Slovenija

Obeta se rekordna stavka

Ljubljana, 15. 01. 2008 09.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

<em>''Sindikati pametno veslajte, vlada pa bo pametno krmarila,''</em> ob napovedani splošni stavki poziva minister Virant.

Obeta se največja stavka v slovenski zgodovini. S stavko grozi kar 168.000 javnih uslužbencev, od učiteljev, sodnikov, policistov, medicinskih sester do državnih uradnikov. Skupaj z 200.000 člani Zveze svobodnih sindikatov Slovenije, zaposlenih v zasebnih podjetjih, naj bi stavkalo rekordnih 370.000 delavcev.

Splošna opozorilna stavka javnega sektorja je napovedana za 30. januar. Včeraj so se za stavko odločili v sindikatu državnih organov in policijskem sindikatu. Tudi sindikat vzgoje in izobraževanja (SVIZ) se je danes odločil, da se bo priključil k splošni opozorilni stavki, stavkali pa bodo tudi cariniki in zdravstveni delavci.

Sindikati sicer dopuščajo možnost, da se bodo z vlado dogovorili glede dviga plač in bo tako stavka odpovedana. A do takrat stavka, ki jo bodo sicer uradno napovedali jutri, ostaja. Predstavniki vlade in sindikatov bodo k pogajalski mizi spet sedli v četrtek. Minister za javno upravo Gregor Virant je v soočenju na 24UR dejal, da je vlada pripravljena na nove predloge, tudi na popuščanje. "Upanje vedno umre zadnje," je prepričan Virant.

Pri tem je minister še enkrat opozoril, da bi povišanje plač v javnem sektorju lahko privedlo do inflacije, ki bi potem izničila povišanje plač. Virant se je tudi navezal na besede premierja Janeza Janše, ki je sindikate pozval k treznosti, saj "smo vsi v istem čolnu." Tako je Virant sindikate pozval, naj v tem skupnem čolnu pametno veslajo, vlada pa bo pametno krmarila.

Janša: Niso vse zahteve enako upravičene

Janez Janša
Janez Janša FOTO: POP TV
Vodja sindikalne pogajalske skupine in predsednik Sindikata Glosa Doro Hvalica je pojasnil, da je večina sindikatov javnega sektorja že sprejela odločitev o splošni opozorilni stavki, ki jo bodo izvedli 30. januarja.

V sredo ob 13. uri se bo sestala pogajalska skupina in glede na odločitve 24 sindikatov sklenila, ali stavka 30. januarja bo. V tem primeru se bo pogajalska skupina preimenovala v stavkovni odbor in bo začela s pripravami na stavko.

Janša sicer vidi osnovno dilemo pri zahtevah sindikatov javnega sektorja v tem, kako realizirati tisto, kar je bilo dogovorjeno, ne da bi to vplivalo na inflacijo. Prav zato poziva k treznosti, saj "smo vsi v istem čolnu".

"Po izračunih pomeni povečanje plač v javnem sketorju za en odstotek povečanje inflacije za 0,3 odstotka," je pojasnil premier. Po njegovem namreč nič ne pomaga, če se povečajo plače za nekaj odstotkov, nato pa "to v nekaj mesecih poje inflacija". Vlada je sindikatom po Janševih besedah ponudila kompromis, saj naj bi se del teh dogovorjenih izplačil priznal v pokojninskih pravicah.

"Apeliram, da gledamo na zahteve selektivno," je dejal Janša in dodal, da "niso vse zahteve enako upravičene. Tam kjer so, jih podpira tudi vlada". Pavšalno opredeljevanje do zahtev ima namreč lahko dolgoročne posledice, še meni predsednik vlade. V zasebnem sektorju je po Janševem treba upoštevati, da je stanje v različnih podjetij v različnih panogah različno. V nekaterih podjetjih so zahteve po višjih plačah upravičene, je dejal, pri tem pa izpostavil poslovne rezultate in delitve dobička. Niso pa vse panoge v enakem položaju, zato je treba biti selektiven. "Če ta selektivnost izpade, lahko ogrozimo rast in vzpon slovenskega podjetništva in gospodarstva."

