Slovenija

Skorajšen odstop ministrice?

Ljubljana, 12. 06. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Kmetijska ministrica Marija Lukačič naj bi v ponedeljek premierju Janezu Janši ponudila svoj odstop.

Potem ko je predsednik vlade sinoči potrdil informacije, da ministrica Lukačičeva razmišlja o odstopu zaradi zdravstvenih razlogov, je danes to potrdil tudi šef kabineta Sergij Daolio.

So za odstop ministrice res krive njene zdravstvene težave? (Foto: POP TV)
So za odstop ministrice res krive njene zdravstvene težave? (Foto: POP TV) FOTO: POP TV

Ministrica za kmetijstvo na klice na službeni mobitel ni odgovarjala. Kot smo neuradno izvedeli, se bo ministrica jutri sestala s premierom Janezom Janšo in mu ob tej priložnosti podala pisno izjavo o odstopu. “Jaz te izjave nimam, res pa je, da je v zadnjih tednih večkrat razmišljala o tem, ali lahko, glede na svoje zdravstveno stanje, še opravlja to funkcijo,” pojasnjuje Janša.

Kakšno je zdravstveno stanje Lukačičeve, smo preverili pri šefu kabineta ministrice, ki je potrdil sinočnjo izjavo premierja, da je ministrica že večkrat ponudila odstop. “Moram potrditi, da ministrica zaradi svojih zdrvstvenih težav razmišlja, da bi podala odstopno izjavo, vendar zaenkrat Lukačičeva še ni odstopila. Glede na to, da ima ministrica zelo resne zdravstvene težave, lahko pričakujemo tudi, da se bo to zgodilo v ponedeljek. Kljub temu upam, da se to ne bo zgodilo, saj je Lukačičeva zelo korektno in kvalitetno vodila svoje ministrstvo,” pravi Daolio.

Janez Janša je zadovoljen z dosedanjim delom Lukačičeve (Foto: POP TV)
Janez Janša je zadovoljen z dosedanjim delom Lukačičeve (Foto: POP TV) FOTO: POP TV

Sicer pa je Janez Janša, kljub aferam, ki pretresajo ministrstvo in ki so po besedah Janše popotresni sunki povezani z rezultati volitev in prejšnjimi mandati, pozitivno ocenil delo Lukačičeve, za katero bi bilo škoda, če bi odšla z ministrstva. “Lukačičeva je tista oseba na ministrstvu, ki, odkar je nastopila to funkcijo, zelo resno dela na tem, da bi se stvari postavile na zdrave noge in razčistile za nazaj.” O kritikah, da se izogiba medijem in političnim dogodkom, pa je dejal: “Bile so dileme glede njenega termina, glede na predvideno srečanje slovenske in hrvaške vlade. Termin njene večerje z evropsko komisarko se je premikal prav zaradi tega.”

Začela so se ugibanja, kdo bo zamenjal Lukačičevo
Začela so se ugibanja, kdo bo zamenjal Lukačičevo FOTO: POP TV

Odstop Lukačičeve naj bi se torej zgodil po jutrišnjem formalnem srečanju s predsednikom vlade. Med najbolj možnimi nasledniki pa se že omenja Anton Tanjšek, ki dela v strokovnem svetu vladajoče stranke in je sicer profesor na Biotehniški fakulteti.

SORODNI ČLANKI