez Janša o davčni reformi

Obljuba finančnega ministra, da bo državljanom šele sredi septembra razkril nove številke, s katerimi jih bo država že s prvim januarjem obdavčila, se Janši zdi upravičena in prepričan je, da bodo zavezanci z novimi pogoji seznanjeni še pravočasno. "Vedno se je to sprejemalo običajno v jesenskem času. Glede na to, da bo šlo za poenostavitve in da ne bo prinašalo bistvenih dodatnih obremenitev, ne bo smelo biti večjih težav," je ocenil.

Janša je še navedel, da so izračuni, potrebni za oblikovanje dokončnih predlogov davčne reforme, narejeni. Vendar jih morajo najprej uskladiti znotraj koalicije in partnerstva za razvoj, saj bi bilo po njegovem prepričanju "nepošteno, če bi jih pred tem predstavili javnosti".

Beseda tudi o operacijskih mizah

Operacijske mize so še ena skupna točka, ki zelo zanima tako državljane kot vlado in se vleče že nekaj mesecev. Da se zgodba ne bi več ponovila, je vlada že pripravila spremembe zakona o javnih naročilih, ki naj bi odpravil nenehne zaplete. Janša je napovedal, da bo ta zakon na klopeh poslancev državnega zbora že pred septembrom.

Pet bolnišnic še vedno čaka na operacijske mize
Pet bolnišnic še vedno čaka na operacijske mize FOTO: POP TV

Na področju gospodarstva pa se lahko po Janševem mnenju vlada med drugim pohvali s pomembnim korakom naprej na področju umika države iz gospodarstva. “Oblikovani so bili vsi koncepti privatizacijeje, na delovni ravni so delovane skupine končale svoje delo, poleg tega pa je vlada dokončno sprejela koncepte privatizacije za Telekom, NKBM, za elektrogospodarstvo Slovenije in koncept preoblikovanja obeh paradržavnih skladov Kapitalske in Odškodninske družbe,” je dejal.

Priprave na predsedovanje

Slovenija naj bi se še v tem mandatu vlade tudi razdelila, in sicer na pokrajine. Ustavne spremembe so že sprejete. “To pomeni, da bi lahko izvedli prve volitve v zgodovini Slovenije v pokrajinske organe hkrati z državnozborskimi volitvami leta 2008,” je dejal.

Ravno v prvi polovici tega leta pa bo Slovenija tudi prvič predsedovala Evropski uniji, zato je vlada s pripravami že zelo zaposlena in bo še bolj, pravi Janša.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.