30. januarja ne bo šole

Tiskovni predstavnik SVIZ Sandi Modrijan je za 24ur.com povedal, da "so odločitev o stavki sprejeli soglasno“. Sklenili so, da bodo vrtci odprti, poskrbljeno bo za varnost in prehrano otrok, ne bodo pa izvajali vzgojnega programa. V šolah ne bo pouka, kljub temu pa bodo otroke, ki bodo želeli priti v šolo, tudi sprejeli. Zavedajo se namreč, da si vsi starši ne morejo zagotoviti varstva. Srednje in višje šole bodo zaprte.

Opozorilni splošni stavki se pridružuje tudi Sindikat delavcev radiofuzija Slovenije. Tako je upravni odbor sindikata odločil na današnji 20. redni seji, stavko pa bodo organizirali pri delodajalcu, javnemu zavodu RTV Slovenija.

Stavkali bodo tudi zaposleni v raziskovalnih zavodih. "Natančnejšo organizacijo in izvedbo stavke v kulturnih organizacijah, visokem šolstvu in nekaterih drugih dejavnostih (glasbene šole, podaljšano bivanje, dijaški domovi, socialnovarstveni zavodi …) bo določil Izvršilni odbor SVIZ," so zapisali v sporočilu za javnost.

Tudi predstavnik Sindikata carinikov Slovenije Dušan Miščević je za 24ur.com dejal, da so se odločili za stavko. "Dvomov ni bilo," je dejal in zaključil, da je "problem Viranta in Bajuka v tem, da ljudem nočeta niti prisluhniti".

Stavka tudi v zdravstvu

Delavci in dobiček
Delavci in dobiček FOTO: POP TV

Stavki se bodo pridružili tudi vsi zdravstveni delavci, razen zdravnikov. Tako bodo morali 30. januarja med 12. in 15. uro za bolnike večinoma poskrbeti kar zdravniki sami, medicinske sestre in ostali zdravstveni delavci pa bodo pomagali le pri nujnih primerih.

Sindikat delavcev v zdravstveni negi je na svoji spletni strani objavil, da je "republiški odbor Sindikata delavcev v zdravstveni negi na dopisni seji sprejel sklep o pridružitvi sindikata napovedani splošni stavki celotnega javnega sektorja konec januarja. V četrtek, 17. januarja, se bo sindikalna pogajalska skupina sestala s predstavniki vlade in takrat bo dokončno jasno, ali bo vlada uresničila obljubljeno in pristala na uskladitev plač za 3,5 odstotka ali pa se bo zgodila napovedana stavka v javnem sektorju“.

Tudi v Sindikatu zdravstva in socialnega varstva so sklenili, da se bodo pridružili opozorilni stavki 30. januarja, je pojasnila predsednica sindikata Nevenka Lekše. Zaradi narave svojega dela bodo sicer nekoliko prilagodili čas dejanske stavke, in sicer na največ tri ure, je še pojasnila.

Premier Janez Janša je spregovoril o zakonih, ki naj bi lajšali negativne posledice inflacije. O njih bo na izredni seji razpravljal državni zbor in če bo vladne predloge potrdil, tako obljublja Janša, bo s tem "bistveno olajšal negativne posledice inflacije, ki jih čutijo tisti, ki imajo najnižje dohodke".

Gre predvsem za dodatno olajšavo v najnižjem dohodninskem razredu in dvig otroškega dodatka ter usklajevanje varstvenega dodatka dvakrat letno. Med ukrepi, ki posredno ali neposredno vplivajo na inflacijo oz. blažijo njene negativne učinke, je Janša omenil tudi zakon o udeležbi zaposlenih na dobičku, ki ga je vlada predložila v parlamentarno obravnavo in ga pred tem uskladila s socialnimi partnerji.

Vsekakor pa ne bodo stavkali v tistih najbolj "kritičnih" jutranjih urah, saj ne želijo bolnih in ostarelih pustiti brez jutranje oskrbe, je poudarila predsednica sindikata Zdravstva in socialnega varstva. Sindikat združuje zaposlene v bolnišnicah, zdravstvenih domovih, lekarnah, zdraviliščih, socialnih zavodih, centrih za socialno delo, varstveno delovnih centrih in zavodih za usposabljanje, območnih zavodih za zdravstveno varstvo, na Inštitutu za varovanje zdravja ter delavce pri virih ionizirajočega sevanja.

Fides: Imamo premalo časa

Tudi sindikat Fides podpira stavkovne zahteve sindikatov javnega sektorja. Po mnenju glavnega odbora Fides pa je stavka velik organizacijski podvig, na katerega se običajno pripravlja dlje časa. Pred pripravo stavke preveri tudi razpoloženje med člani. Rok za tokratno stavko Fides ocenjuje za prekratek, da bi te priprave lahko opravili. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, je sindikat zdravnikov in zobozdravnikov že jeseni 2003 nasprotoval rešitvi, po kateri se del uskladitve plač nameni za dodatno pokojninsko zavarovanje javnih uslužbencev.

Kako se bodo odločili sodniki?

Dokončna odločitev sodnikov glede stavke pa bo znana v petek, ko bo izredni sestanek slovenskega sodniškega društva. Ljubljanski sodniki naj bi že oblikovali štiri stavkovne predloge - pozove naj se k odstopu člane Sodnega sveta, ki so iz sodniških vrst, skliče naj se izredni sestanek sodnikov, kjer bi sklenili, kako naprej, in da se predsednika Vrhovnega sodišča pozove naj pove, ali sodnike podpira ali ne.

Sindikalne zahteve

Janša svari, da bo povečanje plač v javnem sektorju povečalo inflacijo.
Janša svari, da bo povečanje plač v javnem sektorju povečalo inflacijo. FOTO: POP TV

Sindikati zahtevajo, da se izhodiščne plače s 1. januarjem 2008 zvišajo za celotno razliko med predvideno in ugotovljeno inflacijo od decembra 2006 do decembra 2007 v višini 3,5 odstotka. Nasprotujejo predlogu vlade, da bi v obliki plač izplačali le dva odstotka, 1,5 odstotka pa bi bilo izplačanega v obliki premije za dodatno pokojninsko zavarovanje.

Sindikati javnega sektorja poleg omenjenega zahtevajo še uveljavitev določil zakona o sistemu plač javnega sektorja, kolektivne pogodbe javnega sektorja ter kolektivnih pogodb dejavnosti in poklicev s 1. januarjem 2008. Te uveljavitve zahtevajo ne glede na to, kdaj bodo končana pogajanja o novem plačnem sistemu.

KOMENTARJI (398)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Cukercek Sladki
16. 01. 2008 20.34
female vidim, da se s svojimi komentarji dokazuješ kakšno inteligenco imaš v resnici . Tako smo se mi bockali v 6 razredu O.Š. Ko boš dorasla kulturi komentatorjev na 24 ur-ah pa zopet lahko kaj napišeš. pa lp sladkimmm
politik70
16. 01. 2008 20.33
Da vas malo povzamem.... Vlada pravi da je stanje v državi enkratno... Plače imamo previsoke(višek v proračunu od davka na plače je) Motimo JJ med predsedovanjem mimo grede je tujim novinarjem pod jotelska vrata poslal zloženko kako grdo pisuni pišejo v tej Sloveniji Zdaj se pa čudi ..... Ja zgodila se bo ulica! Upam samo da nebo krvi kajti občutek imam da je narodu več kot dovolj zajebavanj v živ mozek... Pozdrav Politik70
female
16. 01. 2008 20.27
ok prašek..vendar ti že sedaj povem..da ne boš potem preveč razočaran....ti/vi boš/boste na slabšem...mislm da razumeš...
female
16. 01. 2008 20.22
sladkimm ti posodim robček....jaz bi z vaše strani potrebovala kar dežnik.... lp
Cukercek Sladki
16. 01. 2008 20.20
female Še danes si brišemo MJJJ -jevo slino od takrat ,ko je bil v opoziciji . če bi nas branil pred hudičem vaš JJ bi se že zdavnaj pojavili v lepinji in kajmaku kot ČEVAPČIČI lp sladkimmm
female
16. 01. 2008 20.17
seveda me boste sedaj napadli da ni nobenih dosežkov...seveda jih ni..vendar samo v vaših glavah... @manjakranjc:tudi če jim napišeš prevod ga ne bodo razumeli.. popravek:če ne bi vas že zdavnaj hudič vzel... lp
female
16. 01. 2008 20.13
zanimivo je brati te vaše komentarje tu gor....kaj zna levica še kaj drugega sploh kot pljuvati po dosežkih vlade JJ...dobro da imate desnico,če bi bi vas že zdavnaj hudič vzel...
Prvo Bore
16. 01. 2008 19.51
koni9 dober večer Tudi v socializmu so štrajkali študentje, ne se bat. Štrajk ali demonstracija je eno te isto. To bodo demonstracije proti vladi, ki vodi tako plačilno politiko in dovoljuje inflacijo. Če ne morajo zajeziti inflacije, potem pa naj odstopijo. Take nesposobneže dobiš na vsakem vogalu.
McSurfer
16. 01. 2008 19.08
Delavske plače so prevelik strošek,kao.A dobiček pa ni ?! Nesposobni managerji znižajo plače,da ima firma višji dobiček,to je vsem jasno.V ceni vsakega produkta je tudi dobiček!Naj se odrečejo delu dobička,,dvignejo plače,cena produkta in s tem konkurečnost se ne zmanjša,zniža.To drži po vseh ekonomskih zakonitostih. Naj mi kdo argumentirano,na enostaven način oporeka,če lahko.Ni šans!
jansa-arms
16. 01. 2008 18.29
komunisti nas niso pustili stavkati,zato se bomo pa zdaj iživljali hura!!!!! končno je prišel čas da po 60 letih zatiranja pridemo do svoje pravice!!!!!!!!!!!!!!!!!! ŽIVELA DEMOKRACIJA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
jansa-arms
16. 01. 2008 18.22
doki007:mi govorimo o stavkah,ne odemonstracijch!
doki007@email.si
16. 01. 2008 18.15
zakaj na cesto ,...???? -----zato ker je za tako politiko vodenja države ,...kriva vlada janeza ivana janše ,...!!! ----če bi bili ljudje zadovoljni potem prav gotovo ne bi šli na demonstracije ,....!!! ----fmunih ,...je izjavil da lahko dobite ,..bolje plačano delo ,....!!!! -no pol pa kar v akcijo ,..
jansa-arms
16. 01. 2008 18.11
Prvo Borec : dober večer tudi tebi! se pravi, ta desne nujno rabmo,da nas naučijo flaške odpirat ? Saj za druzga pa itak niso!!!
fmunih@email.si
16. 01. 2008 18.03
Zakaj stavka? Na trgu dela si lahko vsak državni uslužbenec, če je seveda sposoben, najde bolje plačano delo. S stavko bodo dokazali, da niso spososbni.
manjakranjc@hotmail.com
16. 01. 2008 17.54
Rabite prevod dragi levaki ups levičarji? Pozdrav M.K
Prvo Bore
16. 01. 2008 17.51
koni9 dober večer !! Kaj češ !! Saj ne vedo, kaj želijo !! Pa še pravilno, ga je napisala !! Manjakranjc , kako ti pljuvaš po svojih besedah.
jansa-arms
16. 01. 2008 17.37
Čudež se je zgodil na naših tleh!!!!!!!!!! Začeli so častiti Ć!!!!!!!!!
Cukercek Sladki
16. 01. 2008 17.36
in manja ti si ena izmed njih ha ha ha ha . Tudi tebi se ne da nič dopovedati !!! samo ,da je pri tebi še huje. Če nekdo z dokazi podkrepi dejstvo npr ,da je stvar zelena ali modra ali roza ali črna ali rdeča boš ti še vedno trdila da je stvar BELA lp sladkimmm
manjakranjc@hotmail.com
16. 01. 2008 17.30
Pozdrav; majčkena zanimivost s katero se lahko poosebijo večinsko levaki... ZAKAJ TOREJ DOLOČENIM NEMOREŠ RAZLOŽITI NIČ!! BERI... Samoupravljanje je naredilo 50% Slovencev funkcionalno nepismenih. V ekonomskem programu Benchmark je dr. Mrkaić lepo ponazoril kolikšen odstotek prebivalcev v Sloveniji zna po odprtju stekleničke sirupa, svojemu otroku brez branja navodil dati zdravilo (sirup v tem primeru) in rezultat je bil osupljiv. V negativ seveda.... Pozdrav M.K
Cukercek Sladki
16. 01. 2008 17.30
pozdravljen Prvo Borec ne isplača se kritizirat vlado MJJJ tej beli sodrgi , ker so vsi zaljubljeni v tajkunom naklonjenega premierja JJ . saj bodo ugotovili kmalu zelo kmalu kam jih je MJJJ pripeljal. lp sladkimmm